Žan Papič & Gliser predstavljata komični ekvivalent kratkega espressa: spletna serija CENTRALA EDINA ŠE NEUKINJENA DRŽAVNA AGENCIJA

Žan Papič & Gliser predstavljata komični ekvivalent kratkega espressa: spletna serija CENTRALA EDINA ŠE NEUKINJENA DRŽAVNA AGENCIJA

“… Ob tem, da so nekateri ukrepi oblasti taki, da jih niti predlagatelji ne razumejo, so tu še naše osebne težave in tukaj nastopi Marko. Marko je batman, družbeni ventil, ki sprošča pritisk in nejevoljo v imenu vseh …”

 

Prvih 9 epizod ‘Centrale’ je na voljo za ogled na
https://www.facebook.com/watch/100895734854797/445973799899675/

 

“Vse o zvezi z zdravstvenim resorjem se zdaj objavlja na tviterju. Morate slediti premierju, nič Uradni list pa to … Če tviter dol pade, se država sesuje.”


“Za začetek boste lahko šli v občine, ki se rimajo na vašo: Ljubljana, Sežana, Velika Polana pa vse do Ankarana – to vam malo pogledamo skozi prste. Prijatelj je pa s Hodoša? E, on je pa najebal …”

 

“Za napovedi morate poklicati našo hčerinsko linijo Covidoviti Milan, kjer daje gospod Krek neke naključne prognoze …”


“Koliko časa morate nositi masko? Pošljite eno vašo sliko pa vam bom povedal.”

 

Žan Papič – komik, igralec, gledališki, spletni, radijski in TV-ustvarjalec, polovica vročega podcasta ‘Fejmiči’, obraz ‘K(o)ronskih zdrah’ v SSG Trst, producent komedije ‘Shoes v glavo’ in še kaj – vas vabi v ‘Centralo’, kjer dobi odgovor vsako vprašanje!


Centrala’ je komični ekvivalent pravega italijanskega kratkega espressa. Kot ‘kafe v žilo’, je tudi ta spletna serija močno skoncentriran odmerek zabavnih, pikrih in satiričnih domislic, ki te nabije s pozitivno energijo in pospremi v dan.


Serija niza zabavne epizode iz osrednjega državnega klicnega centra oz. edine še neukinjene državne agencije, kjer vam dežurni operater Marko odgovori na vsako, še tako bizarno vprašanje. Odgovori so seveda temu primerni. Vprašanja so aktualna in pritožbe državljanov pereče, od dilem ob stalnem spreminjanju vladnih odlokov, do vrst pred poštami pa težav z uradi, sosedi in življenjem na sploh – s korono ali brez.

 

foto: Dejan Nikolić

foto: Dejan Nikolić

 

“DOBER DAN, MARKO PRI TELEFONU.”


“Centrala je produkcijsko kratek in preprost format. Miselno in kreativno se je še vedno treba pretegnit, ker gledalci so zahtevni. Če jih podcenjuješ, delaš harakiri vsem na očem. Ker ne moremo na odre, sem se preusmeril na splet, kjer lahko dam iz sebe kar me in verjetno nas vse tare. Ob tem, da so nekateri ukrepi oblasti taki, da jih niti predlagatelji ne razumejo, so tu še naše osebne težave in tu nastopi Marko. Marko je batman, družbeni ventil, ki sprošča pritisk in nejevoljo v imenu vseh nas. Tak koncept lahko delam še 10 let, ga po potrebi ugasnem, ko bodo vodilni spet delali neumnosti pa bo Marko sam vžgal kamero in povedal. Je pa res, da glede na stanje Marko ne bo imel časa za skočit niti na vece, kaj šele ugašati kamero in si vzeti prost vikend z družino,” pravi o svoji novi spletni atrakciji Žan Papič, glavni motor in kreativna duša Centrale.

 

foto: Dejan Nikolić

foto: Dejan Nikolić


Žanu, ki igra požrtvovalnega telefonista Marka, pri pisanju scenarijev pomagajo Matic Kokošar, Matevž Baloh in Juš Milčinski. Sami preverjeni kadri z domače stand up in impro scene, ki jim pri izvabljanju nasmehov niso tuji niti drugi mediji.

 

KDO JE ŽAN PAPIČ


WP: https://zanpapic.si/ 

IG: https://www.instagram.com/zanpapi/
podcast ‘Fejmiči’: https://www.youtube.com/channel/UCqrrNZRJafxuIdAaCALl_GQ

serija ‘Centrala’: https://www.facebook.com/watch/100895734854797/445973799899675/

 

foto: Dejan Nikolić

foto: Dejan Nikolić

 

foto: Dejan Nikolić

foto: Dejan Nikolić


Vsestranski ‘entertainer’ se trenutno razdaja v spletni seriji ‘Centrala’, z Gašperjem Bergantom ustvarjata najbolj poslušan slovenski podcast ‘Fejmiči’, igra v predstavi Igorja Pisona ‘K(o)ronske zdrahe’ v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, producira in igra v komediji Shoes v glavo’ (ob njem še Boris Devetak, Gašper Bergant in Dominik Vodopivec; režija Boris Kobal), je redni sodelavec Radia Trst in občasni sodelavec Radia Koper, zabaval vas je tudi v silvestrskem programu TV Slovenija


Že od otroštva je rad nastopal in zato je začel trenirati nogomet. Druge vrste igranja se je nalezel s šolskimi predstavami, s svojimi šalami trpinčil kolege tabornike, nadaljeval s stendapom (več nastopov tudi na festivalu Panč, kjer je nazadnje navdušil lani) in improvizacijo (ŠILA in Impro Liga) ter nato stopil še pred kamere in mikrofone. Za govorca se je izšolal na RTVS, kjer smo si ga zapomnili tudi kot voditelja oddaje ‘Ambienti’. 


Večino časa je živel v Sežani, potem pa se je odpravil iskat sebe najprej v Ljubljano in nato še v Avstralijo, kjer je preživel eno leto. Publiko osvaja s svežino, ki jo vnaša na sceno, pa tudi zaradi unikatnega kraškega naglasa in lahkotnega pristopa k življenju. 


Kot pisec in scenarist je (so)ustvarjal oddaje in predstave: ‘Eden na eden’ (2017, najbolj gledana makedonska TV-oddaja), ‘Kaj dogaja z Jonasom’ in ‘Buh pomagej’ (večkrat razprodana predstava s preko 50 ponovitvami). V večjih in manjših vlogah se je pojavil v TV-serijah Da, dragi! Da, draga!’, ‘Ena žlahtna štorija’,‘Gorske sanje’ in ‘LP Lena’; vodil je ‘Ambiente’ (oddaja o arhitekturi, 3 sezone) in kviz ‘Izberi ali poberi’, tako z glasom kot s stasom pa se redno pojavlja tudi v različnih oglasnih kampanjah.


V kratkem filmu Domena Koširja ‘Nenavadna čajanka’ po motivih Alice iz čudežne dežele je igral Marčnega zajca (ob boku Gojmirja Lešnjaka Gojca), v dokumentarno-igranem celovečercu ‘Za Pavla Knobla skovano’ pa je upodobil prvega slovenskega pesnika, Pavla Knobla, v srednjih letih.

 


V moji bližini