Victory Of Sekret

Victory Of Sekret

 

Ko smo se pred meseci pogovarjali z Aljo (Drame o.a.), ki stoji za znamko WearCrap o organizaciji modne revije, si nisem nikoli mislil ali predstavljal v kaj se spuščam. Predstavljal sem si neko urbano površino, z luštnimi dekleti, ki se sprehajajo gor in dol. Tako, enostavno. Mogoče sem zraven videl še dva zvočnika, morda dodani po dve lučki, tako, za kuliso … 

In kot Alja zna, Wearcrap hitro pregiba svoje kroje, šive in okvirje, razgiba vizijo, dodaja elemente, širi zgodbo in koncepte, da jo moramo medtem spodbudno in ljubeč usmerjati in vmes kje seveda kaj pokrajšati in zarobiti. 

Precej hitro, če ne skorajda čez noč, je ideja prerastla prvotne okvirje in zamisli. 

Za veliki finale in predstavitveni dogodek smo tako pristali v atriju na Celovški cesti, kjer domuje delavnica Boris Sound System, obdani z dvema stenama zvočnikov, edinstveno modno brvjo postavljeno samo za to priložnost, dvema snemalnima ekipama, profesionalnimi »lučkarji«, vrhunsko vizualizacijo, dobrim glasbenim programom, koreografinjami, plesalci, modeli in uličarji, fotografi, streamom in Šiško… 

Koliko nas je pripravljalo projekt imenovan Victory Of Sekret niti ne vem točno, se pa številka vrti okoli 50. 

 

 

Prvi »reality check« je bilo že pisanje predstavitvenih člankov, ki sva jih z Ulo Furlan pripravljala za MyNight.si in Podjetnik.net. V življenju sploh še nisem bil na modni reviji! Kako naj pišem o dogodku, kjer ima osrednjo vlogo moda in uporabljena (beri rabljena) toaleta, ja, prav berete, prava WC školjka, zamišljena kot prestol, kot predmet poveličevanja? 

V kaj sem se sploh spustil?!

https://mynight.si/victory-of-sekret-in-poziv-k-boljsim-casom-ula-furlan-jure-miklosic

https://podjetnik.net/wearcrap-se-predstavi-ula-furlan-jure-miklosic

 

Rad bi strnil misli in predstavil dogodek, pa le strmim v prazen list na zaslonu in nisem niti prepričan o čem naj pišem! 

O modi nimam pojma, o plesu in koreografijah ravno tako nisem strokovnjak. 

Če pišem le o glasbi, potem je bil to »koncert« (in, ja, seveda –  le-ti so prepovedani), ne klasična modna revija. 

Če pišem le razgibanih vizualizacijah Stele Ivšek, potem je bil to Aljin WearCrap kalejdoskop. Če pišem o premikanju po odru, potem je to bil plesno glasbeni performans. 

Če pišem o zvoku, je bilo to tako kot zna Boris. Če pišem o luči, kostumih, videnih elementih in energiji. Vem samo to, da se je iskrilo. In imelo rado. Da se je ustvrjalo. In spet dalo priložnost, prostor, pozornost, trenutek, čas. 

Nekako se nisem mogel otresti misli, da to ni modna revija, ni koncert, ni plesni dogodek, ni parodija … kaj sploh je? 

 

 

Lahko bi pisal v maniri, da smo bili priča simbiozi vsega naštetega, navrgel lepe besede, kakršne so modni spektakel, edinstvena modno-glasbena revija, urbano-modni dogodek, kjer so prečudoviti modeli povezali glasbo, ples ter sporočilo o zavestnem ravnanju z odpadki, artistični performans, ki nas je skozi glasbo zapeljal v svet edinstvenih kreacij … lahko bi. 

V vse našteto se lahko prepričate z ogledom posnetka, k vam ga prilagam na dnu tega članka, zato s tem ne mislim izgubljati besed.


Veliko raje bi opozoril na stvari, ki jih video ne prikaže. Malenkosti, ki so naredile Victory Of Sekret nekaj posebnega. Aplavze in spodbudo iz občinstva, solze po končanem dogodku ter NIJZ ukrepom navkljub, objeme ter čestitke. 

Na vse prej naštete ljudi, ki so (smo) stopili skupaj in pričarali zares enkratno kuliso za dogodek, ki ne bi mogel izpasti bolje, kot je! Skozi svoj značilen in unikaten način je WearCrap ponesel svoje sporočilo o trajnostnem oblikovanju, bolj zelenem jutri in predvsem sporočilo enotnosti – če stopimo skupaj, lahko dosežemo vse! 

Četudi začneš skromno, lahko nekaj z veliko volje, veselja in predanosti sebe in svoje delo poneseš na višji nivo. Nekako v maniri in podobno poti, ki jo je prehodila Alja, da je prišla do tega, čemu sama pravi CRAP.

Več o filozofiji CRAP – create/ react/ alter / purge si lahko pogledate na Facebook strani WearCrap – https://www.facebook.com/wearcrap/ , kjer najdete tudi obsežne fotogalerije iz samega dogodka, kreacije ter izdelke, ki na sami reviji niso bili predstavljeni. 

Hvala vsem, ki ste podprli dogodek, hvala vsem sodelujočim in predvsem hvala šefici Alji, za priložnost in edinstveno izkušnjo! 

 

 

Video produkcija: Matic Šubelj, Klemen in WoodMood Woodcraft, Mario Oriam Light design, Domen Ožbolt, Osm films

 

 

Slike: Vid Voršič

 

Jure Miklošič


V moji bližini