Opis

Tehniški muzej Slovenije se nahaja v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki, ki je od Ljubljane oddaljen le dvajset kilometrov. Obiskovalci si lahko poleg ogleda muzejskih zbirk privoščijo prijeten počitek v mirnem naravnem okolju, stran od mestnega vrveža, ob pomirjajočih zvokih žuborečega muzejskega potoka.
Med samostanskimi zidovi in hodniki so na ogled številne stalne zbirke s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva. Veliko pozornosti obiskovalci namenijo zbirki Titovih avtomobilov in napravam na vodni pogon, kot so žitni mlin, orodna kovačija, rekonstruiran pogonski obrat furnirnice ter žaga venecijanka. Delovanje nekaterih je v okviru nedeljskih demonstracij tudi na ogled.
Predmeti in naprave, ki jih odkrivamo v zbirkah, v sebi nosijo mnoge zabavne, poučne in zanimive zgodbe ter odgovarjajo na marsikatera vprašanja: Kakšen avto so vozili moji stari starši? Kako je kruh pekla moja babica? S čim so tkali obleke?
Poleg vodstev po razstavah v slovenskem, angleškem, italijanskem in nemškem jeziku, muzej ponuja tudi številne tečaje, delavnice ter vsako nedeljo tudi demonstracije, preko katerih lahko mladi in odrasli obiskovalci resnično začutijo tehnološki duh preteklosti. Po predhodnem dogovoru je možna organizacija delavnic in demonstracij izven objavljenih urnikov. V muzeju potekajo tudi festivali, ki jih pripravljamo v sodelovanju z drugimi izobraževalnimi institucijami.

Pretekli dogodki

 • Praznujmo skupaj na spletu in v živo

  Več
 • Teden odprtih vrat muzejev in galerij za študente

  Več
 • Občasna razstava Tehnika za šport

  Več
 • Občasna razstava Robot.si

  Več
 • Občasna razstava Tehnika za šport

  Več
 • Občasna razstava Robot.si

  Več

Lokacija