Opis

Poslanstvo novomeškega zasebnega Zavodu Zora, zavod za okolje, rekreacijo in animacijo, ki kot pravna oseba stoji za Pumpnco, je približati reko Krko prebivalcem mesta v njenem kolikor je mogoče naravnem stanju. Ta naravna danost, ki konturo mesta tako izrazito označuje, se mora nadgraditi s spremenjeno bivanjsko kulturo meščanov, ki bodo znali ceniti in bolje trajnostno izkoriščati to izjemno naravno posebnost mesta.
Zupančičevo sprehajališče je postala glavna mestna parkovna promenada, vendar je zaradi neobstoječe animacijske infrastrukture namenjena izključno rekreativnim sprehajalcem. Destinaciji za povezovanje zdravega življenja in zabave oz. sproščujočega preživljanja prostega časa, pa v samem mestu skorajda ni.
Pri stavbi črpališča za vodo (Pumpnca), ki je v lasti Slovenskih železnic oblikujemo animacijsko točko, ki je ena od ciljnih točk običajne mestne promenade po parku. Uredili smo osnovno infrastrukturo, vključno s toaletnimi prostori.
Prostor je namenjen tudi različnim organiziranim dejavnostim, od manjših koncertov, predstav za otroke, umetniške delavnice, predstavitve drugih društev, lokacijo vključujemo v programe uveljavljenih novomeških prireditev, razvijamo oz. izvajamo pa tudi lasten program..
Zavod Zora je član Mreže za prostor, zato na prostoru Pumpnce vzdržuje Info točko, katere namen je zbirati, naslavljati in slediti pobudam organizaciji in posameznikov, ki se nanašajo na urejanje prostora in varovanja okolja, ali pa jim le pomagati z dodatnimi informacijami.

O zgodovini železniške postaje Novo mesto do I. svetovne vojne in Pumpnce, – črpalnice za vodo, ki še danes služi svojemu namenu in še marsikaterem drugemu:
http://kd-severinsali.si/wp-content/uploads/2017/06/Polensek_KolodvorNM_m.pdf.

Pretekli dogodki

 • Poletna Joga s Klaro

  Več
 • Škis runda! – Večeri taroka na Pumpenci

  Več
 • Delavnica: Moj gozdiček v kozarcu

  Več
 • Delavnica: Moj gozdiček v kozarcu

  Več
 • Škis runda! – Večeri taroka na Pumpenci

  Več
 • Risanke pod zvezdami – do konca avgusta!

  Več

Lokacija