Opis

Prešernovo gledališče Kranj je eno izmed najmanjših slovenskih gledališč, a to nikakor ne pomeni, da nimamo velikih ambicij in želja.

V ansamblu je bilo v sezoni 2013/2014 devet igralcev in sedemnajst zaposlenih v upravi in tehniki. K ambicioznosti ali bolje rečeno k umetniškemu poslanstvu gledališča nas zavezuje že to, da se imenujemo po največjem slovenskem pesniku – Francetu Prešernu (1800–1849). Čeprav smo repertoarno gledališče, nas ni strah drznih potez in inovativnosti. V slovenskem gledališkem prostoru smo prepoznavni po tematsko provokativnih, estetsko izčiščenih in družbeno angažiranih uprizoritvah. Po letih trdega dela in nežnih sanj lahko rečemo, da smo gledališče z zasanjanimi očmi in drznim značajem.

Naš repertoar je usmerjen v družbeno in politično angažirana dela aktualnih sodobnih dramatikov (slovenskih in svetovnih), v svežo interpretacijo klasikov, uprizarjanje inovativnih dramskih form in tem, v poetičnost gledališkega jezika ter v izbor najvidnejših režiserskih in igralskih imen.

V zadnjih letih smo med drugim uspešno uprizorili dramska besedila sodobnih tujih avtorjev in klasikov (nekatera izmed njih tudi prvič v Sloveniji), ki so izrazito odmevala tako pri kritiki kot tudi pri občinstvu (Kako sem se naučila voziti Paule Vogel, Skopuh J. B. P. Molièra, Antigona v New Yorku Janusza Głowackega, Vera ljubezen upanje Ödöna von Horvátha, Zabava za rojstni dan Harolda Pinterja, Push Up 1–3 Rolanda Schimmelpfenniga, Nekaj eksplicitnih fotk Marka Ravenhilla, Drame princes Elfriede Jelinek, Sofoklov Kralj Ojdipus, Podeželje Martina Crimpa, Gospodična Julija Augusta Strindberga, Prečkanje avtoceste ali zgodba o zlati ribici Jaana Tätteja, Gogoljev Revizor, Williamsova Steklena menažerija, Sperrove Lovske scene iz Spodnje Bavarske, Proti severnemu vetru Daniela Glattauerja, Tri sestre A. P. Čehova, Dvom Johna P. Shanleyja,Tri sestre A. P. Čehova, Dvom Johna P. Shanleyja, Limonada slovenica Vinka Moderndorferja, Sen Enrica Luttmanna, Rokovnjači Mihe Nemca in Nejca Valentija, Marlene Dietrich Nebojše Pop-Tasića, avtorski projekt 25.671, Močan rod Marieluise Fleiser, Praznovanje Harolda Pintarja, Jaz, Batman Vinka Moderndorferja, Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič …).

Smo tudi organizatorji Teden slovenske drame, festivala, na katerem se vsako leto predstavijo najboljše uprizoritve, ki so v Sloveniji in tujini nastale na osnovi slovenskih dramskih besedil. Prav zato uprizarjamo in z dramskimi delavnicami podpiramo sodobno slovensko dramatiko. Med najuspešnejše uprizoritve slovenskih besedil, ki smo jih pripravili v našem gledališču, nedvomno sodijo Linhartova Županova Micka, Flisarjevi deli Nora Nora in Akvarij, Strniševe Žabe, Partljičevi Partnerski odnosi, Möderndorferjevi Lep dan za umret in Limonada slovenica, Cankarjevi Hlapci/Komentirana izdaja in Jakob Ruda, Rokovnjači Mihe Nemca in Nejca Valentija ter Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič).

Prav tako posvečamo posebno skrb kakovostnim uprizoritvam za otroke in mladino, ki so se tako njim kot njihovim staršem vtisnile v nepozaben spomin.

Prešernovo gledališče Kranj in njegovi člani so v preteklih letih prejeli številne nagrade, med drugim na različnih gledaliških festivalih v Sloveniji in na Hrvaškem, nepozabna pa so bila tudi gostovanja v Južni Ameriki.

Pretekli dogodki

 • Več avtorjev: MONOLOGI S KAVČA – gledališki omnibus

  Več
 • Boris A. Novak KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO

  Več
 • Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI

  Več
 • Tjaša Mislej: NAŠE SKLADIŠČE

  Več
 • Več avtorjev: MONOLOGI S KAVČA – gledališki omnibus

  Več
 • VEČJA OD VSEH – v živo prek spleta

  Več

Lokacija