Opis

OSMO/ZA je javni prostor razvojnih umetnosti in kultur 21. stoletja za 22. stoletje, prostor združevanja umetnosti, znanost, tehnologije in humanistike, ki se bodo združile v novo znanje, ki še nima imena.

OSMO/ZA je prostor manifestacije in kontemplacije, je produkcijski center s prireditveno/razstavno dvorano, dvema produkcijskima sobama za gostovanje rezidenčnih umetnikov, strokovno knjižnico, čitalnico, dobro opremljeno delavnico ter različnimi delovnimi postajami, namenjenimi izobraževanju, razvoju prototipov in hekanju.

Kar je bilo Slovensko narodno gledališče za 19. stoletje in Cankarjev dom za 20. stoletje, je OSMO/ZA za 21. stoletje.

OSMO/ZA se nahaja v stolpnici Avtotehna, ki je bila zgrajena leta 1966 kot tehnološko najinventivnejša stavba mesta Ljubljana. Oblikoval jo je Edo Mihevc. Stolpnica stoji v osišču Ljubljane, ob severni vpadnici v ožje mestno jedro. OSMO/ZA bo v tem živem, pretočnem urbanem okolju gostila odličnike novotehnoloških praks, ”urgentne umetnike” in mislece, ki reflektirajo nova družbena stanja.

OSMO/ZA bo v prvem letu delovanja proizvedla informanse, zvočne instalacije, visokotehnološke instalacije, predavanja in simpozije.

OSMO/ZA bo spodbujala kulturni razvoj lokalne mestne četrti, obenem pa bo delovala na mednarodni ravni: njeni gostje bodo tako mednarodno uveljavljeni gostje kot predstavniki ruske vesoljske agencije Roskosmos in nagrajenci visokotehnoloških festivalov, kot je Ars Electronica.

Pretekli dogodki

 • Tao G. Vrhovec Sambolec: Brati Kratke stavke Gertrude Stein / Reading Short Sentences by G. Stein

  Več
 • Spectral Landscapes / Spektralne pokrajine – Erich Berger

  Več
 • Spectral Landscapes / Spektralne pokrajine – Erich Berger

  Več
 • Miha Godec | Con·d/s·ense

  Več
 • Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

  Več
 • Digital Dish: Wolfgang Ernst & Stefan Höltgen

  Več

Lokacija