Opis

Mestni kino Domžale

Prve filmske projekcije so v svetu začeli vršiti koncem devetnajstega stoletja, kmalu po letu 1900 pa so se v zahodnih državah kot so Francija, Anglija in ZDA že začeli pojavljati prvi stalni kinematografi, ki so hitro postali konkurenca gledališču in operi. Nemi film, ki je bil takrat edini filmski izraz, so najpogosteje spremljali pianisti, včasih tudi orkestri. Prvi slovenski celovečerni nemi film V kraljestvu zlatoroga je bil posnet leta 1931, za prvi celovečerni zvočni film pa velja Na svoji zemji iz leta 1948.

Kino ima tudi v Domžalah dolgoletno tradicijo. Mestni kino Domžale predvaja predvsem umetniški, avtorski in kvalitetni film, na kratko »art« program, programsko pa se dotakne tudi boljših izdelkov ameriških studijev. V dveh letih delovanja se je novi domžalski kino tudi v širšem slovenskem prostoru uveljavil kot eden od pomembnejših mestnih kinematografov, ki se dokazuje s skrbno izbranim programom, retrospektivami in filmskim abonmajem, ki pregleduje filmske klasike in filme, ki so zaznamovali festivalska platna v zadnjem desetletju.

V namen filmskih projekcij smo Tomčevo dvorano znova preuredili, opremili s 35mm in digitalnim kino projektorjem in ustrezno tonsko opremo, tako da se v enem letu v dvorani vrši povprečno 600 filmskih projekcij letno, v letu 2016 pa si je filme pri nas ogledalo 30.000 gledalcev.

Pretekli dogodki

 • Oasis Knebworth 1996

  Več
 • AMEBA v kinu

  Več
 • Filmski večeri v Arboretumu

  Več
 • AvtoKino Domžale / drive-in kino

  Več
 • Jezik enakopravnosti / posebna projekcija

  Več
 • Filmski večeri v Arboretumu

  Več