Opis

Galerija domuje v najožjem centru mesta v modernistični zgradbi, ki jo je leta 1971 arhitekt Adi Miklavc (1937-2002) samozavestno postavil ob bok nosilnim zgradbam mestnega jedra na Titovem trgu.
Začetki galerije segajo že v leto 1975. V sklopu Kulturnega centra Ivan Napotnik je bila ustanovljena tudi galerija leta 1976. Prvi galerijski zbirki (Lojzeta Perka in Sodobno slovensko slikarstvo) sta bili postavljeni v Knjižnici Kulturnega centra Ivan Napotnik Velenje, znotraj katere je bil tudi razstavni prostor. Temelj za ustanovitev stalne zbirke slikarstva je bilo manjše število slik in kipov, darilo Gorenja za zasnovo velenjske galerije. Zaradi širitve knjižnice je bila galerijska zbirka leta 1978 prestavljena na Velenjski grad in se je vseskozi tudi sistematično dopolnjevala z eksponati, ki vse bolj izpopolnjujejo pregled sodobne slovenske umetnosti. Največji poudarek je prav na ustvarjalnosti mladih slovenskih umetnikov in lokalnih umetnikov (Ivan Napotnik, Alojz Zavolovšek, Anton Herman, Majda Kurnik, Ciril Cesar, Marjan Drev). Po izselitvi knjižnice leta 2005 je Galerija pridobila celotni prostor v zgradbi na Titovem trgu 5. 2008 je bil ustanovljen Javni zavod Galerija Velenje.
.
.
Programsko in strokovno predstavlja predvsem sodobno umetnost Šaleške, Zgornje Savinjske doline, Slovenije in Evrope. Poleg mladih avtorjev predstavlja tudi znane in prezrte slovenske avtorje in s takim programom stopnjuje prepoznavnost. Sledi in predstavlja nove osebne opuse, pregledne in retrospektivne razstave predvsem tistih ustvarjalcev, ki so povezani z Velenjem in s Šaleško dolino ter Zgornje Savinjsko dolino. Usmerjena je v razstavno, raziskovalno, dokumentacijsko in pedagoško delo. Zbirka Galerije Velenje se s skoraj tisoč deli uvršča med pomembnejše likovne zbirke v Sloveniji in poleg slikarstva in kiparstva slovenske moderne in sodobne umetnosti, vključuje tudi dela študentov ALUO (1992-2007), grafiko, fotografijo in risbe ter mednarodno zbirko slikarstva.

Pretekli dogodki

 • Praznična grafična delavnica

  Več
 • Odprtje galerijske umetniške promenade

  Več
 • Galerijska sobotnica: Polepšaj najljubšo fotografijo

  Več
 • Okrogla miza: Pogovarjajmo se o Velenju

  Več
 • Brezplačna lutkovna predstava Palčica: ob svetovnem dnevu otroka

  Več
 • Umetniška fotografija

  Več

Lokacija