Opis

Center sodobnih umetnosti Celje deluje v okviru javnega zavoda Zavod Celeia Celje od leta 2004. Temeljno poslanstvo CSU je produkcija, preučevanje in predstavitev sodobne umetnosti. Že par desetletij nazaj je center prestopil meje izključno lokalnih interesov in se s svojimi programi, ki izhajajo iz produkcije avtorskih projektov, umestil med osrednje slovenske kulturne institucije. CSU sistematično študijsko obravnava posamezna desetletja (Trideseta leta na Celjskem, 1995; Mestece Celje – alternativa sedemdesetih, 1998; Mestece Celje – fantazme osemdesetih, 2000; Podoba prostora, 2008) in temeljito analizira delo posameznih umetnikov (Stane Jagodič, 1997; Bori Zupančič, 2006; Borut Holland, 2009; Lila Prap, 2011; Franc Purg, 2011/2012; Andreja Džakušič, 2012/2013).

Dela iz svojih zbirk in svojo dejavnost dokumentira in predstavlja javnosti ter strokovno opredeljuje njihov pomen v kontekstu širšega slovenskega vizualnega umetnostnega prostora. CSU aktivno izvaja tudi različne pedagoške in andragoške programe kot so likovne delavnice za otroke in mladino, javna vodstva, pogovori z umetniki, predavanja in okrogle mize.

CSU hrani, dokumentira, raziskuje in predstavlja svojo Stalno zbirko, ki zajema umetniška dela avtorjev, izhajajočih iz celjske regije, nekatera dela ključnih slovenskih avtorjev moderne in sodobne umetnosti ter mednarodnih umetnikov, ki so gostovali na rezidenci v Celju. Zbirka Grda račka je specializirana zbirka, ki obsega umetniška dela na temo erotike.

CSU obsega tri razstavne prostore: Likovni salon, ki je bil ustanovljen že leta 1963, Galerijo sodobne umetnosti, ustanovljeno leta 1993 in Galerijo Račka, ki je s presledki aktivna od leta 2005.

V prostoru Galerije sodobne umetnosti CSU pripravlja večje pregledne študijske razstave (Kiparstvo danes, 2010-2013) in razstave posameznih ustvarjalcev, ki so s svojim delom skozi daljše obdobje prispevali pomemben delež k razvoju slovenske likovne produkcije. Mednje spadajo tudi monografske predstavitve celjskih umetnikov (Franc Purg: Coming soon, The Future!, 2011/2012; Andreja Džakušič: Srečevanja, 2012/2013).

Razstavni prostor Likovnega salona je namenjen novi produkciji posameznih slovenskih in tujih ustvarjalcev. Tematske razstave z didaktičnim poudarkom omogočajo razumevanje določene problematike v sodobni likovni produkciji in vzpostavljajo aktiven odnos do gledalca; večje tematske mednarodne razstave nudijo zanimiv vpogled v umetniška dogajanja določenega prostora in časa ter odpirajo dialog domače umetnosti z mednarodnim umetnostnim sistemom (Slovenski strip, 1996; Celje-Povečava, 2000; Moški , 2001; Peti Evangelij, 2005; Double Check, 2003; Slovenski strip in animirani film 1996 – 2006, 1996; Podoba prostora, 2008; Prepovedana smrt , 2009; Kontinuiteta, 2011…)

Del razstavnega programa oblikujemo tudi z javnimi mednarodnimi razpisi (odprti termin) in z razpisom za prvo razstavo (trienale Premiera 2009, 2012).

Galerija erotike – Račka deluje v prostoru nekdanjega peep show. V galerijo smo ga spremenili z minimalnimi posegi in tako ustvarili prostor, ki še vedno s številnimi elementi – ohranjene so peep show kabine, oder z drogom za plesalko itd., označuje njegovo nekdanjo dejavnost. Galerija Račka je tako namenjena predvsem umetnosti, ki se tako ali drugače ukvarja z erotiko.

V okviru CSU deluje tudi rezidenčni program AIR CELEIA. Program je nastal iz potrebe po aktivnejšem pretoku ljudi in idej s področja kulture in umetnosti v Celju. Temelji na mobilnosti, interdisciplinarnosti in gradi dialog ter sodelovanje tako med umetniki in kustosi kot tudi med umetnostjo in širšo skupnostjo.

Pretekli dogodki

 • Ana Straže: Živi užitki

  Več
 • Poletne ustvarjalne delavnice za otroke

  Več
 • AT SOME POINT WE ALL HAVE TO DANCE

  Več
 • Maja Hodošček: V postajanju

  Več
 • POLETNA MUZEJSKA NOČ V CSU

  Več
 • Vodstvo po razstavi Lupi se nežno z umetnikom Mitjem Fickom

  Več

Lokacija