Opis

Beletrina, zavod za založniško dejavnost (do leta 2014 znana pod imenom Študentska založba) obstaja od leta 1996. Čeprav je svojčas predstavljala eno manjših in mlajših slovenskih založb, je s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim – postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost – tako v leposlovju kot v humanistiki, posebno pozornost pa namenjamo tudi oblikovanju knjig, pristopu k bralcem in subtilnemu marketingu.

Beletrina danes izda več kot 50 naslovov letno v petih knjižnih zbirkah (istoimenski zbirki Beletrina, ČKZ, Koda in Posebne izdaje), ima organizirano redno mrežo nastopov svojih avtorjev po vsej Sloveniji in redno organizira obiske tujih avtorjev v naših krajih. Med zbirkami je prav gotovo najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina, ki je v zadnjih letih postavila nove standarde kakovosti na področju izdajanja leposlovja, njen program skuša združevati tradicijo in novosti, naši avtorji so tako vse od slovenskih klasikov denimo Cirila Zlobca, Kajetana Koviča, Tomaža Šalamuna, Lojzeta Kovačiča pa do mlajše in najmlajše generacije, kot so imena Jani Virk, Polona Glavan in Andrej Skubic, pa Nejc Gazvoda, Goran Vojnovič in Gabriela Babnik. Ob tem smo tesno povezani z mednarodnim prostorom. Pri prevodih sledimo najbolj zanimivim trendom v elitni literaturi, okrog dvajset naših knjig izzide letno v tujini.

Ob tem pa je potrebno opozoriti tudi na kakovosten in intelektualno vznemirljiv program v zbirki Koda in Časopisu za kritiko znanosti, ki izhaja že 40 let in je najstarejša zbirka Zavoda Beletrina. Omeniti moramo tudi dva vrhunska literarna festivala, ki sta zrasla pod založbino streho: mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina, bo letos že petič potekal avgusta na Ptuju, in obiskovalcem vsako leto predstavlja mlade pesnike in pesnice z vsega sveta, ter Festival Fabula – Literature sveta, ki vsako leto v februarju in marcu že enajst let zapored privabi prozaiste s širšega mednarodnega zemljevida.

Pretekli dogodki

 • Beletrinini trubadurji: Tone Partljič v Tolminu

  Več
 • Zgodbe slovenske arhitekture s Špelo Kuhar in Robertom Potokarjem

  Več
 • Beletrinini trubadurji: Igor Grdina v Laškem

  Več
 • Petra Pogorevc: RAC (biografija Radka Poliča)

  Več
 • Beletrinini trubadurji: Snežana Brumec v Bovcu

  Več
 • Beletrinini trubadurji: Petra Pogorevc v Novi Gorici

  Več

Lokacija