UNESCO je zaščitil reggae glasbo!

UNESCO je zaščitil reggae glasbo!

UNESCO – Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo je na seznam svetovne kulturne dediščine dodala – reggae glasbo! Reggae je bil dodan na seznam mednarodnih kulturnih zakladov, za katera se Združenim narodom zdi, da so vredna zaščite in promocije.

 

 

 

Reggae je glasba, ki se je razvila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s pomočjo velikanov, kot so Bob Marley, Toots and the Maytals, Peter Tosh … je bila uvrščena na seznam na katerem najdete tudi španski flamenko, dalmatinske klape, srbski kolo, kubanski punto in mnoge druge. Tudi Slovenijo je mogoče opaziti na taistem seznamu. Tam nas predstavljajo med drugim kurenti in Škofjeloški pasijon. Letos so poleg reggae glasbe svoje mesto na seznamu našli še zambijski mooba ples, tajski khon ples, špansko obredno bobnanje tamboradas, srbske gusli in pa klekljanje iz Slovenije! Dodanih je bilo še več stvari, a da članek ne bo predlog, si lahko celoten seznam pogledate tukaj.

 

Unesco je vključitev reggae glasbe na seznam kulturne dediščine pospremil z besedami, da je njegov prispevek k mednarodnemu diskurzu o vprašanjih nepravičnosti, upora, ljubezni in človečnosti poudarja dinamiko elementa kot hkrati cerebralno, družbeno-politično, čutno in duhovno zavest. Temeljne družbene funkcije glasbe – kot sredstvo za socialne pripombe, katarzično prakso in sredstvo hvaležnosti za Boga – se niso spremenile in glasba še vedno deluje kot glas za vse. K temu pa so dodali še kratek dokumentarec na temo reggae glasbe, katerega ogled toplo priporočam.

 

 

Za portal MyNight.si – Jure Miklošič


V moji bližini