ROOTSINSESSION & FRIENDS PRESENT

ROOTSINSESSION & FRIENDS PRESENT

SOUL REBEL VIII. INNA SOUNDSYSTEM STYLE

Poklon Kralju reggae glasbe: Robert Nesta Marley

 

Tradicionalni Soul Rebel dogodek tokrat gosti Channel Zero, kamor prihajajo RootsInSession s svojim zvočnim systemom. Prav tako bodo tokratni fokus večera po dolgem času le lokalni selektorji, ki se bodo skupaj z nami poklonili “velikanu” – “inna di soundsystem style”.

 

Poslušali bomo:

roots, reggae, rocksteady, dub, ska, jungle, dancehall, hip-hop…

Slovenija je z reggae kulturo in glasbo povezana veliko bolje, kot bi se morda zdelo na prvi pogled. Slovenija in še takratna Jugoslavija sta sprejeli reggae od samega začetka kulture. Naj si bo to zaradi istega uporniškega razmišljanja, zato ker smo Slovenci v zgodovini bili povečini vedno pod neko (tujo) oblastjo, kot tudi Jamajka, kjer se je reggae tudi razvil. Po pričevanjih in zapisih je jamajška glasba in kultura zašla v našo pokrajino s koncem petdesetih let, preko afriških študentov, ki so obiskovali univerze v regiji. Če smo v tem času koga zares posvojili, ni to nihče drug kot kralj reggae glasbe Bob Marley!

Bob Marley

Pa ste vedeli, da se tudi v Ljubljani vsako leto poklonimo Bobu  in priredimo zabavo v čast njegovemu rojstnemu dnevu (6.2.1945) ali, kot bi sam verjetno raje slišal njegovemu “earthstrong” dnevu. Že leta kolektiv RootsInSession v Ljubljani organizira tako imenovan Soul Rebel večer, ki je posvečen temu prazniku za ljubitelje reggae kulture. Tudi letos se nam obeta večer posvečen Robertu Nesti Marleyju, ki pa bo tokrat poseben. Poseben zaradi dveh stvari, in sicer prva je ta, da bo tokrat prvič praznovanje v “Soundsystem” slogu. Z ročno narejenimi zvočniki, s katerimi nastopa kolektiv RootsInSession, ki še bolj poudarijo nam tako ljubi bas. Kot drugi razlog pa, ker ekipa RootsInSession, ki je organizator teh dogodkov, v letošnjem letu praznuje že kar 20-letnico ustvarjanja in širjenja reggae kulture!

Soul Rebel

 

RootsInSession Sound:

Za RootsInSession Sound se zdi, kot da je prisoten že od nekdaj. Za nekatere obiskovalce njihovih zabav se 20 let morda zdi že tako, med tem, ko se tisti malo starejši z veseljem spominjajo “dobrih starih” časov. Ravno raznolikost odlikuje zabave, ki jih organizirata Pier in Fu. Ne le struktura obiskovalcev, ampak tudi pester glasbeni izbor. Vedno se najde nekaj za vsakogar. Naj vas “roots” v imenu ne zavede! Beseda ima lahko več pomenov in to velja tudi pri omenjeni navezi! Seveda svoj prostor na zabavah dobijo tudi roots (reggae) klasike, a poudarek njunega udejstvovanja je na bass glasbi. Njuni seti in zabave na splošno so zamišljene tako, da vam ne pustijo stati pri miru. Ne se čuditi, če boste slišali hip-hop, grime, DnB, jungle, roots, dub in dancehall glasbo v isti noči, zmešano v neko celoto, ki vam bo dejansko všeč. Veliko glasbenih izkušenj in talent – RootsInSession Sound.

 

RootsInSession Sound

 

Zgodba RootsInSession se je razvila iz radijske oddaje RadYoYo, ki so jo leta 2000 selektorji Pier, Fu, Shine in Mehownee začeli ustvarjati na ljubljanskem Radiu Gama MM, ki pa je vmes že zaprl svoja vrata in ugasnil svoje frekvence. Zgodba je nastala kot plod ljubezni do pristne jamajške kulture in vseh njenih korenin, ki pa so se do danes razrasle že skoraj v vse žanre. Danes, kot člana kolektiva za gramofoni vztrajata le še Pier in Fu, z veseljem pa pomagata tudi ostala člana bodisi s fotografijami, pomočjo na družabnih omrežjih ali pa kot podpora na prireditvah.

 

RootsInSession so si vzgojili svojo občinstvo skozi leta s pomočjo dobro poznanih “mikstejpov”, ki so jim tudi odprli vrata v tujino. Nista namreč poznana le na na naši strani Kolpe, nastopala sta veliko tudi širom Balkana. Njuna glasba je izšla tudi na otoški založbi londonskih korenin V Recordings, pa na nemško-portugalski navezi BadMood Recorings, nemško-balkanski BPM/Balkanbreaks, pa tudi Interchill Records iz daljne Kanade so si na svojem seznamu zaželeli „slovenske” produkcije, pod katero sta se podpisala Pier in Fu.  Če se vrnemo nazaj na njune “mikstejpe” ne moremo mimo Shishmisha (vol. 1 & 2) in Kus Kus(ov), ki so se najbolj zasidrala v srca slovenskih ljubiteljev. Omeniti velja tudi oddajo v Centralni Postaji, kjer sta 2 leti vsak petek v živo oddajala iz ulic Ljubljane. Tam sta tudi vzgojila podmladek, ki si je nadel ime LjubljanJah Vibes in ki so prevzeli omenjeno oddajo, sama pa sta se preselila na Radio Nula, kjer vsakih 14 dni lahko slišite njun #MixShow. Vmes vneto polneta odre širom evrope in pridno snemata glasbo.

Soul Rebel 2018 (vir: Aleš Obrsnel)

V zadnjem času kar pogosto sodelujeta z različnimi glasbenikis s katerimi sodelujeta v lastnem glasbenem studiu. Tako se lahko med drugim pohvalita z albumom priredb, ki sta ga posnela z legendarnim slovenskim reperjem, ki sliši na ime Klemen Klemen. Sledil je album, prav tako priredb, z Emkejem. Prav tako sodelujeta pri prihajajočem se albumu Sladica 20 in pred kratkim je izšel singel Zgrešen Klic, ki sta ga posnela z ljubljanskim reperjem Skovo in pevko Rebeko Bogataj aka Bereka.

 

Če prebrskamo skozi njune glasbene kanale, najdemo sodelovanja z imeni, kot so Edo Maajka, Anina, Brain Holiday, Katja Šulc, MC Popaye, Baga Sound in mnoge druge, s katerimi sta sodelovala v preteklih dveh desetletjih. Sta tudi ena redkih glasbenikov v naši kulturi, katerih produkcija se vrti tudi na radijih. Pier je tudi sourednik edine še aktivne slovenske reggae radijske oddaje, ki oddaja v živo. Slišite jo lahko na frekvenci Radia Študent, vsak ponedeljek zvečer in sliši na ime RiddimOperator RadioShow. Za letošnjo 20. obletnico obljubljata serijo dogodkov in tudi debitantski album, kjer nameravata zbrati smetano slovenske, balkanske in tudi evropske glasbe.

 

 

SOUL REBEL:

3 večeri so še vedno zanimivi, ker so vsakič malo drugačni. Lani so v Gala Hala na Metelkovi v Ljubljani nastopili pevci in pevke, ki so predstavili svoje pesmi in pesmi Bob Marleyja. Med nastopajočimi smo lahko slišali Mate Brodar (BRO, Okustični), Budo (Elvis Jackson), Bereko (Good Vibrations), Anino (Generator) in Tadimana (SiTi Hlapci). Leto pred tem je nastopila priznana zagrebška skupina Brain Holidays, s svojim prirejenim programom, ki ga izvajajo le enkrat na leto – na rojstni dan Bob Marleyja. Pred tem je gostovala skupina, ki prav tako prihaja iz sosednje Hrvaške – I-TAL JAM, ki je znana po tem, da preigrava različne reggae ritme, t.i. “riddime”. Tudi lokacije se menjavajo. Od že omenjene Gala Hala, do najbolj znane kleti v Ljubljani – K4, nazaj v Channel 0 na Metelkova Mesto, kjer je v preteklosti zabava že gostovala.

Na tokratnem dogodku se bo RootsInSessionu pridružili še legendarni selektor in zbiralec vinilnih plošč OhoRoho in že prej omenjeni podmladek LjubljanJah Vibes, ki je v tem času uspešno stopil tudi na svojo samostojno pot. Za prijetno atmosfero in osvetlitev pa bo poskrbel VJ Mesec.

 

LjubljanJah Vibes:

Njihovi glavni predstavniki so LionShine, ki se večinoma osredotoča na Drum & Bass, Jungle in ostale Reggae orientirane zvrsti, ki se odražajo na Basolovka dogodkih. Michel Pfeifer je producent in dj, neposredno povezan z Dub gibanjem pri nas in ga lahko vidite nastopati na vseh večjih in manjših dogodkih povezanih z Dub in Reggae glasbo. Dj L.T.  je najmlajši selektor društva in nastopa tudi kot MC, prav tako veliko sodeluje z mladimi nadobudnimi raperji kot sta Um & Kuna.


OhoRoho:

 

OhoRohovi začetki segajo nekje v leto 1997, ko se je uveljavil kot selektor in strastni zbiralec vinilnih plošč, v zadnjih letih pa je Ohoroho postal stalnica Soul Rebel večerov. Svoj izbor bazira na roots reggaeju in dubu s konca 70-ih let in digitalni produkciji 80-ih in 90-ih. Ohoroho meddrugim tudi ustvarja grafično podobo za Soul Rebel večere, kreira in riše naslovnice plošč svetovno znanih imen v reggae industriji kot so npr. General Levy, Mad Professor.

 

VJ Mesec:

Gregor Mesec aka VJ Mesec je do danes poskrbel za vizualije že na več kot 450 dogodkih, svetoval pa še na veliko drugih. Mesec skrbi za vizualizacije na Soul Rebel dogodkih že več kot 5 let. Redno tudi sodeluje s skupinami in glasbeniki, vizualnimi ter drugimi umetniki, ter je aktiven v širjenju znanja in zanimanja za tovrstne vizualne umetnosti.

 

Facebook dogodek : https://www.facebook.com/events/584069329092326/

 


V moji bližini