Reggae Month – Come ketch di Riddim

Reggae Month – Come ketch di Riddim

Februar ali svečan je drugi mesec v gregorijanskem koledarju. Ime je dobil po latinskem prazniku sprave in očiščenja (zadnji mesec v rimskem koledarju).

Izvirno slovensko ime za februar je svečan. Druga stara imena so: sečan, sičan, svečnik, sičnjek, svičan, süšec, mali mesec, dežnik, talnik, poznozimec, drugnik, drujnik. Po mitološkem liku Vesni so ga imenovali tudi vesnar

Vir: Wikipedia

Nosi pa za nekatere drugi mesec v letu še eno ime – REGGAE MONTH. V tem mesecu je namreč veliko rojstnih dni reggae glasbenikov, ki so zaznamovali reggae kulturo, med katerimi seveda prednjači Bob Marley. Poleg njega praznujejo tudi Ky-Mani Marley, Horace Andy, Bunny Rugs, Spanner Banner, Cutty Ranks, Tennor Saw, Sidney Crooks in Dennis Brown, če naštejem le peščico.Prav Dennis in Bob sta zastavonoši tega glasbenega meseca. Kako tudi ne!? Prvega so okitali za princa, drugega pa kar za kralja reggae glasbe!

V tem mesecu poteka na Jamajki serija dogodkov kot poklon vsem glasbenikom, ki so pripomogli k razvoju in prepoznavnosti reggae in jamajške kulture širom sveta. Lahko se udeležite številnih glasbenih zabav in koncertov, med katerimi ponovno seveda izstopa tisti na 56 Hope Road v Kingstonu. Tam danes domuje muzej in znamenita založba in studio Tuff Gong.

Tam vsako leto 6.2. priredijo brezplačen koncert v poklon rojstnemu (oni temu rečejo earthstrong) dnevu kralja Bob Marleyja. Tam sem bil lani tudi sam in lahko iz prve roke potrdim, da energija prisotna na dvorišču, kjer se dogaja koncertni del, je fenomenalna! Tudi imena nastopajočih so izjemna in sanje vsakega reggae entuziasta (pod kar štejem tudi sebe) na prvem glasbenem popotovanju skozi Jamajko – več o tem najdete s klikom na spodnje 3 naslove:

 

Poleg nešteto glasbenih dogodkov reggae mesec ponuja tudi vrsto izobraževanj, predavanj, ogledov dokumentarnih filmov, večerov literature in še bi lahko našteval. Na Jamajki so namreč zelo ponosni na svoje ljudi in njihove dosežke. Celo tako, da je Jamajška vlada sama prepoznala in leta 2008 razglasila mesec februar za “Reggae Month” in tako ustvarila znamko, ki jo še posebno turizem, uspešno promovira širom sveta. Nekako v maniri “naše” I feel sLOVEnia, le da so tam ponosni tudi na svojo glasbo ne le naravno lepoto. Vsako leto ima praznovanje drugačno temo in letos poteka pod geslom “Come ketch di Riddim” (Pridi in ujemi ritem). Več o samem praznovanju in tudi samih prireditvah najdete na njihovi uradni strani https://reggaemonthjamaica.com/

 

Tudi v Sloveniji se februarja zgodi več dogodkov, ki so tako ali drugače povezani s tem mesecem in praznovanji. Letošnje praznovanje se začne v Ljubljani že dan prej, bolj natančno 31.1.2019 s tradicionalnim poklonom “Soul Rebel” o katerem sem vam za MyNight že pisal TUKAJ. Poleg “Soul Rebel” poklona v Ljubljani, bodo v njegovo čast zaigrali še zvočniki v Kranju (Raggastation w./ Dj Danjahras), Slovenj Gradcu (Tribute To Bob) in Slovenskih Konjicah (Happy Bitrhday to Bob Marley by Brain Holidays). Zgodil pa se bo tudi “Reggae Month Celebration” dogodek v Ljubljani, bolj natančno v petek 7.2.2020, posvečen temu mesecu. Slovenci smo z reggae glasbo povezani veliko bolje, kot bi se morda zdelo na prvi pogled in temu primerno tudi praznujemo! 

 

Reggae month

 

REGGAE MONTH CELEBRATION v LJUBLJANI

 

Za praznovanje meseca, posvečenega najboljši glasbi, so se za ta dogodek združili Ziggi Mastah (Dubtafari Sound) in ekipa, ki vodi platformo Massive! ter Boris Sound System. Poudarjajo, da to ni Bob Marley praznovanje, to je praznovanje vseh reggae glasbenikov, ki so nam prinesli reggae kulturo in pustili v njen neizbrisen pečat. S poudarkom na dobri reggae glasbi, vinilnih ploščah in prodornim basom iz zvočnikov narejenih pri Boris Sound Systemu. Tokrat prvič tudi v Centru Slovanskih Kultur France Prešeren, v preteklosti poznan kot “KUD Trnovo”. 

 

 

Ziggi Mastah

Ziggi soustvarja reggae glasbeno sceno že tako dolgo, da ga mirno okličem za veterana. Ne le, da je ljubitelj reggae glasbe, je tudi veliki zbiratelj vinilnih plošč, med katerimi najdemo od najbolj priljubljenih glasbenikov, do redkih izdaj, ki niso več naprodaj nikjer. Prav tako se ne bom prav dosti zmotil, če rečem, da ima največjo zbirkov t.i. “dubplate-ov”. To se posebno predelane pesmi, ki jih glasbeniki zapojejo s posvetilom, spremenjenim besedilom ali samo in striktno za določeno osebo/glasbenika. Dubplate kultura se je razvila iz Sound Clash kulture. To so glasbena tekmovanja, kjer se med seboj pomerijo različne ekipe z doma narejenimi zvočnimi sistemi. Med njegovo dubplate zbirko najdemo imena, kot so Luciano, Anthony B, Tony Curtis, Prince Alla, Sizzla, Protoje, Capleton, Hempress Sativa, Max Romeo … Že leta 1997 je ustanovil Dubtafari Sound, s katerim je prepotoval in nastopal širom sveta, med drugim tudi Madagaskarju, Ameriki, Švici, Jamajki, Nizozemskem … Znan je tudi po svojih papirčkih za zvijanje Ziggi Papers, ki razsvetljujejo prave ljubitelje zelenih substanc že skoraj tri desetletja. Organiziral je številne dogodke, med katerimi najbolj izstopajo koncerti, kjer so nastopili Raggin Fyah, Protoje, Chezidek.

 

 

 

The W!ld Citizen

Producent in selektor, ki se dokazuje na različnih področjih. Veliki glasbeni fanatik in tudi velik zbiratelj glasbe na vinilnih nosilcih. Nastopa pod različnimi imeni, odvisno kakšno glasbo vrti. Njegov spekter je širok in sega vse od dubstepa pa vse do roots reggae glasbe. Glavna strast je bas in to se pozna v njegovi glasbi. Kot del Boris Sound System ekipe je tudi soustanovitelj platforme Massive!. V sklopu le-te deluje več projektov, med drugim neodvisna glasbena založba in oddaja Massive! Selector’s Diary. Tudi njega pot večkrat letno vodi v tujino in je nastopal širom Evrope. 

 

Več od dogodku izveste na povezavi —–> https://www.facebook.com/events/506016630053374/

 

Pripravil: Jure Miklošič

 


V moji bližini