PRIŽIG LUČK PO SLOVENIJI – 2019

PRIŽIG LUČK PO SLOVENIJI – 2019

Prišel je praznični čas, ki ga bodo – tako kot vsako leto – slovesno uvedli župani večjih slovenskih mest s tradicionalnim prižigom lučk.

S to najavo vam bomo na kratko predstavili čas in datum prižiga lučk po Sloveniji, seveda s spremljevalnim programom.

 

PRIŽIG LUČK V LJUBLJANI

KDAJ: 29. 11. med 17:15 in 17:45.

KJE: Prešernov trg

PROGRAM:

Začetek Prešernosti bo letos malenkost prej kot lansko leto. Po kratkem kulturnem programu bo letos župan Janković lučke prižgal en dan prej kot lani, s tem pa otvoril tudi praznični sejem na Prešernovem trgu, Pogačarjevem trgu in Kongresnem trgu, ter na Bregu, Gallusovem, Petkovškovem in Cankarjevem nabrežju. Kot so obiskovalci tega že vajeni, tudi letos ne bo manjkalo stojnic z bogato kulinarično ponudbo – z jedmi, kuhanim vinom  ter aromatičnim čajem, stojnic s praznično ponudbo za domače nakupovalce in turiste, pestre izbire izdelkov domačih mojstrov in vsega lepega.

PRIŽIG LUČK V MARIBORU

KDAJ: 29. 11. ob 17:00

KJE: center mesta

PROGRAM:

Čarobni december v Mariboru bodo zaznamovale praznične stojnice, bogat kulturni program, veliko zanimivega za družine in nasmejani krajani! Vsi se že nestrpno pripravljamo za silvestrovanje v Mariboru, mestu, ki se lahko pohvali z najdaljšo tradicijo v Sloveniji!

 

PRIŽIG LUČK V CELJU

KDAJ: 30. 11. ob 17:00

KJE: Glavni trg

PROGRAM:

Celje je – še posebej decembra – prav pravljično. Prižig lučk bodo pospremil zabavni program, ki ga bodo pripravili voditelji Radia Fantasy, Pažek Urh in pravljična bitja. Tisti, željni šopinga, pozor – obrtniki in mestni trgovci bodo ponujali tudi praznične popuste za večerne nakupe!

 

PRIŽIG LUČK V KRANJU

KDAJ: 1. 12. ob 17:00

KJE: Glavni trg

PROGRAM:

župan Matjaž Rakovec bo po nagovoru prisostvoval blagoslovu praznične smreke s strani dr. Andreja Nagliča, nato pa oder prepustil izjemni slovenski vokalno-glasbeni skupini Soul out, ki jo sestavljajo Petra Doles, Julijana Šubarič, Neža Kirn, Maja Žumer, Ivana Honsić in Ana Pirnat, pod taktirko Mateje Zwitter – članice skupine Perpetuum Jazzile.

PRIŽIG LUČK V KOPRU

KDAJ: 29. 11. ob 17:00

KJE: Titov trg

PROGRAM:

Fantazima v Čudolandiji. Prepoznavno ime, ki jo bo pospremil bogat program. Ste že drsali ob morju? Si ogledali video projekcijo, poslušali glasbeno spremljavo na pročelju Pretorske palače? Prižig lučk bosta pospremili tudi Anika Horvat in Lea Sirk!

PRIŽIG LUČK V NOVEM MESTU

KDAJ: 5. 12. ob 17:00

KJE: Glavni trg

PROGRAM:

sv. Miklavž bo v Novem mestu v središču dogajanja ob prižigu lučk! Pri tem mu bodo pomagali tudi novomeški skavti – Gorjanski medvedje – in učenci iz glasbene šole Lipičnik.

 

PRIŽIG LUČK NA BLEDU

KDAJ: 29. 11. ob 17:00

KJE: Jezerska promenada

PROGRAM:

Blejsko jezero je nadvse čudovito – še posebej, ko je obsijano s tisočimi prazničnimi lučmi! Romantični sprehod okoli jezera bo ob vikendih pospremil tudi bogat glasbeni program, otroci bodo lahko med tem v poštnem uradu dobrih decembrskih mož napisali pismo zanje, ob koncih tedna pa bodo tam lahko srečali tudi pravljične junake iz Dežele ljudskih pravljic. Videti bo moč tudi jaslice v naravni velikosti, ljubezensko kolo, praznični stol in največjo naravno novoletno smreko v Sloveniji. Ne pozabite doma drsalk, saj se nam obeta drsanje na drsališču z razgledom!

 

PRIŽIG LUČK NA PTUJU

KDAJ: 2. 12. ob 17:45

KJE: Mestni trg

PROGRAM:

Ledena kraljica z ognjenim spremstvom bo tokrat spektakularno prižgala praznične luči na Ptuju. Prizorišče Mestnega trga z okolico bo zelo živahno preko celega decembra, zato se vam splača obiskati to prelepo, starodavno mesto.

 

PRIŽIG LUČK V MURSKI SOBOTI

KDAJ: 6. 12. ob 17:00

KJE: Mestni trg

PROGRAM:

Murska Sobota bo letos praznične luči prižgala med zadnjimi. Šestega decembra – ko bo potekal Miklavžev sejem – se bo odprlo tudi drsališče in Pravljična dežela. Ob drsališču boste lahko uživali v kulinarični ponudbi, ki jo bodo pripravljali v tamkajšnjih hiškah, ob koncu tedna pa bodo ljubitelji glasbe lahko uživali tudi na koncertih.


V moji bližini