Festival ljubezni in pozitivne energije – Overjam Festival

Festival ljubezni in pozitivne energije – Overjam Festival

Ko nanese beseda na Overjam Festival, vas večina ve, da smo imeli kar zgodovino. Težko bi rekel, da smo bili skregani, situacijo bolje opiše trditev, da smo imeli drugačno vizijo, kako naj bi bil videti največji slovenski reggae festival. Reggae.Si in Jure, smo vedno podpirali Overjam, a to ne pomeni, da smo se vedno strinjali z videnim. Niso se rodile nobene zamere, ni bilo nobenega krega, kvečjemu smo s tem okrepili naše vezi. Pred letošnjo edicijo smo se pogovorili in se odločili, da se podamo s skupnimi močmi v projekt in na svoj način pripomoremo k širjenju dobrega glasu o festivalu, ki je letos upravičil vsa pričakovanja in za katerega si upam trditi, da je bil najuspešnejši do zdaj! Gledano po obisku, organizaciji, vremenu in samem vzdušju.

 

Overjam festival

 

Reggae.Si se je letos na festival odpravil z najštevilčnejšo ekipo do zdaj in osebno sem imel velika pričakovanja od svoje ekipe, ki se je odrezala vrhunsko in me naredila zares ponosnega! Vse skupaj seveda ne bi bilo možno brez Terese in Jagota, ki skrbita za novinarsko središče na festivalu in ki sta nam uredila vse intervjuje, katerih smo naredili veliko in jih bomo postopoma objavljali v sodelovanju z oddajo RiddimOperator, ki gostuje vsak ponedeljek na Radiu Študent.

Težko se spustim v glasbeni del, saj sem zaradi obilice intervjujev zamudil kar velik del koncertov, a sodeč po pričevanju drugih, so se odrezali vsi glasbeniki. Eden redkih koncertov, ki sem ga uspel v celoti slišati, je bil Alborosie, ki pa je razočaral in pripravil zares povprečen, če ne že skromen nastop. Nekaj, kar težko rečem za Zion Train, Ward 21, Queen Ifrica, Kočevska Orkestra, Raggalution, Cali P in še za marsikoga. Med drugim tudi Israel Vibration, ki se jima sicer pozna odsotnost Gabriela, še vedno pa si ne bi drznil reči, da sta Wiss in Skelly razočarala.

 

Koncertno prizorišče festivala Overjam

 

Naj izkoristim zapis in na tem mestu pohvalim organizacijo in organizatorje, ki so letos naravnost blesteli in vsem obiskovalcem pripravili nepozabno zabavo, ki jo je zmotila le večja prisotnost kriminalistov, ki so prežali na vse, ki so si drznili prižgati zvitek ali dva. Stvar, na katero organizator nima vpliva, a lahko bi se naši vrli modri angeli varuhi brigali za kaj pomembnejšega in pustili ljudi, da se brezskrbno zabavajo in prepustijo ritmom reggae glasbe. Prav brezskrbna zabava je tisto, kar naredi Overjam Festival enega najboljših v regiji in iskreno upam, da je to praksa, ki se ne bo ponavljala v prihajajočih letih.

 

Festival Overjam

 

Le ta so zavita še v tančico skrivnosti, kajti kot vam je mogoče znano, se festivali z letom 2021 selijo ven iz Tolmina zaradi neposrečene lokacije nove obvozne ceste, ki bo presekala festivalsko površino in pregnala množice ven iz Sotočja. Na mestu je tudi vprašanje, ali T’min potrebuje obvoznico, če ne bo tam festivalov? Po vtisih sodeč, bi se domačini raje odpovedali cesti kot festivalom, ki v mesto, v katerem živi 3500 prebivalcev pripelje vsako poletje več kot 25.000 ljudi. Domačini bi, a država ima drugačne načrte. Kam bodo selili festival, za zdaj še ni znano, se pa ve, da Overjam 2020 bo! Kot morda že veste se je pred leti spremenila produkcijska ekipa. Festivalu se je pridružill Boban Milunovič, ki vodi že Metal Holidays in Punk Rock Festival, a se s koncem letošnjega festivala od Overjama umika, festival pa se seli nazaj v varne roke ekipe, ki stoji za njim že od samega začetka. Osebno ne dvomim v njihove sposobnosti in verjamem, da obiskovalci ne bomo občutili nobene razlike.

 

Festival Overjam

 

Če kdaj, bo festival prav zdaj potreboval največjo podporo, da obstane in nam popestri poletja še naprej. Veliko bodo morali storiti tudi sami in mogoče vseeno ponuditi malo več prostora tudi slovenskim glasbenikom. Teh je bilo letos nekaj manj kot pretekla leta, sicer razumljivo, če pogledamo, da je imel festival en oder manj, skrajšalo se je tudi število dni samega dogajanja, a še vedno trdim naslednje: Overjam mora biti temelj slovenske reggae scene! Tam se vzgajajo nove generacije, tam se lahko tujcem predstavijo naši glasbeniki. Le tako bomo zagotovili podmladek in nove generacije reggae ljubiteljev, ki bodo vsako leto hodili na festival in s tem navdušili tudi svoje prijatelje. Festival je kakovosten, okolica je fenomenalna in ne dvomim, da večina ljudi, ki pride, bi z veseljem prišla še kdaj. Mogoče obstajajo večji festivali, ki pritegnejo več zvezdnikov in ljudi, a s takim vzdušjem se težko pohvali kateri od njih. Tam na sotočju Tolminke in Soče se rojevajo nova prijateljstva, nove simpatije in energija, ki se jo opazi na kilometer, je naravnost fantastična! Ena od stvari, ki me je letos naravnost osupnila, je število otrok in družin, ki obiščejo festival. Teh je bilo letos zares veliko, kar le potrjuje moje trditve o pozitivni energiji. Res je lepo videti mlade (in starejše) starše, kako poplesujejo s svojimi najmlajšimi na “off beat” ritme, ki so značilnost reggae glasbe.

 

Festival Overjam

 

Naslednji Overjam bo s seboj prinesel tudi veliko simbolike, kajti ne le, da je zadnji v Tolminu (vsaj do nadaljnega), obeležil bo tudi 20. obletnico prvega reggae festivala v Tolminu, takratnega Reggae River Splasha. Tisti bolj sentimentalni in vsi, ki ste obiskovali Tolmin skozi leta vljudno vabljeni, da se skupaj poslovimo od čarobnega kraja, ki nam je dve dekadi dajal zavetje in prostor, kjer smo se povezali in s skupnimi močmi širili zavest ene ljubezni!

 

Reggae vzdušje festivala Overjam.

 

Ko sem zadnjo noč z balkona v miru poslušal zaključek dogajanja na glavnem Maver odru, kjer so kraljevali Zion Train, in se zatopil v lastne misli o Overjamu in vsem, kar sem doživel v teh dneh, sem si obljubil, da če bo le zdravje dopuščalo, se vidimo 19.8.2020 poleg najlepše reke na svetu – Soče.

 

Avtor: Jure Miklošič / Foto: Domen Hrovatin


V moji bližini