Ilustrator za en dan, ustvarjalna delavnica za otroke

Ob aktualni razstavi Marjance Jemec Božič se bodo tudi naši najmlajši obiskovalci lahko preizkusili v vlogi ilustratorja. Spoznali bodo proces nastajanja ilustracije – vse od zgodbe do risbe. Po interaktivnem ogledu razstave bo sledila delavnica, kjer bodo poustvarili ilustracije znanih zgodb in pesmi. Delavnica je primerna za otroke, starejše od petih let, vodila pa jo bo Nina Cvirn. Obvezne prijave na: info@galerijavelenje.si.

M.Frelih: Kje je lešnik?
Vesela, prijazna, toda pozabljiva veverička Veva povabi prijatelja Vevija na večerjo. Pripravila mu bo presenečenje. Na žalost pa slastnega lešnika ne najde nikjer. Med iskanjem sreča žabo Žabico, pa hitrega polža Bliska in pametnega ježka Pikpika. Vsi so lešnik sicer videli in občutili, vendar pa nihče ne ve, kam se je spet skril.
Trajanje predstave: 30 min. Vstop prost.
Papagaj Bine, pravljično-ustvarjalna urica
Zgodba o papagaju Binetu nam bo pomagala spoznavati svet domačih in svet divjih živali. Skupaj bomo iz drevesnih listov ustvarili papagaja Bineta in njegove prijatelje.
Delavnica je primerna za otroke, stare od štiri do osem let. Vodila jo bo Ajda Hudej.
Prijave na: info@galerijavelenje.si
Odpiramo vrata: predstavitev Artopolisa v Galeriji Velenje
Artopolis – prva spletna platforma za slovenske umetnice_ke
Datum javne objave:
9. 10. 2020 ob 19:00 na beta.artopolis.si
To jesen svoja vrata odpira Artopolis, spletna platforma za objavo portfoliev, promocijo, prodajo in nakup umetniških del slovenskih ustvarjalk_cev.
V sklopu otvoritve portala bodo v Galeriji Velenje prikazani promocijski videi sedmih sodobnih umetnic_kov, ki so bili v tem letu posneti v želji predstaviti in podpreti aktualno umetniško produkcijo v Sloveniji. Sodeluče_i umetnice_ki so: Petra Bajič, Jan Brovč, Meta Mežan, Tajda Novšak, Lea Culetto, Jan Rasiewicz in Jon Žagar.
Sledila bo predstavitev portala in pogovor z ustanoviteljema projekta, Matejem Tomažinom in Iris Pokovec, in razvojno ekipo Artopolisa.
O projektu:
V Slovenji vsekakor ni pomanjkanja kakovostne produkcije, glavna težava je pomanjkanje infrastrukture, ki bi omogočala ponovno vzpostavitev umetniškega trga. Artopolis je platforma, ki želi povezati sodobne umetnice_ke, zbirateljice_e in ljubiteljice_e umetnosti ter jim omogočiti preprost vstop v aktualno umetniško dogajanje v Sloveniji in enostavno izvajanje medsebojnih transakcij.
Artopolis bo umetnicam_kom nudil preprosta in brezplačna orodja za izdelavo spletnega portfolia za vse medije vizualne umetnosti, ne glede na to, ali slikate, kiparite, ustvarjate v digitalnem prostoru, ali proizvajate fizične inštalacije, snemate videe in filme ali izvajate performanse. Galerijam, zbirateljicam_jem in širši javnosti, pa bo omogočal vpogled v aktualno slovensko umetniško produkcijo in nakup umetniških del.
Ker stremimo k demokratičnem in inkluzivnem umetniškem trgu v Sloveniji, bo vsak lahko del Artopolisa, ne glede na reference – nam je pomembna kvaliteta umetniškega dela, ne dolžina CVja.
Interni volilni sistem bo uporabnicam_kom omogočil demokratični izbor najboljših del na Artopolisu in s tem izpostavil avtorice_je, ki si to res zaslužijo. Dobro umetniško delo namreč ne postane boljše, če mu dvignemo ceno, in kvalitetne_i umetnice_ki niso tisti, ki imajo več denarja za oglase ali sponzorirane objave.
Portal bo objavljen v beta različici, kar pomeni, da se bodo določene funkcije dodajale postopoma. Med drugimi so v razvoju: spletni tržni analitik, ki bo nudil anonimen vpogled v aktualno dogajanje na Evropskem in državnem umetniškem trgu, generator umetniških izjav v angleškem in slovenskem jeziku, ki bo olajšal pripravo predstavitvenih tekstov, in avtomatizirana prodaja s kurirsko službo, ki bo zagotovila enostavno in varno izvajanje transakcij.
Projekt vodi in upravlja Zavod Artopolis, ki je bil ustanovljen z namenom digitalizacije slovenskega umetniškega trga. Projekt Artopolis sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska unija iz Kohezijskega in Evropskega sklada za regionalni razvoj in podpirajo mnoge lokalne in državne institucije v Sloveniji.
Več o projektu na www.artopolis.si.
Program bo izveden v skladu z navodil NIJZ, temu primerno je za udeležbo na dogodkih obvezna prijava preko povezave: http://bit.ly/artopolis. V notranjih prostorih je uporaba zaščitne maske obvezna.
Za več informacij smo vam na voljo na tel.: 069 916 219 ali preko e-pošte: info@artopolis.si.
Kako naslikati zgodbo – delavnica ilustracije po vzoru Marjance Jemec Božič

Marjanca Jemec Božič je ena markantnejših slovenskih ilustratork, njena dela pa smo lahko že kot otroci občudovali v različnih mladinskih publikacijah, berilih in knjigah.
Na tokratni delavnici bomo pobližje spoznali njen način dela in se potopili v svet pravljic, iz katerih bomo poskusili ustvariti vsak svojo ilustracijo. Delavnico bo vodila Uršula Skornšek.
Prijave na: info@galerijavelenje.si

Na poti k sebi (niz predavanj v knjižnici)- Kako se psihična travma prenaša skozi generacije?
V vsakoletnem ciklu Na poti k sebi v ptujski knjižnici ponujamo niz psiholoških predavanj, s katerimi želimo ponuditi različne vsebine za različne življenjske situacije in z različnimi pristopi.
Letošnja predavanja pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom za socialno psihiatrijo in psihotravmatologijo (ISPP). Rdeča nit vseh predavanj je psihična travma; posledica nasilnih dogodkov, ki spremlja človeštvo že od nekdaj.
2. cikel predavanj- Kako se psihična travma prenaša skozi generacije?
Zgodovinske izkušnje holokavsta, etničnega čiščenja v BiH, množični poboji v Ruandi ne prizadenejo le žrtev, storilcev in prič, temveč se učinki travme prenašajo tudi na naslednje generacije.
V predavanju bodo predstavljeni vzorci takšnega prenosa, ki spreminjajo celo genetsko zasnovo posameznika in vplivajo na socio-kulturne predpostavke skupnosti ali celega naroda.
Predavatelj bo govoril o epigenetiki ter funkcionalnem in disfunkcionalnem nevrobiološkem razvoju posameznika.
Predava:
𝗱𝗼𝗰. 𝗱𝗿. 𝗥𝗼𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗢𝗿𝗮𝘃𝗲𝗰𝘇, 𝗱𝗿. 𝗺𝗲𝗱., 𝘀𝗽𝗲𝗰. 𝗽𝘀𝗶𝗵. – 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘃𝘁
Šᴛᴇᴠɪʟᴏ ᴏʙɪsᴋᴏᴠᴀʟᴄᴇᴠ ᴊᴇ ᴏᴍᴇᴊᴇɴᴏ. Nᴀ ᴠsᴀᴋᴏ ᴘᴏsᴀᴍᴇᴢɴᴏ ᴘʀᴇᴅᴀᴠᴀɴᴊᴇ sᴏ 𝗡𝗨𝗝𝗡𝗘 ᴘʀᴇᴅʜᴏᴅɴᴇ ᴘʀɪᴊᴀᴠᴇ ɴᴀ sᴘʟᴇᴛɴɪ sᴛʀᴀɴɪ ᴋɴᴊɪᴢ̌ɴɪᴄᴇ. ➡️ https://www.knjiznica-ptuj.si/…/na-poti-k-sebi-niz…/
Pʀᴇᴅᴀᴠᴀɴᴊᴀ ʙᴏ ᴍᴏɢᴏᴄ̌ᴇ sᴘʀᴇᴍʟᴊᴀᴛɪ ᴛᴜᴅɪ ᴠ ᴢ̌ɪᴠᴏ ɴᴀ YᴏᴜTᴜʙᴇ ᴋᴀɴᴀʟᴜ ᴋɴᴊɪᴢ̌ɴɪᴄᴇ.
Dᴏɢᴏᴅᴇᴋ ʙᴏ ɪᴢᴠᴇᴅᴇɴ ᴠ sᴋʟᴀᴅᴜ s ʜɪɢɪᴇɴsᴋɪᴍɪ ᴘʀɪᴘᴏʀᴏᴄ̌ɪʟɪ NIJZ.
Na poti k sebi (niz predavanj v knjižnici)- Psihična travma
V vsakoletnem ciklu Na poti k sebi v ptujski knjižnici ponujamo niz psiholoških predavanj, s katerimi želimo ponuditi različne vsebine za različne življenjske situacije in z različnimi pristopi.
Letošnja predavanja pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom za socialno psihiatrijo in psihotravmatologijo (ISPP). Rdeča nit vseh predavanj je psihična travma; posledica nasilnih dogodkov, ki spremlja človeštvo že od nekdaj.
1. cikel predavanj- Psihična travma
Na uvodnem predavanju bomo poslušali o psihični travmi kot doživetem pojavu v otroštvu in odraslosti.
Iskali bomo odgovore na naslednja vprašanja:
Kaj sploh je psihična travma? Kaj je zgodnja psihična travma in kakšne posledica pušča na nas? Kakšne povezave obstajajo med zgodnjo psihično travmo in funkcioniranjem v odraslosti? Kakšna je povezava med travmo in depresijo, psihosomatskimi boleznimi, nespečnostjo? Kako lahko travmo zdravimo? Katere so sodobne metode zdravljenja travme?
Predava:
Uʀšᴋᴀ Kʀɪᴢ̌ᴍᴀɴ, psihoanalitična psihoterapevtka, Brainspotting terapevtka in specializantka psihoterapije za otroke in mladostnike.
Šᴛᴇᴠɪʟᴏ ᴏʙɪsᴋᴏᴠᴀʟᴄᴇᴠ ᴊᴇ ᴏᴍᴇᴊᴇɴᴏ. Nᴀ ᴠsᴀᴋᴏ ᴘᴏsᴀᴍᴇᴢɴᴏ ᴘʀᴇᴅᴀᴠᴀɴᴊᴇ sᴏ 𝗡𝗨𝗝𝗡𝗘 ᴘʀᴇᴅʜᴏᴅɴᴇ ᴘʀɪᴊᴀᴠᴇ ɴᴀ sᴘʟᴇᴛɴɪ sᴛʀᴀɴɪ ᴋɴᴊɪᴢ̌ɴɪᴄᴇ. ➡️ https://www.knjiznica-ptuj.si/…/na-poti-k-sebi-niz…/
Pʀᴇᴅᴀᴠᴀɴᴊᴀ ʙᴏ ᴍᴏɢᴏᴄ̌ᴇ sᴘʀᴇᴍʟᴊᴀᴛɪ ᴛᴜᴅɪ ᴠ ᴢ̌ɪᴠᴏ ɴᴀ YᴏᴜTᴜʙᴇ ᴋᴀɴᴀʟᴜ ᴋɴᴊɪᴢ̌ɴɪᴄᴇ.
Dᴏɢᴏᴅᴇᴋ ʙᴏ ɪᴢᴠᴇᴅᴇɴ ᴠ sᴋʟᴀᴅᴜ s ʜɪɢɪᴇɴsᴋɪᴍɪ ᴘʀɪᴘᴏʀᴏᴄ̌ɪʟɪ NIJZ.
Coin in the fountaine – voden ogled / guided tour
Vabimo vas na voden ogled razstav skupaj z razstavljavcem Tomažem Plavcem.
TOMAŽ PLAVEC
COIN IN the FOUNTAINE
Kovanec v fontani
Razstava skulptur Tomaža Plavca bo od 23. septembra 2020 med 18:00 in 20:00. Prilagojeno priporocilom NIJZ-ja.
Manjši del razstave bo hkrati na ogled
v mali galeriji mesta Ptuj, prešernova 29.
Razstava bo na ogled do 18. oktobra 2020.
Kustos razstave: DUŠAN FIŠER
foto: ALBIN BEZJAK
Bilbi in Gregor
Bilbi je alter ego avtorice in glasbenice Maje Pihler Stermecki, ki si je v mnogih letih nastopanja doma in po svetu nabrala že ogromno izkušenj. Gledaliških, glasbenih, življenjskih.
V sodelovanju s skladateljem in glasbenikom Gregorjem Stermeckim je Bilbi ustvarila glasbeni projekt, ki je pravi pisan kalejdoskop življenjskih zgodb, začinjenih z zdravo mero humorja, tragike in samokritičnosti.
Njene pesmi zaznamujeta iskren pripovedni slog in izvirnost jezikovnega izražanja. »Bilbi svet« je poln barv, topline in življenja. V duetu z Gregorjem Stermeckim predstavlja Bilbi svoj glasbeni »Bilbi svet« na način, kot so vse Bilbi skladbe dejansko nastale, ob kitari.
Iskrena, intimna spremljava postavi v ospredje besede, njihovo poetičnost in pripovednost.
Letos mineva deset let od kar sta prvič skupaj stopila na oder Maja Pihler Stermecki kot Bilbi in Gregor Stermecki. Prvič so ljudje lahko prisluhnili skladbam Hvala za vijolice, Kaj pa ti, 505, Iskrice, Ko tvoja sem še bla in mnogim drugim, v zasedbi kitara in glas. Leto kasneje je skladba Hvala za vijolice obnorela Slovenijo in trenutno beleži na spletu slabe tri miljone ogledov.
Njun prvenec Drobne slike se je uvrstil med najbolje prodajane albume leta 2011 in beleži mnoge radijske uspešnice.
Sledil je album Toskana (2014) in aprila 2018 še tretji album Šibke točke. Bilbi in Gregor bosta na koncert predstavila skladbe iz vseh treh albumov. Z malo sreče pa bomo deležni še kakšne novitete.
Bilbi – Maja Stermecki Pihler, vokal, zvočila
Gregor Stermecki, kitara
Vstopnina: 12 EUR
Nakup vstopnic je možen v kavarni muziKafe. Zaradi omejene kapacitete priporočamo, da si vstopnice zagotovite čim prej.
Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za zbiranje na javnih krajih.
Izvedbo koncerta podpira Mestna občina Ptuj.
Večer v živo: Bruno Šimleša Ljubezen in osebna rast
ZARADI PRIPOROČIL NIJZ MANJŠE ŠTEVILO SEDEŽEV!
Konjičani! Po navdušojočem srečanju v Mariboru prihajamo k vam! ❤❤❤🐴🐴🐴 Večer v živo gosti za vas Bruna Šimlešo!
“O vsem nas učijo, a najmanj o ljubezni in odnosih. A o teh bi se morali učiti največ,” pravi priljubljeni avtor knjig Ljubeznoslovje, Kako vzljubiti sebe: 12 ključnih lekcij osebnega razvoja, Šola življenja, Resnice in zmote o ljubezni idr.
– Vemo, da je treba ljubiti sebe, a ne vemo kako.
– Vemo, da bi morali pametno izbrati partnerja, a pogosto izbiramo napačne ljudi.
– Vemo, da bi se morali s partnerjem pogovarjati kakovostno, a ne vemo kako.
VABLJENI NA SREČANJE,
KJER BOMO GOVORILI O TEMAH
• Kako naše misli in čustva vplivajo na zdravje
• Kako se pomiriti s preteklostjo in starši
• Kaj je in kaj ni ljubezen
• Kako v resnici deluje zakon privlačnosti
• Kako vzljubiti sebe
PRAKTIČNO
Mini duhovne vaje
za razvoj ljubezni do sebe!
Gost bo govoril v hrvaškem jeziku.
DOM KULTURE
SLOVENSKE KONJICE,
MESTNI TRG 4
V petek, 9. oktobra
2020, ob 18. uri
Cena vstopnice: 12 €
Prodaja vstopnic
EVENTIM,
TIC Slovenske Konjice