Mali princ
Festivalske četrtinke
Saharska puščava. Neskončno morje vročega peska, kače, puščavske lisice, okamenele saharske rože … Od neznosne vročine si odpočiješ le ponoči – nad glavo pa globoko zvezdno nebo … Nenavaden kraj za še bolj nenavadno srečanje dveh sorodnih duš – pilota, ki se je ponesrečil z letalom, in malega princa, čarobnega bitja iz vesolja, hrepenečega po spoznanju. Medtem ko pilot popravlja letalo, mu princ pripoveduje o vseh svojih nenavadnih doživetjih v vesolju in na Zemlji, med katerimi vidi prav nepričakovane povezave, saj svet gleda z iskrenim srcem in očmi nepokvarjenega, nežnega, a obenem resnega bitja „od drugod“ – ali preprosto: otroka. Ampak, ali se je njuno srečanje zares zgodilo, ali si je pilot, dehidriran in izgubljen sredi vroče Sahare, vse skupaj le domišljal? Pilot verjame v malega princa. Kaj pa vi? Verjamete?
Lutkovno gledališče Velenje in Festival Velenje
Režija in scenarij: Alice Čop (po delu Antoina de Saint-Exupéryja Mali princ)
Scenografija in sorežija: Kajetan Čop
Izdelava lutk: družina Čop
Glasba: Boštjan Perovšek
Igrajo: Ema Hozjan (Mali princ), Vanja Kretič (Vrtnica, Lisica, Kača, Domišljavec, Biznismen) in Mitja Švener (Pilot, Kralj, Alkoholik)
Predstava bo na ogled na YouTube kanalu, FB in spletni strani Festivala Velenje.
Čarovnik iz Oza
Festivalske četrtinke
Zgodba o čarovniku iz Oza ter deklici Doroteji, ki je prepričana, da je na drugi strani mavrice čisto drugačen svet, kjer ni nobenih skrbi, je javnosti najbolj poznana iz filmske uspešnice Čarovnik iz Oza iz leta 1939. Muzikal, ki je nastal po knjižni predlogi L. F. Bauma, je bil v Chicagu sicer prvič uprizorjen že leta 1903, vendar je predvojna filmska uspešnica prinesla povsem novo glasbo in besedila ter zaslovela s pesmijo »Somewhere over the Rainbow«. Po tej predlogi je bil nato ustvarjen nov muzikal, ki je bil z velenjsko premiero in novim prevodom prvič predstavljen v slovenskem prostoru po izvirnem scenariju. Le-ta bo namenjen odraščajoči mladini ter odraslim.
V glavnih vlogah muzikala iz leta 2010 nastopa 13 (tega leta) dijakov in dijakinj velenjskega šolskega centra, glavno vlogo pa so zaupali Velenjčanki Manci Dremel. Mlade igralce spremljajo pevci Mladinskega pevskega zbora Šolskega centra Velenje ter 22-članski projektni orkester Festivala Velenje, ki ga sestavljajo študentje ter dijaki in učitelji velenjske glasbene šole.
Gre za eno največjih glasbeno-scenskih del, postavljenih na oder velenjskega kulturnega doma v njegovi 60-letni zgodovini. Moči so združili javni zavod Festival Velenje, Šolski center Velenje ter Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega ter pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje pripravili projekt, v katerem sodeluje več kot 80 ustvarjalcev.
Predstavo si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=I-WqyPwumLw
Režija: Andrej Jus
Dirigent: Miran Šumečnik
Koreografija: Nina Mavec Krenker
Scenografija in kostumografija: Tatjana Kortnik
Korepetitorka in zborovodkinja: Tea Plazl
Multimedijska podpora: Stane Špegel
Sodelujejo: Manca Dremel, Jaka Dobnik, Matej Tomažin, Marko Vačovnik, Matej Krajnc, Nina Jerončič, Mihaela Štiglic, Urška Jerenc, Sergej Lipnik, Nina Svečko, Primož Plaznik, Špela Kuzman, Neda Janežič, Živa Skornšek, Projektni orkester Festivala Velenje in Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje
Predstava bo na ogled na YouTube kanalu, FB in spletni strani Festivala Velenje.
Metuljček Cekinček
Festivalske sobotnice
Poznate Metuljčka Cekinčka? Ja, to je tisti nagajivi mladi metuljček z našega travnika! Pojdimo skupaj z njim raziskat, kakšne žuželke še živijo v njegovi bližini. Čebelica, Pikapolonica, Deževnik – vsi po svoje pomagajo rožicam, da zrastejo v vsej svoji lepoti. In Gosenica? Ojej, ta se je zaljubila v našega Metuljčka Cekinčka! Metuljček Cekinček je zelo barvita lutkovna predstava za otroke. Skozi igro se bodo na zabaven način seznanili z življenjem na travniku, izvedeli bodo, kako se gosenice spremenijo v metulje, kaj je opraševanje, s čim se hranijo pikapolonice, ali kaj je posebnega pri deževnikih. Skupaj z Lutkovnim gledališčem Velenje bodo otroci šteli, spoznavali barve in seveda peli.
Režija in scenarij: Alice Čop
Scenografija: Kajetan Čop
Izdelava lutk in scene: družina Čop
Glasba: Janez Bitenc, Gorazd Planko
Violina: Urška Šilc
Igrata: Ema Hozjan in Vanja Kretič
Lutkovno gledališče Velenje in Festival Velenje
Predstava bo na ogled TUKAJ:
https://www.youtube.com/watch?v=VuWP1H7JeiA
Multimedijska predstava Listavci
Festivalske četrtinke
Glasba, slika, beseda in ples v ritmu zvočnih vibracij dreves …
Skladatelj in avtor multimedijskih vsebin Stane Špegel in koreografinja Nina Mavec Krenker sta v preteklosti že večkrat sodelovala in na oder postavila kar nekaj uspešnih projektov (iMAGINARNE eSENCE, Chopin po Velenjsko, Industrijska dediščina, Literatura, Velenje mesto moderne …). Leta 2019 sta pod okriljem Festivala Velenje s Plesnim teatrom Velenje pripravila skupen projekt »Listavci«, ki je nadgradnja leta 2018 posnetega in izdanega Stanetovega studijskega albuma »Listavci/Forest Tales«. Uglasbljene kreacije najpogostejših šaleških listnatih dreves spremljajo posebej za ta projekt posneti zvočni ambienti gozdov, kimatični video filmi, plesni performance Plesnega teatra Velenje, grafične predstavitve listnatih dreves in izbrana poezija nekaterih največjih slovenskih pesnikov, ki opevajo oz. omenjajo za ta projekt izbrana drevesa.
Stane Špegel – ideja, glasba, video, izbor pesmi in grafično oblikovanje
Nina Mavec Krenker – koreografija
Davorin Štorgelj – oblikovanje luči
Plesni teater Velenje: Oja Flis, Zoja Krenker, Burja Podlesnik, Lara Stanković Sušec, Neja Veternik, Anja Zaverla
Pesmi Otona Župančiča, Srečka Kosovela, Simona Gregorčiča, Josipa Murna, Kajetana Koviča, Cirila Zlobca, Dragotina Ketteja in Karla Destovnika – Kajuha bo interpretiral velenjski literat Ivo Stropnik, ki je tudi avtor ene pesmi.
Projekt sta finančno podprla MO Velenje in JSKD.
Predstava bo na ogled TUKAJ: https://www.youtube.com/watch?v=2mE2laDxUYg
Trije prašički
Festivalske sobotnice
Naša dva prašička sta zelo plašna in se precej bojita otrok. A če jima pomagate, se bosta opogumila in s svojimi igračami le za vas odigrala svojo najljubšo pravljico. Katero? O treh prašičkih seveda! Prašička najraje prepevata tole pesmico: “En, dva prašička sva, kruli – kruli – laj, kruli – kruli – laj, hop, hop skačeva iz blata v lužo in nazaj!” Zapojte jo z nami!
Režija in scenarij: Alice Čop
Scenografija: Kilian in Kajetan Čop
Izdelava lutk in scene: družina Čop
Kostumi: Juma Valenčak
Glasba: Gorazd Planko
Igrajo: Vanja Kretič in Mitja Švener
Lutkovno gledališče Velenje in Festival Velenje
Predstava bo na ogled na YouTube kanalu, FB in spletni strani Festivala Velenje.
Sreča(l)išče

Na vrhove izbranih okoliških hribov in na Škalskem jezeru bomo postavili posebne novoletne smrečice z dobro željo – voščila na poti bodo naše SREČA(L)IŠČE.
Srečajmo se na Vodemli, Lubeli, na Jakcu in Grajskem hribu, na Šaleškem gradu in ob Škalskem jezeru!
Fotografirajte se ob voščilu in nam pošljite fotografijo. Najbolj izvirne bomo nagradili.

Praznični črkolov

Čarobni december 2020
Praznični črkolov bo v mestno središče ves mesec na sprehod vabil družine, ki bodo z iskanjem črk po posameznih postajah iskale geslo, letos še prav posebej pomenljivo. Družinska praznična pot, ki se bo začela in končala na Titovem trgu, bo časovno in vsebinsko nezahtevna, postaje pa bodo praznično okrašene.
Na petih postajah bodo na paletah izpisane naloge za obiskovalca. Črke najdene na majhnih smrečicah bodo tvorile rešitev po opravljeni poti. Pot se začne pri kipu Rudarja na Titovem trgu, zaključi pa pri prazničnem napisu Velenje, ki je postavljen pri kipu Onemele puške.

Bobek in barčica
Lutkovno gledališče Ljubljana
Lutkovna predstava
Avtor: Anja Štefan
Režija: Barbara Bulatović
Igrajo: Asja Kahrimanović, Martina Maurič Lazar, Brane Vižintin
Predstava traja 35 minut. 4+
Bobek živi ob jezeru. Vsak dan se igra ob njem. Po vodi spušča svoje male barčice in sanjari, da je kapitan. Rad bi imel čisto pravi čoln: Če bi ga imel, si misli, potem bi odplul čez vodo in prišel na drugo stran. O, ko bi mogel, ko bi le lahko … Pa se zgodi, da res dobi pravi čoln. Pogumno sede vanj, a takoj ko zapluje, že je tu miška. Potem ga pokliče žabica, za njo zajček, lisica, medved. Jih ni za čolniček malo preveč? Le kako se bo to končalo …
za Maksi Pikin abonma in izven (5 EUR)
Kreativni natečaj Nova realnost
KREATIVNI NATEČAJ NOVA REALNOST
Ali tudi ti ta nori čas preživljaš ustvarjalno? Rišeš, slikaš, pišeš, izdeluješ računalniške grafike, fotografiraš, snemaš filme, ustvarjaš glasbo, se ukvarjaš z ročnimi deli?
Ker je čas omejevanja socialnih stikov v marsikom prebudil potrebo po izražanju čustev in občutkov skozi različne oblike umetniškega ustvarjanja, je klub eMCe plac s partnerjema, Mladinskim centrom Velenje in Šaleškim študentskim klubom, razpisal nov ustvarjalni natečaj NOVA REALNOST.
Sprejemamo vaše likovne, glasbene, literarne, multimedijske, ročne in razne druge kulturno umetniške izdelke, ki so refleksija vašega življenja v tem času.
Natečaj tematsko ni omejen.
Vaša dela lahko obravnavajo najrazličnejša izhodišča (več prostega časa, osamljenost, umirjen življenjski tempo, depresija, odnosi na daljavo, ljubezen, nasilje, odtujenost, finančne stiske, osebna rast, nova spoznanja o sebi in svetu, odvisnosti, dom kot pojem, iskanje rešitev za tegobe sodobnega časa, vrednote, sočutje, srčnost,
nostalgija ….).
Podrobnejša pravila razpisa:
Razpis je odprt od 1. 12. 2020 do 31. 1. 2021. Del, ki bodo prispela kasneje, ne bomo uvrstili v izbor.
Vsak avtor oziroma avtorica lahko sodeluje z enim delom ali več deli.
Delo mora biti podpisano z imenom, priimkom in kontaktom, vendar lahko avtor izbere psevdonim, pod katerim bo delo objavljeno.
Oddaja dela je zaželena v digitalni obliki, vendar bomo po pošti sprejeli tudi originale (npr. slike). Ne odgovarjamo za morebitne poškodbe del, nastale pri dostavi. Zaradi zdravstvenih razmer ne moremo predvideti, kdaj vam bomo originalna dela lahko vrnili, če boste tako želeli.
Avtor jamči, da je poslano delo njegovo avtorsko delo, ki še nikoli nikjer ni bilo objavljeno.
Dela bo ocenila komisija. Komisijo bodo sestavljali psihologinja Brigita Šinigoj, socialna delavka Ira Preininger, kipar Anže Sever, novinarka Tina Felicijan in direktor Zavoda eMCe plac, Janko Urbanc.
Komisija bo izbrala tri nagrajence, ki bodo dobili bon za trgovino po lastni izbiri (1. mesto 300 €, 2. mesto 200 €,
3. mesto 100 €).
Svoja dela pošljite na naslov:
info@emceplac.si ali na naslov Zavod eMCe plac, Šaleška cesta 3, 3320 Velenje, za vse dodatne informacije smo dosegljivi preko elektronske pošte in na Facebook strani Klub eMCe plac.
Odpiramo vrata: predstavitev Artopolisa v Galeriji Velenje
Artopolis – prva spletna platforma za slovenske umetnice_ke
Datum javne objave:
9. 10. 2020 ob 19:00 na beta.artopolis.si
Datum predstavitve v Galeriji Velenje:
16. 10. 2020 on 19. uri.
To jesen svoja vrata odpira Artopolis, spletna platforma za objavo portfoliev, promocijo, prodajo in nakup umetniških del slovenskih ustvarjalk_cev.
V sklopu otvoritve portala bodo v Galeriji Velenje prikazani promocijski videi sedmih sodobnih umetnic_kov, ki so bili v tem letu posneti v želji predstaviti in podpreti aktualno umetniško produkcijo v Sloveniji. Sodeluče_i umetnice_ki so: Petra Bajič, Jan Brovč, Meta Mežan, Tajda Novšak, Lea Culetto, Jan Rasiewicz in Jon Žagar.
Sledila bo predstavitev portala in pogovor z ustanoviteljema projekta, Matejem Tomažinom in Iris Pokovec, in razvojno ekipo Artopolisa.
O projektu:
V Slovenji vsekakor ni pomanjkanja kakovostne produkcije, glavna težava je pomanjkanje infrastrukture, ki bi omogočala ponovno vzpostavitev umetniškega trga. Artopolis je platforma, ki želi povezati sodobne umetnice_ke, zbirateljice_e in ljubiteljice_e umetnosti ter jim omogočiti preprost vstop v aktualno umetniško dogajanje v Sloveniji in enostavno izvajanje medsebojnih transakcij.
Artopolis bo umetnicam_kom nudil preprosta in brezplačna orodja za izdelavo spletnega portfolia za vse medije vizualne umetnosti, ne glede na to, ali slikate, kiparite, ustvarjate v digitalnem prostoru, ali proizvajate fizične inštalacije, snemate videe in filme ali izvajate performanse. Galerijam, zbirateljicam_jem in širši javnosti, pa bo omogočal vpogled v aktualno slovensko umetniško produkcijo in nakup umetniških del.
Ker stremimo k demokratičnem in inkluzivnem umetniškem trgu v Sloveniji, bo vsak lahko del Artopolisa, ne glede na reference – nam je pomembna kvaliteta umetniškega dela, ne dolžina CVja.
Interni volilni sistem bo uporabnicam_kom omogočil demokratični izbor najboljših del na Artopolisu in s tem izpostavil avtorice_je, ki si to res zaslužijo. Dobro umetniško delo namreč ne postane boljše, če mu dvignemo ceno, in kvalitetne_i umetnice_ki niso tisti, ki imajo več denarja za oglase ali sponzorirane objave.
Portal bo objavljen v beta različici, kar pomeni, da se bodo določene funkcije dodajale postopoma. Med drugimi so v razvoju: spletni tržni analitik, ki bo nudil anonimen vpogled v aktualno dogajanje na Evropskem in državnem umetniškem trgu, generator umetniških izjav v angleškem in slovenskem jeziku, ki bo olajšal pripravo predstavitvenih tekstov, in avtomatizirana prodaja s kurirsko službo, ki bo zagotovila enostavno in varno izvajanje transakcij.
Projekt vodi in upravlja Zavod Artopolis, ki je bil ustanovljen z namenom digitalizacije slovenskega umetniškega trga. Projekt Artopolis sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska unija iz Kohezijskega in Evropskega sklada za regionalni razvoj in podpirajo mnoge lokalne in državne institucije v Sloveniji.
Več o projektu na www.artopolis.si.
Program bo izveden v skladu z navodil NIJZ, temu primerno je za udeležbo na dogodkih obvezna prijava preko emaila: info@artopolis.si. Prav tako je obvezna maska.
Za več informacij smo vam na voljo na tel.: 069 916 219 ali preko e-pošte: info@artopolis.si.