Nedeljsko druženje z otroki: Obisk pri fotografu Pajku
Na tokratnem »hibridnem« nedeljskem druženju z mladimi muzealci se bomo podali v svet fotografije. Pogledali bomo, kako je ustvarjal legendarni velenjski fotograf Volbenk Pajk in si ogledali čarobni svet starih fotoaparatov in druge opreme, ki jo je mojster Pajk uporabljal pri svojem delu. Pa ustvarjali bomo!
Število udeležencev delavnice na Velenjskem gradu je omejeno, zato so potrebne predhodne prijave na naslov info@muzej-velenje.si.
Za vse, ki se delavnice ne bodo mogli udeležiti v živo, se ji bodo lahko pridružili na spletu.
Predih / Ko čas zastane tiho otrpnem do novega vdiha

Z umetnico Tanjo Pak se bomo sprehodili po razstavi in spoznali proces nastajanja posameznih del. Predstavljen bo tudi katalog razstave.
Tanja Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2009 vodi študijsko smer Steklo in keramika, ki jo je pomagala vzpostaviti na ALUO v Ljubljani. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno je predana kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Razstavlja po vsem svetu.
Ogled bo potekal v skupini z največ desetimi udeleženci in ob upoštevanju priporočil NIJZ. Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se prijavite na elektronski naslov: info@galerijavelenje.si.

Nadaljevalni tečaj šivanja
Nadaljevalni tečaj šivanja z mentorico Sabino Hameršak Zorec je primeren za udeleženke_ce, ki so se že spoznale_i z delom na šivalnem stroju. Na tečaju bomo šivale_i z »entlarico« (opletilnikom). Če jo imaš doma, jo lahko prineseš zraven, eno pa bo prinesla mentorica. Zraven prineseš tudi svoj šivalni stroj, na katerem boš ves čas tečaja tudi delal_a.
Program tečaja obsega:
– izdelavo oblačila iz jerseya (kroj na podlagi najljubše majice, tunike, obleke, ki jo prineseš s seboj),
– izdelavo kroja po meri in šivanje,
– šivanje kape in šala,
– poljubne lažje izdelke po željah udeleženk_cev.
S seboj prinesi:
– škarje za blago,
– krojaška kreda,
– kvalitetne bucike,
– igle za ročno šivanje,
– ravnilo,
– sukanci debeline 120, pri entlarici 4 sukanci iste barve (barvo prilagodi izbranemu blagu),
– beležka,
– material: izberi si blago jersey kvalitete, iz katerega želiš zašiti majico, obleko, tuniko, kapo, šal oziroma poljubne lažje izdelke za svoj šiviljski projekt.
Zraven pa prinesi še svoj najljubši kos oblačila, po katerem bi si rad_a naredil_a novo majico, pulover, tuniko, obleko itd.
Tečaj bo potekal po naslednjem urniku:
– v petek, 23. aprila 2021, od 16.30 do 20.00,
– v soboto, 24. aprila 2021, od 9.00 do 13.00 in
– v nedeljo, 25. aprila 2021, od 9.00 do 13.00.
Bilo je aprila …
Razstava o velikanih nekih davnih aprilov.
Razstava panojev in spletna objava o velikanih nekih davnih aprilov, ki so s svojim delom zaznamovali mesec, leto, življenje in pustili neizmerni pečat na kulturo tako v svojem okolju in času kot tudi dandanes.
Razstava bo na ogled pred Domom kulture Velenje in na spletni strani Festivala Velenje.
Kultura ob delu – kultura na poti
Kolaž popotnih fotografij zaposlenih na Festivalu Velenje.
Sodelavci in zaposleni na Festivalu Velenje radi spoznavamo nove stvari, tudi v prostem času. V času pandemije v zadnjem letu nismo imeli možnost potovati in dopustovati tako kot nekoč. Pa vendar radi obujamo spomine na stare poti.
Zato vam ponujamo drobec našega foto arhiva zaposlenih z imenom Kultura ob delu – kultura na poti, kot nekakšen opomnik, da se bodo enkrat stvari normalizirale in bomo spet lahko normalno potovali, dopustovali. Pripravili smo vam izbor naših osebnih fotografij, doživetij in utrinkov kulturnih dogodkov, prostorov, dediščine – tako kot smo jih videli in spoznali. S poti namreč ne prineseš le fotografij, slik v glavi, spomina. Prineseš več – izkušnje, razodetje tistega drugačnega od domačega, notranje bogatenje. Prineseš fotografije, včasih so bolj osebne, spet drugič bolj dokumentarne. Verjamemo, da se podobno dogaja tudi vsem vam, z željo, da nam bodo razmere čim prej dopustile doživeti potovanja, dopust in nova spoznanja.
Vabljeni na ogled mini e-razstave sodelavcev na socialnem omrežju Facebook ter spletni strani Festivala Velenje.
Kultura ob svetovnem dnevu Romov
Ob svetovnem dnevu Romov bo spletno predstavljen drobec kulture velike Romske skupnosti.
Romi so etnična skupina, ki živi v večini evropskih držav in tudi v Sloveniji, pa tudi v obeh Amerikah. Izhajajo iz Indije. V Evropi jih živi okoli 10 milijonov. V Velenju je prisotna plemenska skupnost Gurbeti. Globalno so Romi med številnimi umetnostnimi zvrstmi posebej prepoznani kot izjemni glasbeniki, pevci pa tudi igralci. Med domačimi in tujimi znanimi umetniki, ki imajo romske korenine ste prav gotovo slišali za Ota Pestnerja, Yula Brynnerja, Carlosa Santano, Michaela Caina, Shakiro, Esmo Redžepovo ali pa Charlija Chaplina.
Naslednjih 14 dni je ključnih
NE-DOGODEK OB POLLETNEM ZAPRTJU KULTURNIH USTANOV
Ura: Pet pred dvanajsto
Naslednji teden bo ključen.
Naslednjih 14 dni bo ključnih.
Naslednji mesec bo ključen.
Naslednjega pol leta bo ključno.
Naslednje leto bo ključno.
Naslednji val bo ključen.
Naslednji test bo ključen.

Naslednji teden bo ključen.
Naslednjih 14 dni bo ključnih.
Naslednji mesec bo ključen.
Naslednjega pol leta bo ključno.
Naslednje leto bo ključno…

Ključen je en dan.
Ta dan.
Dovoljena rekreacija za do 10 zaposlenih in slučajne mimoidoče.
V slučaju slabega vremena ali slabega epidemiološkega stanja se dogodek ne prestavi!
Majhno težavo imam (predstava za otroke)
Nagradna spletna lutkovna predstava za Maksi in Mini abonma
Na Festivalu Velenje vas že zelo pogrešamo, zato želimo naše najmlajše obiskovalce nagraditi s spletno predstavo Majhno težavo imam.
Upamo, da vam bo predstava všeč in da se čim prej srečamo tudi v živo.
Majhno težavo imam – Lutkovno gledališče FRU-FRU
“Majhno težavo imam,” je rekel medved izumitelju. “Bi mi mogoče …?” Toda izumitelj medvedu ne pusti dokončati stavka. Točno ve, kaj potrebuje: par kril. Zaskrbljeni medved gre naprej, hodi iz trgovine v trgovino in vsakič dobi nekaj, česar očitno ne potrebuje – šal, stekleničko zdravil, klobuk, kozarec medu, očala … Vsi točno vedo, kaj medved rabi, nihče pa mu ne prisluhne. Vse dokler ne pride iz mesta na vrh griča, kjer sreča drobno muho.
To je zgodba o osamljenosti, ki jo dobro poznamo vsi. Otroci morda še najbolje vedo, kako je, če te nihče zares ne posluša, in če vsi vedo, kaj je najboljše zate. Hkrati je tudi zgodba o današnjem svetu, ki nas zasipa z materialnimi stvarmi, ki naj bi nas delale srečne. Predvsem pa je zgodba o prijateljstvu. Ker včasih rabiš samo to, da te nekdo sliši in razume, pa čeprav je to čisto navadna muha.
Predstava je primerna za otroke 3+ ter traja 35 minut.
Vroče kompostiranje
Avtor predavanja
Danilo Kolar
nam bo predstavil svoje bogate izkušnje in vrtnarsko znanje o kompostiranju ter razkril, kako pripraviti dober kompost in brez neprijetnega vonja uspešno vroče kompostirati
tudi »prepovedane« ostanke.
Recikliramo: Od steklenice do vaze

Ustvarjalna delavnica za odrasle.
Prihajajoča pomlad naznanja prebujanje in nove začetke ne samo za nas, ampak tudi za vse odslužene ali pozabljene stvari, ki ždijo v naših shrambah in garažah.
Po navdihu aktualne razstave umetnice Tanje Pak, ki kot svoj medij pri ustvarjanju uporablja predvsem steklo ter se igra z oblikami in kontrasti med svetlim in temnim, si bomo na tokratni delavnici iz stare steklenice izdelali vazo. Poigrali se bomo s prosojnimi in neprosojnimi površinami ter z nekaj triki in barve odsluženemu predmetu dali novo življenje.
Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se prijavite na elektronski naslov: info@galerijavelenje.si.