UNIVERZA – MOJA KARIERNA IZBIRA
Danes izbira študija ni niti malo lažja kot je bila včeraj, je pa drugačna. Razmišljati (samo) o poklicu, ki ga bomo opravljali celo svoje aktivno življenje, je danes lahko velika past – poklici izginjajo, se spreminjajo in, predvsem, nastajajo vedno novi in drugačni.
Kako torej izbrati »pravi« študij?!
Poudarki izbire so na posamezniku, njegovih sposobnostih, interesih, …, predvsem pa na graditvi njegove celovite osebnosti, osebnega kompetenčnega okvirja, ki ga dela posebnega, drugačnega od sošolcev… Študij je danes organiziran tako, da pri študentih, bodočih strokovnjakih, razvija sposobnost interdisciplinarnosti, ki omogoča tako kvalitetno sodelovanje v strokovno raznolikih timih kot usmerjeno vseživljenjsko učenje in s tem prilagajanje na spreminjajoče se izzive družbe.
Izvajalka: dr. Sabina Žnidaršič
Je zaposlena na Univerzi v Ljubljani, v službi VPIS, kjer skrbi za povezovanje dijakov, bodočih študentov z univerzo, izvaja osebna svetovanja, razvija in izvaja raznolike delavnice in organizira strokovna srečanja, namenjena pretoku ključnih informacij med univerzo in srednješolskim prostorom. Po svoji osnovni izobrazbi je dr. zgodovine, s specializacijo na zgodovini žensk, po svojem poklicu pa je učiteljica in raziskovalka.
Začetek delavnice bo ob 15:30. Pred tem pa bo med 14:30 in 15:30 možnost osebnega svetovanja. Ob prijavi vas tako prosimo, da navedete, ali ste zainteresirani tudi za osebno svetovanje.
OBVEZNE PRIJAVE na info@mcidrija.si
**Za udeležbo na dogodku je obvezen PCT.
Preživetje v naravi
Na preživetju, kot že ime pove, je potrebno veliko energije že samo za zagotovitev, da si sit, nepremražen in naspan. Da se to doseže v divjini, je potrebno veliko izkušenj in zagnanosti.
Zato smo se odločili, da pripravimo delavnico, kjer se lahko preizkusiš v najbolj atraktivnih veščinah preživetja v naravi ter tako narediš prvi (oziroma naslednji) korak k temu, da se znajdeš na prostem.
Naš mentor nas bo vodil, nato pa bo vsak imel priložnost, da tudi sam_a preizkusi nove tehnike.
Aktivnosti:
– Osnove orientacije (po soncu z uro, po soncu s palico, po zvezdah, s šivanko, …)
– Različni tipi bivakov in primernost lokacije za postavitev
– Iskanje divje hrane in njena priprava (nabiranje užitnih in zdravilnih rastlin, čajev, druga divja hrana.
– Kurjenje ognja na primitivne načine. S kresilom, s trenjem – svedranje z lokom, ogenj z vato in pepelom.
– Pravilna in varna uporaba noža.
– Metanje nožev, sekir.
– Delavnica divjih živali: sledi, obnašanje, zanimivosti.
*Aktivnosti bomo prilagodili glede na razmere v gozdu in glede na želje udeležencev.
Oprema udeležencev:
– Vremenu primerna oblačila in športna obutev. (ne pozabite na topla oblačila)
– Voda
Dogodek bodo za nas pripravili izkušeni gozdovniki, o katerih si lahko več preberete na njihovi spletni strani: https://gozdovnistvo.wixsite.com/prezivetje-slovenija
Za dogodek je obvezna prijava na info@mcidrija.si in upoštevanje pogoja PCT.
Prevajalska delavnica!
Se pri študiju ali delu soočate (tudi) s prevajanjem različnih dokumentov? Bi si pri tem želeli delati hitreje in bolje?🧠
Vabljeni na prevajalsko delavnico v MCI!
Po prijavi boste prejeli košček besedila, ki ga boste iz slovenščine v angleščino prevedli doma, na delavnici pa boste pogledali napake in pasti tovrstnega dela.🕵️
Izkušena prevajalka Sonja Benčina vam bo zaupala tudi katero izmed skrivnosti te sedeče obrti.🙋‍♀️
Zahtevano je vsaj boljše pogovorno znanje angleščine. Na delavnici je priporočljivo, da imate s seboj svoj prenosni računalnik. V kolikor to ni mogoče, nam sporočite ob prijavi.
⏰Delavnica bo trajala 2-3 šolske ure z vmesnim odmorom.
👉PRIJAVE OBVEZNE!
Zbiramo jih na info@mcidrija.si ali v zasebno sporočilo na Facebooku/Instagramu Mladinskega centra Idrija!
Halloween Special | PIVO IN ČEVAPI
🎃 SEASON OPENING | HALLOWEEN SPECIAL | PIVO IN ČEVAPI 🎃
We are back! 🧡 Texas Šebrelje se po dveh sušnih koronskih letih vrača s pravo trubaško bombo! 🎺 Za otvoritev naše klubske sezone bomo na “halloween” vikend v soboto 30.10. gostili skupino PIVO IN ČEVAPI!
Pivo in čevapi so leta 2010 nastala trubaška skupina iz Postojne. Po začetni žanrski neopredeljenosti, so se v zadnjih letih posvetili iskanju originalnega trubaškega zvena, temu primerno pa se je spreminjala tudi zasedba. Prek svoje glasbe izražajo pristen balkanski temperament, ki publike ne pušča ravnodušne. Na juriš!
⚠️ VAŽNE INFORMACIJE ⚠️
V skladu z Odlokom o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 je za udeležbo na dogodku potrebno izpolnjevati “pogoj PCT”. Kot organizatorji smo dolžni dokazila preveriti pred vstopom v prireditveni prostor.
🎫 Vstopnina: 7€
November coming Doom // MIST & CHAINS
MIST (Ljubljana)
Mist je doom metal skupina iz Ljubljane, ki je z ustvarjanjem začela leta 2012. Njihova glasba je surova in črpa navdih iz narave, smrti in okultnih zgodb. Tradicionalni doom zvok Je njihov odgovor na glasbo legendarnih skupin kot so Black Sabbath, Pentagram, Candlemass in Saint Vitus. Prvi demo iz leta 2013 je dobil široko prepoznavnost in leta 2014 so Mist začeli sodelovanje s Soulseller records, kjer so leto kasneje izdali EP “Inan”. Prvi album “Free me of the sun” je sledil leta 2018. Od začetka delovanja so Mist nastopili na številnih odrih po Evropi, tudi uveljavljenih festivalih Metaldays, Bloodstock, Hammer of Doom, Malta doom festival, ter si oder delili z legendarnimi skupinami kot so Manilla Road, Jex Thoth, Uncle Acid and The Deadbeats in drugimi. Že devet let člane skupine Mist povezuje skupna strast do ustvarjanja glasbe, ter izražanje temačne kreativnosti – tako na ploščah kot tudi na odru.
CHAINS (Izola)
Chains je dvočlanski band iz primorske, ki preigrava dark hypnotic doom. Na sceni je že celo desetletje, in sicer od leta 2010. Skupino sestavljata E. Chains na vokalu in kitari/basu ter Matz Sick na bobnih. Izdali so že več EPjev in singlov, ter dva LPja – “Sonic Sabbath” in “Musica Macabra”, katere trenutno izvajata na njihovih “soničnih mašah”
______________________________________
VRATA: 21.00
KONCERT: 22.00
Vstopnina: 5 €
_______________________________________
UDELEŽENCE DOGODKA in OBISKOVALCE LOKALA prosimo da:
– ne prihajate bolni,
– uporabljate zaščitno masko v zaprtih prostorih,
– si razkužujete roke,
– držite minimalno varnostno razdaljo.
Ob dogodkih je vstop v prireditveni prostor dovoljen le osebam:
– s potrdilom o prebolevosti COVID-19,
– s potrdilom o cepljenju ali
– s potrdilom o negativnem testu.
Hvala za razumevanje in spoštovanje ukrepov!
Jesenski Digestiv: Run N Bass & Grove
Glasbeni četrtki na Mostovni:
Glasba in pijača v naši družbi.
Prost vstop!
Za mešalko 28. 10. od 21.00 do 24.00:
🍂 Run N Bass & Sub Tera & Grove🍂
Music Thursdays at Mostovna:
Music and drinks in our company.
Free entry!
On the decks on 28 October, from 9pm to midnight:
🍂Run N Bass & Sub Tera & Grove🍂
_______________________________________
URNIK BARA: 21.00 – 24.00
PRIČETEK: 21.00
_____________________________________
UDELEŽENCE DOGODKA in OBISKOVALCE LOKALA prosimo da:
– ne prihajate bolni,
– uporabljate zaščitno masko v zaprtih prostorih,
– si razkužujete roke,
– držite minimalno varnostno razdaljo.
Ob dogodkih je vstop v prireditveni prostor dovoljen le osebam:
– s potrdilom o prebolevosti COVID-19,
– s potrdilom o cepljenju ali
– s potrdilom o negativnem testu.
Hvala za razumevanje in spoštovanje ukrepov!
Grigorij Vitez ANTONTON, 10. obletnica otroške gledališke uspešnice
Živopisana glasbena igrica za otroke od 3 do 8 let
10. obletnica otroške gledališke uspešnice
Pred natanko 10 leti, 24. oktobra 2011, je v SNG Nova Gorica najbolj zabaven in prisrčen fant na svetu Antonton prvič nasmejal naše najmlajše gledališke obiskovalce. Od takrat je nastopil že neštetokrat in vedno znova in znova s svojim nenavadnim početjem navdušil mlado publiko.
Predlogo za glasbeno igrico Antonton je napisal priznani hrvaški pesnik Grigor Vitez. Naš mali junak Antonton naj bi delal vse po svoje: zatikal jajca v zemljo, da bi mu dozorela, lovil temo v lonec, šival počena jajca, poslušal, ali je hrana dovolj slana, gnal svoje kolo – imenovano Pavle – na pašo in učil ribico z imenom Ivan, da mu zapoje.
Pridružite se nam ob praznovanju okroglega Antontona.
Režija Tijana Zinajić
Igra Peter Harl
Mamice med ideali in stisko, predavanje
V ponedeljek, 18. oktobra 2021, ob 18. uri vabljeni na spletno predavanje Irene Stubelj Marinič Mamice med ideali in stisko.
V sklopu predavanj Starševanje, ki jih v letu 2021 uvrščamo v Radovedne ponedeljke, bomo prisluhnili predavanju Irene Stubelj Marinič, magistrice psihosocialne pomoči in kognitivno-vedenjske svetovalke.
Predavanje si boste lahko ogledali na naši Facebook strani ali preko platforme Zoom.
Povezava na zoom: https://us02web.zoom.us/j/86937927944…
Ko ženska zanosi, se vsi, ki so ob njej, veselijo rojstva otroka in ji govorijo o vseh lepih trenutkih, ki jo čakajo. Kljub velikim pričakovanjem se mamice dojenčkov, kasneje malčkov in odraščajočih otrok, velikokrat znajdejo v stiski, ki je niso pričakovale in na katero niso bile pripravljene.
Na srečanju se bomo pogovarjali o:
– znakih poporodne depresije,
– pomoči pri stiski po porodu,
– izzivih materinstva od otrokovega rojstva do vstopa v šolo,
– ustvarjanju ljubeče vezi z otrokom, s partnerjem in sabo.
Irena Stubelj Marinič na Goriškem svetuje mamicam v stiski, staršem o težavah pri vzgoji otrok, parom, ki imajo težave v svojem odnosu, o težavah z neplodnostjo pa tudi vsem tistim, ki se spopadajo z izgorelostjo, depresijo, anksioznostjo …
Vir besedila: mag. Irena Stubelj Marinič
Slika je simbolična, vir Pixabay.
Močni starši – stabilni otroci, spletno predavanje
V ponedeljek, 25. oktobra 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predavanja Mihe Kramlija Močni starši – stabilni otroci.
V zadnjem predavanju iz sklopa »Starševanje« bo ponovno z nami Miha Kramli, terapevt, strokovnjak za kemične in nekemične odvisnosti in vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica.
Na spletni strani združenja Sveta slovenskih organizacij – Confederazione delle organizzazioni slovene so o predavanju Mihe Kramlija Močni starši – stabilni otroci zapisali takole:
»Starši si velikokrat zastavljamo vprašanje, kako vzgajati otroke v današnjem svetu, da bodo zrasli v pokončne in samostojne osebnosti. Pri poplavi različnih informacij tudi na področju vzgoje se večkrat znajdemo v stiski, kako ljubeče vzgajati, a hkrati postavljati meje. Včasih je težko ločevati med otrokovimi željami in potrebami. Računalniki, telefončki pa še otežujejo vzgojo, saj vedno več otrok in mladih postaja zasvojenih z novimi tehnologijami.« (Vir: spletna stran SSORG)
Miha Kramli se bo dotaknil tudi starševskih pravic in pomena pubertete ter opozoril, kako na otroke in mladostnike vpliva uporaba razpoložljive – nove tehnologije. Pri uporabi te lahko namreč trdimo, da prinaša tako radosti kot pasti – v okviru te pa povzroča različne oblike odvisnosti in zasvojenosti.
Predavanje je namenjeno vsem.
Ogledate si ga lahko v živo na Facebook profilu Goriške knjižnice ali platformi Zoom (https://us02web.zoom.us/j/83384406866…).
Vabljeni k spremljanju.
Fotografija je simbolična, vir: Pixabay.
Muzejski torek: predstavitev knjige La La Zona monumentale del Monte Sabotino
Predstavitev knjige:
La Zona monumentale del Monte Sabotino
Storia e memoria della straordinaria fortezza sull’Isonzo
Spomeniško območje na Sabotinu
Zgodovina in spomin izjemne utrdbe ob Soči
Sabotin, severna utrdba goriškega mostišča avstro-ogrske vojske, je pomenil eno izmed ključnih točk soške fronte. Bil je izjemna kamnita utrdba, ki s svojimi površinskimi ostalinami še danes pomembno priča o graditeljski spretnosti, tako imenovani ars fortificatoria, avstro-ogrskih (po avgustu 1916 italijanskih) inženirskih oddelkov.
Knjiga Marca Mantinija iz zbirke Archeologia di guerra ponuja nov doprinos za razumevanje preobrazb Sabotina. Zaradi svoje vojaške zgodovine je vstopil v italijanski kolektivni mit prve svetovne vojne in bil proglašen za spomeniško območje, z drugo svetovno vojno pa je postal simbol nove državne meje. Danes ima kot muzej na prostem čezmejno poslanstvo.
Sodelujejo: Marco Mantini, Renato Podbersič, Marko Klavora
Udeležba na dogodku je za starejše od 15 let mogoča ob upoštevanju pogoja PCT.