Lyman Frank Baum ČAROVNIK IZ OZA, muzikal za gledalce od 9 do 99 let na spletu
Zgodba pripoveduje o siroti Doroteji, ki živi s teto in stricem v puščobni in dolgočasni deželi Kansas. Ujame jo tornado, ki jo odnese v sanjsko deželo Oz. V deželi polni čudežev prebiva veliko raznolikih ljudi. Kljub očarljivosti dežele Doroteja čuti domotožje po ljubeči teti in stricu, zato se želi vrniti domov.
Eno najpopularnejših zgodb ameriške kulture je leta 1900 napisal Lyman Frank Baum. Knjiga o iskanju sebe in lepšega življenja je zaznamovala začetek vzpona mladostniške kulture ter vpeljala nov izraz, medgeneracijski prepad. Čez noč je postala uspešnica ter v obliki muzikala kmalu doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih.
Več o predstavi https://bit.ly/3b6Y5W2.
Avtor priredbe in režiser Miha Golob
Igrajo Anuša Kodelja, Jože Hrovat, Dušanka Ristić, Peter Harl, Matija Rupel, Medea Novak, Ana Facchini, Arna Hadžialjević, Blaž Valič
Cena spletne vstopnice: 3 eur
Jure Karas REALISTI, spletna predstava
Kabaret za pet igralcev in pijanca tokrat z vami na spletu
Realisti so na svojem dolgem popotovanju od premiere leta 2018 nasmejali že številne gledalce doma in v tujini, večkrat so tudi prepričali strokovno žirijo, da so naravnost enkratni, in prejeli številne nagrade. Neposredno realni govorijo o stvareh, ki so nam še kako dobro znane, a si pred njimi najraje zatiskamo oči.
»Nasmejmo se, preden bo prepozno«, pravijo Realisti.
Več o predstavi: https://bit.ly/2SeDMf9
Režiserka Tijana Zinajić
Igrajo Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir
Nastopa tudi Anže Vrabec
Podobe filma: Pika, črta, packa
Na tokratni delavnici iz serije Podobe filma, ki jih

Društvo GUMB

redno mesečno pripravlja v

Muzej slovenskih filmskih igralcev / Museum of Slovenian Film Actors

v Divači, se bomo posvetili podobam navdihnjenim z glasbo.

Spoznali bomo Normana McLarna in njegove risanke, ki temeljijo na instrumentalni glasbi, ljudskih pesmih in igrivih zvokih ter so polne pik, črt in različnih geometrijskih likov, ki plešejo pred našimi očmi. Nato se bomo na podlagi filmskih skladb tudi sami poigrali s pikami, črtami, packami ter izdelali abstraktne slike.
Navodila za izdelavo so dostopna na naši spletni strani: www.muzejdivaca.si
Veselo ustvarjanje!
Živeti s Srečkom Kosovelom
Rojstni dan Srečka Kosovela letos obeležujemo na spletu.
Od 1. do 12. marca tako zbiramo in izbiramo vam najljubšo Kosovelovo pesem. Zaupajte nam, katera pesem Srečka Kosovela vam je najbolj všeč in seveda tudi zakaj.
18. marca 2021 bomo razglasili avtorje najboljših komentarjev, 21. marca 2021 pa objavili posnetke zmagovalnih komentarjev, ki bodo tudi nagrajeni.
Beremo in gledamo #3: ČEFURJI RAUS!
24. marca 2021, ob 18.00, je na sporedu pogovorni večer ČEFURJI RAUS, ki ga bo vodil Rok Govednik, v goste pa prihaja slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović.
Spletni ogled filma ni predviden, a smo knjižnično kinoteko založili z dodatnimi izvodi DVD-jev izbranega filma.
ČEFURJI RAUS:
Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem pa diktirajo narodnjaki. Mešanica nogometnih prenosov ter južnjaške govorice je del obvezne atmosfere. Ljubljanske Fužine se razodevajo v barviti čefurščini, v kateri sledimo Markovemu odraščanju in njegovemu spopadanju z identiteto, starši, stereotipi okolja … Iz grenko-sladkega humorja Markove pripovedi vznika usoda prebivalca Fužin, spletena iz kompleksne mreže vzrokov in posledic, v kateri avtor neusmiljeno deli odgovornost med vse akterje. Roman Čefurji raus! nas potegne v elegantno pripoved, ki v slovenskem literarnem prostoru najkompleksneje doslej obravnava tematiko priseljencev. Goran Vojnović (1980), pisatelj in režiser, je za svoj prvenec Čefurji raus!, ki je postal prodajna uspešnica in je preveden v osem jezikov, leta 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta.
Goran Vojnović (1980, Ljubljana) je pisatelj in režiser. Za svoj prvenec Čefurji raus!, ki je preveden v osem jezikov, je prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Tudi za svoja naslednja romana, Jugoslavija, moja dežela in Figa, je prejel nagrado kresnik. Romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela so uprizorili v gledališču.
Povezava do spletnega dogodka:
Meeting ID: 224 948 0019
NAPOVED ZADNJEGA DOGODKA TRETJE SEZONE PROJEKTA BEREMO IN GLEDAMO:
– 14. aprila 2021, ob 18.00: na pogovornem večeru AGATA CHRISTIE se bomo pogovarjali s filmskim režiserjem, scenaristom in pisateljem Tonetom Frelihom.
Spremljajte nas tudi na družbenem omrežju Facebook: Kosovelov dom Sežana.
Projekt nas povezuje v partnerstvo s Kosovelovo knjižnico in Kosovelovo spominsko sobo (Ljudsko univerzo Sežana), pri čemer smo (Kosovelov dom Sežana) vodilni partner.
Predstavitev knjige: Moja odločitev
Ob 18.00 se nam pridružite na spletnem dogodku Predstavitev knjige Moja odločitev. Z avtorico knjige Niko Kovač se bo pogovarjala Petra Meterc.
Ni se nam treba ozreti daleč, da bi videli, kako so se v času pandemije nekatere pravice začele le še bolj krčiti. Poleg dejstva, o katerem poročajo prav z vseh koncev sveta, da je v zadnjih mesecih nasilje v družini, predvsem nad ženskami, skokovito naraslo, mnogim ženskam po svetu v teh dneh še močneje omejujejo tudi pravico do varne prekinitve nosečnosti.
Nika Kovač, sociologinja, antropologinja in etnologinja, se v svojem raziskovalnem in družbeno angažiranem delu ukvarja z vprašanji družbenega spola in socialnih krivic. Vodi Inštitut 8. marec in je pobudnica kampanje #jaztudi v Sloveniji. Feministka in aktivistka, ki s svojim pisanjem vrača besedo ženskam.
Pravica do odločanja o rojstvu svojih otrok je v Sloveniji samoumevna in ustavno zaščitena. Vendar je splav še zmeraj tabu. Ženske o tej izkušnji poredko govorijo.Nika Kovač, je v knjigi Moja odločitev zbrala zgodbe pogumnih žensk, ki so želele spregovoriti o splavu. Iz njihovih zgodb govori življenje samo, kakršno je, polno intimnih, zdravstvenih in eksistenčnih kriz. Hkrati te zgodbe pričajo, kako globoko patriarhalna je še zmeraj slovenska družba, koliko ostankov prepričanj, da ženska nima pravice razpolagati s svojim telesom, da mora ne samo potrpeti, ampak tudi trpeti in se žrtvovati, je v njej.
Ta knjiga ne propagira splava, se pa odločno zavzema za omogočanje izbire in svobodno odločanje, kajti neželena nosečnost se lahko zgodi katerikoli. Odločitev o splavu je zgolj odločitev vsake posameznice in nihče, ne okolica ne bližnji ne medicinsko osebje, nima pravice pritiskati nanjo. Kajti ženske nismo zvedene samo na reproduktivno funkcijo, ampak smo enakopravne, samostojne in svobodne osebe.
Petra Meterc je zaključila študij anglistike in polonistike. Vrsto let je delala na Radiu Študent, danes kot samozaposlena v kulturi še največ deluje na področju literarnega prevajanja in filmske kritike, za slednje je v lanskem letu prejela tudi priznanje revije za film in televizijo Ekran. Med drugim je dejavna tudi kot programska sodelavka Inštituta 8. marec.
Organizator: Kosovelov dom Sežana.
Soorganizatorji: Kosovelova spominska soba (Ljudska univerza Sežana), Kosovelova knjižnica Sežana in MC Podlaga.
Predavanje o električnih avtomobilih: SMO RES LAHKO ZELENI?
So res električna vozila izum, ki nam bo prihranil grozo ekološke katastrofe in bomo z njimi rešili problem onesnaževanja?
Vse gre v smer spodbujanja izdelave in uporabe električnih avtomobilov. Evropska direktiva teži k znižanju izpusta CO2, kar posledično zahteva umik avtomobilov, ki kot gorivo uporabljajo fosilna goriva.
Na predavanju bomo izvedeli nekaj osnovnih dejstev, ki so pomembna, da jih kot bodoči uporabniki e-vozil poznamo. Predstavljene bodo prednosti in pomanjkljivosti ter nadaljnja smer razvoja.
Ko govorimo o zeleni tehnologiji, ne moremo mimo kritičnega pogleda na trenutno stanje družbe. S tem namenom si bomo ogledali model svetovne porabe energije. Vprašali se bomo, na kakšne načine vse lahko proizvedemo električno energijo. Predavanje bomo zaključili z debato, v kateri bo lahko vsak predstavil svoje mnenje, idejo in pogled. Zato te vljudno vabimo, da se pridružiš predavanju, ki bo potekalo v četrtek, 11. 3. ob 19h prek Zoom-a.
Z nami bo Ajda Tuševski, po izobrazbi magistra elektrotehnike. Trenutno je zaposlena na Fakulteti za elektrotehniko, kjer se ukvarja z razvojem integriranih vezij.
PRIJAVE:
Predavanje bo potekalo v zaprti skupini prek Zoom-a, zato so obvezne predhodne prijave. Zbiramo jih na info@mcidrija.si ali prek zasebnega FB sporočila s pripisom vašega maila.
– Prijava je potrjena, ko dobite s strani Mladinskega centra Idrija povratni odgovor. Dan pred dogodkom boste na vaš elektronski naslov prejeli povezavo do Zoom dogodka.
**Dogodek se izvaja v okviru projekta Zmanjšaj! Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj
Delavnica: BIGA (foccacia, pica in teglia, pica napoletana )
Izvedeli boste, kaj to biga sploh je in kako se jo naredi in seveda uporabi.
Skupaj jo bomo tudi naredili in iz nje spekli foccacio, pico in teglio (pica v pekaču) in pico napoletano.
Slednjo si boste po Erikovih navodilih in pomočjo spekli sami v prenosni krušni peči, ki je fantastičen približek prave pizza peči.
Govorili bomo o pomembnih stvareh, kot je prava moka, temperatura vode in količina kvasa…
Iz bige lahko naredite še veliko več kot samo to, zato boste dobili še par nasvetov, kako na zabavi presenetiti in navdušiti svoje goste.
—-
Delavnico vodi: Erik Dietz;

https://www.facebook.com/dietzsourdough
Število mest je omejeno, prijave preko spletnega obrazca:https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx…. Ko dobite potrdilo (na elektronski naslov) s strani Mladinskega centra Idrija, je prijava potrjena.
Delavnica bo potekala v skladu z navodili NIJZ
Mehika – barvita dežela / potopis
Hola, pendejos!
Na drugem potopisu “Going up the country / Gor pa dol po svetu”, nas bo Tjaša popeljala v živahno Mehiko.
Potovanje v Mehiko je bila za Tjašo in Ora spontana odločitev. Njun prvotni načrt je bil, da se iz Peruja odpravita v Bolivijo, vendar sta se zaradi manjših težav z vizumom odločila, da namesto Bolivije rajši obiščeta Mehiko.
Ta preobrat dogodkov ju je pripeljal do ene izmed najboljših odločitev, ki sta jih med tem potovanjem sprejela.
Mehika ju je razvajala z živahnimi barvami, odlično hrano, peščenimi plažami in bogato kulturo, ki sega stoletja nazaj.
Potovanje bomo začeli v Mexicu Cityu, nadaljevali v zvezno državo Oaxaca – vse do obale Pacifika, kasneje bomo raziskovali Chiapas, na koncu pa se bomo sproščali ob jezeru sedmerih barv v območju Yucatan Peninsula.
Tjaša in Or sta nekaj časa preživela tudi v Cancunu in Playi del Carmen na karibski obali. Ali mislite, da je karibska obala takšna, kot ste je vajeni iz razglednic?
Več o tem vam bo povedala Tjaša na potopisu, ki bo v petek, 12.03.2021, ob 19:oo uri.
Vabljeni/-e!
Gregor Luštek TRI SESTRE, plesni spletni dogodek
Koproducenta Anton Podbevšek Teater in Plesni Teater Ljubljana
Tri sestre je avtorski plesni in raziskovalni projekt koreografa in režiserja Gregorja Lušteka, ki skozi iskanje kolektivnega umetniškega jezika, katerega medij je predvsem plešoče telo, išče izpolnjenje v odnosih, onstran okvirov ekonomsko-političnega neoliberalizma dejanskosti.
Ali trem ženskam v predstavi pripada status Čehovovih treh sester, ki jih vodi hrepenenje po spremembi, po drugačnem družbenem kontekstu, znotraj katerega je mogoče iskati {umetniško} izpolnjenje? Ali gre za tri sestre iz Kralja Leara, katerih zavesti se definirajo v odnosu do imena Očeta? Ali gre morda zgolj za vsakdanje, običajne in za svet nepomembne ženske?
Tri ženske, tri ljubice, tri umetnice, ki v iskanju izpolnjenja zapustijo svoj rojstni kraj in iščejo svojo prihodnost v popolnoma drugačnih kontekstih nekega drugega zemljevida.
Avtorji besedila Bettina Földesi, Rosella Pellicciotti, Kristýna Šajtošová, Žigan Krajnčan
Dramaturg Matic Starina
Avtorja glasbe Branko Rožman, Žigan Krajnčan
Asistentka koreografa Kaja Lorenci
Asistent režiserja in oblikovalec svetlobe Juš Zidar
Oblikovalka kreative Eva Mlinar
Fotografinja Barbara Čeferin
Garderoberka Nataša Recer
Snemalna ekipa Tone Stojko, Simon Stojko Falk, Marijan Cerar, Jan Cerar
Nastopajo
Bettina Földesi, Rosella Pellicciotti, Kristýna Šajtošová, Žigan Krajnčan
Vstopnice za plesni spletni dogodek si lahko priskrbite na sng-ng.kupikarto.si.