PRH X (2.0) Early Arrival & Warmup Show w/ Refused

Trenutno še ni opisa

Neurologia Presents : XtronX & AbsoluteZero

Trenutno še ni opisa

Old Time Relijun & Koromač live at Mostovna

Trenutno še ni opisa

Muzejski torek: Predstavitev nove številke revije Na fronti
Vabljeni na predstavitev štirinajste številke revije Na fronti, ki jo izdaja Društvo soška fronta 1915-1917.
To je edina slovenska zgodovinska revija, ki se ukvarja izključno s prvo svetovno vojno. Posebno vrednost in širino ji daje preplet strokovnih člankov in zapisov zgodb iz prve svetovne vojne, ki jih njihovi zapisovalci rešujejo pred pozabo.
Novo številko revije bo predstavil njen urednik Simon Kovačič.
Dogodek je omejen na 50 oseb, končno število pa je odvisno od zapolnitve sedežev. Poslušalci morajo ob prihodu vpisati svoje podatke, razkužiti roke in nositi lastno zaščitno masko.
Javna predstavitev Mednarodne znanstvene monografije ‘Breda Šček – glasbena migrantka’
Javna predstavitev Mednarodne znanstvene monografije
‘Breda Šček – glasbena migrantka’ z uredniki dr. Francem Križnarjem in ddr. Igorjem Grdino
– – –
Ob 40-letnici Kulturnega doma Nova Gorica je luč ugledala Mednarodna znanstvena monografija ‘Breda Šček – glasbena migrantka’, ki z različnih vidikov osvetljuje življenjsko in profesionalno pot te vsestranske ustvarjalke. Pri njenem vsebinskem nastanku so s posameznimi poglavji sodelovali priznani slovenski, hrvaški in italijanski profesorji, muzikologi, zgodovinarji ter drugi glasbeni strokovnjaki. Najzahtevnejše in najodgovornejše delo pa sta kot vodji simpozija in sourednika monografije opravila dr. Franc Križnar in ddr. Igor Grdina.
Primorska glasbenica, skladateljica in učiteljica Breda Šček, ki je bila tesno povezana tudi z našim goriškim prostorom, velja za pomembno ustvarjalko, a doslej še ni bila deležna poglobljenih strokovnih raziskav in razprav. Zato se je Kulturni dom Nova Gorica z veseljem odzval na pobudo slovenista in zgodovinarja ddr. Igorja Grdine ter muzikologa dr. Franca Križnarja in organiziral mednarodni simpozij o življenju in delu te »glasbene migrantke«, ki je živela in delovala v burnih časih in prostorih fašizma, nacizma in komunizma.
Junija 2019 smo ob simpoziju v okviru glasbenega cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici pripravili tudi koncert, na katerem smo prisluhnili njenim komornim delom za klavir solo, za klavir in glas ter skladbam za mladinski zbor. To je le delček iz skladateljičinega obsežnega glasbenega opusa, ki je premalo poznan, še manj pa izvajan. Koncert, ki so ga oblikovali sopranistka Alessandra Schettino, pianistke Elisabetta Cavaleri, Sara Lupi in Eva Dolinšek ter Dekliška vokalna skupina Emil Komel pod taktirko Damijane Čevdek Jug, je nastal v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice, kjer je Breda Šček tudi začela svoje glasbeno izobraževanje.
V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka pa vas v ponedeljek, 5. oktobra 2020, ob 18. uri vabimo na javno predstavitev pričujoče monografije, na kateri bosta poleg direktorice Kulturnega doma Nova Gorica, gospe Pavle Jarc, sodelovala tudi urednika in avtorja prispevkov dr. Franc Križnar in ddr. Igor Grdina. Po javni predstavitvi bo mogoče znanstveno monografijo tudi kupiti po ceni 10 €.
Vabljeni, vstop prost!
– – –
Dogodek bo organiziran ob upoštevanju varnostnih in preventivnih ukrepov, ki jih priporoča in nalaga NIJZ v želji po preprečevanju zmanjšanja možnosti okužbe z virusom Covid-19.
GA 19/20: Godalni kvartet Dissonance & Theresa Plut

Glasbeni abonma 2019/20 – 8. koncert:
Godalni kvartet Dissonance
Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violina
Oliver Dizdarević Škrabar, violist
Klemen Hvala, violončelo in
Theresa Plut, sopran
– – –
Koncertna sezona 2019/20 – prestavljen koncert zaradi COVID-19
– – –
Godalni kvartet Dissonance sestavljajo violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević Škrabar in violončelist Klemen Hvala. Člani orkestra Slovenske filharmonije so si po vzoru Godalnega kvarteta v C-duru, KV 465, Wolfganga Amadeusa Mozarta nadeli ime Dissonance, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se posveča tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.
Na novogoriškem odru se bo glasbenikom pridružila Theresa Plut. Koloraturna pevka kanadsko-slovenskega rodu sodi med naše najuspešnejše operne in koncertne pevke in kritike po svetu navdušuje s kristalno jasnim glasom z izrazitimi višinami, izjemnimi koloraturami ter dramatičnostjo izraza. Na njenem obsežnem repertoarju najdemo različna dela – od mojstrovin sakralne glasbe in samospevov do opere in broadwayjskih muzikalov. Za seboj ima številne nastope po Evropi, Aziji in Kanadi, odkar živi v Sloveniji, pa redno nastopa z najboljšimi tukajšnjimi zasedbami.
– – –
Izbrali so zanimiv program, kjer bomo lahko slišali tudi skladbo goriškega skladatelja Marjana Mozetiča, ki ga je pot pri štirih letih zanesla v Kanado, kjer velja za najbolj izvajanega kanadskega sodobnega skladatelja.
A. Schönberg: Godalni kvartet op. 10, št. 2, za kvartet in sopran
M. Mozetič: Walt Whitman Songs za godalni kvartet in sopran
L. van Beethoven: Godalni kvartet št. 11 v f-molu, »Il Serioso«
– – –
Več: http://www.kulturnidom-ng.si/glasba/abonma/abonma-/

Vita Mavrič: Nokturno žlahtnih duš
Vita Mavrič: Nokturno žlahtnih duš
Ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk predstavlja novi projekt hkrati z izidom novega albuma.
– – –
Jaka Pucihar, klavir
Jaka Pucihar, glasbene priredbe in klavir
Dejan Vidovič, harmonika
Matej Hotko, bas
Marko Juvan, bobni
– – –
Vabljeni na vrhunski glasbeni večer,
na sprehod skozi minljivost časa in brezčasnost uglasbene poezije z eno od najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk, Vito Mavrič!
𝘝𝘪𝘵𝘢 𝘔𝘢𝘷𝘳𝘪𝘤̌ 𝘻̌𝘦 𝘷𝘦𝘤̌ 𝘬𝘰𝘵 𝘵𝘳𝘪𝘥𝘦𝘴𝘦𝘵 𝘭𝘦𝘵 𝘪𝘻𝘷𝘢𝘫𝘢 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘦 𝘢𝘷𝘵𝘰𝘳𝘴𝘬𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘦 𝘪𝘯 𝘻 𝘯𝘫𝘪𝘮𝘪 𝘨𝘰𝘴𝘵𝘶𝘫𝘦 𝘵𝘢𝘬𝘰 𝘥𝘰𝘮𝘢 𝘬𝘰𝘵 𝘷 𝘵𝘶𝘫𝘪𝘯𝘪. 𝘑𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘫𝘦𝘮𝘯𝘪𝘤𝘢 𝘑𝘦𝘻̌𝘬𝘰𝘷𝘦 𝘪𝘯 𝘡̌𝘶𝘱𝘢𝘯𝘤̌𝘪𝘤̌𝘦𝘷𝘦 𝘯𝘢𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦, 𝘯𝘢𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 𝘔𝘦𝘴𝘵𝘢 𝘓𝘫𝘶𝘣𝘭𝘫𝘢𝘯𝘢, 𝘧𝘪𝘭𝘮𝘴𝘬𝘦 𝘯𝘢𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦 𝘪𝘣𝘪𝘴 𝘻𝘢 𝘯𝘢𝘫𝘣𝘰𝘭𝘫𝘴̌𝘰 𝘨𝘭𝘢𝘷𝘯𝘰 𝘻̌𝘦𝘯𝘴𝘬𝘰 𝘷𝘭𝘰𝘨𝘰 𝘷 𝘻𝘢𝘥𝘯𝘫𝘦𝘮 𝘫𝘶𝘨𝘰𝘴𝘭𝘰𝘷𝘢𝘯𝘴𝘬𝘦𝘮 𝘧𝘪𝘭𝘮𝘶 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘌𝘱𝘰𝘲𝘶𝘦 (𝘱𝘰𝘴𝘯𝘦𝘵𝘦𝘮 𝘷 𝘚𝘢𝘳𝘢𝘫𝘦𝘷𝘶 𝘵𝘪𝘬 𝘱𝘳𝘦𝘥 𝘻𝘢𝘤̌𝘦𝘵𝘬𝘰𝘮 𝘣𝘢𝘭𝘬𝘢𝘯𝘴𝘬𝘦 𝘷𝘰𝘫𝘯𝘦), 𝘻𝘢 𝘬𝘢𝘵𝘦𝘳𝘦𝘨𝘢 𝘫𝘦 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘣𝘰 𝘯𝘢𝘱𝘪𝘴𝘢𝘭 𝘱𝘳𝘢𝘷 𝘈𝘳𝘴𝘦𝘯 𝘋𝘦𝘥𝘪𝘤́, 𝘝𝘪𝘬𝘵𝘰𝘳𝘫𝘢 𝘻𝘢 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘣𝘯𝘦 𝘥𝘰𝘴𝘦𝘻̌𝘬𝘦 𝘪𝘯 𝘷𝘳𝘴𝘵𝘰 𝘥𝘳𝘶𝘨𝘪𝘩 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘫𝘴𝘬𝘪𝘩 𝘱𝘳𝘪𝘻𝘯𝘢𝘯𝘫. 𝘔𝘦𝘥 𝘴𝘭𝘰𝘷𝘦𝘯𝘴𝘬𝘪𝘮 𝘰𝘣𝘤̌𝘪𝘯𝘴𝘵𝘷𝘰𝘮 𝘫𝘦 𝘰𝘣𝘶𝘥𝘪𝘭𝘢 𝘻𝘢𝘯𝘪𝘮𝘢𝘯𝘫𝘦 𝘻𝘢 𝘴̌𝘢𝘯𝘴𝘰𝘯, 𝘴𝘭𝘰𝘷𝘦𝘯𝘴𝘬𝘰 𝘶𝘨𝘭𝘢𝘴𝘣𝘦𝘯𝘰 𝘱𝘰𝘦𝘻𝘪𝘫𝘰, 𝘱𝘰𝘷𝘻𝘥𝘪𝘨𝘯𝘪𝘭𝘢 𝘳𝘢𝘷𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘴𝘦𝘥𝘦 𝘪𝘯 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘣𝘦 𝘵𝘦𝘳 𝘳𝘢𝘻𝘷𝘪𝘭𝘢 𝘱𝘳𝘦𝘱𝘰𝘻𝘯𝘢𝘷𝘯𝘪 𝘣𝘭𝘢𝘨𝘰𝘷𝘯𝘪 𝘻𝘯𝘢𝘮𝘬𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘯𝘢𝘳𝘰𝘥𝘯𝘦𝘨𝘢 𝘧𝘦𝘴𝘵𝘪𝘷𝘢𝘭𝘢 𝘓𝘢 𝘷𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘳𝘰𝘴𝘦 𝘪𝘯 𝘊𝘢𝘧𝘦́ 𝘛𝘦𝘢𝘵𝘦𝘳, 𝘬𝘪 𝘨𝘢 𝘫𝘦 𝘬𝘰𝘵 𝘶𝘮𝘦𝘵𝘯𝘪𝘴̌𝘬𝘢 𝘷𝘰𝘥𝘫𝘢 𝘷𝘰𝘥𝘪𝘭𝘢 𝘥𝘷𝘢𝘫𝘴𝘦𝘵 𝘭𝘦𝘵.
𝘡𝘢𝘨𝘰𝘵𝘰𝘷𝘰 𝘣𝘰𝘴𝘵𝘦 𝘬𝘭𝘫𝘶𝘣 𝘪𝘻𝘫𝘦𝘮𝘯𝘪𝘮 𝘪𝘯 𝘴𝘢𝘮𝘰𝘴𝘷𝘰𝘫𝘪𝘮 𝘢𝘳𝘢𝘯𝘻̌𝘮𝘢𝘫𝘦𝘮 𝘵𝘦𝘳 𝘷𝘳𝘩𝘶𝘯𝘴𝘬𝘪 𝘪𝘻𝘷𝘦𝘥𝘣𝘪 𝘪𝘻𝘣𝘰𝘳𝘯𝘪𝘩 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘣𝘦𝘯𝘪𝘬𝘰𝘷 𝘱𝘳𝘦𝘱𝘰𝘻𝘯𝘢𝘭𝘪 𝘱𝘦𝘴𝘮𝘪, 𝘬𝘪 𝘫𝘪𝘩 𝘫𝘦 𝘴 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘪𝘮 𝘻𝘯𝘢𝘤̌𝘪𝘭𝘯𝘪𝘮 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘰𝘮 𝘱𝘦𝘭 𝘈𝘳𝘴𝘦𝘯. 𝘗𝘰 𝘥𝘳𝘶𝘨𝘪 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘯𝘪 𝘱𝘢 𝘣𝘰𝘴𝘵𝘦 𝘳𝘢𝘷𝘯𝘰 𝘻𝘢𝘳𝘢𝘥𝘪 𝘝𝘪𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘱𝘳𝘦𝘵𝘢𝘤𝘪𝘫𝘦 𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘦𝘱𝘦𝘴𝘯𝘪𝘵𝘷𝘦 𝘷 𝘴𝘭𝘰𝘷𝘦𝘯𝘴𝘬𝘪 𝘫𝘦𝘻𝘪𝘬 𝘴𝘱𝘰𝘻𝘯𝘢𝘭𝘪 𝘱𝘰𝘷𝘴𝘦𝘮 𝘯𝘰𝘷𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘴𝘵𝘪 𝘰𝘥𝘭𝘪𝘤̌𝘯𝘰 𝘻𝘢𝘱𝘦𝘵𝘪𝘩 𝘻𝘨𝘰𝘥𝘣.
– – –
Vstopnina: 14 €, 11 €
– – –
Več: http://www.kulturnidom-ng.si/dogodki-vpis/glasbeni-dogodki/2020/izredni-koncerti-5/
Delavnica: Tehnike Sproščanja
Misli polne skrbi, slab spanec, bolečine v mišicah, občutek preobremenjenosti, slabo počutje … Vse to so sporočila vašega telesa, da morate nekaj spremeniti in se sprostiti!
Dolgotrajna preobremenjenost lahko namreč privede do telesnih in duševnih bolezni. Sproščate se lahko na različne načine. Nekaterim zadostuje izvajanje različnih aktivnosti, ki jih imajo radi (športne aktivnosti, hobiji, druženje …). Znanstveno dokazano pa je, da se lahko učinkovito sprostite tudi s tehnikami sproščanja, ki vam z rednim izvajanjem prinašajo številne pozitivne učinke na telesno in duševno zdravje.
Preizkusili boste tri različne tehnike sproščanja. Tako boste lahko za samostojno izvajanje izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza. Sproščanja se boste učili s pomočjo dihalnih vaj, postopnega mišičnega sproščanja in vizualizacije pomirjujočega kraja. Seznanili se boste s teoretično osnovo, prednostmi, omejitvami in priporočili za varno in čim bolj učinkovito samostojno vadbo.
Delavnico bo vodila Ela Brecelj, univ. dipl. psih. iz Zdravstvenovzgojnega centra, ZD Sežana.
Delavnica je v prvi vrsti namenjena dijakom in študentom, dobrodošli pa ste tudi vsi ostali.
Za udeležbo na delavnici se je potrebno prijaviti na info@mcpodlaga.com. Pohitite, število mest je omejeno na 10.
Jane’s Walk Sežana 2020: SEŽAleznica

Letos bo sežanski urbani sprehod Jane’s Walk izjemoma potekal v jesenskem času oz. še natančneje – v evropskem tednu mobilnosti! V duhu (trajnostne) mobilnosti bomo tako pešačili (oz. se kakorkoli drugače brez motorja premikali) med točkami povezanimi z železnico, ki je nedvomno vplivala in še vedno vpliva na Sežano in življenje v njej. Včasih pač ne potrebujemo iti daleč (z vlakom), da spoznavamo nove kraje – včasih je dovolj, da se sprehodimo vzdolž tirov v domačem kraju in odkrijemo predele mesta, za katere še vedeli nismo.
Kdaj in kje se dobimo? Četrtek, 17. septembra 2020, v primeru neugodnega vremena pa torek, 22. septembra 2020, ob 17.00 na železniški postaji Sežana.
—————————–
Kdo? Na urbanem sprehodu bomo poleg velikih, malih in srednjih sprehajalcev veseli tudi vseh štirinožnih družabnikov, jezimo pa se ne niti kolesarje, poganjalčkarje in vozičkarje … skratka: sprejemamo vsakršna kolesa, ki jih naokoli ne poganja motor, le da jih ni strah (delov) poti brez asfalta.
Za kaj pravzaprav gre? Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora.
Mladinski center Podlaga se pod vodstvom krajinske arhitektke Petre Grmek tej mednarodni pobudi v Sežani pridružuje že četrto leto zapovrstjo.
Več o mednarodni akciji Jane’s Walk si lahko preberete na: ipop.si in janeswalk.org.

Izpraznimo Obešalnike!

Med preteklimi izmenjevalnicami se je nabralo več kot preveč oblačil, zato bomo tokrat zgolj praznili obešalnike.
V četrtek, 24. 9., nas od 15.30 do 17.00 obiščite in izbirajte med pestro ponudbo oblačil.