Brezplačna delavnica – nove tehnologije v poučevanju
Cikel izobraževanj Nove tehnologije v poučevanju je namenjen vsem učiteljem, ki želijo naprej razvijati metodiko svojega pedagoškega procesa, spoznavati nova orodja in tehnologije, in se predvsem za nekaj ur izklopiti iz dnevnega učiteljskega stresa. Organizator Podjetniški inkubator Kočevje obljublja energičen, razgiban, inovativen in koristen program usposabljanja.
Cikel bo potekal v naslednji obliki:
4 moduli – delavnice
90 minut/delavnico
Online izvedba
Datumi: srede – 14. april, 21. April, 28. April in 5. maj
Termin: vedno od 16h do 17:30
Odmor za kavo: bo, kava pa v lastni režiji
Delavnica 1: Zoom in orodja za poučevanje na daljavo
Napredne funkcije v Zoom-u
Priporočila za online komuniciranje
Tips & Tricks za obvladovanje pozornosti
Interaktivna orodja (Breakout rooms, Jamboard, Polls, Aha Slides, ipd.)
Zoom alternative
Delavnica 2 – Igrifikacija v razredu
Igra ali igrifikacija
Kako igrificirati karkoli
Primeri iz prakse (kolegov iz Danske in Poljske)
Izobraževalne igre vlog (edu-larp)
Igrifikacija online?
Delavnica 3
Izkustveno učenje (Kolb)
Pedagogika zatiranih (Freire)
Flipped learning
Delavnica 4
Simulacija – praktikum
Podrobnosti se bodo izoblikovale ob koncu Delavnice 2
Delavnico bo vodil: Blaž Branc
Predstavitev predavatelja:
Blaž Branc, glavni trener
Blaž je ustanovitelj in CEO podjetjij Baltazar consulting in Newcompanyx. Sodeloval je s številnimi domačimi in tujimi organizacijami, kot so Austrian Airlines, Hewlett-Packard, Samsung, Toshiba, Astellas Pharma, Atlantic Grupa, Court of Moravia, Mimovrste=), Simobil, Studio Moderna, Talum, Lesnina, Gorenje, Združenje Manager, Intesa Sanpaolo, Merkur, Generali, HSE, Helios idr.
Delavnica se bo izvajala na spletni platformi Zoom.
Življenje s folklornimi obrazci, predavanje Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah
Rok Mrvič, magister slovenistike in rusistike, zaposlen kot asistent na Inštitutu za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU bo v drugem predavanju Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah predstavil ustaljene folklorne obrazce, ki jih nezavedno uporabljamo vsak dan.
V njih so vpisane številne jezikovne in kulturne informacije, ki predstavljajo ključ, s katerim si raziskovalci pomagajo pri razumevanju različnih etap sovisnega razvoja jezika in kulture na določenem območju.
Poudarek prvega dela predavanja bo na opredelitvi raznolike množice kratkih folklornih obrazcev, h katerim sodijo jezikovni pojavi od pozdravov do kletvic. Spregovoril bo o spreminjanju teh obrazcev v različnih časovnih obdobjih in razjasnil, kako poteka njihova interpretacija in katere dejavnike je treba pri tem upoštevati, da pridemo do zanesljivih rezultatov. Drugi del bo namenjen odprti diskusiji o raziskavi, ki je trenutno v pripravi in bo med drugim obravnavala folklorne obrazce posavskega narečja, udeleženke in udeleženci pa bo predavatelj prijazno povabil k sodelovanju in prispevku podatkov iz domačega okolja.
Častim 1/2 litra
Spomladanska krvodajalska akcija
»Častim 1⁄2 litra!« bo tudi tokrat potekala v okrnjeni in razmeram prilagojeni situaciji, vendar namen ostaja isti – spodbuda za darovanje krvi.
💉 V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. S tem projektom želimo mlade spodbuditi na bistveno človeško
dolžnost in vrednoto – pomoč sočloveku.
Zato smo se tudi tokrat na Klubu posavskih študentov odločili, da sodelujemo pri javni kampanji, »Častim 1⁄2 litra!«, ki jo v mesecu aprilu organizira Zveza ŠKIS.
💉 Za darovanje krvi, ki bo potekalo v 𝗢𝗦̌ 𝗟𝗲𝘀𝗸𝗼𝘃𝗲𝗰 𝗽𝗿𝗶 𝗞𝗿𝘀̌𝗸𝗲𝗺, 𝗣𝗶𝗼𝗻𝗶𝗿𝘀𝗸𝗮 𝗰𝗲𝘀𝘁𝗮 𝟰, 𝟴𝟮𝟳𝟯 𝗟𝗲𝘀𝗸𝗼𝘃𝗲𝗰, 𝘃 𝘃𝗲𝗹𝗶𝗸𝗶 𝘀̌𝗽𝗼𝗿𝘁𝗻𝗶 𝗱𝘃𝗼𝗿𝗮𝗻𝗶 – 𝘇 𝘃𝗵𝗼𝗱𝗼𝗺 𝗶𝘇 𝘇𝗮𝗱𝗻𝗷𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗻𝗶 𝘀̌𝗼𝗹𝗲. 𝟭𝟵. 𝗶𝗻 𝟮𝟬. 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭 𝗺𝗲𝗱 𝟳.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟯. 𝟬𝟬, se lahko p̳r̳i̳j̳a̳v̳i̳t̳e̳ ̳t̳u̳d̳i̳ ̳p̳r̳e̳k̳o̳ ̳K̳P̳Š̳. Po prijavi vam mi uredimo dan in uro, ko lahko pridete na darovanje krvi in vas o tem obvestimo. Nato pa morate še sami poklicati na eno izmed spodnjih številk, kjer boste odgovorili na določena vprašanja. Telefonske številke:
𝟬𝟱𝟭 𝟲𝟳𝟭 𝟭𝟰𝟳 𝗮𝗹𝗶
𝟬𝟯𝟬𝟳𝟭𝟲 𝟳𝟵𝟲 𝗮𝗹𝗶
𝟬𝟱𝟭 𝟯𝟴𝟵 𝟮𝟳𝟬
👉 Več o pogojih za darovanje si lahko preberete na:
Za darovanje se ne potrebujete predhodno testirati ali cepiti ta Covid.
Kako malo je potrebno za to, da
nekomu ne samo polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo! ❣️
Akcija poteka v skladu z navodili NIJZ, Zavoda RS za transfuzijsko medicino in Rdečega križa Slovenije.
Nadaljevalni tečaj ruščine
Привет, друзья!
Sem Valentina Žabkar, študentka ruščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in bom v aprilu v sodelovanju z Mladinskim centrom Krško izvedla nadaljevalni tečaj ruščine.
Ruski jezik je že nekaj časa »konkurenca« vsem drugim velikim svetovnim jezikom, saj se čedalje bolj uveljavlja tudi v poslovnih vodah (Krka, Lek, Helios, Riko …). Še bolj pa je zanimiva sama kultura in prav z učenjem jezika lahko še bolj začutimo njeno bogastvo. Na nadaljevalnem tečaju bomo obnovili dotedanje znanje ruščine in ga dopolnili z novim besediščem in s pomočjo zanimivih besedil še bolj spoznali ta čudoviti vzhodnoslovanski jezik. Seveda pa ne bo manjkalo tudi zabavnejših in vsakdanjih tem.
Tečaj zaobjema 30 ur, 10 srečanj po 3 šolske ure in bo potekal v prostorih mladinskega centra ob petkih ali sobotah. Ker je zaželjeno, da termin ustreza vsem udeležencem, vas lepo vabim na informativni sestanek, ki bo v petek, 2. 4. 2021, ob 17. uri v Mladinskem centru Krško. Na sestanku se bomo dogovorili za točen dan in uro tečaja ter se na kratko spoznali.
Cena tečaja za mlade do 29. leta starosti znaša 50 €, za vse prav tako mlade od 30. leta naprej pa 80 €.
Lepo vabljeni vsi, ki želite nadgraditi svoje znanje ruščine!
Za več informacij in prijave mi pišite na e-naslov zabkar.valentina@gmail.com. Vesela bom vašega odziva.
Pogovorni večer s Tino Mahkota
KNJIŽNICA TONETA SELIŠKARJA TRBOVLJE vabi na POGOVORNI VEČER
s TINO MAHKOTA.
Gostja, profesorica angleškega jezika in primerjalne književnosti,
prevajalka in prejemnica Sovretove nagrade,
bo spregovorila o svojem delu in
o izzivih, ki jih pred nas postavlja življenje.
Pogovor bo vodila Simona Solina.
Tehnična izvedba: Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje.
Sreda, 31. marec 2021, 19.00.
Facebook in spletna stran Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje ter
Delavskega doma Trbovlje, Youtube kanal Delavskega doma Trbovlje.
Več informacij na telefonski številki 03 56 25 712.
Dogodek izvajamo v sodelovanju z DDT, ZLU in JSKD OI Trbovlje.
Delavnice kreativnega pisanja (na)/(za)/(po)/(o)PIŠI
📖Delavnice kreativnega pisanja bodo ob torkih (8 srečanj) in so namenjene mladim umetnikom do 29. leta z različnim predznanjem: tistim, ki že pišete, pa so vaša dela do sedaj ležala v predalu in si želite priložnosti, da jih lahko komu pokažete, tistim, ki bi želeli ustvarjati, pa ne veste, kako začeti in tistim, ki bi radi nadgradili svoje znanje o literaturi in njenih oblikah. Vabljeni pa tudi ostali, ki bi se želeli udeležiti delavnic.📃
Skozi delavnice vas bosta vodila prostovoljca Kaja Nakani, dipl. slovenistka in Stefan Velkovski, dipl. komparativist.
📧 Prijave na: mcb@zptm.si
Potopis: Izrael s Tjašo
Tjaša je Izrael obiskala že dvakrat, vse skupaj je tam preživela dva meseca. Lansko leto se je nameravala tja preseliti za dobo enega leta, vendar ji je Covid – 19 prekrižal načrte. ✈️
Tjaša pravi, da je Izrael starodaven, moderen, razburljiv in raznolik. 📜
Najprej vas bo popeljala na sever Izraela, kjer bomo nabirali limone in pomaranče, ogledali pa si bomo tudi nekaj slapov in se sprehodili ob Galilejskem jezeru. Na jugu bomo obiskali starodavno trdnjavo, kampirali ob Mrtvem morju, obiskali pa bomo tudi puščavo Negev in se sprehodili po največjem erozijskem kraterju na svetu.
Nekaj govora bo tudi o izraelski kuhinji, ki jo Tjaša naravnost obožuje🍲
Ali mislite, da je Izrael poceni država za potovanje? Več o tem vam bo povedala Tjaša na potopisu, ki bo v soboto, 27.3.2021 ob 19. uri.
Vabljeni!🤗
Odprtje posavske muzejske vitrine IVAN IVAČIČ, KUHARSKI MOJSTER – PRVA SLOVENSKA KUHARSKA TV ZVEZDA
Stoletnica rojstva kuharskega mojstra, ki je svoje znanje in kuharske spretnosti s snemanji v živo delil tudi s televizijskimi gledalci. Med najbolj znanimi recepti je Zdolska gobova juha, ki jo je poimenoval po svojem rojstnem kraju, recept pa objavil že v svoji prvi kuharski knjigi leta 1965.
Razstava je del osrednje teme leta 2021: Po Posavju z žlico in čašo, ki začenja nov cikel ČUTI: 1 – OKUS. Kot del kulturnega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije bomo oktobra gostovali tudi v Radovljici – Muzejih radovljiških občine, Radovljičani pa pri nas.
Razstavo bo predstavila avtorica Maja Marinčič,
odprl pa jo bo Peter Ivačič.
O kuharskem mojstru, pomenu njegovega dela in pogostemu vračanju v ljubo Posavje bodo spregovorili še:
Alenka Černelič Krošelj,
zaslužni profesor dr. Janez Bogataj, ambasador Slovenija Evropska gastronomska regija 2021,
Polona Brenčič, Valvasorjeva knjižnica Krško,
Branko Šoba, iz Zdol, rojstne vasi Ivana Ivačiča in
Mojca Jazbec, rojena Cimperšek, hčerka Ivačičevega prijatelja
iz Sevnice.
ŠTIRJE ELEMENTI: 4 – ZRAK, predstavitev razstave in publikacije

Na spletnem dogodku v živo bodo avtorice in avtorji razstave: Alenka Černelič Krošelj, Stanka Glogovšek, Boštjan Kolar, Oži Lorber, Maja Marinčič, Jana Puhar, Aleš Vene in Timotej Pavlin bodo skozi video predstavili zadnjo razstavo iz cikla Štirje elementi ter njeno publikacijo. V pogovoru bosta sodelovala tudi oblikovalka razstave Polona Zupančič in avtor glasbe, ki se predvaja v razstavi Matjaž Predanič.

Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah: PODNEBNE SPREMEMBE V POZNI ANTIKI
Timotej Pavlin, diplomirani arheolog, bo v prvem predavanju iz sklopa »Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah« predstavil: vpliv podnebnih sprememb na propad rimske države, kar je preučeval v svoji diplomski nalogi na prvi stopnji študija arheologije.
Podnebje se neprestano spreminja. Tako je bilo tudi v času rimske države. Od toplega obdobja v času njene rasti in razvoja, velikih podnebnih nihanj, ki so se dogajala v času njenih prvih kriz in doprinesle k propadu zahodnega dela. Podnebna nihanja so pripomogla k dejavnikom, ki so privedli do propada Zahodnega rimskega cesarstva in se poklopila z notranjimi dejavniki, ki so bili posledica protislovij rimskega sistema. Konec rimskega toplega obdobja so spremljale selitve in državljanske vojne, ki so jih podnebna nihanja še poslabšala, saj so vodila do lakot in epidemij. Močan udarec vzhodnemu delu cesarstva pa je bila poznoantična mala ledena doba, ki jo je spremljala tudi justinianska kuga.