Darko Slavec: CIVILIZACIJA, PRAZNINA IN GLOBINA
DARKO SLAVEC
CIVILIZACIJA, PRAZNINA IN GLOBINA
28.4.2021-23.5.2021
Galerija Salsaverde
Gramscijeva ulica 4, IZOLA
Kje sploh živimo, kdo smo, kam gremo? Kako prostoren je naš svet, planet, galaksija, kako neskončno vesolje? Vse to se lahko najprej potiho, potem pa na glas vprašamo ko zremo v kreativna dela in mojstrstvo Darka Slavca.
Njegovo slikarsko delo lahko po načinu obvladovanja tehnike brez zadržkov primerjamo z veščinami klasičnih renesančnih slikarjev in legendarnih flamskih mojstrov, medtem ko pa nas njegova motivika ponese v vesolje, in nam pričara neke vrste sanje, kar pa hkrati zaradi brutalno natančno izdelanih detajlov vse skupaj deluje kot stvarnost in še več.
V njegovih delih je prisotna mešana tehnika, kjer se klasično slikarstvo implementira v fotografijo in obratno, prav tako je predstavljena klasična slikarska tehnika – olje na platno, kjer se do potankosti lahko začuti mojstrstvo Darka Slavca, ki nikakor ne dopušča ravnodušnosti.
Zaradi razmer v katerih smo se znašli, bomo našo galerijo in umetnike preselili tudi na splet, tako si boste, v primeru da ne morete fizično do naše galerije, lahko ogledali celotno razstavo tudi na spletu.
Avtor/ustvarjalec/mentor razstave pa bo v pogovoru sam predstavil svoje delo in sebe.
Vabljeni da si ogledate tudi ostale pogovore in razstave na naši youtube strani:
https://www.youtube.com/channel/UC8SCqsfPS3pvnuXjyEmalww
Kustos in umetniški vodja:
Miha Erič
General manager:
mag. Natalija Šepul Erič
+38640133718
info@salsaverde.art
TURČIJA: Istanbul in Bodrum (tik pred epidemijo) – Mirči potuje
Mirči potuje nas bo ponovno popeljala na popotovanje. O prihajajočem potopisu pravi takole:
“Leta 2019 (tik pred razglasitvijo epidemije) smo se tri simpatične punce odpravile na potep po Turčiji. Najprej smo raziskale večni Istanbul, nato pa še obmorski Bodrum, kjer smo imele osebnega vodiča, Adnija. 😃
Potopis bo izveden brezplačno na Facebook strani Centra mladih Koper. Prijave niso potrebne.
Lepo vabljeni, za začimbe je poskrbljeno!
Delavnice prostorskega načrtovanja z metodo “placemaking” [PROJEKT PART-Y]
Po uvodnem online srečanju se bomo z metodo “placemaking” spoznali tudi v praksi.
Trenutno je še vedno na voljo nekaj prostih mest, zato se nam lahko vsi zainteresirani še vedno pridružite tudi v nadaljevanju na naslednjih delavnicah.
Prijavite se lahko na povezavi: https://forms.gle/dkMkNQeew3tKBSWh6
Kratek program delavnic:
Sreda, 14. 4. ob 17.00: sprehod po mestu Koper in izbor lokacije za izpeljavo placemaking-a -> v živo ali ZOOM;
Torek, 20. 4. ob 17.00: snemanje izjav, intervjujev na izbrani lokaciji;
Torek, 27. 4. ob 17.00: izdelava končnega materiala (video montaža, grafike ipd.) -> v živo ali ZOOM.
Sreda, 12. 5. ob 17.00: zaključna predstavitev rezultatov.
V kolikor epidemiološka slika srečanja v živo ne bo dovoljevala, bomo delavnice prilagodili in premestili na Zoom. O tem boste udeleženci pravočasno obveščeni.
Kaj je projekt PART-Y?
Projekt PART-Y (Participation and Youth – Lab for equal cities) se izvaja v okviru programa Erasmus+. Namen projekta je spodbuditi sodelovanje mladih in njihovo vključenost pri postopkih sprejemanja odločitev o upravljanju in oblikovanju javnega prostora ter promoviranje koncepta enakosti generacij (“Generation equality”). V sklopu projekta bodo mladi spoznali metodo “placemaking” – pristop za iskanje inovativnih rešitev za ustvarjanje kvalitetnejših prostorov.
Projekt je odlična iztočnica za mlade iz lokalne skupnosti, ki jih zanima kvaliteten razvoj v prostoru. Prinaša enkratno priložnost za sooblikovanje prijaznega javnega prostora, kot si ga želijo mladi, širše pa omogoča nadaljnji razvoj takšnih orodij ter njihove koristne uporabe v lokalnem okolju. Sodelovanje pri projektu ne zahteva le individualnih idej, temveč spodbuja timsko delo v skupini, ki bo skozi krajši proces ob uporabi orodij za placemaking prišla do inovativnih idej in lokalni prostor obogatila s kvalitetno vsebino.
Povezava do Facebook strani projekta PART-Y:

https://www.facebook.com/PartYouthProject/
Otvoritev razstave – Maja Alessio: Fantazija
Maja Alessio je oblikovalka, ki se je pri svojem delu ukvarjala z več zvrstmi likovnega ustvarjanja: fotografijo, scenografijo, kostumografijo, televizijsko režijo, grafiko, izdelovanjem drobnih predmetov, otroških igrač … Živi in ustvarja v Izoli. Zadnja leta se posveča predvsem slikanju. Je članica likovne skupine MORJE izolske univerze za tretje življenjsko obdobje. Slika naravo in druge podobe svoje okolice. Pripravila je že več samostojnih razstav v Kopru, Ljubljani, Štanjelu, se udeležuje raznih ex-temporov in sodeluje pri vseh razstavah svoje skupine.
Pomagate si lahko s tem linkom

https://www.facebook.com/kulturnicenter.izola

Predvajamo tudi preko FB strani: Občina Izola, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Izola, Studio Parametrik

Pogovor o… zeliščih: Zeliščni raj – Sonja Kocjančič in Urban Posedi
Zeliščni raj Slovenske Istre. Urban Posedi pravi sledeče: V prelepi Slovenski Istri stoji vasica Trsek. Ta vasica se nahaja v občini Koper, ter spada v krajevno skupnost Marezige. Na južni strani tega slikovitega hriba teče reka Dragonja. Obdana je z rajem sonca, čudovite narave, ptičjega petja, božanskega miru in preprostih kmečkih ljudi, ki radi s spoštovanjem obdelujejo zemljo. Eni izmed teh ljudi sva tudi midva z ženo Sonjo katera sva se z ljubeznijo, do narave lotila pridelovanja ter predelovanja avtohtonih zelišč katere uspevajo v našem okolju. Trenutno imava posajena naslednja zelišča. Smilj, Rman, Šentjanževka, Lavanda, Ognjič, konopljika. V planu pa sta vsaj še dve če ne več. To posestvo se skupaj nahaja na cca petih hektarjih na katerem je tudi energijski labirint s spremljajočimi energijskimi krogi. zato se najina učna pot imenuje ZELIŠČNO ENERGIJSKA UČNA POT.
Pomagate si lahko s tem linkom

https://www.facebook.com/kulturnicenter.izola

Predvajamo tudi preko FB strani: Občina Izola, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Izola, Studio Parametrik

Koncert: Barbara Šinigoj kvintet
Barbara Šinigoj Kvintet pod taktirko Barbare Šinigoj na vokalu sicer združuje izvrstne in vsestranske glasbenike. Na trobenti je Sandi Štor, ki je zaključil študij trobente na konservatoriju Prins Claus v Groningenu na Nizozemskem pri mentorju Kurtu Weissu. Danes je Sandi tudi aktivni član zasedbe WCKD Nation, umetniški vodja in dirigent skupine En big band ter aranžer, skladatelj in ustanovitelj šole JazzObala. Pred kratkim je izšel njegov učbenik Jazz Solfeggio 1, ki je prvo tovrstno gradivo izpod peres slovenskega avtorja pri nas. David Nik Lipovac trenutno zaključuje študij bobnov na jazz oddelku tržaškega konservatorija, sicer pa nastopa z več žanrsko različnimi zasedbami kot so Pantaloons, Žiga Rustja band, Selotejp jazz trio, Just Friends. David Nik se kot manager in mentor udejstvuje v JazzObali, poleg tega pa je dejaven tudi pri organizaciji koncertov in festivalov (Festival JEFF, Marezijazz) in pri komponiranju in ustvarjanju glasbene podlage za predstave Studia za svobodni ples. Harmonikaš Zmago Štih je študij zaključil na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju (Nemčija), v razredu prof. Ivana Kovala. Udeležil se je državnih in mednarodnih tekmovanj ter leta 1992 in 2006 prejel prvo nagrado, poleg tega pa se je izpopolnjeval na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih. Deluje tako solistično, kot tudi v različnih zasedbah, kot so Oriyon in Swingatan. Zaposlen je na glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju kot učitelj harmonike. Simone Lanzi je kontrababsist, ki je doma iz Trsta. Trenutno končuje študij klasičnega kontrabasa v razredu maestra Stefana Sciasciana na tržaškem konzervatoriju. Je dobitnik prestižne nagrade Premio Franco Russo na natečaju ‘TriesteLovesJazz’. Deluje preko meja Italije, Austrije, Nemčije, Slovenije in Hrvaške, kjer sodeluje s številnimi zasedbami kot so: Brazos – Black Suit Trio, Leading Guy, Orchestra Laboratorio 3.0, Orchestra Laboratorio 4.0, Eastern Border 4et, Beli Wainkush, Emanuele Grafitti Trio, Eastern Border Ensemble.
Pomagate si lahko s tem linkom
Medpogled: pogovor z Davidom Nikom Lipovacem (Pantaloons)
Pogovor bo stekel, pritekel bo sosed.
Z Davidom Nikom o Davidu Niku ter o Pantaloonsih.
V sredo ob 21. uri na CMK FB.
Lepo vabljeni!
Koper – inovativne rešitve urejanja javnega prostora
● PRILOŽNOST ZA MLADE!
Si mlada oseba in imaš idejo, kako bolje izkoristiti javni prostor v Kopru?
Ponujamo ti edinstveno priložnost sodelovanja v novi urbani skupini mladih, ki bo v naslednjih mesecih iskala inovativne rešitve za prostore, ki bi v našem mestu lahko bili bolje izkoriščeni.
Namen naših srečanj pa bo z metodama »placemaking« in »living lab« dejansko spremeniti namembnost lokacije (trga, ulice, travnika ali česa drugega), ki jo boš lahko izbral_a tudi ti!
Pridružiš se nam lahko do 31. marca 2021. Število mest je omejenih, zato pohiti s prijavo!
● https://forms.gle/adC5Uf8bmz82TSfCA ●
Srečevali se bomo ‘online,’ pozneje pa tudi v živo, če bo epidemiološka slika to dovolila.
● Še nisi prepričan_a? Za več informacij smo na voljo na patrik.holz@cmk.si.
● Delavnice izvajamo v okviru Erasmus+ projekta PART- Y, Erasmus+: Strateška partnerstva na področju mladine.
MigeTalkanje: aktivnosti na prostem
MigeTalkanje: aktivnosti na prostem
Marec – junij 2021 // @Obalna regija
Končno smo dočakali čas za druženje in miganje na prostem. Zato smo pripravili vrsto aktivnosti, da lahko okrevamo v duhu in telesu.
Ciljamo na tri stvari: MIGANJE, DRUŽENJE in SPOZNAVANJE NOVIH OBRAZOV.
V prijavi je zbirka aktivnosti, ki si jih prizadevamo izvesti. Datumi se bodo pisali sproti, saj jih bomo prilagajali na podlagi vaše zainteresiranosti in, seveda, vremenskega stanja. Izberete
lahko eno ali več aktivnosti.
Glede prevoza vas zaradi epidemiološke situacije prosimo, da si ga organizirate sami. V kolikor res nimate nobenega, ki bi vas lahko “zategnil” do lokacije (ali
nimate kolesa), to označite in bomo poskušali pri tem kaj narediti, da ne bo nihče izključen.
Zdaj pa k prijavam!
Prjava: https://forms.gle/ZG8uPdBJYosndUjJ8
Medpogled 4: pogovor z Manuelom Brajnikom (Spiral Mind, MeduzaleM)
O Manuelu,
o Spiral Mind,
o MeduzaleM,
o stanju.
Lepo vabljeni na 4. Medpogled, ki se bo premierno odvrtel na naši Facebook strani.
Akcija!