Kulturiti dvoru #2: Darla Smoking, Not Exactly Lost
Lepo vabljeni na drugi koncert cikla Kulturiti Dvoru. Slednji bo pokrival širša glasbena in multimedijska področja sodobne urbane kulture.
Tokrat nas bosta obiskala 2 dvojca: Darla Smoking in Not Exactly Lost!
Vstopnina:
-> 3 EUR za mlade do 30. leta;
-> 5 EUR za ostale.
☛ Darla Smoking
Darla Smoking se po prvencu Big Bug in plošči Pass The Bless v sodelovanju z raperji in producenti Levnijem, Stormtrap Asifehom, Ethnique Punchem in Najijem iz Turčije, Palestine in Irana posveča bitjem, ki se borijo s preživetjem in se v zadnjih slabih sto letih soočajo z izumrtjem.
Nova plošča Extinct, ki je izšla 18. novembra 2019 (Kapa Records), govori in ponovno opozori na zdesetkane Indijance brez prerije, Tibetance, ki jih silijo biti Kitajci, Maore in Aborigine, ki se utapljajo v mestni bedi, amazonski masaker nad gozdovi in ljudstvi največjih pljuč planeta, vse do zadnjega pastirja v Bolgariji, ki izumira skozi globalizacijo, poseže pa tudi v živalski zvočni svet pod Antarktiko. Predvsem pa je nova plošča izpljunila gnev, ki ga Darla občuti ob dejstvu, da kot družba že več desetletji ignoriramo in dovoljujemo vsa
ta genocidna dejanja na račun ekonomskih in političnih odnosov, ki jih gojimo v strahu pred kritiko in ultimati svetovnih velesil in mogotcev, a se hkrati ne zavedamo, da s svojo tišino ravno podpiramo vsa ta globalna dejanja, kot narodi in prav tako kot posamezniki. Extinct is the new dead.
Darla Smoking je podgurski duo prekaljenih mačkov Brgsa in Naca, ki meša raznotere vplive in zvoke, med drugim terenske posnetke iz različnih delov sveta, ki jih Nac nato elektronsko obdeluje, Brgs pa poskrbi za konstanten drive za bobni in modularnimi sintetizatorji. Njun zvok je zato večplasten, na videz so najbolj dominantni elementi world ali etno glasbe ter duba, vendar njuna glasba seže veliko dlje in se ne omejuje Koncert bo podprt z vizualijami prekaljene Atlas Skull, ki skrbi za vizualno podobo Darle od samega začetka.
☛ Not Exactly Lost
»Stara znanca domače glasbene scene se po štirih letih ponovno povezujeta v novem projektu, ki njun prepoznavni elektronski hipnotizem združuje v novo obliko. Pianist Bowrain in vsestranski umetnik KALU sta zasnovala dvojec, ki prefinjeno uteleša njuno večletno
sodelovanje. V skrbno urejeni zvočni podobi se nekonvencionalno in energično prepletajo elektronski, vokalno-instrumentalni, analogni in digitalni zvočni elementi. Njuna glasba se
izraža skozi minimalistično in unikatno igro zvokov, poslušalce pa vodi proti novemu obzorju zasanjanega popa, v katerem se nadvse splača izgubiti.« MENT, 2021
KALU (1982) je glasbenik, slikar ter glasbeni producent. Pod imenom KALU je leta 2018 izdal prvenec »Get Well Soon«. Prav tako je sodeloval z različnimi slovenskimi glasbeniki kot so »Your Gay Thoughts«, Katja Šulc, Polona Kasal…Živi in ustvarja v Ljubljani.
Bowrain (1983) je skladatelj, pianist ter glasbeni producent. Nastopal je v večini evropskih držav, Južni Afriki ter ZDA. Pod imenom Bowrain je izdal tri albume, različne single ter EP-je.
Njegov najnovejši projekt 2020Seconds(A)live je bil izdan v obliki “live” albuma v jeseni 2020. Živi in ustvarja v Ljubljani.
Izid CMK magazina #50
CMK magazin #50
// Julij 2021 // Številka 50
Iz vsebine:
– Natečaj za oblikovanje nove majičke CMK
– Intervju: Masayah
– Naslikani: Marco Galli
– Skriti kotički Istre: Vanganelsko jezero // Andreja Čmaj Fakin
– Mesečna čačkarija: Elena Araujo
– CMK Studio // Jaka Miklavčič
– Po poti rek: Balkan River Tour 5
– Foto utrinki: CMoK Fest
– Recept: domač višnjev sladoled s čokolado in piškoti
… In še več!
Koncert: Klubski maraton 2021 RŠ
Klubski maraton Radia Študent je uspel zajahat leto 2021!
V CMK-ju bomo tako gostili bombastični maratonski tandem, ki nas bo spotil in predihal do zadnjega mešička.
**** Matthias von Sturmberger und seine Jugend – Surferska garda koroškega barona ****
Kot svetla točka na radarju Rocking bones zapiska baron in njegova mladina, ki z distorziranimi vokali in umazani kitarami surfa po rifih. Sončna očala in prtljažnik, poln pijače, sta obvezna, medtem ko vas fantje furajo po razbeljenih kalifornijskih cestah.
Matthias von Sturmberger und seine Jugend so: Matija Štumberger, Davor Detečnik, Gašper Vaukan, David Vajdec
**** project xm1 – Robustni jezdeci traperske krajine ****
Robustni trap beati in življenjski situaciji primerne sladko-grenke besede sleherno dušo privežejo na plot. A Zasavci zapovrh tega po lirični krajini pregovorno mrtve scene marširajo brez ozira na lokalne omejitve in če je trap zares rajnki, so Xm1 več kot očitno odkrili vir življenja.
project xm1 so: Kevin Jordan – DrippinCheez, Dejan Gerčar – Lil Bini, Tilen Ritter – Hoover, Miha Konrad – Izprve, Dino Alić, Aljaž Mali
Kulturiti dvoru: MART + Cona 40
Lepo vabljeni na prvi koncert cikla Kulturiti Dvoru. Slednji bo pokrival širša glasbena in multimedijska področja sodobne urbane kulture. Razdevičila ga bo razgibana zasedba MART, ki bo predstavila svoj vinilni sveženj, VUK.
Pred njimi bo nastopila tudi ”domača” zasedba Cona 40.
▶ VSTOPNINA:
– mladi do 30. leta: 3 eur
– ostali: 7 eur
☛ O zasedbi MART:
MENT: “To ni tipična jazzovska zasedba ali navadna post-rock skupina. Četverica talentiranih glasbenikov iz Vipavske doline ustvarja domiselno instrumentalno glasbo, polno kompleksnih ritmov, melodičnih klavirskih premikov in virtuoznih kitarskih prehodov. Krasi jih sproščen in svobodomiseln pristop, ki se razživi v energičnih improvizacijah.”
☛ O plošči
Skladbe za album Vuk so nastajale celih dvanajst let. Naša želja je bila, da jih posnamemo na različnih lokacijah, da ujamemo prostor, občutek in edinstven zvok, ki ga vsak prostor ponuja. Tako smo pesmi snemali po dve in dve… in dve. In jih izdajali, kot digitalne EP-je. Prvi par je bil posnet v dnevni sobi ob zvokih otrok in ropota iz kuhinje, med pripravo kosila v družbi prijateljev. Drugi par je nastal v teatru. Na odru. Za rdečo zaveso. Pred kamerami. Zadnji par pa je bil posnet v za to posebej prirejenem čarobnem prostoru, pred posebno čarobnim koncertom. In tako je v štirih letih nastal Vuk. Ob neizmerni pomoči mnogih, ki so si za to vzeli čas in delili svoje talente, je lahko ta kosmata plošča postala sedaj tudi resničnost.
Vuk je nastal kot odgovor. Vprašanje ni znano. Pa tudi odgovor je izražen v glasbenem jeziku in zato popolnoma nerazumljiv. Vendar pa na svoj način, ki ga zmore glasba, vseeno popolnoma jasen. Vsakomur po svoje…
☛ Releases:
Album Parallele – September 2008
EP Domestic Mart – January 2017
EP Theatrical Mart – November 2017
EP Magical Mart – December 2018
“Kaligula” single @ MENT Music Compilation – January 2019
“Mist Taken” single @ SIGIC Jazz Compilation – May 2019
Album Vuk – March 2020 @ ZARŠ Records
▶ CONA 40
CONA 40 je obalna Funk/Rock skupina, ki je od leta 2013 preigravala rock priredbe pod imenom Wrong Generation. V zadnjih letih je prišlo do sprememb v postavi, prav tako pa so spremenili tudi stil igranja. Z ritmi funk-a poskušajo biti inovativni ter pokazat nekaj originalnega. Fantje so osredotočeni predvsem na avtorsko glasbo, trenutni cilj je izdaja prvega albuma. Bend igra predvsem v barih (Snack Bar, Rampin, Pub 33…) ter na manjših prireditvah. Skupina je nastopila tudi v oddaji “V svojem ritmu” na RTV Slovenija, za katero so posneli priredbo slovenske ljudske pesmi “Moje dekle je še mlado”.
Carmen, balet s flamenkom v dveh dejanjih
lasba Georges Bizet
Režija in koreografija Tomaž Rode
Avtorica flamenko koreografij Ana Pandur
Baletna mojstra Leo Mujić, Anton Bogov
Scena in kostumi Tomaž Rode
Luč Igor Mede
Odrski mojster Nejc Noč
Inšpicient Matjaž Marin
Carmen
NINA NOČ
Michaela
TIJUANA KRIŽMAN HUDERNIK
Don José
PETAR ĐORČEVSKI
Escamilio
TOMAŽ GOLUB
Zuniga
ALEKS THEO ŠIŠERNIK
Mercedes
NEŽA RUS
Frasquita
NINA KRAMBERGER
Adoria, ciganka
ANA PANDUR
Fernanda
EMILIE TASSINARI
Krčmarica
EMILIE TASSINARI
Župnik
NEJC NOČ
Baletni ansambel DBUS in PDF Flamenco.
Carmen sodi med najbolj poznane in priljubljene španske zgodbe. Balet v koreografiji Tomaža Rodeta se za osnovo oprijema vsebine znane opere. Je klasično baletna inačica s številnimi atraktivnimi dueti, variacijami, pantomimami ter vložki pravega španskega Flamenca na znamenito glasbo Georgesa Bizeta, ki je leta 1875 napisal opero po noveli Prosperja Merimeeja. Uspeh opere je bil na njeni premieri velik, vendar pa so občinstvo kmalu za tem vznemirile nove slogovne prvine v delu in kritiki so opero raztrgali. Meriméjevi zgodbi so očitali, da je prostaška, glasbo pa so ožigosali, češ da je »Wagnerjanska« in »disonantna«. Tri mesece kasneje je Bizet umrl v veri, da je Carmen neuspešno delo. Kmalu pa so opero začeli hvaliti vsi, med drugim tudi znameniti komponisti kot Čajkovski, Brahms in Wagner.
Organizatorja: Društvo baletnih umetnikov Slovenije in Avditorij Portorož – Portorose
Film: Švic / Sweat (2020)
Švic
Sweat
Poljska/Švedska, 2020, barvni, 106 minut
režija Magnus von Horn
scenarij Magnus von Horn
fotografija Michał Dymek
montaža Agnieszka Glińska
produkcija Mariusz Włodarsk
igrajo Magdalena Koleśnik, Julian Świeżewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski
festivali, nagrade Cannes (uradni izbor); Liffe (posebna omemba Art kino mreže Slovenije); Poljski filmski festival Gdynia (srebrni lev, nagrade za najboljšo režijo, fotografijo, montažo, igralko in stransko igralko); Chicago (nagradi za najboljši celovečerec in scenografijo); Trst (nagrada Cineuropa); Cottbus; festival Črne noči Talin; Rotterdam
distribucija Demiurg
zgodba
Dolgi svetli lasje, rožnat dres in popolno telo: fitnes motivatorka Sylwia ima na svojem Instagram profilu 600.000 sledilcev. A ko nekega dne objavi neobičajno čustven video in se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec, se v mladenkini skrbno negovani fasadi počasi začnejo kazati razpoke …
Film, ki prikazuje tri dni v življenju poljske fitnes trenerke in spletne vplivnice, je trezen, pronicljiv in nadvse aktualen portret osamljenosti v času družabnih omrežij. Uradni izbor lanskega (odpovedanega) festivala v Cannesu.
Portoroške noči: Nina Pušlar
Odkar je leta 2005 zmagala v Bitki talentov in takoj zatem izdala skladbo Ni ona, se Ninina kariera ves čas le vzpenja.
Ljubezen, sočutje, veselje do življenja in pozitivna sporočila zavita v njen enkratni glas, okrašena z nepogrešljivim nasmehom ter iskricami v očeh, so rdeča nit 15-letnega niza uspešnic, ki redno zasedajo vrhove lestvic in držijo Nino med najbolj vrtenimi slovenskimi izvajalci.
V leto 2021 je vstopila z nepozabnim spletnim koncertom, v katerem je s svojim izvrstnim bendom predstavila osvežen koncertni program, stkan iz vseh njenih največjih uspešnic in novih preoblek le-teh. Na prihajajočih druženjih s svojo zvesto publiko bo predstavila tudi novosti s prihajajočega novega albuma, spomnili pa se bomo tudi na Meto, ki jo je upodobila v prvem slovenskem muzikalu Cvetja v jeseni.
Foto: uradna spletna stran, Urša Premik.
Portoroške noči: Vlado Kreslin in Mali bogovi

Eden najpomembnejših slovenskih kantavtorjev, zagotovo pa največja rock zvezda pri nas, Vlado Kreslin na Portoroških nočeh 2021! Z Malimi bogovi.
Avtorica fotografije M. Mirt.

Portoroške noči: Magnifico

Vabljeni!

POLETJE SMEHA #10 – TADEJ TOŠ
VSTOPNINA 15€
rezervacije sprejemamo na mail: eldar.omercic@gmail.com
Od leta 2000 je stalni član ansambla SNG Maribor. Igral je v mnogih stand-up komedijah Hamlet in Zapufanpikasn, dramskih uprizoritvah Bepop, Kar hočete in Don Juan ter celovečernih filmih Hit poletja, Predmestje, Outsider in Gremo mi po svoje 2. Vodil je sedem podelitev Bob leta in podelitev Viktorjev za leto 2009 in 2013. Od leta 2016 je član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana.