Delavnica: Participacija mladih na trgu dela
Pridruži se nam na delavnici, kjer bomo prepustili prostor mladim, da spregovorite o svojih izkušnjah ob prehodu na trg dela, morebitnih kršitvah pravic s katerimi ste se soočili in predlogih za izboljšanje položaja mladih na trgu dela. Vse podane predloge bomo zbrali in jih posredovali odgovornim odločevalcem (vladi, pristojnim ministrstvom, zavodu za zaposlovanje …).
Na delavnici bomo poleg tega predstavili tvoje pravice v različnih oblikah dela in odgovorili na tvoja vprašanja o položaju mladih na trgu dela, vsakemu pa bomo nudili en pravni nasvet v povezavi z delovno pravno zakonodajo.
Obvezne prijave zbiramo preko spletnega obrazca na povezavi: https://forms.gle/zUZFHSVbC8sifaXVA
Za udeležbo na dogodku je potrebno izpolnjevati enega izmed PCT pogojev.
SPIDER-MAN: NI POTI DOMOV, film
Spider-Man ponovno na velikih platnih! Prvič v zgodovini filma je razkrita identiteta Spider-Mana. Kdo se skriva za njegovo podobo?
Vstopnice: https://www.mojekarte.si/…/spide…/vstopnice-1148248.html
___________________________________________
Jon Watts / ZDA / 2021 / akcija, pustolovski / angleščina / podnapisi
Prvič v Spider-Manovi filmski zgodovini je naš prijazni junak iz soseske razkrit in ne more več ločevati vsakdanjega zasebnega življenja od nevarnega življenja superjunaka. Ko zaprosi za pomoč Doktorja Strangea, postane nevarnost še večja, saj bo prisiljen odkriti, kaj resnično pomeni biti Spider-Man.
S trebuhom za kruhom
Komedija
Gledališče Desni žepek
V monokomediji za odrasle nas Lucija Ćirović popelje na zabavno pot njenega šolanja, od prvega razreda osnovne šole pa vse do danes. V predstavi prepleta različne veščine gledališča: stand-up komedijo, lutkarstvo in, kot prva v Sloveniji, tudi posebno zvrst gledališke umetnosti – ventrilokvizem ali trebuhogovorstvo. Za predstavo S trebuhom za kruhom, s katero je Lucija magistrirala na AGRFT, je bila nagrajena tudi s Prešernovo nagrado. V moderni zgodovini ventrilokvizma je ta postal forma komedije, kjer izvajalci pogosto uporabljajo lutke. Zato se kot posebni gost v predstavi pojavi tudi Cóco Ch. Adel, lutka mladega petelinčka, ki ima čisto svoj pogled na svet. Precej drugačen od Lucijinega. Lucija in Cóco Ch. Adel sta se spoznala leta 2016. Na začetku ji je delal veliko težav, a takoj ko sta začela nastopati skupaj, je bilo – še huje.
Režija: Boštjan Štorman
Igra: Lucija Ćirović
Predstava traja 80 minut.
Vstopnice: uro pred predstavo na blagajni Kulturnega doma Postojna.
Strah – otroška predstava
Lutkovno gledališče Tri v sodelovanju z Lutkovno skupino Bobek
Kdo se boji črnega moža? Nihče – več! Kdo se boji Straha? Zakaj bi se ga bali; saj je znotraj votel, okoli ga pa nič ni. Kaj pa če to ne drži? Vsakogar je nečesa strah; tudi medveda in zajčka in mačko in miško. Rajši se vprašajmo, ali strah nosimo v sebi ali je okrog nas. Zgodbica Jane Milčinski govori o Strahu, ki bi rad bil strašen pa mu to ne uspeva.
Po zgodbi Jane Milčinski priredil Andrej Adamek
Režija, scena, glasba: Andrej Adamek
Igra in animacija: Ksenija Ponikvar in Mateja Šušteršič
Predstav traja 30 minut.
Vstopnice: uro pred predstavo na blagajni Kulturnega doma Postojna.
ZAPOJ 2, film
Sinhronizirani animirani film.
Ponovno z nami – pevski talenti, ki so se nam pred leti s svojimi izjemnimi glasovi vtisnili v spomin, njihov povratek pa bo zaznamoval še večji spektakel.
Vstopnice:
https://www.mojekarte.si/…/zapoj…/vstopnice-1148178.html
___________________________________________
Garth Jennings / ZDA / 2021 / 112 min / družinski animirani / sinhronizirano
Letos bodo praznične dneve zaznamovale še večje uspešnice in večje sanje, ko se bo koala Buster Moon s svojo izbrano ekipo pevskih talentov pripravljal na otvoritev svoje najbolj bleščeče in ekstravagantne predstave doslej. Ker pa nima nobenih poznanstev ali drugih povezav, se bo moral Buster s svojo ekipo – mamo pujsko Rosito, rokersko ježevko Ash, resno gorilo Johnnyjem, sramežljivo slončico Meeno in, seveda, provokativnim pujskom Gunterjem— pretihotapiti v prostore svetovno znanega podjetja Crystal Entertainment, ki ga vodi neusmiljeni mogočni volk Jimmy Crystal. Obstaja pa le ena težava – najprej morajo prepričati eno najbolj osamljenih svetovnih rock zvezd, ki jo zaigra svetovna glasbena ikona Bono, da se jim pridruži.
Kar se začne kot sanje o velikem uspehu, postane čustveni opomin, da ima glasba moč, ki lahko pozdravi tudi najbolj zlomljeno srce. Zapoj 2 združuje na desetine klasičnih rock in pop uspešnic, naelektrenih nastopov, osupljivih umetniških podob in značilnega humorja v zabavnem kinematografskem dogodku leta.
MATRICA: OBUDITEV, film

Kultna trilogija Matrica, je po dvajsetih letih dobila nadaljevanje in prihaja tudi v Cerknico!
Vstopnice: https://www.mojekarte.si/…/matri…/vstopnice-1148177.html
__________________________________________
Lana Wachowski / ZDA / 2021 / 136 min / znanstveno-fantastični / angleščina / podnapisi
Matrica: Obuditev predstavi dve resničnosti sveta: ena je navaden vsakdan posameznika in druga tisto, kar se skriva za tem navideznim vsakdanom. Da bi ugotovil, ali je njegova resničnost fizični ali mentalni konstrukt, bo moral gospod Anderson ponovno sprejeti odločitev in slediti belemu zajčku. In če se je Thomas … Neo … karkoli naučil je to bilo dejstvo, da je ta odločitev, čeprav je iluzija, še vedno edini izhod iz ali v Matrico. Seveda Neo že ve, kaj mora narediti, ne ve pa, da je Matrica močnejša, bolj zavarovana in nevarnejša kot kadarkoli prej.

TESLA, glasbeno-gledališka predstava
Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.
Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, neke vrste sodobni Leonardo Da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.
Nikola Tesla je bil znan tudi kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične inštrumente, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao.
Namen glasbeno-gledališkega spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.
Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.
Avtor koncepta, glasbe in izvedba: Janez Dovč
Režija: Marko Bratuš
Scenarij: Ana T. Kus in Janez Dovč
Narator: Gregor Budal
Glas Nikole Tesle: Alojz Svete
Ženska glasova: Petra Trobec in Jasna Klinc
Kostumografija: Dajana Ljubičić
Scenografija: Janez Dovč, Marko Bratuš, Ana T. Kus
Strokovni sodelavci: dr. Andrej Detela, dr. Miro Rozman, Janko Rožič, Miro Dovč, Igor Vuk, dr. Nejc Likar, dr. Andrej Gams, Andrej Kobal
Ton: Jasmina Bernjak
Luč: Samir Botonjić
Produkcija: Cankarjev dom in Celinka.si
Predstava je primerna tudi za mlajšo publiko, za otroke od 10. leta starosti dalje.
Vstopnice lahko kupite v pisarni Kulturnega doma Postojna vsak delavnik med 9. in 12.uro ali uro pred predstavo na blagajni kulturnega doma.
Več informacij: kulturni.dom@zavod-znanje.si
Enodnevno smučanje – Višarje
Pripravite smuči in pancerje, RŠK odpira smučarsko sezono! ⛷ Organiziramo enodnevno smučanje. Kje pa? Na Višarju!
❄️ Sv. Višarje
❄️ 8. 1. 2022
❄️ Cena za člane je 35 €, cena za nečlane je 45 €
🚌 Prevoz do smučišča je organiziran – start avtobusa je Grosuplje
📣 Rezervacija mesta je potrjena s plačilom prijavnine!
❗️Obvezen je PCT pogoj
Se vidimo!
VOLK IN LEV, film
V kanadski divjini s podporo mladenke Alme skupaj odraščata volk in lev. Njihovo zavezništvo zahteva pogum in upor družbenim zahtevam.
Vstopnice: https://www.mojekarte.si/…/volk…/vstopnice-1147284.html
_________________________________________
Gilles de Maistre / Francija, Kanada / 2021 / 99 min / angleščina / podnapisi
Dvajsetletna pianistka Alma se sredi priprav na sprejemne izpite za losangeleško filharmonijo odpravi v hišo pokojnega dedka. Tam jo čaka dedkovo sporočilo: »Edina si, ki veš, kaj je dobro zate, in sama se odločaj zase.« V posnetku ji predstavi posebno prijateljico, snežno volkuljo, ki se rada sprehaja v bližini, in kmalu zatem volkulja prinese Almi svojega mladička naravnost v hišo. Medtem se po letalski nesreči sredi gozda pri dedkovi hiši znajde še levji mladič. Volkulja ga vzame za svojega in mladička odraščata kot brata – v Almini hiši! Alma volka poimenuje Mozart, leva pa Dreamer. Vse bi bilo idilično, če ne bi bil lev namenjen cirkusu, volk pa znanstveniku, ki želi ohraniti redko polarno podvrsto … Bo Almi uspelo obdržati oba živalska prijatelja in ju zaščititi?
SPIDER-MAN: NI POTI DOMOV, film
Spider-Man ponovno na velikih platnih! Prvič v zgodovini filma je razkrita identiteta Spider-Mana. Kdo se skriva za njegovo podobo?
Vstopnice: https://www.mojekarte.si/…/spide…/vstopnice-1147283.html
___________________________________________
Jon Watts / ZDA / 2021 / akcija, pustolovski / angleščina / podnapisi
Prvič v Spider-Manovi filmski zgodovini je naš prijazni junak iz soseske razkrit in ne more več ločevati vsakdanjega zasebnega življenja od nevarnega življenja superjunaka. Ko zaprosi za pomoč Doktorja Strangea, postane nevarnost še večja, saj bo prisiljen odkriti, kaj resnično pomeni biti Spider-Man.