Knjižnica pod krošnjami v Logatcu
Vabljeni v knjižnico pod krošnjami v Logatcu. V primeru slabega vremena odpade.
Vsak četrtek ob 17.oo bodo tu potekale ustvarjalne delavnice za otroke (v vsakem vremenu – v primeru dežja v Prešernovi dvorani Narodnega doma Logatec)
Poletni kino: Polaščevalka (Kan, VB / 2020 / 103′)
Brandon Cronenberg v drugem celovečercu svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze, ki mu kot sinu kultnega Davida Cronenberga pripada že po rodu. Kritiško ovenčana znanstvenofantastična srhljivka je med številnimi lovorikami prejela nagradi za najboljši film in režijo na osrednjem festivalu fantastičnega filma v Sitgesu.
Poletne pravljične urice pod lipo
Tudi letošnje poletje vabimo najmlajše pravljične navdušence na pravljične urice pod lipo, ki bodo potekale vsak ponedeljek, od 5. julija do 16. avgusta, od 10h do 11h pred Knjižnico Logatec. Pravljici bo sledila ustvarjalna delavnica. V primeru slabega vremena pravljična urica odpade.
Vse pravljične urice bodo potekale v skladu z navodili oz. priporočili NIJZ.
ŽETEV in KLETEV
KONČNO KULTURA!
Gledališka predstava v dvorani KD Cerknica. Zaporedje pripovedi in impresij iz slovenske mitologije, ki raziskuje osupljive pokrajine, skrivnostna bitja in krvoločne like.
Vstopnina 7 €
____________________________________________
Avtorja besedila in igralca: Eva Stražar, Urban Kuntarič.
Scenograf: Dan Pikalo.
Kostumografka: Nina Čehovin.
Oblikovalec svetlobe: Juš A. Zidar.
Oblikovalec zvoka: Jurij Alič.
Svetovi, kjer iz zlatega jajca teče sedem rek, kjer Kurent živi na luni, kjer Jaga baba in siloviti kozli obvladujejo gorovja, kjer neustrašni posamezniki trkajo ob izobilje in neznanskost čudežnih pokrajin. V času, ko narodi izkoriščajo svoje mitologije za utemeljevanje fašizma, poskuša uprizoritev poiskati vrednost naših svetov nekje drugje – v njihovi čudnosti in lepoti.
Končno kultura: TRIJE MUŠKIŠTIRJE
Končno kultura!
Koncert na ploščadi pred Kulturnim domom Cerknica energične skupine TRIJE MUŠKIŠTIRJE.
Vstop prost!
____________________________________
Če jih še niste spoznali, teh sodobnih muške(š)tirjev, je to kvečjemu zato, ker se njihova prismuknjenost tako dobro skrije v njihovi glasbi – ETNO NORIJI. Ko sestavu ritma – kitare, gosli, klarineta, meha in kontrabasa dodajo še set bobnov, okolico zasrbijo pete, kakor da bi plesni pod prestreljevali izstrelki iz pravih pravcatih mušket
Končno kultura: MOONLIGHT SKY
KONČNO KULTURA!
v soboto, 26.6., ob 21h bo z nami glasbena skupina MOONLIGHT SKY. Obljubljamo vam nepozaben koncert na ploščadi pred KD Cerknica.
Vstop prost!
_____________________________________________
Slovenska fusion skupina Moonlight Sky že dvajset let navdušuje z žanrsko raznoliko glasbo, v kateri se prepletajo fusion jazz, rock, blues in ritmi glasbe sveta. Sestavljajo jo štirje vrhunski glasbeniki: Miha Petric, Janez Moder, Žiga Kožar in Jan Sever, odlikuje pa melodičnost skladb, povezanih v ritmično zapletene strukture ter usklajenost članov zasedbe in njihova tehnična dovršenost. Njihovo bogato glasbeno pot krasijo številni nastopi v Klubu Cankarjevega doma, koncerti v SNG Drami, serija nastopov v Avstriji ter mnogo drugih
Janez Bogataj: Osredotočenost pogleda/brezmejnost dialoga – odprtje fotografske razstave
Janez Bogataj: Osredotočenost pogleda/brezmejnost dialoga
Odprtje fotografske razstave bo v sredo, 23. junija 2021, ob 17. uri v prireditvenem prostoru knjižnice v Cerknici.
Razstava bo na ogled do 23. julija 2021.
Fotograf Janez Bogataj bo razstavljal portrete slovenskih in tujih pisateljic in pisateljev s konca 20. in začetka 21. stoletja. Izpostavljena bosta dva pristopa k portretni fotografiji: kdo ima besedo – fotograf ali portretiranec?
»Ko sem pred več kot petindvajsetimi leti opustil reportažno fotografijo, nisem mislil, da bom še kdaj delal po naročilu. Naročilo Slovenskega centra PEN, da bi dokumentiral Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu, me je presenetilo in mi pomenilo nov izziv.
Zdelo se mi je najbolje, da bi skušal fotografirati podobno, kot sem včasih delal še s klasičnim fotoaparatom. Takrat filmi niso imeli takšne občutljivosti kakor današnji digitalni fotoaparati. Zato sem fotografiral z daljšim časom osvetlitve in tako skušal poudariti dinamiko dogajanja.
Tudi nikakršnega popravljanja in retuširanja nisem uporabljal.
Eksperimentiral pa sem s spreminjanjem barvnih posnetkov v črno-beli tisk. Črno-bela fotografija ima še vedno posebno moč – odpade barvna razpršenost in poveča se sporočilnost. Skušal sem ujeti meje prostora, ki so, v fotografskem smislu, meje svobode.«
Janez Bogataj
****************************************************************
Razstava je potujoča, v Cerknico prihaja iz Cankarjevega doma in Mestne knjižnice Kranj.
Janez Bogataj je fotografske portrete razstavljal že dvakrat v Cankarjevem domu: leta 2008 Pogled s 1/4 stoletno patino (portreti slovenskih pisateljev iz leta 1983), leta 2018 pa Meje svobode/premostljivi zidovi (fotografije s 50. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu). Pričujoča razstava prikazuje duh časa ob koncu 20. in na začetku 21. stoletja. Niso se spremenila le okolja, v katerih je fotograf ujel pisatelje, spremenil se je položaj pisateljev, naš pogled nanje, njihova dejanska vloga v družbi. Pisanje je samotarski poklic, odvisen od samorefleksije. Na pisateljskih srečanjih se pisateljice in pisatelji sproščeno zapletejo v pogovore, pozabijo nase in se posvetijo drug drugemu. Resni pogovori se odvijajo med neznanci, med ljudmi, ki se verjetno ne bojo nikoli več srečali. Starejši portreti pa so nastajali premišljeno, poudarjajo predvsem tisto, kar je portretiranec želel izreči o sebi, manj pa tisto, ker je fotograf opazil o njih. Portretiranci so “vzeti” iz intimnega okolja, v samotarskem molku. V prejšnjem stoletju so portretiranci gledali fotografa v oči, zdaj pa jih fotograf lovi kakor bežne podobe človeka, ki je tukaj in zdaj samo po naključju. Zato je delo fotografa še bolj izrazito: resnično gre le za trenutek, saj dandanašnji trajanje česarkoli ni več mogoče. Trajanje zagrete debate, intimne zazrtosti, globoke zamišljenosti je stvar interpretacije fotografije.
Razstava je v duhu Slovenskega centra PEN, ki je eden od centrov Mednarodnega PEN-a. Ta ima sedež v Londonu in letos praznuje 100. obletnico. Slovenski center PEN je bil četrti PEN center na svetu, saj obstaja že od leta 1926. Ključna ustanovitelja sta bila Izidor Cankar in Janko Lavrin, prvi predsednik pa Oton Župančič.
Delo fotografa Janeza Bogataja spremljam že od zgodnjih osemdesetih let, ko je hodil v London in Pariz na ogled galerij in razstav, v času, ko pri nas fotografija še ni prodrla v galerije umetnosti. Že zgodaj je izstopil iz poročevalskega fotografiranja, ki ga je začel pri reviji Mladina ob koncu sedemdesetih let. Vstopil je v svet fotografije kot umetniškega, avtobiografskega izraza z romantičnim, hrepenenjskim tonom, ki je značilen tudi za njegovo novejše obdobje, ko fotografira naravo kot snov za vizualno raziskavo.
Janez Bogataj je izdal dve fotografski monografiji Pastorala in Sonata za sonce in meglo. Imel je vsaj dvajset samostojnih razstav. Njegova pokroviteljica je Galerija Fotografija v Ljubljani, del arhiva pa hranita Muzej novejše zgodovine Slovenije in Francoska narodna knjižnica v Parizu (Bibliothèque Nationale de France).
Ifigenija Simonović
****************************
Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se lahko od 15. 5. 2021 javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj). Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca, ki se udeleži javne kulturne prireditve. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki. Nošenje zaščitne maske je obvezno. Spoštujte varnostno razdaljo (vsaj 1,5 m).
1. izbirni koncert En big band išče tvoj talent
Avantura En big band išče talent 2021 je tu!
Vabljeni na 1. izbirni koncert.
Nedelja, 27. junij ob 19.30, Titov trg, Postojna.
Nastopilo bo 10 talentiranih pevcev in seveda En big band. 🙂
Vabljeni vsi, še posebno glasni navijači!
Se vidimo v Postojni!
Bolšji sejem
Za vse, ki želite prodati (ali kupiti, zamenjati, podariti) kakšno stvar, od knjig, CDjev, učbenikov, koles, pa tudi semen, lončnic, sadik in vsega drugega, pač do koder vam domišljija in podjetnost sežeta, bomo v soboto popoldne pripravili bolšji sejem pred MCP-jem.
Na voljo bodo mize in stoli, polnili in praznili pa jih boste lahko sami. Ostanite zdravi in taki tudi pridite.
Vabljeni!
V primeru dežja sejem žal odpade!
Poletni kino: Nažgani (Dan / 2020 / 116’)
Norveški psihiater Finn Skårderud je postavil teorijo, da se ljudje rodimo z 0.5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi ter da zmerna opitost odpre našega duha, prežene težave in podžge ustvarjalnost. Martin in njegovi trije prijatelji, vsi štirje zdolgočaseni srednješolski učitelji, se lotijo drznega eksperimenta: če je Churchill dobil drugo svetovno vojno zavit v oblak alkohola, kdo ve, kaj lahko nekaj kapljic stori zanje in za njihove učence …
Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.
Režija Thomas Vinterberg, scenarij Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm, igrajo Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold…