Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki
Tehniški muzej Slovenije od samega začetka zbira in hrani 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐦𝐞𝐭𝐞 𝐬 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨č𝐣𝐚 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐞. Že leta 1955, dve leti po odprtju muzejskih zbirk za obiskovalce, je pridobil prvega – lesen rentgenski aparat, ki so ga uporabljali v prvi bolnišnici za duševne bolezni na Slovenskem. Po vsej verjetnosti je na odločitev, da muzej zbira predmete premične tehniške dediščine tudi s tega področja, vplivala osebna afiniteta kustosa in kasneje dolgoletnega direktorja muzeja Marjana Vidmarja, ki je izvirala iz njegovih študentskih let na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Danes v zbirki medicinskih naprav, instrumentov in pripomočkov hranimo 𝐩𝐫𝐞𝐤𝐨 𝟓𝟎𝟎 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐦𝐞𝐭𝐨𝐯, med drugimi železna pljuča, lesen rentgen in napravo za zunajtelesni krvni obtok. Večino hranimo v depojih in z izjemo posameznih predmetov še 𝐧𝐢𝐬𝐨 𝐛𝐢𝐥𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐢 𝐣𝐚𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢.
Zaradi prostorskih omejitev na razstavi prikazujemo le manjši izbor predmetov, ki so glede na uporabo razdeljeni na področje kirurgije, zobozdravstva, porodništva in ginekologije, otorinolaringologije in druge predmete.
𝘙𝘢𝘻𝘴𝘵𝘢𝘷𝘢 𝘫𝘦 𝘯𝘢 𝘰𝘨𝘭𝘦𝘥 𝘰𝘥 3. 4. 2021 𝘥𝘰 31. 12. 2021 𝘷 𝘱𝘳𝘦𝘥𝘢𝘷𝘢𝘭𝘯𝘪𝘤𝘪 𝘕𝘪𝘬𝘰𝘭𝘦 𝘛𝘦𝘴𝘭𝘦.
Vodja projekta: kustodinja Milojka Čepon
Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Razstava je vključena v niz dogodkov ob praznovanju 70-letnice ustanovitve Tehniškega muzeja Slovenije »Z vami že 70 let«.
Filmarija preko spleta: NENAVADEN TEDEN S TESSO
𝗦𝗽𝗹𝗲𝘁𝗻𝗮 𝗱𝗿𝘂𝘇̌𝗶𝗻𝘀𝗸𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝗰𝗶𝗷𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮 v sklopu projekta Filmarija, ki ga sofinancira Slovenski filmski center. 𝗢𝗴𝗹𝗲𝗱 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮 𝗯𝗼 𝗻𝗮 𝘃𝗼𝗹𝗷𝗼 𝗺𝗲𝗱 𝟏𝟔. 𝐢𝐧 𝟐𝟎. 𝐮𝐫𝐨.
Ogled filma je BREZPLAČEN, 𝗢𝗕𝗩𝗘𝗭𝗡𝗔 𝗽𝗮 𝗷𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗱𝗵𝗼𝗱𝗻𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗮 𝗻𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗼@𝗸𝗱-𝗰𝗲𝗿𝗸𝗻𝗶𝗰𝗮.𝘀𝗶. Prijave zbiramo do dneva projekcije do 16. ure.
Vsa navodila oz. dostop do filma in moderiranega pogovora prejmete po e-pošti ob potrjeni prijavi.
____________________________
🎬 Steven Wouterlood / 2019 / 82 min / podnapisi, nizozemščina / 9+
🎞🎥 Sam, včasih prepameten in razmišljujoč fant, med počitnicami pride z družino na nizozemski otok. Razmišlja o življenju in minljivosti in se odloči za poseben trening samote. Potem pa spozna nenavadno in samosvojo vrstnico, domačinko Tesso. Skupaj izpeljeta načrt, kako bo Tessa spoznala svojega očeta, ki ne ve, da hčer sploh ima. Razburljive poletne počitnice Sama naučijo, da je bolje polno živeti, kot se bati neznanega.
Topla zgodba o odraščanju in prijateljstvu je posneta po istoimenskem romanu Anne Woltz, ki je preveden tudi v slovenščino. Nominiranec za nagrado mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije 2020.
Dnevi meroslovja na spletu
𝐃𝐧𝐞𝐯𝐢 𝐦𝐞𝐫𝐨𝐬𝐥𝐨𝐯𝐣𝐚, ki tradicionalno potekajo v Tehniškem muzeju v Bistri, bodo letos potekali o𝐨𝐝 𝟏𝟑. 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐚 𝐝𝐨 𝟏𝟔. 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐦𝐞𝐝 𝟗.𝟎𝟎 𝐢𝐧 𝟏𝟑.𝟎𝟎 na 𝐬𝐩𝐥𝐞𝐭𝐮.
Živimo v času epidemije koronavirusa, ko nam poti pogosto prekrižajo situacije, na katere nimamo vpliva in ustvarjajo nelagodje ali ogrožajo zdravje ter življenja. Sedaj se še toliko bolj začenjamo zavedati, kako pomembna so merjenja, kaj vse vpliva na točne meritve in kako rezultati meritev vplivajo na naše življenje.
Z merjenji in merilnimi instrumenti se pri novem in drugačnem načinu življenja srečujemo na vsakem koraku. Ko gremo v službo, šolo, na smučišče ali telovadnico, nam izmerijo temperaturo ali celo odvzamejo bris. Tako vidimo, da so merjenja obvezni spremljevalec izobraževanja, raziskovanja, nakupovanja in delovnega procesa.
Urad RS za meroslovje letos obeležuje 30-letnico svojega delovanja, ima pa meroslovje na slovenskih tleh mnogo daljšo in pestro tradicijo. O dejavnostih in zgodovini Urada ter meroslovja bomo preko zanimivih predavanj in slik spregovorili na letošnjih že 9. Dnevih meroslovja.
𝐍𝐞 𝐳𝐚𝐦𝐮𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐞𝐝𝐢𝐧𝐬𝐭𝐯𝐞𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐥𝐨ž𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐨𝐩𝐢𝐭𝐞 𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐨𝐠𝐥𝐞𝐝 𝐔𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐑𝐒 𝐳𝐚 𝐦𝐞𝐫𝐨𝐬𝐥𝐨𝐯𝐣𝐞 𝐭𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨č𝐢𝐣, 𝐤𝐢 𝐣𝐢𝐡 𝐩𝐨𝐤𝐫𝐢𝐯𝐚.
Ogled bo trajal okvirno 70 minut preko video povezave. Na koncu boste imeli tudi 15 min časa za vprašanja ter pogovor s predstavniki posameznih področij na Uradu RS za meroslovje.
Letošnji Dnevi meroslovja so namenjeni učencem od 8. razreda osnovne šole do 2. letnika srednje šole. Udeležba je brezplačna.
𝐏𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐞 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞: 𝐦𝐚𝐠. 𝐃𝐨𝐦𝐢𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐑𝐨𝐳𝐨𝐧𝐢č𝐧𝐢𝐤, 𝐝𝐨𝐦𝐢𝐧𝐢𝐤𝐚.𝐫𝐨𝐳𝐨𝐧𝐢𝐜𝐧𝐢𝐤@𝐠𝐨𝐯.𝐬𝐢 𝐨𝐳. 𝟎𝟒𝟏-𝟕𝟐𝟏-𝟒𝟕𝟎.
Minute za pravljico
Vsak teden lahko prisluhnete Minutam za pravljico. Tokrat bosta z vami Anđelka in Martina.
Posnetek si lahko ogledate tudi kasneje na našem YouTube kanalu ali FB profilu KJUC in na spletni strani www.kjuc.si.
Activity night
V Klubu vrhniških študentov smo za vas pripravili družabni dogodek, ki ga vsi že prav nujno potrebujemo! Žal še ne v živo, a vseeno se bomo v petek 16.4. skupaj zabavali ob popularni družabni igri Activity. Ekipe z dvema članoma se bodo med seboj pomirile v disciplinah, ki jih najverjetneje prav vsi dobro poznamo. Zato prijatelja hitro pocukaj za rokav ali morda raje dregni na facebooku in se prijavita preko spodnjega obrazca.
Link: https://forms.gle/Vv7HufbuasRAL2DQ8
Na dogodek se lahko prijaviš tudi sam in razvrstili te bomo v eno izmed ekip. Ekipa, ki bo zbrala največ točk bo okronana za prvega zmagovalca Activity večera s KVŠ Zakon. Vsa dodatna navodila ter Zoom povezavo, boste prejeli na elektronski naslov, neveden ob prijavi, na dan samega dogodka.
Občasna razstava Robot.si
𝐍𝐚 𝐨𝐛𝐜̌𝐚𝐬𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐳𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢 »ℝ𝕠𝕓𝕠𝕥.𝕤𝕚« 𝐢𝐬̌𝐜̌𝐞𝐦𝐨 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐞 𝐧𝐚 𝐭𝐨, 𝐤𝐚𝐣 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐣𝐚𝐬𝐧𝐣𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐢𝐳𝐯𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐬𝐞𝐝𝐞 𝐳 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐧𝐢𝐦 𝐂̌𝐚𝐩𝐤𝐨𝐯𝐢𝐦 𝐝𝐫𝐚𝐦𝐬𝐤𝐢𝐦 𝐛𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐥𝐨𝐦 𝐭𝐞𝐫 𝐳𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐦𝐨 𝐳𝐚𝐜̌𝐞𝐭𝐤𝐞 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞. Na ogled je 𝐞𝐝𝐢𝐧𝐬𝐭𝐯𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐛𝐢𝐫𝐤𝐚 𝐬 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨𝐜̌𝐣𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞, ki jo hranimo v Tehniškem muzeju Slovenije. Razstavo spremlja 𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦, ki smo ga pripravili ob pomoči sodelavcev 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧𝐚𝐥𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐋.
Začetki industrijske robotike v Sloveniji segajo v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, na Odsek za avtomatiko in biokibernetiko na 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮 “𝐉𝐨𝐳̌𝐞𝐟 𝐒𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧”. Institut je v povezavi z različnimi podjetji robotiko uspešno uvajal v 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐳𝐯𝐨𝐝𝐧𝐣𝐨. Z njimi so večinoma nadomeščali delavce na delovnih mestih, ki so predstavljala tveganje za njihovo zdravje. Tehniški muzej Slovenije hrani zbirko s področja industrijske robotike, ki je v 𝟖𝟎𝐢𝐡 𝐥𝐞𝐭𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐬̌𝐧𝐣𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐭𝐨𝐥𝐞𝐭𝐣𝐚 𝐩𝐫𝐢 𝐧𝐚𝐬 𝐝𝐨𝐳̌𝐢𝐯𝐞𝐥𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤 𝐫𝐚𝐳𝐜𝐯𝐞𝐭. Skoraj sočasno se je pričel tudi obsežen razvojni, 𝐫𝐚𝐳𝐢𝐬𝐤𝐨𝐯𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐢𝐧 𝐢𝐳𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳̌𝐞𝐯𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞 na slovenskih fakultetah: tedanji 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐋, 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐣𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐔𝐋, 𝐢𝐧 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐤𝐨, 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧𝐚𝐥𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐌.
Žal se razvoj robotov po osamosvojitvi ni nadaljeval, ker je bil nakup serijsko proizvedenih robotov iz tujine cenovno ugodnejši, njihova uporaba v proizvodnji pa se je vseeno širila. Domači strokovnjaki so se usmerili predvsem v razvoj aplikacij za potrebe industrije. Nadaljevalo se je razvojno in raziskovalno delo, izpopolnjevali so se študijski programi na slovenskih fakultetah. Uporaba robotov v industriji je stalno rasla, s prihodom podjetja 𝐘𝐚𝐬𝐤𝐚𝐰𝐚 v Kočevje, pa se je na naših tleh 𝐩𝐫𝐯𝐢𝐜̌ 𝐳𝐚𝐜̌𝐞𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐳𝐯𝐨𝐝𝐧𝐣𝐚 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐨𝐯. Za vse to imajo nedvomno zasluge številni strokovnjaki z bogatim znanjem in izkušnjami, pridobljenimi v pionirskih časih.
𝙕 𝙧𝙖𝙯𝙨𝙩𝙖𝙫𝙤 𝙤𝙗𝙚𝙡𝙚𝙯̌𝙪𝙟𝙚𝙢𝙤 40 𝙡𝙚𝙩 𝙯𝙖𝙘̌𝙚𝙩𝙠𝙖 𝙙𝙚𝙡𝙤𝙫𝙖𝙣𝙟𝙖 𝙥𝙧𝙫𝙚𝙜𝙖 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙨𝙩𝙧𝙞𝙟𝙨𝙠𝙚𝙜𝙖 𝙧𝙤𝙗𝙤𝙩𝙖 𝙫 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙞 𝙞𝙣 100 𝙡𝙚𝙩𝙣𝙞𝙘𝙤 𝙥𝙧𝙫𝙚 𝙪𝙥𝙤𝙧𝙖𝙗𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙚𝙙𝙚 𝙧𝙤𝙗𝙤𝙩.
Na ogled od 18. 9. 2020 do 30. 5. 2021.
Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Občasna razstava Tehnika za šport

Razstava 𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐳𝐚 š𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐤 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐢𝐡 š𝐩𝐨𝐫𝐭𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐳𝐯𝐚𝐣𝐚𝐥𝐜𝐞𝐯 𝐳𝐚 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐧𝐚 𝐤𝐨𝐩𝐧𝐞𝐦, 𝐯 𝐳𝐫𝐚𝐤𝐮 𝐢𝐧 𝐯𝐨𝐝𝐢.
V luči tehnoloških procesov, ki jih pri končnem izdelku skoraj ne opazimo, predstavljamo več kot 35 slovenskih proizvajalcev športne opreme: legendarna 𝗔𝗹𝗽𝗶𝗻𝗮, 𝗠𝗼𝗻𝘁, Š𝗽𝗼𝗿𝘁𝗼𝗽𝗿𝗲𝗺𝗮 𝗟𝗷𝘂𝗯𝗹𝗷𝗮𝗻𝗮, 𝗣𝗹𝗮𝗻𝗶𝗸𝗮, 𝗧𝗼𝗽𝗲𝗿, 𝗥𝗮š𝗶𝗰𝗮, 𝗔𝗸𝗿𝗮𝗽𝗼𝘃𝗶č, 𝗚𝗼𝗹𝘁𝗲𝘀, 𝗗𝗲𝗱𝗿𝗮, 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗻𝗮𝗿, 𝗗𝗮𝗹𝗶 in drugi.
Nekatere blagovne znamke, ki so svoje delovanje zaključile že pred desetletjem in za njimi ni ostalo veliko materialnih ostankov, so pa zaznamovale svoj čas in prostor, predstavljamo preko zgodb in drugega gradiva. Med muzejskimi predmeti, ki so razstavljeni, so na primer Toper smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije, pulover Everest 79 znamke Rašica, najstarejša letalna obleka Phoenix Fly, Hillstrike trismučnik, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilena tovarne Antona Prijona, in zmagovalni instinktivni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak.
Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja širok razpon teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanja, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. Šport je sicer v Sloveniji pomemben del snovne in nesnovne dediščine in zato je pomembna tudi njegova popularizacija, ohranjanje in predstavljanje razvoja tehniških dosežkov.
Ob razstavi o športni tehnični dediščini poglobljen vpogled v izjemno pestro področje slovenske proizvodnje športne opreme ponuja tudi spremljajoči 𝗸𝗮𝘁𝗮𝗹𝗼𝗴. V njem so predstavljene zgodbe ljudi, ki stojijo za posameznimi produkti oz. delujejo ali so delovali na posameznem področju razvoja športne opreme.
Več o razstavi: www.tms.si/prireditev/tehnika-za-sport/
»𝒢𝒾𝒷𝒶𝓃𝒿𝑒 𝒿𝑒 ž𝒾𝓋𝓁𝒿𝑒𝓃𝒿𝑒. 𝐼𝓃 č𝓁𝑜𝓋𝑒š𝓀𝑜 𝓉𝑒𝓁𝑜 𝒿𝑒 𝓀𝑜𝓉 𝓊𝓈𝓉𝓋𝒶𝓇𝒿𝑒𝓃𝑜 𝓏𝒶𝓃𝒿. 𝒩𝒿𝑒𝑔𝑜𝓋 𝓃𝑒𝓊𝓈𝓉𝒶𝓋𝓁𝒿𝒾𝓋𝒾 𝓊𝓂 𝓅𝒶 𝓇𝒶𝓏𝓋𝒾𝒿𝒶 š𝓅𝑜𝓇𝓉𝓃𝑒 𝓅𝓇𝒾𝓅𝑜𝓂𝑜č𝓀𝑒 𝒾𝓃 𝓅𝒶𝓃𝑜𝑔𝑒, 𝓈 𝓀𝒶𝓉𝑒𝓇𝒾𝓂𝒾 𝓈𝓀𝓊š𝒶 𝑜𝒷𝓋𝓁𝒶𝒹𝑜𝓋𝒶𝓉𝒾 𝓃𝒶𝓇𝒶𝓋𝓃𝑒 𝑒𝓁𝑒𝓂𝑒𝓃𝓉𝑒 – 𝓀𝑜𝓅𝓃𝑜, 𝓋𝑜𝒹𝑜 𝒾𝓃 𝓏𝓇𝒶𝓀.«
mag. Katarina Batagelj, soavtorica razstave Tehnika za šport
Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Na ogled do 31. 12. 2021.

Teden odprtih vrat muzejev in galerij za študente
V okviru 𝐓𝐞𝐝𝐧𝐚 𝐨𝐝𝐩𝐫𝐭𝐢𝐡 𝐯𝐫𝐚𝐭 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣𝐞𝐯 𝐢𝐧 𝐠𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐣, ki poteka pod okriljem akcije @Mesec kulture 2021 v organizaciji ŠOU, vabimo š𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞 med 𝟐𝟑. 𝟑. 𝐢𝐧 𝟐𝟖. 𝟑. 𝟐𝟎𝟐𝟏 na 𝐛𝐫𝐞𝐳𝐩𝐥𝐚č𝐞𝐧 𝐨𝐠𝐥𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢š𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐯 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐩𝐨š𝐭𝐞 𝐢𝐧 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐤𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐤𝐚𝐜𝐢𝐣 𝐯 𝐏𝐨𝐥𝐡𝐨𝐯𝐞𝐦 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐜𝐮.
Tehniški muzej Slovenije bo od torka do petka odprt med 8.00 in 17.00, v soboto in nedeljo pa od 9.00 do 19.00. Muzej pošte in telekomunikacij lahko obiščete od torka do petka in v nedeljo med 10.00 in 17.00. Zadnji vstop v muzeja je 1 uro pred zaprtjem.
Ob vstopu v muzej je potrebno predložiti veljavno študentsko izkaznico.
Praznujmo skupaj na spletu in v živo
𝙑 𝙨𝙤𝙗𝙤𝙩𝙤, 3. 𝙖𝙥𝙧𝙞𝙡𝙖 2021, 𝙫𝙖𝙨 𝙫𝙖𝙗𝙞𝙢𝙤 𝙣𝙖 𝙥𝙧𝙖𝙯𝙣𝙤𝙫𝙖𝙣𝙟𝙚 70. 𝙧𝙤𝙟𝙨𝙩𝙣𝙚𝙜𝙖 𝙙𝙣𝙚 𝙏𝙚𝙝𝙣𝙞š𝙠𝙚𝙜𝙖 𝙢𝙪𝙯𝙚𝙟𝙖 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙚.
3. aprila 1951 je bila v Uradnem listu LRS št. 14. objavljena Uredba o ustanovitvi Tehniškega muzeja Slovenije.
Program:
𝕋𝕖𝕙𝕟𝕚š𝕜𝕚 𝕞𝕦𝕫𝕖𝕛 𝕊𝕝𝕠𝕧𝕖𝕟𝕚𝕛𝕖, 𝔹𝕚𝕤𝕥𝕣𝕒 𝕡𝕣𝕚 𝕍𝕣𝕙𝕟𝕚𝕜𝕚:
𝟗.𝟎𝟎–𝟏𝟗.𝟎𝟎: 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭 𝐯𝐬𝐭𝐨𝐩 𝐯 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣(zadnji vstop v muzej 1 uro pred zaprtjem),
𝟏𝟎.𝟎𝟎, 𝟏𝟏.𝟎𝟎: 𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐳𝐚 š𝐩𝐨𝐫𝐭, voden ogled občasne razstave (obvezne predhodne prijave; število mest je omejeno)
𝟏𝟐.𝟎𝟎: 𝐙 𝐯𝐚𝐦𝐢 ž𝐞 𝟕𝟎 𝐥𝐞𝐭, predstavitev TMS na prostem (obvezne predhodne prijave; število mest je omejeno)
𝟏𝟓.𝟎𝟎: 𝐙𝐚𝐤𝐥𝐚𝐝𝐢 𝐢𝐳 𝐝𝐞𝐩𝐨𝐣𝐞𝐯: 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐢𝐧š𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐩𝐨𝐦𝐨č𝐤𝐢, voden ogled nove občasne razstave (obvezne predhodne prijave; število mest je omejeno)
𝟏𝟔.𝟎𝟎 𝐢𝐧 𝟏𝟕.𝟎𝟎: 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭.𝐬𝐢, voden ogled občasne razstave (obvezne predhodne prijave; število mest je omejeno)
𝙋𝙧𝙚𝙙𝙝𝙤𝙙𝙣𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙟𝙖𝙫𝙚 𝙯𝙖 𝙤𝙗𝙞𝙨𝙠 𝙢𝙪𝙯𝙚𝙟𝙖 𝙞𝙣 𝙫𝙤𝙙𝙚𝙣𝙚 𝙤𝙜𝙡𝙚𝙙𝙚 𝙨𝙥𝙧𝙚𝙟𝙚𝙢𝙖𝙢𝙤 𝙫 𝙤𝙙𝙥𝙞𝙧𝙖𝙡𝙣𝙚𝙢 č𝙖𝙨𝙪 𝙢𝙪𝙯𝙚𝙟𝙖 𝙣𝙖 š𝙩𝙚𝙫𝙞𝙡𝙠𝙞 041 526 288 𝙖𝙡𝙞 𝙥𝙤 𝙚𝙡𝙚𝙠𝙩𝙧𝙤𝙣𝙨𝙠𝙞 𝙥𝙤š𝙩𝙞 𝙣𝙖 𝙚-𝙣𝙖𝙨𝙡𝙤𝙫𝙪 𝙨𝙞𝙢𝙤𝙣𝙖.𝙨𝙞𝙣𝙠𝙤𝙫𝙞𝙘@𝙩𝙢𝙨.𝙨𝙞.
Ta dan bo v muzeju na ogled tudi starodobno vozilo Fiat Balilla 508 Cabriolet Garavini (1935).
𝕄𝕦𝕫𝕖𝕛 𝕡𝕠š𝕥𝕖 𝕚𝕟 𝕥𝕖𝕝𝕖𝕜𝕠𝕞𝕦𝕟𝕚𝕜𝕒𝕔𝕚𝕛, ℙ𝕠𝕝𝕙𝕠𝕧 𝔾𝕣𝕒𝕕𝕖𝕔:
𝟏𝟎.𝟎𝟎–𝟏𝟕.𝟎𝟎: 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭 𝐯𝐬𝐭𝐨𝐩 𝐯 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣 (zadnji vstop v muzej 1 uro pred zaprtjem),
𝟏𝟓.𝟎𝟎: 𝐎 𝐳𝐠𝐨𝐝𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢 𝐏𝐨𝐥𝐡𝐨𝐠𝐫𝐚𝐣𝐬𝐤𝐞 𝐠𝐫𝐚šč𝐢𝐧𝐞, voden ogled razstave (obvezne predhodne prijave; število mest je omejeno).
𝙋𝙧𝙚𝙙𝙝𝙤𝙙𝙣𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙟𝙖𝙫𝙚 𝙯𝙖 𝙤𝙗𝙞𝙨𝙠 𝙢𝙪𝙯𝙚𝙟𝙖 𝙞𝙣 𝙫𝙤𝙙𝙚𝙣 𝙤𝙜𝙡𝙚𝙙 𝙨𝙥𝙧𝙚𝙟𝙚𝙢𝙖𝙢𝙤 𝙫 𝙤𝙙𝙥𝙞𝙧𝙖𝙡𝙣𝙚𝙢 č𝙖𝙨𝙪 𝙢𝙪𝙯𝙚𝙟𝙖 𝙣𝙖 š𝙩𝙚𝙫𝙞𝙡𝙠𝙞 01 364 00 83 𝙖𝙡𝙞 𝙥𝙤 𝙚𝙡𝙚𝙠𝙩𝙧𝙤𝙣𝙨𝙠𝙞 𝙥𝙤š𝙩𝙞 𝙣𝙖 𝙚-𝙣𝙖𝙨𝙡𝙤𝙫𝙪 𝙢𝙪𝙯𝙚𝙟𝙥𝙩@𝙩𝙢𝙨.𝙨𝙞
Od 3. aprila 2021 bosta v Bistri na ogled fotografska razstava »Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021« in manjša občasna razstava predmetov iz medicinske zbirke »Zakladi iz depojev: Medicinski inštrumenti in pripomočki«. Medicinska tehnika, ki ima v Sloveniji bogato zgodovino, predstavlja pomemben del tehniške dediščine, muzejska zbirka pa bo na pričujoči razstavi prvič predstavljena javnosti.
Ustanovitev muzeja bomo na ta dan obeležili tudi z bogatim spletnim programom, ki bo dostopen na Facebook strani Tehniškega muzeja Slovenije, muzejski spletni strani in YouTube kanalu.
Filmarija preko spleta: MOJ BRAT LOVI DINOZAVRE
𝗦𝗽𝗹𝗲𝘁𝗻𝗮 𝗱𝗿𝘂𝘇̌𝗶𝗻𝘀𝗸𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝗰𝗶𝗷𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮 v sklopu projekta Filmarija, ki ga sofinancira Slovenski filmski center. 𝗢𝗴𝗹𝗲𝗱 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮 𝗯𝗼 𝗻𝗮 𝘃𝗼𝗹𝗷𝗼 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟱. 𝗶𝗻 𝟭𝟵. 𝘂𝗿𝗼, 𝗼𝗯 𝟭𝟵.𝟬𝟬 𝗽𝗮 𝘀𝗹𝗲𝗱𝗶 𝗽𝗼𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿 𝗼𝗯 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂.
Ogled filma je BREZPLAČEN, 𝗢𝗕𝗩𝗘𝗭𝗡𝗔 𝗽𝗮 𝗷𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗱𝗵𝗼𝗱𝗻𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗮 𝗻𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗼@𝗸𝗱-𝗰𝗲𝗿𝗸𝗻𝗶𝗰𝗮.𝘀𝗶. Prijave zbiramo do dneva projekcije do 15. ure.
Vsa navodila oz. dostop do filma in moderiranega pogovora prejmete po e-pošti ob potrjeni prijavi.
____________________________
🎬 Stefano Cipani / Italija, Španija / 2019 / 101 min / podnapisi, italijanščina / 12+
🎞🎥 Jack živi v glasni in srčni družini, z dvema starejšima sestrama in mlajšim bratom Giojem, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je Jack verjel, da ima Gio prav posebne moči, tako kot super junaki v stripih. Ko začne Jack obiskovati gimnazijo, se njegov svet obrne na glavo. Na vso moč se zaljubi v novo sošolko, povsem spremeni svoj slog, zamenja krog prijateljev in celo bratec Gio postane sramotna nadloga! Jack ga na vse načine in do skrajnosti zanika, kar pa stvari povsem zaplete.
Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu letos podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.