JATA C, zvočna predstava
Glasbeno zvočna predstava, ki na humoren način prepleta znanstvena dognanja in okoljevarstvena dejstva z družbenimi dogmami.
_________________________________________
Elektroakustična skupina Jata C združuje interesno povezane zvočne umetnice in umetnike, ki želijo raziskovati znotraj biakustike in zvočne ekologije. Preko zvočne zaznave združujejo okoljevarstvene in družbene teme. Ob tem se poslužujejo tako zapisa realnega stanja sveta kot spekulativne projekcije.
Jata C so: beeplip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva in Brane Zorman.
Jata C v skladbi in performativnem nastopu Bibaret JC131021 presega zamejeno družbeno in ekonomsko dojemanje insektov. Izpostaviti in ozavestiti pomen insektov znotraj posameznih ekosistemov, obenem pa pokukati tudi izven znanstvenih okvirjev. Prav tako tematizira svet malih živali – nevretenčarjev (insektov, pajkov, žuželk …) in preko the razkrivanj osvetljuje družbeni, znanstveni in umetniški odnos do te tako pomembne in ranljive skupine živali.
Umetniki in umetnice bodo v svojem performansu prisluškovali bitjem, ki premorejo popolno preobrazbo telesa in sobivajo v soodvisnosti z drugimi vrstami. Preko slušne zaznave bodo poskušali vpeljati svoj lastni, umetniški uvid v obliki spekulativne misli in ustvarjalnosti na temo bližnjega sobivanja z žuželkami in členonožci.
RESPECT, film
Biografska glasbena drama o življenju ene največjih pevk in pianistk, Arethi Franklin.
______________________________________
Liesl Tommy / ZDA / 2020 / biografska glasbena drama / 145 min. / podnapisi
Resnična zgodba o Arethi Franklin. R&B pevko upodobi oskarjevka Jennifer Hudson, ki jo je legendarna pevka Franklinova osebno izbrala za to vlogo. Biografska drama predstavlja pevkino kariero od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu do mednarodne super zvezde.
Glas Arethe Franklin velja za najboljšega, najmočnejšega in kulturno izjemno pomembnega. Nekatere uspešnice kraljice soula – “Respect”, “(You Make Me Feel Like A) Natural Woman”, “I Say a Little Prayer” in “Think” – so postale del ameriškega glasbenega kanona – vse klasike, ki so opredelile upor temnopoltih med Gibanjem za državljanske pravice, gibanjem Black Power in gibanjem žensk – in še v današnjem času odmevajo, ko je svet v krizi in potrebuje duševnost. Franklinova je iz lastnih življenjskih izkušenj ustvarila zemljevid, ko je kot nadarjen otrok z velikim privilegijem odraščala v Detroitu, ki je razumelo pomembnost socialnega protesta, rasne pravičnosti in organiziranja skupnosti, ki je bilo osredotočeno neposredno na temelj črne cerkve – vere, maše in samouresničevanja
Psiho
Gledališče Glej
monodrama
Režija: Jaša Koceli
Igra: Domen Valič
Psiho prekorači meje, a ne potrebuje ekscesa, da bi bil razumljen. Brezkompromisno se bori z vsiljenimi normami in išče izhod. Preizkuša meje dovoljenega in sprejemljivega. Psiho je študija patološke osebnosti in eksperiment, ki lahko uide izpod nadzora. Avtorska predstava Jaše Kocelija, za katero je besedilo napisal Davorin Lenko. Psiha so med drugim navdihnili film in roman Ameriški psiho, liki in dela Teda Bundyja, Metoda Trobca in nekaterih drugih serijskih morilcev. In seveda bolestna lepota slovenske glasbe iz osemdesetih. In kaj potrebujete vi, da postanete Psiho?
Predstava je za abonma in izven, vstopnice lahko kupite na blagajni kulturnega doma, uro pred predstavo.
Potopisno predavanje: Francoska Gvajana
Ribniški študentski klub pripravlja potopisno predavanje: Francoska Gvajana. Predavanje bo potekalo v petek, 15. 10. ob 20:15 uri v prostorih RŠK-ja.
Kje se je potepala, katere dogodivščine je doživela pa vam bo povedala aktivistka Maja Gorše.
Za vstop na dogodek je potreben pogoj PCT.
‘Drop-in’ muzejska delavnica: Padalec
Po ogledu občasne razstave Tehnika za šport, na kateri boste videli tudi slovenske proizvajalce padal in letalnih oblek, vabimo otroke, da se ustavite še v muzejskem parku, kjer boste izdelali svojega padalca.
Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti, mlajši se lahko udeležijo ob spremstvu. pridružite se nam z nakupom muzejske vstopnice.
Obvezne predhodne prijave do sobote, 16. 10., do 12.00: irena.medle@tms.si ali 01 750 6670.
Starejši od 15 let se lahko delavnice udeležijo ob predložitvi dokazila izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani).
Delavnica: Gremo v lep gozd
Kako narisati gozd drugače na preprost in lep način. Vse to boste izvedeli na delavnici GREMO V LEPI GOZD. Vabimo vse mlade po duši, da odkrijejo čarobni svet ustvarjanja.
Delavnico bo vodila Tina Grabar, dipl. diz., ki že vrsto let vodi različne delavnice.
Cena: 10,00 EUR/udeleženca.
Zaradi omejenega števila mest so obvezne prijave do petka, 8. 10., do 12:00 na irena.medle@tms.si / 01 750 66 70.
Osebe, starejše od 15 let, morajo predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani).
Voden ogled muzejskih zbirk za družine
Predstavili vam bomo izbrane bogate muzejske zbirke s področij prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, kmetijstva, elektrotehnike, tekstila in tiskarstva ter občasne razstave.
Med drugim boste videli redke primerke prestižnih limuzin z visoko tehnično in zgodovinsko vrednostjo, s katerimi se je vozil predsednik Tito, najstarejši ohranjeni avtomobil v Sloveniji, bogato zbirko koles, furnirnico, lokomobilo, kovačijo, svetovnega prvaka med medvedi in še marsikaj zanimivega.
Zaradi obsežnosti muzejskih zbirk, voden ogled vključuje le ogled izbranih zbirk, ostale si lahko ogledate individualno. Vodstvu se lahko pridružite z nakupom muzejske vstopnice. Obvezne predhodne prijave do sobote, 9. 10., do 12.00: irena.medle@tms.si ali 01 750 6670.
Za starejše od 15 let je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani).
Biotehniški dnevi – NOVOST!
1. Biotehniški dnevi, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana, bodo potekali od torka, 12. 10., do četrtka, 14. 10. 2021, med 9.00 in 13.00 v Bistri pri Vrhniki.
𝐁𝐢𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢š𝐤𝐢 𝐢𝐳𝐨𝐛𝐫𝐚ž𝐞𝐯𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐋𝐣𝐮𝐛𝐥𝐣𝐚𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐝𝐚𝐧𝐞𝐬 𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐢𝐳𝐦𝐞𝐝 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐭𝐢𝐡 𝐧𝐚𝐣𝐯𝐞č𝐣𝐢𝐡 š𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐨𝐯 𝐯 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐢. 𝐍𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭𝐯𝐢 𝐛𝐨𝐝𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐤𝐨 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐚𝐜𝐢𝐣 𝐢𝐧 𝐝𝐞𝐥𝐚𝐯𝐧𝐢𝐜 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐨 𝐫𝐚𝐳𝐧𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐝𝐞𝐣𝐚𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭.
Razpored predstavitev po dnevih:
– torek, 12. 10. 2021 (2 delavnici)
Kozarčne sladice, oblikovanje s sladkornimi in čokoladnimi masami;
Od zrna do kruha (prikaz žit in mok, prikaz izdelave kruha).
– sreda, 13. 10. 2021 (4 delavnice)
Mikroorganizmi v živilstvu;
Senzorika in virtualna pot do poklica v živilstvu;
Pasti uživanja energijskih pijač;
Leseni svinčnik in svečnik.
– četrtek, 14. 10. 2021 (3 delavnice)
Kozarčne sladice, oblikovanje s sladkornimi in čokoladnimi masami;
Vzorčenje in determinacija ter pomen bentoških nevretenčarjev in planktona;
Od zrna do kruha (prikaz žit in mok, prikaz izdelave kruha).
𝘉𝘪𝘰𝘵𝘦𝘩𝘯𝘪š𝘬𝘦 𝘥𝘯𝘦𝘷𝘦 𝘴𝘪 𝘭𝘢𝘩𝘬𝘰 𝘰𝘨𝘭𝘦𝘥𝘢𝘵𝘦 𝘻 𝘯𝘢𝘬𝘶𝘱𝘰𝘮 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘫𝘴𝘬𝘦 𝘷𝘴𝘵𝘰𝘱𝘯𝘪𝘤𝘦. 𝘕𝘢𝘮𝘦𝘯𝘫𝘦𝘯𝘪 𝘴𝘰 𝘶č𝘦𝘯𝘤𝘦𝘮 3. 𝘵𝘳𝘪𝘢𝘥𝘦 𝘪𝘯 𝘥𝘪𝘫𝘢𝘬𝘰𝘮. 𝘗𝘳𝘪𝘫𝘢𝘷𝘦 𝘪𝘯 𝘷𝘦č 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘤𝘪𝘫: 01 750 66 72, 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘪@𝘵𝘮𝘴.𝘴
VEČER ČRNEGA HUMORJA
🖤Notranjski študentski klub vas vabi na VEČER ČRNEGA HUMORJA v Kuturnni dom Cerknica.🖤
Ali vam ljudje govorijo, da imate “bolan” ali “neprimeren” smisel za humor?🕳️ Če je tako, boste veseli, da so psihologi našli pozitivno povezavo med črnim smislom za humor, vrhunsko inteligenco, nizko agresivnostjo in čustveno stabilnostjo.💣👁️
Nevsakdanji večer zabave in smeha, ko komiki nehajo skrbeti o primernem in neprimernem ter na odru povedo vse, o čem se po navadi ne pogovarjamo na glas. Črni humor je oblika humorja, ki neprijetne ali zastrašujoče teme obravnava na zabaven način.🎭
V dobri uri in pol vas bodo v smeh spravljali brez dlake na jeziku Martina Ipša💬, savinjčan, ki s svojim dialektom in zgodbami vedno navduši, Gašper Bergant💥, Sašota Stareta💫 lahko spremljate kot voditelja tudi v oddaji Slovenija ima talent, na odru pa se loteva tem, ki so marsikomu tabu, z nami bo tudi youtuber in komik, ki obožuje sarkazem Marko Žerjal💢, ter Željko Čakarević – Željkić😈, sicer radijski človek, ki je osvojil Slovenijo z likom Željudina, na odru pa posebej uživa, ko si lahko da duška na večeru črnega humorja.
🖤 PREDPRODAJA KART:
ALI
Osebno v Kulturnem domu Cerknica naslednje termine:
📆 1.10.2021 ⌚17.00-20.00
📆 2.10.2021 ⌚9.00-10.30
📆 2.10.2021 ⌚17.00-18.30
📆 6.10.2021 ⌚17.00-21.00
📆 7.10.2021 ⌚19.00-21.00
📆 8.10.2021 ⌚16.00-21.00
📆 9.10.2021 ⌚19.00-21.00
📆 13.10.2021 ⌚17.00-18.30
📆 14.10.2021 ⌚19.00-21.00
💲CENA VSTOPNICE: 10€
💸CENA NŠK ČLANI: 5€ (ob predložitvi klubske kartice z nalepko za štud. leto 2021/2022❗)
⚠️Za vstop bo potrebno dokazovanje PCT pogoja in nošenje zaščitnih mask.⚠️
Če te nej s’ s’ sam kriu!🖤🎉❗
VABLJENI!🖤🎭
Občni zbor in volitve KLŠ 2021/22

VOLITVE KLŠ ZA LETO 2021/2022 Upravni odbor Kluba logaških študentov je na svoji redni seji dne 2.9.2021 sprejel sklep o razpisu volitev v organe Kluba logaških študentov za leto 2021/2022. V skladu z statutom Kluba logaških študentov ter v skladu z Volilnim pravilnikom za volitve svetnikov Sveta ŠOLS in svetnikov Zveze ŠKIS, Klub logaških študentov sklicuje volitve dne 10.10.2021. Pred volitvami se bo izvedel tudi redni občni zbor. Občni zbor se bo pričel ob 18:00 uri. Takoj po končanem občnem zboru se bodo izvedle tudi volitve v organe KLŠja.
Občni zbor in volitve bodo potekale v prostorih Kluba logaških študentov na Tržaški cesti 27 ob 18:00.
Dogodek bo potekal pod PCT pogojem