Z igro do dediščine: Robot.si za družine
V tednu otroka, med 5. in 11. oktobrom 2020, muzeji in galerije organiziramo številne prireditve, ki so združene v akcijo 𝐙 𝐈𝐆𝐑𝐎 𝐃𝐎 𝐃𝐄𝐃𝐈𝐒̌𝐂̌𝐈𝐍𝐄. Prireditev poteka že od leta 2010 na pobudo in v organizaciji Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.
V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki smo za vas pripravili:
𝐎𝐛 𝟏𝟎.𝟎𝟎 𝐢𝐧 𝟏𝟐.𝟎𝟎: 𝐈𝐠𝐫𝐚𝐣 𝐬𝐞 𝐬 𝐊𝐔𝐁𝐎 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢 🤖, 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐢𝐫𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐨𝐬𝐧𝐨𝐯𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐦𝐥𝐚𝐣𝐬̌𝐞 – 𝐍𝐎𝐕𝐎
Na kratki 45 minutni delavnici boste otroci v spremstvu staršev spoznali simpatične robotke. Naučili jih boste poti do šole in do igrišča in mimogrede spoznali, da robotki ne naredijo nič brez ukazov in funkcij, ki jim »pomagajo« pri pomnjenju ukazov.
𝘖𝘣𝘷𝘦𝘻𝘯𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘫𝘢𝘷𝘦. 𝘚̌𝘵𝘦𝘷𝘪𝘭𝘰 𝘮𝘦𝘴𝘵 𝘫𝘦 𝘰𝘮𝘦𝘫𝘦𝘯𝘰 𝘯𝘢 5 𝘰𝘵𝘳𝘰𝘬 𝘴 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘮𝘭𝘫𝘦𝘷𝘢𝘭𝘤𝘪. 𝘗𝘳𝘪𝘫𝘢𝘷𝘦 𝘻𝘣𝘪𝘳𝘢𝘮𝘰 𝘰𝘥 5.10. 𝘥𝘰 𝘱𝘦𝘵𝘬𝘢, 9. 10., 𝘥𝘰 12.00 𝘰𝘻. 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘭𝘯𝘪𝘵𝘷𝘦 𝘮𝘦𝘴𝘵 𝘯𝘢: 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘪@𝘵𝘮𝘴.𝘴𝘪 𝘢𝘭𝘪 01 750 66 72. 𝘗𝘳𝘪𝘥𝘳𝘶𝘻̌𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘦 𝘻 𝘯𝘢𝘬𝘶𝘱𝘰𝘮 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘫𝘴𝘬𝘦 𝘷𝘴𝘵𝘰𝘱𝘯𝘪𝘤𝘦.
𝐎𝐛 𝟏𝟏.𝟎𝟎 𝐯𝐨𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐠𝐥𝐞𝐝 𝐧𝐨𝐯𝐞 𝐨𝐛𝐜̌𝐚𝐬𝐧𝐞 𝐫𝐚𝐳𝐬𝐭𝐚𝐯𝐞 »𝐑𝐎𝐁𝐎𝐓.𝐒𝐈: 𝐙𝐚𝐜̌𝐞𝐭𝐤𝐢 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞« 𝐳𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐢𝐧𝐞. 𝘗𝘳𝘪𝘥𝘳𝘶𝘻̌𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘦 𝘻 𝘯𝘢𝘬𝘶𝘱𝘰𝘮 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘫𝘴𝘬𝘦 𝘷𝘴𝘵𝘰𝘱𝘯𝘪𝘤𝘦.
Vodstvo za slepe in slabovidne (prireditev ob Dnevu bele palice)
𝙊𝙗𝙫𝙚𝙯𝙣𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙟𝙖𝙫𝙚 𝙙𝙤 𝙘̌𝙚𝙩𝙧𝙩𝙠𝙖, 8. 10.!
Ob bližajočem mednarodnem dnevu bele palice vabimo slepe in slabovidne ter spremljevalce, da se nam pridružite na vodstvu po muzeju, ki smo ga prilagodili ljudem z okvarami vida. Vodstvo in vstop v muzej bosta za slepe in slabovidne ter spremljevalce brezplačna.
Obvezne prijave za posameznike in skupine zbiramo do četrtka, 8. 10., preko telefona na številki 01 750 66 72 in preko elektronske pošte na naslovu programi@tms.si.
Vodenja za slepe in slabovidne se lahko udeležite tudi izven napovedanega termina. V tem primeru je vodenje plačljivo.
Zaradi obsežnosti muzejskih zbirk, voden ogled vključuje le ogled izbranih zbirk.
Palček Nos
Zaradi predrznosti lepega Jakoba doleti kazen. Sedem let mora služiti
Zeliščni coprnici in v tem času postane odličen kuhar. A kazen s tem ni
odslužena. Coprnica ga spremeni v palčka z dolgim nosom in ga pošlje
v svet. Jakob postane vojvodov glavni kuhar in spozna, da sta znanje in
srce pomembnejša od lepega videza.
Predstava je namenjen otrokom od 4. leta dalje in traja 45 minut.
Vstopnina: 6 €
Predstavitev knjige Govorica najvišjih gora avtorice Nataše Pregar
V knjigi Govorica najvišjih gora avtorica opisuje svoja doživetja na odpravah s Tomažem Humarjem: Nanga Parbat (Pakistan) in Jannu (Nepal).
Na predstavitvi knjige bodo prisotni člani odprav: Aleš Koželj, Tomo Prolec, Lado Ogrin, dr. Anda Perdan in fotograf Arne Hodalič. Gost: Viki Grošelj, glasbena spremljava Elvis Šahbaz (kitara).
Dogodek je brezplačen, število vstopnic je omejeno.
Obvezne rezervacije sprejemamo na: kulturni.dom@zavod-znanje.si ali na tel. št: 031 304 878.
Razstava Zmaj ‘ma mlade

Letošnji festival Zmaj’ma mlade je bil velik izziv za vse, tako za organizatorje, kot tudi za obiskovalce. Kot vemo, je stvari letos dodobra zaznamovala korona, ampak Zmaj je trdoživ in se ne da. Upamo, da ste se udeležili katerega od zanimivih dogodkov, ki jih je letošnji festival Zmaj’ma mlade pripravil za vas. Če ste se ali pa tudi, če se niste, vas vabimo na razstavo fotografij s festivala Zmaj’ma mlade 2020. Ogledali si boste lahko utrinke z dogodkov, ki so letos obogatili festivalsko dogajanje v Postojni. Na razstavi bodo razstavljene tudi atraktivne zmajeve majice, ki so bile izdelane v preteklih letih. Majice boste lahko tudi kupili in s tem pripomogli k nadaljnjem obstoju festivala Zmaj’ma mlade. Prijazno vabljeni!

Skrivnostna Luna – nedeljska družinska delavnicaDan za (Naj)Poletavce

Dan za Poletavce bo potekal na prostem, pred Knjižnico Logatec. 10.30-10.00 prevzem majic in priznanj 10.00 poulična predstava, Andrej Tomše: Po klobuk Predstavi sledi žrebanje glavnih nagrad. Vsi, ki ste opravili poletavski izziv, vabljeni, da zarajamo skupaj!

Postojna skozi oči mladih
ACT NOW Local Change Lab, Občina Postojna in Mladinski center Postojna organizirajo online srečanje z naslovom ˝Postojna skozi oči mladih˝.
Na tem srečanju se bodo mladi iz Postojne, stari med 14 in 25 let, skupaj s predstavniki občine in lokalnih nevladnih organizacij zbrali, se pogovorili, izmenjali izkušnje in dobili nove ideje za participacijo mladih v Postojni.
BODI Z NAMI TUDI TI:
– Meniš, da bi morali imeti mladi v Postojni več možnosti odločanja?
– Bi rad/a izvedel/a kako mladi v drugih občinah po Evropi poskrbijo, da se njihov glas sliši?
– Želiš biti del ustvarjanja nove strategije za participacijo mladih v Postojni?
– Si star/a med 14 in 25 let?
– Imaš čas 123. septembra od 16h do 18h?
K sodelovanju vabimo tudi vse organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi.
Nova občasna razstava Robot.si
𝐍𝐚 𝐨𝐛𝐜̌𝐚𝐬𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐳𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢 »ℝ𝕠𝕓𝕠𝕥.𝕤𝕚« 𝐛𝐨𝐦𝐨 𝐢𝐬𝐤𝐚𝐥𝐢 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐞 𝐧𝐚 𝐭𝐨, 𝐤𝐚𝐣 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐣𝐚𝐬𝐧𝐢𝐥𝐢 𝐢𝐳𝐯𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐬𝐞𝐝𝐞 𝐳 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐧𝐢𝐦 𝐂̌𝐚𝐩𝐤𝐨𝐯𝐢𝐦 𝐝𝐫𝐚𝐦𝐬𝐤𝐢𝐦 𝐛𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐥𝐨𝐦 𝐭𝐞𝐫 𝐳𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥𝐢 𝐳𝐚𝐜̌𝐞𝐭𝐤𝐞 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞. Na ogled bo 𝐞𝐝𝐢𝐧𝐬𝐭𝐯𝐞𝐧𝐚 𝐳𝐛𝐢𝐫𝐤𝐚 𝐬 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨𝐜̌𝐣𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞, ki jo hranimo v Tehniškem muzeju Slovenije. Razstavo bo spremljal 𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦, ki smo ga pripravili ob pomoči sodelavcev 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧𝐚𝐥𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐋.
Začetki industrijske robotike v Sloveniji segajo v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, na Odsek za avtomatiko in biokibernetiko na 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮 “𝐉𝐨𝐳̌𝐞𝐟 𝐒𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧”. Institut je v povezavi z različnimi podjetji robotiko uspešno uvajal v 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐳𝐯𝐨𝐝𝐧𝐣𝐨. Z njimi so večinoma nadomeščali delavce na delovnih mestih, ki so predstavljala tveganje za njihovo zdravje. Tehniški muzej Slovenije hrani zbirko s področja industrijske robotike, ki je v 𝟖𝟎𝐢𝐡 𝐥𝐞𝐭𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐬̌𝐧𝐣𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐭𝐨𝐥𝐞𝐭𝐣𝐚 𝐩𝐫𝐢 𝐧𝐚𝐬 𝐝𝐨𝐳̌𝐢𝐯𝐞𝐥𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤 𝐫𝐚𝐳𝐜𝐯𝐞𝐭. Skoraj sočasno se je pričel tudi obsežen razvojni, 𝐫𝐚𝐳𝐢𝐬𝐤𝐨𝐯𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐢𝐧 𝐢𝐳𝐨𝐛𝐫𝐚𝐳̌𝐞𝐯𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞 na slovenskih fakultetah: tedanji 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐋, 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐣𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐔𝐋, 𝐢𝐧 𝐅𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐤𝐨, 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧𝐚𝐥𝐧𝐢𝐬̌𝐭𝐯𝐨 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐌.
Žal se razvoj robotov po osamosvojitvi ni nadaljeval, ker je bil nakup serijsko proizvedenih robotov iz tujine cenovno ugodnejši, njihova uporaba v proizvodnji pa se je vseeno širila. Domači strokovnjaki so se usmerili predvsem v razvoj aplikacij za potrebe industrije. Nadaljevalo se je razvojno in raziskovalno delo, izpopolnjevali so se študijski programi na slovenskih fakultetah. Uporaba robotov v industriji je stalno rasla, s prihodom podjetja 𝐘𝐚𝐬𝐤𝐚𝐰𝐚 v Kočevje, pa se je na naših tleh 𝐩𝐫𝐯𝐢𝐜̌ 𝐳𝐚𝐜̌𝐞𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐳𝐯𝐨𝐝𝐧𝐣𝐚 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐨𝐯. Za vse to imajo nedvomno zasluge številni strokovnjaki z bogatim znanjem in izkušnjami, pridobljenimi v pionirskih časih.
𝙕 𝙧𝙖𝙯𝙨𝙩𝙖𝙫𝙤 𝙗𝙤𝙢𝙤 𝙤𝙗𝙚𝙡𝙚𝙯̌𝙞𝙡𝙞 40 𝙡𝙚𝙩 𝙯𝙖𝙘̌𝙚𝙩𝙠𝙖 𝙙𝙚𝙡𝙤𝙫𝙖𝙣𝙟𝙖 𝙥𝙧𝙫𝙚𝙜𝙖 𝙞𝙣𝙙𝙪𝙨𝙩𝙧𝙞𝙟𝙨𝙠𝙚𝙜𝙖 𝙧𝙤𝙗𝙤𝙩𝙖 𝙫 𝙎𝙡𝙤𝙫𝙚𝙣𝙞𝙟𝙞 𝙞𝙣 100 𝙡𝙚𝙩𝙣𝙞𝙘𝙤 𝙥𝙧𝙫𝙚 𝙪𝙥𝙤𝙧𝙖𝙗𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙚𝙙𝙚 𝙧𝙤𝙗𝙤𝙩.
Na ogled od 18. 9. 2020 do 30. 5. 2021.
Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Petra Rok: Veščine pripovedovanja
Jesenska prva Veščilnica
Veščina podajanja zgodb nam
pride večkrat prav: ko pripovedujemo pravljice otrokom ali vnukom, v službi, kjer smo v stalnem stiku z ljudmi, ko pripovedujemo prijateljem na zabavi, ali ko želimo natančno izraziti svoje misli.
Sodobno pripovedovanje je odrska zvrst. Na delavnici bomo preko vaj spoznali odrske veščine (prezenca, jezik, glas in telo pripovedovalca), izbrali bomo ljudsko zgodbo in jo pripovedovali.
Prijavo s podatki – ime in priimek, naslov in kontaktna telefonska številka – pošljite na naslov knjiznica.logatec@log.sik.si.
Delavnica bo potekala v Prešernovi dvorani Narodnega doma Logatec.