Prihajajo Troli na svetovni turneji
V Mariboxu se bomo zadnjo nedeljo v septembru podali na svetovno turnejo v družbi Trolov, ki so se vrnila na velika platna in so spoznala, da niso sami ter da je poleg njih še pet različnih plemen, ki imajo vsak svojo zvrst glasbe.
Da bo premierni nedeljski dan še bolj zabaven, se nam bodo na svetovni turnerji pridružile še animatorke iz PartyBoxa, ki bodo poskrbele za ustvarjalne delavnice, animacije za otroke in poslikave obrazov. Tudi bleščice ne bodo manjkale.
O ZGODBI:
Dogodivščine majhnih bitij, ki imajo radi glasbo in ples, se nadaljujejo. Tokrat jih bo pustolovščina popeljala dlje od tistega, kar so do sedaj spoznali. Poppi (Anna Kendrick) in Branch (Justin Timberlake) odkrijeta, da pripadata le enemu od šestih različnih plemen Trolov, ki so razpršeni po šestih različnih deželah, vsako pleme pa je zvesto svoji zvrsti glasbe – funk, country, techno, klasična, pop in rock. In njihov svet bo tako postal veliko večji in precej glasnejši.
Članica hard-rock skupnosti, kraljica Barb (Rachel Bloom), ki ji pomaga njen oče kralj Thrash (Ozzy Osbourne), želi uničiti vse druge zvrsti glasbe, da bi rock lahko kraljeval. Poppi in Branch se bosta s svojimi prijatelji odpravila obiskat vse druge dežele, da bi združili Trole proti Barb, ki si želi vse nadvladati, in da bi rešili glasbo in svet.
Teen’s Night s filmom Skrivni vrt
Rezerviraj si datum, povej prijateljem in pridi v MARIBOX!
***
6. Teen’s night v MARIBOXU z Revija Cool
Petek / 25. september 2020 / ob 17.30 / v MARIBOXU
***
Vabimo te na Teen’s Night s filmom SKRIVNI VRT
Pred filmom te čaka darilce in nagradno žrebanje.
Program:
17.30 / Prihod v Maribox in možnost fotografiranja pred foto-steno ( #TeensNightMaribox)
17.45 / Pred vstopom v dvorano darilce za vse
18.00 / Ogled filma SKRIVNI VRT.
Odprti studio za ustvarjalce / “Nagib k procesu”
Društvo Nagib se v letu 2020 ob 15. obletnici obstoja in v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor, obrača k ustvarjalnim procesom skozi prestrukturiran programski sklop »Nagib k procesu«. Sodobnoplesni in širši umetniški sceni v Mariboru želimo ponuditi prostor za kreativno delo, preizkušanje, vadbo, skupinsko ali individualno ustvarjanje, preizpraševanje lastnih praks in obenem podpreti procesualnost ter koncept odprte strukture ustvarjanja. Sklop smo pozimi že otvorili s Habitatom, začasnim delovnim okoljem za skupino posameznikov, ki ga je gostil slovenski plesalec, koreograf in improvizator Jurij Konjar. Iz začasnega formata skupnostnega prostora se tako premikamo k vzpostavitvi morebitnega stalnega “odprtega studia za ustvarjalce” v Mariboru.
Glede na zelo podhranjeno in razpršeno mariborsko sodobnoplesno sceno in njene akterje, ki nimajo urejenih pogojev za redno delovanje in ustvarjanje, vidimo pomembnost sklopa v tem, da se poveže lokalna scena, ki tukaj biva (ali je zaradi slabih pogojev za delo iz mesta odšla), in da se jo začasno opolnomoči vsaj z minimalnimi pogoji za delovanje (prostor, poglobljeno ustvarjanje, strukturne potrebe,…).
“Odprti studio za ustvarjalce” odpira vrata v septembru, natančneje od 15.9.2020 naprej, ko bo ustvarjalcem dvakrat na teden (od 10h do 13h) na razpolago studio in/ali Minoritska cerkev Lutkovnega gledališča Maribor. Studio je namenjen ustvarjalcem, ki živijo ali delujejo v Mariboru na področju sodobnega plesa, dobrodošli pa so tudi ustvarjalci drugih umetniških praks.
Trenutna zasnova in pogoji delovanja so le začetek, nadaljnji razvoj sklopa in njegovi potencialni formati ter strukture delovanja pa se bodo oblikovale tekom leta na kuriranih skupnostnih druženjih – “odprti studio za ustvarjalce in gledalce”, ki bodo potekala vsako drugo soboto v mesecu od oktobra naprej, zasnovali pa jih bodo povabljeni ustvarjalci (točni datumi druženj, njihovi gostje in kuratorji bodo objavljeni v kratkem).
Zaradi trenutne situacije in potrebnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa bo število ustvarjalcev po dnevih omejeno. Prijave zbiramo na info@nagib.si.
Produkcija: Društvo Nagib
Partnerji / glavni koproducent: Lutkovno gledališče Maribor
Koordinacija in zasnova programskega sklopa: Katja Kosi in Petra Hazabent
Finančna podpora: Mestna občina Maribor
Viktorija 2.0 / Victoria 2.0
Zala Ana Štiglic, Zoran Petrovič, Marek Turošík, Monika Pocrnjić, Toni Soprano
Viktorija 2.0
Avtorski projekt 14+
KUD Moment & GT22
Zmagovalci so samozavestni. Zmagovalci so strastni. Zmagovalci se cenijo. Zmagovalci vedo, kaj hočejo in kako to doseči. Zmagovalci nikoli ne odnehajo. Zmagovalci so disciplinirani. Zmagovalci ne čakajo na popolne pogoje. Zmagovalci vedo, da je največje tveganje ne tvegati. Zmagovalci se primerjajo izključno s seboj. Zmagovalci ne potrebujejo nikogaršnje potrditve. Zmagovalci so zdravi in se zdravo prehranjujejo. Zmagovalci so lepo grajeni in imajo čudovite, čvrste, polne zadnjice. Zmagovalci imajo partnerje. S čudovitimi, čvrstimi, polnimi zadnjicami. Zmagovalci imajo spolne odnose. Strastne spolne odnose. Mnogo teh. Prijateljev tudi. Zmagovalci so ljubljeni. Zmagovalci ljubijo življenje. In življenje ljubi njih. Zmagovalcev ni veliko. Zmagovalcev je zelo malo. Zmagovalci zmagujejo.
Viktorija pluje med pogostimi temami, ki nas trajno zaposlujejo, in jih obravnava poglobljeno, presenetljivo in zabavno. Uprizoritvena sredstva, ki se nahajajo v širokem razponu med precej abstraktnim in neusmiljeno konkretnim, zajemajo iz različnih žanrov – od predavanja z demonstracijo preko duhovite lutkovne, predmetne in dramske igre, podprte z video projekcijo, do priprave in zaužitja zdravega napitka.
Predstava, kolektivno dejanje skupine, je del širšega dvoletnega projekta Izštekani/Unplugged.
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.
*****
Sklop: Mlado gledališče
Predstava bo na Intimnem odru GT22, traja 35 minut in nima odmora.
Produkcija: KUD Moment & GT22
*****
Režiser Zoran Petrovič
Dramaturg Marek Turošík
Scenografki, soavtorici likovne podobe Monika Pocrnjić, Toni Soprano
Fotografinja Toni Soprano
Izdelovalci scene Mojmir Ferenc, Matjaž Capi Capuder, Drago Pšunder
Zasedba
Zala Ana Štiglic
#Intervencija1: Dorijan Šiško: Levels
#INTERVENCIJE @ avlaGT22
Serija #INTERVENCIJE v 2020 predstavlja in povezuje štiri grafične oblikovalce, ki se bodo iz njim primarnega delovnega okolja računalniškega ekrana preselili in predstavili v realnem prostoru galerije avlaGT22.
Dorijan Šiško: Levels
Dorijan Šiško po spekulativnih in eksperimentalnih poteh raziskuje meje oblikovalske stroke. Ta tendenca bi zaznamovala tudi njegov projekt Levels.
Intervencija Levels bo klasični oblikovalski medij plakata razširila skozi dodatno raven interakcije, kakršna je značilna za videoigre. Tako bo projekt združil medije »motion plakata«, umetnosti videoiger in grafično oblikovalskega plakata. Tematiziranje virtualnih svetov videoiger, ki delujejo po svojstvenih pravilih, bi se prepletalo s tipografsko-kompozicijskim jezikom plakata in tako ustvarilo nov način komunikacije z uporabnikom/ obiskovalcem/igralcem. Šiško bo s temi spekulativnimi postopki medij plakata poskušal transponirati na sodobno raven multimedijskega diskurza. V tem smislu Šiško pristopa tudi k vprašanju o prihodnosti grafično oblikovalske komunikacije z uporabniki: kako naj oblikovalec z uporabo sodobnih medijev in v specifičnih kontekstih z uporabniki kvalitetno komunicira ter si z njimi deli ideje. Ob tem Šiško skozi konceptualno orientiran spekter oblikovalskih in umetniških postopkov razmišlja o tematikah rutine in zabave ter skozi svoj nasičen grafični jezik dekonstruira arhetipe popularne kulture.
#INTERVENCIJE nastajajo v produkciji Ustanove Fundacije Sonda ob podpori Mestne občine Maribor, GT22 in Studia 12:22.
Marko Kociper: Jazbec in tretji svet. Vsi združeni, vsi okuženi.
MARKO KOCIPER: JAZBEC IN TRETJI SVET.
Vsi združeni, vsi okuženi. Ni predaje.
pregledna stripovska razstava
Pod nadvse aktualnim naslovom se skriva pregledna razstava o stripovskem liku Jazbecu izredno samosvojega stripovskega avtorja Marka Kocipra, ki se v Mariboru v sklopu festivala Tinta predstavlja z jagodnim izborom dosedanjega dela na področju stripa oziroma ilustracije. Za Kociprovo delo je ob prepoznavnem likovnem in tudi pripovednem slogu značilno tudi vešče prepletanje erotike in satire, ki jo avtor redno začinja z aktualnimi družbenopolitičnimi peripetijami in vsakovrstnimi pikrostmi. Njegova dela odlikujejo izvrstna risba v dinamičnem dialogu s tekstom, jasne in berljive strukture ter često angažirane zgodbe, vseskozi prežete s pronicljivim humorjem in grotesknimi elementi. V mariborski galeriji bodo na ogled originalne risbe iz do sedaj izdanih albumov o Jazbecu, ob tem pa se obeta še vrsta drugih del, od plakatov do ilustracij. Neustrašne peripetije znamenitega junaka Jazbeca Kociper popisuje že v drugi stripovski trilogiji, klasično postavitev pa bo obogatilo več kiparskih oziroma ambientalnih intervencij, ki sta jih po Kociprovih motivih ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič. Ob odprtju razstave bo obiskovalce s svojim nastopom počastil tudi dr. Skavčenko, veliki poznavalec Jazbečevega življenja in dela.
MARKO KOCIPER (1968) je na stripovsko sceno vstopil sredi 90. let, ko je kot samouk hitro pritegnil pozornost s svojo risarsko bravuroznostjo. Izdal je več stripovskih albumov, svoja dela pa objavil v številnih publikacijah (Stripburger, Apokalipsa, Mladina, Literatura …); med leti 2005 in 2012 je stripe tedensko objavljal tudi v reviji Polet. Za svoje delo je prejel delovno štipendijo ZDSLU. Njegova dela so bila razstavljena na številnih stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih.
Odpiralni čas: pon.−pet.: 14.00−18.00
Razstava bo na ogled do 6. 11. 2020.
————————————————
produkcija: Forum Ljubljana / Stripburger
koprodukcija: Pekarna Magdalenske mreže
Vizualni material za novinarje: http://www.stripcore.net/press/kociper_k18/
Kako zgraditi uspešno blagovno znamko
Na tokratnem Start:up Musliju bomo pogledali v zakulisje snovanja blagovnih znamk in spoznali sestavine, ki ne smejo manjkati pri gradnji uspešnega branda.
Skozi pogovor bomo prisluhnili resničnim zgodbam o uspehu blagovnih znamk, ki so jih spisali naši tokratni gostje.
Povedali ti bomo:
– Kako se lotiti razvoja blagovne znamke?
– Česa pri gradnji blagovne znamke ne smeš izpustiti?
– Kaj loči uspešne blagovne znamke od manj uspešnih?
– Kako osvojiti srca potrošnikov?
– Katere so ključne napake pri snovanju blagovne znamke?
🗓 Program
19.00 – 20.30 Kako razviti uspešno blagovno znamko
Gostje dogodka: Tine Lugarič (Luna \TBWA), Uroš Mlakar (Quadro) in grafični oblikovalec Nenad Cizl.
Več o dogodku preberi tukaj 👉 bit.ly/3k4CIGQ
Enej Gala: Mule/Mules
//eng below//
Enej Gala: Mule
11. 9.—2. 10. 2020
KiBela/MMC KIBLA
Vljudno vas vabimo na odprtje samostojne razstave Mule Eneja Gale, ki bo v petek, 11. septembra 2020, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela (MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor).
Razstava se osredotoča na serijo Popravljenih predmetov, ki preko dialoga s prostorom postavijo pod drobnogled ideološko funkcionalnost vsakdanjih predmetov. Na predmete gledamo skozi paradigmo mul, ki so produkt dveh dovolj sorodnih vrst, da njihovo potomstvo prekaša svoje starše predvsem v fizični vzdržljivosti, a se izjalovi v trenutku reprodukcije, prav te prvotne funkcije, ki jih je postavila na svet. Kot metafora edinstvenega produkta svojega časa, se specializirana efektivnost izkaže za bolj pomembno od dolgoročnejšega obstoja nove vrste. Toda razstava ni biološka analiza pomanjkljivosti poljubnega subjekta ampak le metaforično gradivo, ki istočasno preizprašuje in poustvarja nekatere mite o sodobni družbi.
Pohlevnost kot značaj predmetnega se izjalovi prva, njen nadomestek izmaliči pogoje ocenjevalcem standarda. Morda bodo potrebne nove kategorije ali pa kar opustitev nekaterih miselnih vzorcev, ki spremljajo opisnost določene objektivnosti. Popravljenost zamišljena kot del evolucije, ki ne povrne izhodišč, ampak odpre nove možnosti neslutenih rezultant. Dejstvo, da ima biologija raje številke kot čute, se sliši enako sprano kakor še en brezokusen obed po predolgo kuhani muli. Je vsakršno delovanje le plod preganjavice kot absolut konstantno pod vprašajem? Skozi zgodovino smo v distopično prihodnost prisopihali brez letečih avtomobilov, večinoma na mulah, vsaj tisti, ki kronične obsedenosti s ciljem še niso zamenjali za enosmerni umik. Menjava uporabnostnih definicij za utrjeni status preživelega uporabnika se očitno izplača, pridobljena sila v izmenjavi pa ostaja presenetljivo učinkovita. Kdo si ni oddahnil, ko Mulina premoč v Asimovi trilogiji za las ni iztirila predvidene poti v prihodnost? Dvorezna perspektiva predmetov, ki nas obdajajo, se že dotika iztegnjenih vratov tistih, ki še vedno oprezajo za lučjo na dnu tunelov. Seliškarjeve so bile pametnejše od večine ostalih junakov, toda njihovo služenje se je le redko končalo z razumom.
Enej Gala (1990) je študiral slikarstvo na beneški Akademiji lepih umetnosti, kjer je 2015 opravil tudi magistrski študij. Leta 2014 je bil na študijski izmenjavi na akademiji WDKA (Willem de Kooning Academy) v Rotterdamu na Nizozemskem. Sedaj pa študij nadaljuje na Royal Academy Schools Postgraduate Programme v Londonu. Samostojne razstave: Prav Zvita Zver, kustos Andrej Medved, Mestna Galerija Nova Gorica 2020, Na ramenih pritlikavcev, Galerija Kresija, Ljubljana 2020, projekt MONO, ki ga organizira Localedue v Bologni 2019, Uporabljam ali opazujem? XVII. edicija festivala Maravee v Koprski Loži 2019, Prefabrick v galeriji Fabbrica del Vapore v Milanu (2016) in The Stable v beneški Galeriji A+A (2015). Med zadnjimi skupinskimi razstavami velja izpostaviti Aureola nelle cose: Sentire l’habitat, kustos Guido Molinari, Fondazione Michetti, Materia che avanza, kustos Denis Riva v Lanificio Paoletti, Follina, (IT) The natural, the (un)cleansed & the foreign, kustosinji Kaja Kraner in Lucija Smodiš, Station Gallery, Beirut (LB), Appocundria, kustosinja Marta Cereda, Casa Testori, Milan (IT) 2 Generaciji: Slikarstvo in Poezija, kustos Andrej Medved, Mestna Galerija Nova Gorica, (SL), Braintooling v Pieve Di Cadore z Dolomiti Contemporanee, Artissima Art Fair v Torinu, Pogled 8 v Galeriji Božidar Jakac (2016) in 31. mednarodnem grafičnem bienalu Nad tabo/ti / Over You, Mglc v Ljubljani (2015). Je član društva Fondazione Malutta, s katerim je na zadnje razstavljal v Giudecca Art District Benetke, Monitor Gallery v Rimu in Muzej Santa Maria della Scala v Sieni.
Vstop je prost. Odprtje bo potekalo v skladu s priporočili NIJZ.
Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2020.
Več informacij: kibla.org
Odpiralni čas: ponedeljek—petek od 10. do 18. ure.
_________________________________________
Enej Gala: Mules
11. 9.—2. 10. 2020
KiBela/MMC KIBLA
We kindly invite you to the opening of the solo exhibition Mules by Enej Gala, which will take place on Friday, September 11, 2020, at 7 pm in the KiBela art space (MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor).
The exhibition focuses on a series of Repaired Objects, which, through dialogue with space, scrutinize everyday objects’ ideological functionality. We observe these objects through the paradigm of mules, which are the product of two species related just enough for their offspring surpass their parents primarily in physical endurance but fail at the moment of reproduction, precisely these original functions which have placed it in the world. As a metaphor for its time’s unique product, specialized effectiveness proves to be more important than the long-term existence of a new species. But the exhibition is not a biological analysis of the shortcomings of any subject but only a metaphorical material that simultaneously interrogates and recreates some myths about modern society.
Tameness, as the character of the subject fails first, its substitute distorts the conditions of the standard’s assessors. New categories may be needed, or even the abandonment of some thought patterns that accompany a particular objectivity’s descriptiveness. Repairment is conceived as a part of the evolution that does not restore the starting points but opens up new possibilities for unimaginable resultants. The fact that biology prefers numbers to senses sounds just as washed out as another tasteless meal after a long sulk. Is any action only the fruit of paranoia as an absolute, always in question? Throughout history, we have entered the dystopian future without flying cars, mostly on mules, at least those who have not yet replaced the chronic goal-based obsession with the one-way retreat from society. Changing usability definitions for a solidified survivor status clearly pays off, and the force gained in the exchange remains surprisingly effective. Who hasn’t breathed a sigh of relief when Mule’s dominance in Asimov’s trilogy hasn’t narrowly paved the way for the future? The double-edged perspective of the objects surrounding us already touches the outstretched necks of those who still watch out for the light at the tunnels’ end. The Seliškar’s mules were smarter than most of the other heroes, but their service seldom ended in reason.
Enej Gala (1990) studied painting at the Venetian Academy of Fine Arts, where he also completed his master’s degree in 2015. In 2014, he was on a study exchange at the WDKA (Willem de Kooning Academy) in Rotterdam, the Netherlands. Now, however, he is continuing his studies at the Royal Academy Schools Postgraduate Program in London. Solo exhibitions: Prav Zvita Zver, curator Andrej Medved, City Gallery Nova Gorica 2020, On the shoulders of dwarfs, Kresija Gallery, Ljubljana 2020, MONO project organized by Localedue in Bologna 2019, Do I use or observe? XVII. edition of the Maravee Festival in the Koper Lodge 2019, Prefabrick at the Fabbrica del Vapore Gallery in Milan (2016), and The Stable at the A + A Gallery in Venice (2015). Among the last group exhibitions, Aureola Nelle Cose is worth mentioning: Sentire l’habitat, curator Guido Molinari, Fondazione Michetti, Materia che avanza, curator Denis Riva in Lanificio Paoletti, Follina, (IT) The natural, the (un) cleansed and the foreign, curators Kaja Kraner and Lucija Smodiš, Station Gallery, Beirut (LB), Appocundria, curator Marta Cereda, Casa Testori, Milan (IT) 2 Generations: Painting and Poetry, curator Andrej Medved, City Gallery Nova Gorica, (SL), Braintooling in Pieve Di Cadore with Dolomiti Contemporanee, Artissima Art Fair in Turin, Pogled 8 in the Božidar Jakac Gallery (2016) and the 31st International Graphic Biennial Over You, MGLC in Ljubljana (2015). He is a member of the Fondazione Malutta Society, with which he most recently exhibited at the Giudecca Art District of Venice, the Monitor Gallery in Rome and the Santa Maria della Scala Museum in Siena.
Admission is free. The opening will take place following the recommendations of the NIJZ/NIPH.
The exhibition will be on view until October 2, 2020.
More information: kibla.org
Opening hours: Monday-Friday from 10 am to 6 pm.
Potuj s KMŠ: Ujeta v Srednji Ameriki med pandemijo
Par mesecev nazaj smo vsi zaradi karantene ostajali v svojih domovih, ki smo jih le redko zapuščali. Klara Avsenik pa nam bo predstavila, kako je med pandemijo obtičala v Srednji Ameriki, kaj se ji je dogajalo ter kakšne prigode in zaplete je doživela. 😎
📍Svojo zgodbo nam bo predstavila v sredo, 23. 9. 2020 ob 18:00 v Pisarni.
Klara je strastna popotnica, fotografinja in velika gurmanka, ki jo poznamo tudi pod njenim blogom

Curryandlove

, kjer nas redno razvaja s fotografijami iz različnih koncev sveta, v zadnjem času pa snema tudi simpatične vloge.

Klara je v času korona virusa obtičala v Hondurasu. Z nami bo delila, kako je doživljala to obdobje, ko se dva meseca nikakor ni mogla vrniti domov. Ko pa se je, pa je potovala več kot 80 ur. Preden se je svet ustavil je potovala po Gvatemali in El Salvadorju, tako da bo beseda tekla tudi o tem. Skozi pripoved in fotografije nam bo omogočila, da tudi mi izkusimo pisano kulturo ter bogato zgodovino centralne Amerike. 🌍
❗ Prijava na dogodek je OBVEZNA. Prijaviš se lahko tukaj:https://bit.ly/3lZyz8R
*Število prijav je zaradi ukrepov NIJZ strogo omejeno, zato priporočamo, da se na dogodek prijaviš čimprej.
Ker se bo dogodek izvajal v notranjem prostoru, je uporaba zaščitne maske obvezna. Prav tako prosimo, da skrbiš za razkuževanje rok, vzdržuješ varnostno razdaljo ter na dogodek prideš samo zdrav/a.
Za ta micene: Pravljica z ustvarjalnico
Pravljice so ključni del otroštva vsakega otroka. 😄
Otroci sprva le s poslušanjem (nato pa s samostojnim prebiranjem) krepijo svojo domišljijo, jo nadgrajujejo in se hkrati učijo. 🤓
Poslušanje pravljic in obiskovanje knjižnih uric na obraz vsakega otroka nariše nasmeh.
Prav zato smo za otroke študentskih (in drugih!) družin v sodelovanju z neprofitnim društvom

Društvo Jasa

pripravili pravljično urico, ki ji bo sledila ustvarjalna delavnica. 🎨✨

Pravljična urica bo potekala v Pisarni (Vetrinjska ulica 30) v sredo, 16. 9. 2020, s pričetkom ob 17:00.
Zaradi zagotavljanja primernih pogojev po priporočilih NIJZ je številno mest omejeno, zato svojo družinico hitro prijavi na 👉 https://forms.gle/jZvxs7dgytJRXFur6