Medgeneracijska delavnica: Izdelava brošk iz jeansa
Bodi eko in si najljubša oblačila popestri z recikliranimi broškami. Starim kavbojkam bomo dali nov namen na medgeneracijski delavnici, ki jo bo vodila Diana Šercer Stojanovič.
Delavnica bo potekala prek aplikacije ZOOM, material zanjo boste pred delavnico prevzeli v CZM.
Cena: 5 € za odrasle, mladi in otroci brezplačno.
Obvezne so predhodne prijave na mail ali telefonsko številko 040/255-568.
Tečaj nemškega jezika
Se želiš naučiti ali nadgraditi znanje nemškega jezika? Pridruži se nam na tečaju nemškega jezika! Začnemo v ponedeljek, 25. 1. 2021, ob 17:30.
Prijave zbiramo za za začetni in nadaljevalni tečaj, izvedel se bo tisti, za katerega bomo prejeli več prijav. Prijave zbiramo na mail ali 040 255 568.
Tečaj je namenjen mladim med 15. in 30. letom.
Tečaj obsega: 30 ur / 15 srečanj
Cena: 45€ ob minimalno 6 udeležencih
Vodi: Miha Gabrovšek, univ. dipl. nemcist
Spletne Nedelce: Hilda v deželi trolov
Hilda v deželi trolov
Deklica Hilda živi v idilični gorski vasici z mamo in živalskim prijateljem Twigom, pol lisičko pol jelenom. Rada riše, predvsem pa rada raziskuje svet okoli sebe. Na svojih raziskovalnih pohodih sreča kup pravljičnih bitij, tudi strašnega trola.
Zgodbe o priljubljeni striparski junakinji angleškega striparja Luka Pearsona lahko končno beremo tudi v slovenskem jeziku. Hildo in njene prijatelje vam v tokratnih Spletnih Nedelcah v živo predstavlja prevajalec stripa Boštjan Gorenc Pižama.
Pridružite se mu v nedeljo ob 11.00 v živem javljanju na FB profilu Vodnikove domačije.
Dogodek pripravljamo v sodelovanju z založbo Didakta.
***
Spletne Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.
Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.
AFRIKA IN DEDIŠČINA GIBANJA NEUVRŠČENIH
Po dogodkih, na katerih smo osvetlili miselnost Frantza Fanona in Achilla Mbemba, se bomo tokrat v pogovoru s Tino Palaić in Draganom Petrevskim posvetili Gibanju neuvrščenih, ki je s svojo nevtralno politiko stkalo pomembne vezi med Jugoslavijo in nekdanjim koloniziranim svetom. Ob kritični oceni dekolonialnih teženj tedanje politike, bomo v središče pogovora postavili prenos in izmenjavo znanj in kulture, ki je pomembno vplivala tudi na obdobje plodnega prevajanja afriške literaturi pri nas.
Pogovoru lahko prisluhnete preko zooma https://us02web.zoom.us/j/ ali preko prenosa v živo na FB profilu Vodnikove domačije.
Vabimo tudi, da zastavite vprašanja.
Tina Palaić je etnologinja, kulturna antropologinja in pedagoginja. Je tudi doktorska kandidatka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se posveča vlogi in pomenu muzejev, še zlasti Slovenskega etnografskega muzeja, pri zbiranju in predstavljanju dediščine neevropskih ljudstev iz obdobja neuvrščenih.
Dragan Petrevski je doktorski študent na Podiplomski šoli ZRC SAZU. Znotraj modula Kulturna zgodovina se ukvarja s proučevanjem in vključitvijo teorije medijskih memov v individualno in kolektivno proizvodnjo, ohranjanje in prenos spominov na Jugoslavijo preko digitalnih medijev.
Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.
Petkovo sukanje
Vabljeni na druženje, plesanje in poslušanje, iz naše dnevne sobe v vašo.
DJ Miha Žabkar nam bo tudi tokrat pripravil pandemijsko različico petkovega “Vilharjeva” večera.
Vabljeni z vklopljenimi spletnimi kamerami, da si pomahamo 🙂
Iz nekoč v danes – v živo Urška Hlebec
Pravljice iz različnih svetovnih izročil v interpretaciji igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Poslušali bomo igralko Urško Hlebec in pravljico Pehta v Črni lopi.
Glasbena oprema je delo Tine Ogrin.
Projekt je nastal v sodelovanju med Lutkovnim gledališčem Ljubljana, 3. programom Radia Slovenija – programom Ars in samostojno umetnico, pesnico, pisateljico ter pripovedovalko Anjo Štefan.
Dan D, spletni koncert iz »kraterja« Cankarjevega doma, premierno predvajanje
Prvi open air koncert leta 2021! Kakor pritiče bendu, kot je Dan D, bo ta koncert v Cankarjevem domu ponovno nekaj posebnega. In zakaj ne bi mogel biti tudi pozimi pod milim nebom, če že morajo biti vse dvorane izpraznjene? Tako smo skupaj našli »nov« prostor, pljuča Cankarjevega doma, ki omogočajo dovod svežega zraka v dvorane, le da tokrat to ne bo potrebno in bo zrak zajela novomeška peterica skupaj s podpornim osebjem tehničnih strokovnjakov zasedbe in Cankarjevega doma. »Tihe« uspešnice Dan D bodo zadihale na novo, obdane z grelci in snopi žarometov, ki bodo nadomestili sončne žarke. Zato bo glasba toliko bolj topla, v vaših domačih naslonjačih pa boste lahko uživali ob novih različicah priljubljenih uspešnic, kot so Voda, Čas, Plešeš, in drugih, ki bodo to postale na ta večer. Dobro leto po dveh razprodanih koncertih se Dan D torej vrača v Cankarjev dom, na novo prizorišče v labirintu atrijev, hodnikov in zasilnih izhodov ali skrajšano v kraterju našega največjega kulturnega centra.
Ekskluzivni koncert si lahko ogledate brezplačno v spletnem prenosu na YouTube kanalu in Facebook strani Cankarjevega doma. Posnetek bo na voljo še 24 ur po premieri.
Spletni Maestro™, odpuljen boj za impro prestol
⭐️Spletni Maestro™⭐️
Odpuljen spopad za medmrežni impro prestol
Maestro™ je za licenčni format improvizacijskega tekmovanja, ki že vrsto let zabava gledališke dvorane po celem svetu, v zadnjem času pa tudi, predvsem zaradi nastale 🦠situacije🦠, tudi na spletu!
V večeru, polnem spontanih vzponov in padcev, se bo 🔟 odličnih improvizatorjev pod skrbno taktirko režiserja potegovalo za naslov najboljšega internetnega improvizatorja ali improvizatorke večera. 🔥Vsak izmed njih bo predstavljal en slovenski impro projekt!🔥
Skozi zgodbe, ki vas bodo nasmejale do solz, vas ganile do srca in enostavne očarale, se bodo borili za vašo naklonjenost in točke – krog za krogom boste namreč odločali, kateri izmed improvizatorjev bo preživel in kateri odpadel. Na koncu preživi le en in edini – Maestro!👸🤴
V boj se podajajo:
1. Eva Jus (branilka naslova)
2. Tim Kern
3. Peter Frankl
4. Mojca Frim
5. Liza Močnik
6. Jan Hrušovar
7. Dino Kapetanović
8. Vid Sodnik
9. Mojca Štefanič
10. Rok Škrlep
🎥Prenos na Facebook live @fb.com/iglutheatre🎥
🎤Moderatorka: Sara Šoukal
🎬Režiser: Juš Milčinski
💻Slika in povezava: Zoom in Facebook Live
🎟Donacije: paypal.me/kdiglu
💵Produkcija: KD IGLU – Improvizacijsko gledališče Ljubljana, partnerji so: Impro liga in Društvo Impro, SNiG – Slovensko narodno impro gledališče, ImproŠke, BIZON, Lastniki humorja, KUD KIKS in Banda Ferdamana
💻www.iglutheatre.com
V živo preko spleta: PREKLET NAJ BO IZDAJALEC SVOJE DOMOVINE!
V ŽIVO PREKO SPLETA
Oliver Frljić
PREKLET NAJ BO IZDAJALEC SVOJE DOMOVINE!
Režija: Oliver Frljić
Oliver Frljić se v predstavi loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, okvir za njegovo preizpraševanje meja umetniške in civilne svobode pa so fragmenti zgodbe o razpadu Jugoslavije, fragmenti, ki odpirajo dileme, s katerimi se srečujemo vsi, a si pred njimi pogosto zatiskamo oči in ušesa. Da je tema univerzalna, so potrdila uspešna gostovanja na uglednih festivalih po vsem svetu. Podobno kot zapiše kritičarka francoskega Le Figaroja, se povsod strinjajo, da uprizoritev »useka krepko, in to namerno. […] Te igralke in igralci […] verjamejo v moč gledališča, ki združuje, razsvetljuje in deluje. V naši scrkljani družbi, v kateri so odri zasičeni s ‘kulturnimi proizvodi’ brez okusa, je to zelo dobra novica.«
Zasedba: Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl
Predstavo bomo odigrali v spodnji dvorani, jo snemali s tremi visokoločljivostnimi kamerami in neposredno prenašali preko spletnega mesta Tretji oder.
Dežela pridnih: Kulturni boj

Dežela pridnih: Kulturni boj
Vodi: Erik Valenčič
Gosta: Enos Kugler in Zlatan Čordić – Zlatko
Odkar je 13. marca preteklega in malodane v vseh pogledih prekletega leta 2020 na oblast prišla tako imenovana Janševa vlada, je kultura doživela toliko napadov, da tu ne moremo našteti vseh, in ker so dobro dokumentirani, jih tudi ni treba. Na mestu ni niti preteklik, kajti napadi potekajo še naprej. Tokrat bomo govorili predvsem o položaju samozaposlenih na področju kulture z vidika dveh glasbenikov; oba sta se izpostavila z opozarjanjem na krivice, ki se dogajajo kulturnikom in umetnikom. Temeljni vprašanji bosta: kako naj se leto 2021, ko govorimo o boju za kulturo, razlikuje od prejšnjega oziroma kako v širšem boju proti oblastniškim prizadevanjem po vzpostavitvi avtokracije v Sloveniji angažirati sámo kulturo.