AMEBA v kinu
AMEBA
distopična drama / režija: Blaž Završnik / scenarij: Dario Nožić Serini, Blaž Završnik / glasba: Matter, YGT / igrajo: Dario Nožić Serini, Matej Tunja, Luka Lah, Anja Drnovšek, Sebastjan Starič, Mojca Partljič, Maša Grošelj, Mia Skrbinac, Bonino Englaro, Davor Janjić / 2021, Slovenija / 72′
Preteklost je pozabljena. V prihodnosti ni upanja. Distopija je postala realnost.
Trije fantje na robu družbe se trudijo preživeti s kriminalom in postati nekdo, a razpadli sistem, v katerem živijo, jim to ves čas preprečuje. Ko v mestu zmanjka še vode, se njihova življenja zapletejo v spiralo nasilja in slepe sle po pravici.
Film Ameba je bil v celoti posnet v Kamniku, glavni ustvarjalci in protagonisti filma pa so člani kamniške trap skupine Matter.
»Film problematizira distopično smer razvoja družbe, kot jo čutimo v zadnjih letih. Socialna država je oddaljen spomin, vsi državni viri se privatizirajo, paravojaške enote opravljajo delo policije. Interneta ni, ostali mediji pa so samo še propagandni stroj korporacij.«
Izmenjevalnica @Pritličje
Živ!
Po skoraj enem letu se vračamo v center! Svoj tabor second hand tekstilij bomo tokrat postavili kar pred vsem ljubim Pritličjem ❤
Toplo vabljeni, da na varno razdaljo in z razkuženimi rokami prinesete prehranske izdelke ali izdelke za higieno in jih izmenjate za rabljena #trešik vintage oblačila in predmete.
Yip!
Vedno vaši
Ponosno Ponošeni
♥♥♥
___________________________________________________
♥ KAJ IZMENJUJEMO NA IZMENJEVALNICI? ♥
Izmenjujejo se predmeti in oblačila, ki so bila donirana Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana in jih prejemniki pomoči niso izbrali in bi bila sicer odpeljana v predelavo. Z vašim obiskom jih pretvorimo v prehranske, higienske izdelke in čistila, s katerimi obogatimo osnovne pakete pomoči Rdečega križa.
♥ KAKO POTEKA MENJAVA? ♥
Glede na število doniranih izdelkov prejmeš kupon z vrednostjo v kateri si lahko izbereš oblačila ali predmete.
1 doniran izdelek = 1 kozarec medu ali liter mleka ali kozarec vložene zelenjave ali vrečka polente ali paradižnikova omaka, ipd.
Oblačila in predmeti so razporejeni v priporočene vrednostne razrede od 1 do 10.
Na primer, za 1 doniran izdelek si lahko izbereš rutko, kravato ali kozarec, za 4 donirane izdelke obleko, za 10 kovček.
V primeru, da celotne vrednosti kupona ne porabiš, ga lahko vedno vnovčiš tudi na naslednjih Izmenjevalnicah.
♥ KAJ LAHKO PRINESEŠ ZA MENJAVO? ♥
Hrano
(kozarec marmelade, medu, liter trajnega mleka, paradižnikovo omako, kozarec vložene zelenjave, tunino, pašteto ali za katerikoli drug trajni prehrambeni izdelek) ali
higienske pripomočke in čistila
(tamponi, zobna ščetka, šampon, toaletni papir, zobna pasta, ipd.)
♥ PRIJAZNO OPOZORILO ♥
Žal domačih izdelkov (marmelad, sirupov ipd.) ali izdelkov, ki potrebujejo hrambo v hladilniku zaradi pravil in logističnih omejitev ne moremo sprejemati.
S̲p̲r̲e̲j̲e̲m̲a̲m̲o̲ ̲l̲a̲h̲k̲o̲ ̲l̲e̲ ̲i̲z̲d̲e̲l̲k̲e̲ ̲z̲ ̲o̲z̲n̲a̲č̲e̲n̲i̲m̲ ̲r̲o̲k̲o̲m̲ ̲u̲p̲o̲r̲a̲b̲e̲,̲ ̲u̲p̲o̲r̲a̲b̲n̲i̲h̲ ̲v̲s̲a̲j̲ ̲š̲e̲ ̲1 ̲mesec.̲
Kupon za izmenjavo prejmeš izključno za donacijo prehranskih, higienskih izdelkov, čistil.
♥ LOKACIJA ♥
Hostel Tresor na Čopovi ulici, poleg trgovine Muller.
♥ POMEMBNO OBVESTILO ♥
Izmenjevalnica je dobrodelni projekt, ki temelji na pošteni menjavi in krepitvi solidarnosti,, zato ne želimo, da postane Izmenjevalnica priložnost za »preprodajalce« izbranih stvari, ampak prostor za širjenje zavesti o ponovni uporabi in odgovornosti do soljudi.
______________________________________________________
______________________________________________________
// ENGLISH //
Dear amigos, Friends and all the other beings of the internet!
The exchange event of IZMENJEVALNICA takes place at
Red Cross Humanitarian Aid Center (Tržaška 132)
*every 3rd Friday: 16.00 – 19.00
and
every first Thursday at Hostel Tresor (Čopova 32): 16.00 – 19.00
You can bring food, hygiene products or new school supplies and exchange them for second hand, vintage clothes or objects!
Bring them frends along!
#traschick #arriva
____________________________________________________
____________________________________________________
♥ HOW DOES IZMENJEVALNICA WORK? ♥
It’s quintessentially a swap shop. You bring food, toiletries, and cleaning supplies, which you can exchange for second-hand clothes and other items provided by the Red Cross. Your contributions are given to the people in need.
The items you bring are swapped for tokens (1 donated item = 1 token), which you then exchange for vintage clothes or objects.
For example: you can exchange 1 token for a scarf, a tie, or a glass, 4 tokens for a dress, or 10 tokens for a suitcase.
If you don’t manage to spend all of your tokens, worry not! You can always come to the next Izmenjevalnica. Your tokens are literally immortal.
♥ WHAT CAN I BRING WITH ME? ♥
You can only get tokens for:
FOOD: a jar of marmalade or honey, milk, tomato sauce, pickled vegetables, tuna, pasta, flour, patés, and other canned foods
TOILETRIES AND CLEANING SUPPLIES: tampons, toothbrushes, shampoo, toilet paper, tooth paste, etc.
♥ A FRIENDLY WARNING ♥
Alas, homemade products (like jams or syrups) and items that need to be refrigerated will be rejected due to health and safety reasons.
WE ONLY ACCEPT FOOD THAT EXPIRES MORE THAN A MONTH AFTER WE GET IT
♥ IMPORTANT NOTICE ♥
Izmenjevalnica is a charity project. It operates on the principles of fair trade and solidarity. Let’s raise awareness about product reuse and social responsibility!
LET’S JAZZ TOGETHER!
Hello Jazz Friends,
Due to the construction of our home base, JAZZ CLUB GAJO is warmly inviting you to SUMMER JAZZ JAM SESSIONS every Monday at our new temporary location HOTEL UNION GARDEN!
Our first Summer Jazz Jam Session will be on August 2nd starting at 7PM all tickets are free.
WELCOME TO SUMMER JAZZ NIGHTS!
Let’s Jazz Together!
Jazz Club Gajo Group!
KVARTET CHAGALL: Komedija 700 let Alighierija (Italija)
*V skladu z vladnim odlokom se kulturnih prireditev lahko udeležijo zgolj osebe, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa, prebolelosti ali cepljenju.
Paolo Skabar, violina
Matteo Ghione, violina
Jacopo Toso, viola
Ilsu Guresci, violončelo
Interpret: Pierluigi Pintar
Scenografija, multimedija, režija: Francesco Lopergolo
Moderator: Igor Velše
Komedija je posvečena 700 letnici smrti Danteja Alighierija in ustvarjena z namero, da osvetli pesnikovo strast do glasbe. Predstava je zasnovana kot unikum, kjer se izmenjujejo in prepletajo pripovedovalčev glas, projekcije slik in scenografija z digitalno grafiko ter seveda komorna glasba, ki jo v živo izvaja Kvartet Chagall. Gre za edinstveno in inovativno gledališko predstavo, katere glavni namen je skozi več vrst vizualne, glasbene in dramske umetnosti, predstaviti čustva in občutke, ki jih vzbujajo najpomembnejše epizode Dantejevega pekla. Umetniki so se s projektom namenoma oddaljili od utirjenega akademskega pristopa, saj kompleksnejši izraz skozi več medijev hkrati občinstvo na nevsakdanji način potopi v vrtinec čustev in jih poistoveti z Dantejevimi liki, kar nedvomno pred(po)stavlja nadvse zanimivo izkušnjo.
Kvartet Chagall, čigar ime je navdihnila slavna slika belorusko-francoskega slikarja Marca Chagalla Modri violinist (1913), sestavljajo mladi glasbeniki iz Italije in Turčije, ki so se med študijem srečali v Trstu. Člani, ki so jih oblikovale številne izkušnje s komorno glasbo, so leta 2014 ustanovili kvartet, da bi se skupaj poglobili v osrčje tradicionalnega repertoarja godalnih kvartetov in redko zaigranih kompozicij ter svetovnih premier. Zasedbo med drugim odlikuje velika strast do igranja in odlična pozornost do dinamike ter podrobnosti partitur. Prejela je številne nagrade, med njimi zlato nagrado in dve posebni nagradi na 9. mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél v Sloveniji, prvo nagrado na 30. tekmovanju Lilian Caraian v Italiji in uvrstitev v finale (3. mesto) na mednarodnem tekmovanju Cameristi dell’Alpe Aria leta 2016 v Italiji. Kvartet redno nastopa na festivalih uveljavljenih institucij v Italiji in tujini, kot so Koncertno društvo Parma, Koncertno društvo Trst, Amici della Musica W. de Angelis iz Campobassa, Komorna glasba ACM iz Trsta, Združenje Rodolfo Lipizer iz Gorice in mnogi drugi. Glasbeniški sestav si je prislužil veliko pohval za premierne izvedbe skladb skladateljev, kot sta N. Jappelli in C. Chiacchiaretta, sodeloval pa je že z velikimi umetniki, kot so Giampaolo Bandini, Cesare Chiacchiaretta in Igor Zobin. Oktobra 2019 je Kvartet Chagall izvedel osem koncertov na Kitajskem, kjer je nastopil v najznamenitejših koncertnih dvoranah, vključno z Nacionalnim centrom za uprizoritvene umetnosti v Pekingu, Velikim gledališčem (Shandong Grand Theatre) v Jinanu, koncertno dvorano v Harbinu, Umetniškim centrom Guotai v mestu Chongqingu in Šanghajskem mestnem gledališču.
V primeru dežja, bo koncert izveden v Hribarjevi dvorani.
Koncert bomo izvedli v sodelovanju z ustanovo Imago Sloveniae.
Grajski piskači
Grajski/mestni piskači so z grajskega stolpa Ljubljančane vabili h kosilu, jih opozarjali na svečane prihode pomembnežev in svarili pred nevarnostmi ter hkrati skrbeli, da je bila ura na stolpu točna.
V srednjem veku je na vrhu ljubljanskega grajskega hriba stal stolp z uro. Z njega je za sovražnikom in požari budno oprezalo oko paznika, na lesenem hodniku je bil prostor tudi za štiri piskače, ki so vsak dan ob 11.00 trobili v svoj rog, pozavno in kornet. Piskali so tudi zvečer in naznanjali zapiranje mestnih vrat, piskali so na semanji dan, ob obiskih veljakov in imenitnežev v Ljubljani ter opozarjali na nevarnosti, ki so grozile mestu.
Mestni piskači so bili za svoje delo plačani, nekaj v denarju, nekaj v drveh in uniformah – zelenih livrejah. Plača ni bila velika, zato se jih je dalo najeti tudi za piskanje ob porokah, krstih, praznovanjih, menda pa so igrali tudi podoknice po naročilu snubca.
Stolp piskačev so ob koncu 18. stoletja porušili, piskači pa so službo izgubili že prej.
Grajskim piskačem lahko prisluhnete vsako soboto med 31. 7. in 25. 9. 2021 ob 11.30.
Projekt izvajamo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana.
Pogovor z nominiranci za nagrado novo mesto
Založba Goga in Društvo slovenskih literarnih kritikov vabita na predstavitev nominirancev za nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb novo mesto.
Letošnja žirija za nagrado novo mesto v sestavi Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica) je v poročilu zapisala: »Na koncu smo se enotno odločili za četverico del, ki so bila v celoti, formalno in vsebinsko, najbolj skladna, zaokrožena in prepričljiva in ki so izkazovala visoko literarno raven.«
Nominiranci za nagrado novo mesto so:
– Marko Golja: Prepozno, pozneje (LUD Literatura, 2020)
– Anja Mugerli, Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020)
– Carlos Pascual, Nezakonita melanholija, prevod Mojca Medvedšek (LUD Šerpa, 2020)
– Agata Tomažič, Nož v ustih (Založba Goga, 2020)
Lepo vabimo, da se nam pridružite.
Pripravljamo v sodelovanju z Založbo Goga.
_____
V primeru lepega vremena bo pogovor potekal na vrtu domačije, če bo vreme slabo pa v dvorani na podstrehi. Vstopnina 2 eur.
Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Beletrinini trubadurji: Vlasta Nussdorfer v Slovenskih Konjicah
Po lanski uspešni seriji literarnih dogodkov, ki so potekali po celotni Sloveniji, bodo Beletrinini trubadurji letos ponovno zaokrožili po državi in se srečali s svojimi bralkami in bralci iz oči v oči. Z avtorji bo na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki bo za bralce pripravila izbor knjig po posebno ugodnih cenah.
Vabimo vas na pogovor z Vlasto Nussdorfer v sredo, 18. avgusta 2021, ob 19. uri pred knjižnico v Slovenskih Konjicah.
🎶 O trubadurki:
Vlasta Nussdorfer v avtobiografiji Nekaj vam želim povedati prvič na ogled postavlja svojo izredno zanimivo, dinamično in ustvarjalno poklicno pot. Sprehodi se od svojega otroštva do poklica tožilske pripravnice, namestnice tožilca, okrožne, višje in vrhovne državne tožilke.
O knjigi Nekaj vam želim povedati 👉 https://beletrina.si/knjiga/nekaj-vam-zelim-povedati
Več o potovanju Beletrininih trubadurjev 👉 https://beletrina.si/novice/beletrinini-trubadurji-2021
Dogodek je del programa literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike
Slovenije.
Beletrinini trubadurji: Petra Pogorevc v Tolminu
Po lanski uspešni seriji literarnih dogodkov, ki so potekali po celotni Sloveniji, bodo Beletrinini trubadurji letos ponovno zaokrožili po državi in se srečali s svojimi bralkami in bralci iz oči v oči. Z avtorji bo na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki bo za bralce pripravila izbor knjig po posebno ugodnih cenah.
Vabimo vas na pogovor s Petro Pogorevc, avtorico biografskega romana o življenju Radka Poliča Raca, v torek, 3. avgusta 2021, ob 20.30 uri, pred Knjižnico Tolmin.
🎶 O trubadurki:
Petra Pogorevc je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1993 in 2007 je delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2017 se je vpisala na doktorski študij na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT v Ljubljani. Knjiga z naslovom Rac, ki je nastala po intenzivnih pogovorih z Radkom Poličem, je napisana v prvi osebi ednine, bogatita jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca.
Več o potovanju Beletrininih trubadurjev 👉 https://beletrina.si/novice/beletrinini-trubadurji-2021
Dogodek je del programa literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Sílvia Pérez Cruz presents Farsa (solo show)
Sílvia Pérez Cruz presents Farsa (solo show)
V Ljubljano se vrača ena najbolj intrigantnih pevk današnjega časa. Sílvia Pérez Cruz s svojim izjemnim glasom in izraznostjo prepriča in navduši vsakega ljubitelja glasbe. Če je pred petimi leti nastopila v duu s kitaristom Totijem Solerjem, se bo tokrat predstavila solo s projektom, ki je dialog med glasbo in drugimi umetniškimi disciplinami.
Sílvia Pérez Cruz je svojo ljubezen do umetnosti udejanjala ne samo v glasbeni šoli, temveč tudi v šoli za umetnosti Alartis (Espai de creació) svoje matere, kjer sta kraljevala obilje prostora, virov in svobode ter soobstoj različnih umetniških disciplin. Sílvia se npr. spominja, da so v tej šoli otroci s čokolado naslikali glasbo, ki jo je zaigrala na saksofon. Spominja se tudi, da je mama med poučevanjem risanja igrala na kitaro. Tako ni presenetljivo, da se ob glasbi, svojem naravnem mediju izražanja in viru strasti, Sílvia predano posveča umetnosti. V njeni kreativnosti so srečevanja z drugimi umetniki ključna za raziskovanje novih, neprehojenih poti in za prepoznanje, kako vsaka umetniška govorica izraža isto resničnost.
Sílvijin novi projekt predstavlja skladbe, ki jih je napisala v sodelovanju z drugimi umetniki in spajajo različne umetniške discipline: gledališče, film, ples, slikarstvo, fotografijo, poezijo. Najdemo jih lahko (vsa iz l. 2018) v filmu La noche de 12 años (Dvanajstletna noč), avtorski glasbi za delo Grito Pelao v sodelovanju s plesalko Rocío Molina ter glasbi za dramsko delo Cyrano z igralcem Lluísom Homarjem v glavni vlogi.
V duhu tega interdisciplinarnega dialoga in za ustvarjanje skladnosti bo kot rdeča nit projekt povezoval cikel fotografij. Vsaka fotografska podoba bo naslovnica oz. slogovna identifikacija posamične skladbe. Sílvia je svoje obličje posodila v namene odrske maske: za vsako teh naslovnic njen obraz služi kot slikarsko platno, izdelek pa vsakokrat neposredno navdihuje glasba.
Abonma Glasbe sveta in mednarodni festival Druga godba
Gallusova dvorana, 15, 20, 23 EUR
***
Kupljene vstopnice za Gallusovo dvorano veljajo za novi termin, za Linhartovo dvorano jih je treba zamenjati. Če se koncerta ne bi mogli ali želeli udeležiti, izdamo dobroimetje ali vrnemo kupnino. Zahtevek o menjavi oz. vračilu pošljite na vstopnice@cd-cc.si. Za festivalske vstopnice Druga godba 2020 / Abonma Druga godba 2020 ni mogoče zahtevati vračila kupnine.
Imetnikom festivalskih vstopnic Druga godba 2020 / Abonma Druga godba 2020 bomo pred koncertom Sílvie Pérez Cruz izdali nove vstopnice. Izdaja vstopnic bo potekala eno uro pred prireditvijo pred vhodom v dvorano. Prosimo, da svoje festivalske vstopnice pred izdajo nove vstopnice predložite pooblaščeni osebi.
Koncert je bil prvotno napovedan za 13. maj, nato prestavljen na 9. november 2020 ter pozneje na 4. maj in 26. julij 2021.
_____________________________________
Skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v RS se lahko od 23. 7. 2021 javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj).
Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.
V dvoranah je na voljo toliko sedežev, kot je ob dogodku dovoljeno skladno z odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom ter ob upoštevanju navodil in priporočil NIJZ.
Pogoj za vstop v dvorano je predložitev dokazil o izpolnjevanju PCT pogoja.
Prosimo, da pri pregledu vstopnic pokažete tudi ustrezno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.
Evropa – dediščina humanistov
EVROPA – DEDIŠČINA HUMANISTOV
Dokumentarna razstava je koprodukcija Goethe-Instituta Ljubljana in Cankarjevega doma Ljubljana s pomočjo Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki jo partnerji predstavljajo ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije.
Evropa – dediščina humanistov se poklanja evropski dediščini humanizma in predstavlja pionirje in pionirke humanistične misli, ki so s širjenjem svojih idej ključno prispevali k razvoju evropske družbe skupnih vrednot. Razstava se osredotoča predvsem na evropske vrednote, kot so človeško dostojanstvo ne glede na spol, starost, etnično poreklo in vero, svoboda, demokracija in kritično mišljenje.
Ideje in vrednote, ki utemeljujejo sodobno Evropo in njene sosede, so bile zasnovane in uveljavljene v času renesanse in velikih humanistov. Razstava Evropa – dediščina humanistov ne predstavlja le slovitih učenjakov in mislecev med 15. in 18. stoletjem, temveč tudi manj znane humaniste in humanistke, ki so se uresničevali v senci svojih sodobnikov. Vse te vplivne osebnosti so s svojimi nazori in vrednotami trajno zaznamovale Evropo in ideale Evropske unije. Razstavo lahko štejemo za razširjeni »kdo je kdo« imen, ki so botrovala »rojstvu« evropskih vrednot.
Predstavljeni člani in članice:
Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Flandrija, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Litva, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.
Na predlog Slovenske akademije znanosti in umetnosti je slovenska predstavnika na razstavi izbiral zgodovinar doc. dr. Marko Štuhec (Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani). Med predstavljene humaniste je uvrstil Primoža Trubarja, tvorca slovenskega knjižnega jezika in vodilnega slovenskega protestanta, ter Avguština Prygla, klerika in polihistorja, ki je najizrazitejši humanist prvih treh desetletij 16. st. na Slovenskem.
Ogled razstave je brezplačen.
Za dogodke v okviru razstave sledite naši razpravi.
“ŠE VEDNO SE UČIM” (Michelangelo)
Prisrčno vabljeni!
///////////////////////////////////////////////
Europa – Erbe der Humanisten I Ausstellung
Goethe-Institut Ljubljana lädt in Zusammenarbeit mit dem Kultur- und Kongresszentrum Cankarjev dom im Rahmen der slowenischen EU-Ratspräsidentschaft zur Ausstellung
„Europa – Erbe der Humanisten“ ein.
„Europa – Erbe der Humanisten“ würdigt das europäische Erbe des Humanismus und stellt dabei humanistische Vordenker Europas der letzten Jahrhunderte vor. Diese leisteten durch die Verbreitung ihrer Ideen einen zentralen Beitrag für die Entwicklung einer europäischen Wertegemeinschaft. Die europäischen Werte, wie eine von Geschlecht, Alter, Ethnizität und Religion unabhängige Menschenwürde sowie Freiheit, Demokratie und kritisches Denken, werden in der Ausstellung besonders hervorgehoben.
Das moderne Europa und seine Nachbarländer beruhen auf Ideen und Werten, die in der Epoche der Renaissance und der großen Humanisten geformt und etabliert wurden. Die Ausstellung “Europa – Erbe der Humanisten” stellt nicht nur bekannte Gelehrte und Denker vor, die zwischen dem 15. und 18. Jahrhundert lebten, sondern auch weniger bekannte Humanisten und Humanistinnen, die im Schatten ihrer Zeitgenossen wirkten. All diese einflussreichen Persönlichkeiten, ihre Konzepte und Werte hatten einen nachhaltigen Einfluss auf das heutige Europa und die Ideale der Europäischen Union. Die Ausstellung kann als ein “wer ist wer” der Namen betrachtet werden, die sich um die Entstehung der europäischen Werte verdient gemacht haben.
Mitwirkende Länder:
Österreich, Bulgarien, Zypern, Tschechien, Flandern, Frankreich, Griechenland, Kroatien, Italien, Litauen, Ungarn, Deutschland, Niederlande, Polen, Portugal, Rumänien, Slowakei, Slowenien, Spanien, Schweden, die Schweiz und Großbritannien.
Auf Vorschlag der Slowenischen Akademie der Wissenschaften und Künste wurden die slowenischen Vertreter vom Historiker Prof. Dr. Marko Štuhec ausgewählt. Er präsentiert den Schöpfer der slowenischen Literatursprache und den wichtigsten slowenischen protestantischen Prediger Primož Trubar sowie Kleriker, Polyhistoriker und den bedeutendsten Humanisten der ersten drei Jahrzehnte des 16. Jh. in Slowenien Avguštin Prygl.
Der Eintritt ist kostenlos.
Wir freuen uns auf Sie!