12. PR teater
⏰ KDAJ? 24. november 2021
📍 KJE? Kjerkoli
🧐 KAJ? Pokaži Razliko
PR teater, največji in najbolj prepoznaven projekt Študentske sekcije Slovenskega društva za odnose z javnostmi (ŠS PRSS), letos poteka že dvanajstič!
Pokaži Razliko, tisto daleč stran od običajnega. Čas je, da črno-belo retrospektivo pustimo ob strani in obstoječim okvirjem pomahamo v slovo. 👋 Jasno je postalo, da se pod zavorami že dobro iskri in v zraku se razlega raznoliki vonj po kričujočih spremembah.
Študentska konferenca o odnosih z javnostmi bo tudi letos potekal virtualno, zato ni izgovorov, da razlikam ne pogledate naravnost v oči! 👀
Svojo vstopnico si lahko zagotoviš na: https://event.meetpoint.si/12-prteater/PRijava.
VII. decembrski sejem ilustracije: v živo in na spletu!
VII. decembrski sejem ilustracije: v živo in na spletu!
1.–28. 12. 2021
Ilustracija je prima darilo!
Galerija Vodnikove domačije Šiška (Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana) in začasna spletna trgovina na sejemilustracije.si
Sejem na spletu odpiramo 1. decembra ob 10.00, v Galeriji Vodnikove domačije Šiška pa nekaj ur kasneje, ob 17.00.
​​December sedmo leto zapored prinaša tudi Decembrski sejem ilustracije in z njim možnosti za ogled in nakup ilustracij 29 najvidnejših domačih ustvarjalcev, od častitljivih starost do sijajnih mladih. Na sejmu najdemo tako originale kot podpisane printe, omejenih in neomejenih serij, v okvirjih in brez.
Letos sejem, ki bo odprt med 1. in 28. decembrom, prvič poteka tako v živo, v Galeriji Vodnikove domačije, kot na spletu (sejemilustracije.si), ponuja pa tudi tudi izbor ilustriranih knjig domačih avtoric in avtorjev.
Ob prihajajočih praznikih se je lepo spomniti da so ilustracije krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih podajo številnim priložnostim, v domove prinašajo cele svetove, z nakupom pa pomembno podpiramo domačo ustvarjalnost.
Pobrskajte med izjemnim naborom, ilustratorji in ilustratorke tudi letos na sejem prinašajo svoje najboljše!
Sodelujoče avtorice in avtorji:
Marta Bartolj, Andrea Bojkovska, Zvonko Čoh, Trina Čuček Meršol, Tina Dobrajc, Marjanca Jemec Božič, Nuša Jurjevič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić, Ema Kobal, Anka Kočevar, Polona Lovšin, Ana Maraž, Eva Mlinar, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Tereza Prepadnik, Bojana Ristevski Mlaker, Blaž Rosa, Luka Seme, Alenka Sottler, Hana Stupica, Marlenka Stupica, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Tina Volarič, Meta Wraber in Ana Zavadlav.
ODPIRALNI ČAS
Sejem v fizični obliki, Galerija Vodnikove domačije Šiška
Torek—petek: 14.00—18.00
Sobota in nedelja: 10.00—14.00
Zaprto ob ponedeljkih in praznikih,
24. 12. odprto med 12.00—16.00, 26.12. pa zaprto.
PREVZEM DEL NA VODNIKOVI DOMAČIJI
Torek—petek: 14.00—18.00
Sobota in nedelja: 10.00—14.00
Prek spleta kupljene ilustracije lahko prevzamete tudi v živo v odpiralnem času galerije.
Predvsem priporočamo, da ob spletnem nakupu originalov izberete možnost osebnega prevzema. Če to ni možno, vam bomo kupljeno delo skušali dostaviti. Kontaktirajte nas!
OMEJENO ŠTEVILO OBISKOVALCEV V ŽIVO
Hkratna prisotnost obiskovalcev na sejmu v živo bo omejena. Vljudno prosimo, da v takšnem primeru počakate pred galerijo ali si medtem ogledate mini sejem ilustriranih knjig v sosednji stavbi domačije.
VNOVČENJE BONA 21
Vnovčenje BONA21 na Decembrskem sejmu ilustracij omogočamo pri nakupih nad 50 EUR.
Bone je možno vnovčiti le pri nakupu na sejmu v živo. S seboj nujno prinesite obojestransko fotokopijo osebnega dokumenta in izpolnjen obrazec, ki bo na voljo tudi na domačiji.
SEJEMSKI KONTAKT:
T+386 31 314 318
M prodajalna@divjamisel.org
SPREMLJEVALNI PROGRAM
SOB, 11. 12. ob 19.00
Gledamo z ilustratorji: mini vodstva po izbranih ilustracijah
Koncept je sila preprost, dogodek pa zna biti sila zanimiv. Avtorji in avtorice, sodelujoči na Decembrskem sejmu ilustracije, izberejo po eno ilustracijo, na kateri so iz različnih razlogov dolgo obstali, jim nekaj pomeni in se to nekaj da (in so pripravljeni) deliti. Na kratko, v nekaj minutah, specialno za nas, z mini vodstvom po ilustraciji.
NED, 12. 12. ob 11.00 / 5+
Nedelce: Zgodbe ilustracij
Pripovedovali bomo zgodbe ob ilustracijah, ki si jih lahko v živo ogledate na VII. Decembrskem sejmu.
SOB, 18.12. ob 19.00
Druženje z ilustratorji
Del vsakoletnega sejma ilustracije so tudi sobotna druženja z ilustratorji, ko obiskovalci sejma spoznavajo avtorje, z njimi klepetajo in jih kaj povprašajo, ilustratorji in ilustratorke pa spoznavajo svojo publiko in kupce svojih del ter odgovarjajo na vprašanja.
Letošnje druženje pripravljamo preko aplikacije Zoom. Prvih dvajset minut bodo ilustratorji poročali, kako ustvarjalno preživljajo letošnje leto in katerih projektov se trenutno lotevajo, delili pa bodo tudi svoje izkušnje z letošnjim sejmom. Nato bomo besedo dali obiskovalcem – veseli bomo vaših odzivov, sporočil o že prejetih ilustracijah ter tem, kam vse so odpotovale.Na koncu bomo vsi skupaj nazdravili dobremu poteku sejma in si zaželeli še veliko lepih druženj ob ilustracijah.
O načinu izvedbe spremljevalnega programa bomo obveščali sproti.
_____________
Vodnikova domačija Šiška
Hiša branja, pisanja in pripovedovanja
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
T+386 31 314 318
M prodajalna@divjamisel.org
Vodja projekta:
Maša P. Žmitek, galerija@divjamisel.org
Oblikovanje spletnega sejma:
Maša P. Žmitek
Oblikovanje:
Liana Saje Wang
Produkcija razstave:
Divja misel – Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju z ilustratorji
Zanjo:
Tina Popovič
Delovanje Vodnikove domačije Šiška in sejma omogoča Oddelek za kulturo MOL.
Pesem.si 2021
Vabljeni na predstavitev letošnjega zbornika pesniškega portala Pesem.si.
Brali bodo:
Mirjam Dular
Gregor Grešak
Silva Langenfus
Dominik Lenarčič
Mateja Mohorko
Irena Pajnik Beguš
Ana Porenta
Sara Špelec
Helena Zemljič
Milan Žniderič
* Obvezen je pogoj PCT in uporaba zaščitne maske. Hvala za razumevanje.
Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja
Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o knjigi: Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja, avtorjev Pierra Bourdieuja in Jeana Clauda Passerona
O knjigi bodo spregovorile_i:
dr. Slavko Gaber, dr. Veronika Tašner in dr. Matjaž Poljanšek, ki bo pogovor tudi moderiral.
Knjigo, ki jo končno lahko beremo v slovenskem jeziku, sta avtorja pripravila skupaj, in to v času, ko skupina, ki se je med ekspanzijo visokega šolstva v Evropi in poudarjeno tudi v Franciji razvijala kot del notranje razlikujoče se VI. sekcije École pratique v Centru za evropsko sociologijo, ni poskušala domisliti le vloge sociologije vzgoje, ampak, ambiciozno, tudi metodološke in konceptualne podstati sociologije kot znanosti sploh. Za Reprodukcijo tako še bolj kot za Dediče, tudi metodološko, velja paradigmatska premestitev poudarka v razrednih bojih iz polja spoprijemov za upravljanje s »produkcijskimi sredstvi« v polje spoprijemov za hegemonijo v polju simbolnega.
Passerona in Bourdieuja v tem obdobju več kot očitno okupirajo preučevanje, pojasnjevanje in prikazovanje ter razkrivanje mehanizmov, s katerimi šola sodeluje pri reprodukciji neenakosti med razredi, pri tem pa neenakosti legitimira kot šolske in hkrati zanika njihove družbene dimenzije.
8. rojstni dan Vilharjeve
Vabljeni na sobotne vikend delavnice!
Prvi vikend v decembru praznujemo 8 let, odkar smo vse tečaje, ki smo jih pred tem izvajali na različnih lokacijah po Ljubljani, združili pod eno streho in se preselili na Vilharjevo.
Lani smo rojstni dan prvič praznovali virtualno, letos pa upamo, da se spet vračamo k praznovanju v živo.
Praznovanje predvidoma začnemo v petek, 3.12., s plesnim večerom. Glavnina dogajanja pa je na sporedu v soboto, 4.12.: tekom dneva naše učiteljice in učitelji pripravljajo različne swing plesne delavnice. Z vami bodo svoje znanje delili Ana Lozar, Ana Vesel, Elena Zabiiaka, Eva P. Janhar, Petra Robek, Sabina Blumauer, Špela Premelč, Tanja Vojnović, Urša Luzar, Janez Šepetavc, Metod Javornik, Miha Žabkar, Nejc Oberčkal, Nejc Zupan in Tom Čebular.
Več informacij sledi.
Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje
𝗩𝘇𝗴𝗼𝗷𝗶𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲𝗺, 𝘂č𝗶𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲𝗺 𝘁𝗲𝗿 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗼𝗿𝗷𝗲𝗺 𝗴𝗹𝗲𝗱𝗮𝗹𝗶š𝗸𝗶𝗵 𝘀𝗸𝘂𝗽𝗶𝗻 velikokrat primanjkuje idej in znanj, kaj in na kakšen način bi lahko z otroki in mladino uprizorili. Kadar posegajo po ne-dramskih besedilih, na primer slikanicah, pravljicah ali romanih, so v večini negotovi pri adaptaciji in dramatizaciji.
V ta namen bodo udeleženci usposabljanja pridobili potrebna teoretska in praktična izhodišča za svoje ustvarjalno in uprizoritveno delo, seznanili se bodo z različnimi izraznimi sredstvi gledališča ter inovativnimi uprizoritvenimi rešitvami, pri čemer bodo uporabljene metode dramske in gledališke pedagogike. Novo znanje bodo preizkusili na dejanskih primerih iz prakse, kar jim bo olajšalo prenos pridobljenega znanja v dejansko uporabo.
Izobraževanje bo izvajala 𝗧𝗷𝗮š𝗮 Č𝗿𝗻𝗶𝗴𝗼𝗷, gledališka režiserka, filozofinja in literarna komparativistka. Potekalo bo v četrtek in petek, 𝟮. 𝗶𝗻 𝟯. 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮, 𝗼𝗱 𝟭𝟲. 𝗱𝗼 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗲 ter v soboto, 𝟰. 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮, 𝗼𝗱 𝟭𝟱. 𝗱𝗼 𝟭𝟵. 𝘂𝗿𝗲.
Strokovno izobraževanje je vključeno v 𝘒𝘢𝘵𝘢𝘭𝘰𝘨 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘰𝘷 𝘯𝘢𝘥𝘢𝘭𝘫𝘯𝘫𝘦𝘨𝘢 𝘪𝘻𝘰𝘣𝘳𝘢ž𝘦𝘷𝘢𝘯𝘫𝘢 𝘪𝘯 𝘶𝘴𝘱𝘰𝘴𝘢𝘣𝘭𝘫𝘢𝘯𝘫𝘢 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘬𝘰𝘷𝘯𝘪𝘩 𝘥𝘦𝘭𝘢𝘷𝘤𝘦𝘷 𝘷 𝘷𝘻𝘨𝘰𝘫𝘪 𝘪𝘯 𝘪𝘻𝘰𝘣𝘳𝘢ž𝘦𝘷𝘢𝘯𝘫𝘶 (𝗞𝗔𝗧𝗜𝗦) Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.
𝗣𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗲 𝘀𝗼 𝗼𝗱𝗽𝗿𝘁𝗲 𝗱𝗼 𝟮𝟮. 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭, oziroma do zapolnitve prostih mest. Kotizacija za udeležence preko sistema KATIS (https://paka3.mss.edus.si/Katis/Prijava.aspx) znaša 40 €, za zunanje udeležence 80 €.
Za več informacij pišite na izobrazevanje@slogi.si ali pokličite na 01 24 15 818.
Bergenski filharmonični orkester // Zlati abonma
Dirigent: Edward Gardner
Solistka: Lise Davidsen, sopran
Program:
György Ligeti, Melodije, za orkester
Richard Strauss, Štiri poslednje pesmi, za sopran in orkester, op. posth.
*
Peter Iljič Čajkovski, Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36
Bergenski filharmonični orkester, eden najstarejših na svetu, z bogato zgodovino, zakoreninjeno daleč v 18. stoletje, se ponaša s prestižnim nazivom »orkester leta 2020« založbe Gramophon. Med zvenečimi imeni, ki so dirigirala orkestru, zasledimo Griega, Lutosławskega, Pendereckega …, danes pa ga vodi Britanec Edward Gardner. Prejemnik nagrad Kraljeve filharmonične družbe za najboljšega dirigenta 2008 in nagrade Laurencea Olivierja za izjemne dosežke v operi 2009 bo septembra 2021 nastopil tudi položaj glavnega dirigenta Londonske filharmonije.
Sloves slogovne prostranosti, ki spremlja orkester, se zrcali tudi v napovedanem programu: v objem spevne ruske simfonike in razširjene mreže Ligetijevega zvočnega toka je položena Straussova romantična sodobnost. Štiri poslednje pesmi, apoteoza skladateljevega življenja in dela ter njegov lastni epitaf, bodo zazvenele v interpretaciji vzhajajoče zvezdnice Lise Davidsen, dobitnice laskavega priznanja »operna pevka leta 2021« Mednarodne opere.
Vstopnice:
30 I 42 I 56 I 65 EUR
***
Glavni pokrovitelj Zlatega abonmaja: Mercator, d. d
Prvi nacionalni strokovni posvet Vizualna pismenost
Prvi nacionalni strokovni posvet osvetljuje stanje vizualne pismenosti na področju vzgoje in izobraževanja danes, dotika se vzgoje za vizualno pismenost in vizualnega opismenjevanja kot vzgojno-izobraževalnega dela v šolskih in kulturnih ustanovah ter obravnava pomen multimodalnega branja besedil, sposobnost prepoznavanja kakovostnih vizualnih podob izobraževalnih gradiv ter mehanizme in kriterije, ki lahko vzpostavijo dobro ilustracijo in oblikovanje kot samoumeven del javnih naročil in izobraževalnih gradiv.
Opozoril bo tudi na nujnost povezovanja in sodelovanja vzgojno-izobraževalnih, muzejskih in galerijskih ustanov ter pomen razvijanja skupnih projektov in iniciativ za razvoj vizualne pismenosti.
Prvi nacionalni posvet o vizualni pismenosti je del spremljevalnega programa 14. slovenskega bienala ilustracije.
Pomembno!
1. Število udeležencev je omejeno, zato se čim prej elektronsko prijavite.
2. Prijavite se od 11. 10. do 22. 11. 2021 na spletnem naslovu https://www.zrss.si/prijava/vizualna-pismenost
3. Udeleženci prejmete ustrezna potrdila o udeležbi.
4. Kotizacije ni.
PROGRAM POSVETA:
8.30–9.00 – Prihod in registracija
9.00–9.30 UVODNI RAZMISLEK
Dobra ilustracija in oblikovanje kot javno Dobro
(Judita Krivec Dragan, Ministrstvo za kulturo RS)
Več kot le posvet
(Nina Ostan, Zavod RS za šolstvo)
9.30–10.15 – PLENARNO PREDAVANJE
večni boj med eno sliko in več kot 1000 besedami? Kriteriji odličnosti v paradigmi vizualnih komunikacij na didaktičnem področju
(dr. Petra Černe Oven)
10.15-10.30 – Odmor
10.30-11.15 – Multimodalna pismenost v vzgoji in izobraževanju, predstavitev s slikovnimi primeri
(dr. Janja Batič in dr. Dragica Haramija)
11.15-12.30 – Dejavniki kakovosti pri oblikovanju izobraževalnega gradiva, panel
Sodelujejo:
dr. Bea Tomšič Amon: Kako oblikovati dober učbenik
dr. Gregor Torkar: Prepoznavanje in uporaba kakovostnih učbenikov v OŠ in SŠ – ugotovitve projekta KaUč
Tanja Komadina: Vloga likovnega urednika pri snovanju učbenikov in njegov pristop k delu
(moderira: dr. Bea Tomšič Amon)
12.30–13.30: Odmor
13.30–14.45 – Učna vloga ilustracije, predstavitev s sodelovanjem Centra za ilustracijo (Vodnikova domačija Šiška)
(mag. Marija Nabernik in Suzi Bricelj)
14.45–16.00 – Razvijanje vizualne pismenosti v šolskem in muzejsko-galerijskem okolju, panel
Sodelujejo:
Lili Šturm: Radovednost, pozornost, dialog: pregled izbranih programov muzejev in galerij;
Brigita Strnad: V živo z umetnino do bogatejše vizualne pismenosti;
Anja Guid in mag. Andreja Čeligoj: Sodobni pristopi k interpretaciji umetniških del: strategije vizualnega razmišljanja
(moderira: Lili Šturm)
16.00–16.15 – SKLEPNE MISLI IN POGLED NAPREJ
(Programsko-organizacijski odbor posveta)
16.15–16.30 – Odmor
16.30–18.00 – VIZUALNE INICIATIVE*
Popoldanski del posveta obsega vodstva, delavnice in predstavitve:
– Vodstva z ilustratorji po 14. slovenskem bienalu ilustracije
16.30-17.00, 17.00-17.30, 17.30-18.00 (Galerija CD)
– Ilustrirane publikacije, delavnica
izvaja mag. Tilka Jamnik (Kosovelova dvorana)
– Bazar idej: Dobre prakse razvijanja vizualne pismenosti v šoli
predstavijo Tanja Šimek, Tina Žličar in Boris Urh (E1-2, E3-4)
– E-predstavitve izbranih gradiv
sodelujejo partnerske ustanove (Drugo preddverje Cankarjevega doma)
* Vsak udeleženec se v popoldanskem delu posveta udeleži ene ali dveh delavnic. Prijave so možne do zapolnitve prostih mest. V primeru zasedenosti lahko izberete drugo, še nezasedeno delavnico iz sklopa.
Z veseljem vas pričakujemo na posvetu!
Eva-Nina Kozmus & Godalni kvartet Van Kuijk // Srebrni abonma
Quatuor Van Kuijk
Nicolas Van Kuijk, Sylvain Favre-Bulle – violina
Emmanuel François – viola
Anthony Kondo – violončelo
Program:
Amy Beach, Tema z variacijami, za flavto in godalni kvartet
Joseph Haydn, Divertimento za flavto, violino, violo in violončelo v G-duru, op. 5/2, Hob II:G4
*
Felix Mendelssohn, Godalni kvartet št. 2 v a-molu, op. 13
Wolfgang Amadeus Mozart, Kvartet za flavto, violino, violo in violončelo v D-duru, KV 285
Ime Eva-Nina Kozmus še danes prikliče v spomin prvo in do zdaj edino slovensko zmago na prestižnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik (2010): prolog v živahno mednarodno uspešno pot mlade umetnice, danes solo flavtistke Opernega orkestra Limoges v Franciji in navdih številnim sodobnim skladateljem. Kot priljubljena gostja uglednih glasbenih festivalov je niz prizorišč leta 2020 popolnila še z debijem na imenitnem Mozartovem tednu v Salzburgu.
Vneta in iskana komorna glasbenica je spletla partnerstvo z zvezdniško pariško zasedbo Quatuor van Kuijk, trikratno zmagovalko mednarodnega tekmovanja komorne glasbe Wigmorjeve dvorane (2015), ki je svojo vrhunskost zgradila pod mentorstvom slovitih kvartetov Alban Berg, Artemis, Hagen in Ysaye.
Zvočni preplet flavte in široke barvne palete godal, posebej aktualen v 18. stoletju, si utira pot k ponovno obujeni priljubljenosti – navdahnil je tudi Amy Beach, pionirko med ameriškimi skladateljicami in nacionalni simbol ženske kreativnosti.
Vstopnice:
13,00; 15,00; 18,00; 22,00 EUR
11,00* EUR
* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije
Igor Lumpert & I’m the Spirit of the Earth // Cankarjevi torki
Igor Lumpert & I’m the Spirit of the Earth
Igor Lumpert, tenorski, sopranski saksofon; Leo Genovese, klavir; Phil Donkin, kontrabas; Ferenc Nemeth, bobni
Po zelo uspešnem projektu Eleven z ameriško zasedbo Innertextures (založba Clean Feed), ki ga je predstavil tako v Evropi kot v ZDA in je naletel na vrsto zelo dobrih recenzij v jazzovskih medijih, se Igor Lumpert začasno vrača domov iz New Yorka z novim projektom in zasedbo. Podobno, kot je orkan Sandy l. 2012 vplival na kovanje njegovega projekta Resistance of the earth (Upor zemlje), je pandemija vplivala na avro glasbe tega brooklynskega kvarteta.
Njegovi člani so se znašli v New Yorku ravno v trenutku, ko je ta postal središče pandemije.
I’m the spirit of the Earth je tako glasbeno nadaljevanje večmedijskega projekta Upor Zemlje.
»Ko sem sredi aprila 2020 prvič zapustil stanovanje, je na dan umiralo tudi po osemsto ljudi. Odšel sem čez cesto v Prospekt park v gmajno, kjer ni bilo žive duše. Ko sem se ozrl naokoli, sem zagledal debla, ki jih je izruval orkan Sandy daljnega 2012. Vse, kar sem lahko slišal, so bili rešilci in ptice. Takrat sem začutil, da gre zelo zares. Ob spominu na Sandy je bil to zvok zelo zelo močnega vetra, tedaj sem komponiral na pesem Too much industry Allena Ginsberga, ki je postala del multimedijskega projekta Upor Zemlje …« Igor Lumpert
Klub CD, 12, 8* EUR