Glasbeno – pogovorni dogodek “Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2022”
Vabimo vas, da se nam pridružite na Ljubljanskem gradu na glasbenem dogodku in s tem podprete delovanje Društva za pomoč v tretjem življenjskem obdobju, ki je nepridobitna, prostovoljna, humanitarna organizacija, ustanovljena z namenom pomoči starejšim.
Naše poslanstvo je razvoj socialnovarstvenih programov, organizacija delavnic ter dogodkov ozaveščanja. S slednjim želimo starejšim osebam na eni strani pomagati ohranjati aktivno, zdravo, samostojno ter dostojno življenje v domačem okolju ter spodbujati njihovo socialno vključenost v skupnostno skrb na drugi strani.
Glasbeno – pogovorni dogodek Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2022, bo potekal dne, 29. 05. 2022, ob 16. uri, na Ljubljanskem gradu, v čudoviti prenovljeni Stanovski dvorani, ki jo je obiskala tudi kraljica Elizabeta II. Dostopnost Stanovske dvorane je urejena s klančinami in dvigali.
Program dogodka je zasnovan interaktivno, sodelovalno in izkušenjsko, letošnja tema pogovora bo medgeneracijska solidarnost in sožitje. Na družabnem dogodku se bodo predstavili nadarjeni instrumentalisti in solisti z znanimi zimzelenimi slovenskimi popevkami, gostili bomo tudi znanega slovenskega pevca Gašperja Riflja. Posebna točka dogodka bo humoristična uprizoritev šole, saj se bomo vrnili v šolske klopi v 50. leta 20. stoletja. Ob obujanju spominov na mladostne šolske dni boste na sproščen način spoznali Belo krajino ter njeno naravno in kulturno dediščino.
V sklepnem delu dogodka se bo predstavila skupina starejših in družabnikov, ki se mesečno srečuje v prostorih MGLC v Švicariji, skupaj z občinstvom bodo zapeli pesem Življenje je lepo, priredbo pesmi besedila avtorice Ditke Haberl.
Druženje pred in po dogodku ustvarja pogoje za nove prijateljske vezi in povezovanje, kar starejšim omogoča krepitev obstoječe socialne mreže ter odpira prostor za prijeten pogovor, predvsem pa ustvarja nepozabno druženje, kar je v pozni starosti redko.
Z dogodkom želimo prispevati k ozaveščanju družbe o potrebnem razvoju možnosti za medgeneracijsko sodelovanje, o vrednotah in o pomembnosti socialne vključenosti starejših v lokalno skupnost in s tem prispevati h kulturni dostopnosti tudi v pozni starosti.
Dogodek bo potekal v so-organizaciji Javnega zavoda Ljubljanski grad ter v okviru javnega razpisa Čez-sektorsko reševanje izzivov dolgožive družbe, ki ga v sodelovanju Stičiščem središčem financira Ministrstvo za javno upravo iz sklada NVO. Dogodek so podprle tudi druge organizacije, za kar smo vsem zelo hvaležni.
Na dogodku zbiramo prostovoljne prispevke v višini 12 eurov za eno starejšo osebo in njenega družabnika. Namesto prispevka pa se lahko včlanite v naše Društvo in s tem s tem postanete naš podporni član, kar pomeni, da vas bomo o naših aktivnostih redno obveščali.
Zbrane prostovoljne prispevke bomo namenili razvoju programa družabništva.
Za več informacij o dogodku ali organizacijo spremstva na dogodek nas kontaktirajte preko e-maila: info@drustvozapomoc.si ali svetovalnega telefona (01)-810-93-10.
Vljudno vabljeni, da skupaj zapojemo, se poveselimo ter prižgemo iskrice v očeh!
Tečaj kaligrafije
Ko v roke vzamemo kaligrafsko pero, se čas ustavi in izgubi svoj pomen. Misli in želje, ki jih skrivamo nekje globoko v sebi, postopoma dobivajo svojo obliko in postajajo vidne. Besede in misli, prežete s pravljično lepoto, naredijo globok vtis na tistega, ki so mu namenjene. Zaveda se, da ste se potrudili, si vzeli čas in jih napisali samo zanj.
Kaligrafsko pero nas kot čarobna paličica zaziba v harmonijo, razvija našo zbranost in vztrajnost, hkrati pa nam omogoči, da poleg sebe osrečimo tudi druge. Čudovita zgodba o kaligrafiji – umetnosti lepopisja sega več kot tisočletje nazaj. Delček te zgodbe lahko postanete tudi vi!
Tečaj kaligrafije na Ljubljanskem gradu je namenjen vsem, ki se prvič srečujete s to prečudovito umetnostjo ali že imate nekaj izkušenj na tem področju. Tečaj se začne v ponedeljek, 23. 5. 2022, in se nadaljuje naslednje tri ponedeljke (30. 5., 6. 6. in 13. 6. 2022). Odvijal se bo pod mentorstvom grajskega kaligrafa Mira Kneza. Na področju poučevanja kaligrafskih pisav ima več kot petnajst let izkušenj. Pri svojem dolgoletnem kaligrafskem delu je sodeloval s številnimi šolami, zgodovinskimi arhivi, delovnimi organizacijami, protokoli, muzeji itd.
Na tečaju boste dobili svoj delovni zvezek, kaligrafsko pero, črnilo in pisne podlage. Po dolgoletni preizkušeni metodi boste spoznali osnove izbrane pisave; naučili se boste osnovnih potez in elementov, malih in velikih črk, številk in ločil ter na koncu naredili svoj prvi kaligrafski izdelek.
Pisava je poleg kolesa eno največjih odkritij človeštva. In če ne bi bilo pisane besede, zagotovo ne bi nikoli dosegli današnje stopnje razvoja. Pisava je od nekdaj bila in bo ostala merilo kulture vsakega posameznika.
V zaprtih javnih prostorih je potrebno nositi zaščitno masko. Prosimo da spoštujete priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covidom-19.
Cena vstopnice:
Odrasli: 145,00 €
Študenti, upokojenci: 130,00 €
Najave sprejemamo do zapolnitve prostih mest, oz. najkasneje do vključno petka, 20. 5. 2022, na e-naslovu: petra.kucic@ljubljanskigrad.si ali po telefonu: 051 624 239.
Za nakup vstopnic lahko uporabite BON21. Minimalni znesek unovčenja je 20,00 €.
Nedelce: Zgodbe šišenskih ulic
Nekoč pred davnimi časi je v Šiški stal grad s čudovitim vrtom. Skozi Šiško se je na Dunaj peljal Martin Krpan in si, tako pravijo, odpočil pod mogočno hruško. Danes nas na te čase spominjajo imena ulic. Po njih se bomo sprehodili v nove, zanimive zgodbe in se na cilju pred Vodnikovo domačijo tudi posladkali.
Na pripovedovalsko-doživljajski sprehod za otroke nas bodo odpeljali pripovedovalci Rok Kušlan, Maša Jazbec in Katja Preša.
Na sprehod se odpravimo izpred Vodnikove domačije Šiška in traja 60 min. Za otroke: 7+.
Prosimo, da se otroci sprehoda udeležijo v spremstvu staršev, babic, dedkov, tet ali stricev.
Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave na: prijava@divjamisel.org.
🙋‍♀️🙋🙋‍♂️🙋‍♀️🙋🙋‍♂️🙋‍♀️🙋🙋‍♂️
Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše zgodbe na najrazličnejše načine postavljamo na oder, se o njih pogovarjamo in zabavamo.
🙋‍♀️🙋🙋‍♂️🙋‍♀️🙋🙋‍♂️🙋‍♀️🙋🙋‍♂️
Nedeljski otroški program sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Znanstveno kazalo | Družabni gozdni spleti
Serija dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah potaplja v naravoslovno znanstvene vsebine in prek njih odkriva, kaj vse se skriva okrog nas. Raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj!
Tokrat se pogovarjamo in razpravljamo o življenju, čutenju in bivanju dreves. Kako se sporazumevajo? Ali pomnijo? Kako jim koristi življenje v združbi? Kaj pa medvrstne povezave, obsežni prepleti korenin in hif?
Knjiga SKRIVNO ŽIVLJENJE DREVES, v prevodu Petre Piber (Narava, 2016), je delo nemškega gozdarja Petra Wohllebna.
Avtor trenutno deluje predvsem na področju varovanja narave in se v omenjenem delu dotika zgornjih vprašanj. Osredotoča se predvsem na socialni vidik dreves, pri čemer pogosto podleže antropomorfnemu dojemanju narave. Ali lahko rečemo, da drevesa čutijo, tako kot je to predstavljeno v knjigi?
Na pogovornem večeru bomo poleg drevesnih združb in komunikacije med rastlinami, poskušali razumeti še, zakaj si je delo, kljub izredni priljubljenosti med širšim bralstvom, ob svojem izidu nakopalo spletno peticijo nemške znanstvene javnosti.
V gosteh bosta red. prof. dr. Robert Brus (Katedra za gojenje gozdov na Biotehniški fakulteti UL) ter red. prof. dr. Marjana Regvar (Katedra za botaniko in fiziologijo rastlin na Biotehniški fakulteti UL).
Vodi Klara Jurečič, študentka biologije in biotehnologije (Znanstvena redakcija Radia Študent).
Pogovor se odvija v živo v dvorani domačije.
Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.
Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Glasno branje za starejše z Lado Zei
Pomladna živa druženja še naprej prinašajo pozabljen čar glasnega branja in poslušanja! Vse več odraslih in starejših ju odkriva.
Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini. Glasno branje ima blagodejne vplive; bogati in zdravi, ohranja bogastvo jezika, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nemudoma spravi v boljšo voljo!
Za srečanje na domačiji si poleg očal za branje pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva.
Glasnobralke in glasnobralci – pridružite se uri veselega druženja z Lado Zei!
Za sodelovanje pišite na: dasa.lozar@divjamisel.org.
Veseli vas bomo!
Pripravlja in vodi Lada Zei.
Jure Jakob: Učitelj gluhih, učenec nemih
Vljudno vabljeni na predstavitev pesniške zbirke “Učitelj gluhih, učenec nemih”, ki je pred kratkim izšla pri LUD Literaturi v zbirki Prišleki. S pesnikom se bo pogovarjal Miha Maurič.
Jure Jakob se je rodil l. 1977 v Celju. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je magistriral iz primerjalne književnosti. Je avtor šestih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota, Učitelj gluhih, učenec nemih), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, esejistično prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi in dveh pesniških slikanic za otroke (Morje, Skrivni gozd). Za svoja dela je prejel naslednje nagrede: zlato ptico (2004), nagrado za obetavne mlade slovenske umetnike; kritiško sito (2016), nagrado za najboljšo knjigo preteklega leta; in Rožančevo nagrado (2016), nagrado za najboljše esejistično delo preteklega leta. Živi in ustvarja v Savljah pri Ljubljani.
O knjigi:
Šesta pesniška zbirka Jureta Jakoba za odrasle Učitelj gluhih, učenec nemih nosi podnaslov pesmi iz proze. Z njim želi pesnik podčrtati izkušenjski vir pesmi in obenem poudariti, da ne gre za pesmi v prozi – čeprav pritekajo iz »proze«, je njihov tok speljan skozi ozke in globoke brzice verzov oziroma pesniških vrstic, ne pa skozi široke struge proznih stavkov. Pesniški glas tipa za pesniško energijo v na videz prozaični resničnosti. Nenaslovljene pesmi je mogoče razdeliti na tiste, ki črpajo iz (osebnega, družinskega) spomina, in tiste, ki utripajo iz vsakdana. A čeprav se motivika pri prvih in drugih napaja v višavah in nižavah življenjskega verizma, so pesmi bolj lirične in kontemplativne kot narativne. Povrh pa so začinjene še s ščepcem sarkazma in obešenjaškega humorja.
Klub kreativnega pisanja
Pišeš avtorsko poezijo, prozo ali dramatiko? Si želiš druženja in kreativne debate? Potem je Klub kreativnega pisanja kot ustvarjen zate!
Klub je namenjen sproščenemu druženju ob prebiranju avtorskega leposlovja. Naša želja je ustvariti krog ljudi, ki bi drug drugemu pomagali s pomočjo nasvetov, spodbude, odprte debate in konstruktivne kritike.
Dobrodošli vsi, ki bi želeli s soustvarjalci deliti svojo literaturo in jo izboljševati.
Klub kreativnega pisanja je mesečni dogodek, ki ga organizira literarna revija Nebulæ v prostorih Centra za poezijo Tomaža Šalamuna. Dobimo se vsak tretji torek v mesecu
Do tu sega gozd – Tom Veber in Dejan KobanŽenske na robu družbenega zloma
Pri mariborski založbi Literi so nedavno izšli romani treh avtoric: Hiša brez ogledal Simone Klemenčič, Ime mi je Sarajevo Adriane Kuči ter Punčica Anje Radaljac. Čeprav gre za troje različnih poetik, ki segajo vse od distopične razlage sedanjosti (in morda napovedi mračne prihodnosti) Hiše brez ogledal, realističnega odziva na socialno tematiko in literaturo spominjanja v Ime mi je Sarajevo ter žanrski hibrid, ki jemlje pod drobnogled (ne)zmožnosti in zagate našega političnega umeščanja v svet v Punčici, pa vsi trije romani zastavljajo ključna vprašanja, pa najsibodo vezana na tu in zdaj ali vse nekdanje in prihodnje čase.
Med pogovorom, ki bo potekal v soorganizaciji Trubarjeve hiše literature in založbe Litera bo beseda tekla o burnih družbenih dogajanjih ter usodah, ki lahko v njih doleti ženske, najsibodo literarne ali ne.
Pogovor z jezikoslovko in pisateljico Simono Klemenčič, novinarko in pisateljico Adriano Kuči ter kritičarko, prevajalko in pisateljico Anjo Radaljac bo moderiral literarni kritik in urednik Aljaž Krivec.
Nova knjiga skozi kritiko s Petro Koršič: Panova piščal
»Mladi pesniki se starajo. Stari pa so večno mladi,« piše v knjigi haikujev pesnika Josipa Ostija (1945–2021). V tomajskih vrtovih se druži z grškim mitološkim bogom Panom in njegova piščal izvablja glasbo: »Glasba nastaja iz tišine – tišina iz glasne glasbe.« Panova piščal (LUD Literatura, 2021), ki prinaša sedem razdelkov po 30 haikujev, bo polje zanimanja kritičark Petre Koršič in njene gostje Tonje Jelen.
Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature ter na Zoom povezavi / Meeting ID: 966 3233 5559