Bogdan Borčić: Vrata
BOGDAN BORČIĆ
Vrata
19. 3.–2. 5. 2021
KGLU
Zbirka del Bogdana Borčića v Koroški galeriji likovnih umetnosti je začela nastajati v zadnjih letih prejšnjega stoletja z odkupi nekaterih del. Zbirka se je pomembno okrepila z umetnikovo donacijo 40 slik leta 2003, ki ji je leta 2006 dodal še 10 slik. Odkupljena dela in obe donaciji predstavljajo temelj zbirke Bogdana Borčića v KGLU. Po umetnikovi smrti je družina del zapuščine umetnikovih del podarila KGLU. Zbirka je tako narasla na 330 del, od tega 314 slik, 11 grafik in 5 skulptur.
V začetku leta 2021 smo v Koroški galeriji likovnih umetnosti izdali katalog zbirke del Bogdana Borčića, v katerem so kataloško obdelane vse slike, ki jih hrani galerija. Katalog del, poleg več celostranskih reprodukcij, obsega še uvodno besedilo Jerneja Kožarja, v katerem je monografsko obdelano Borčićevo delo.
V Koroški galeriji likovnih umetnosti so dela Bogdana Borčića stalno na ogled. Postavitve občasno spreminjamo in ob tokratni smo se odločili, da javnosti predstavimo izjemno pomemben cikel slik imenovan »Vrata«, ki tako obsežno ni bil predstavljen že od leta 2008.
Cikel z naslovom »Vrata« je nastajal v različnih obdobjih Borčićevega ustvarjanja. Povsem na začetku je nastala slika »Rdeča vrata« (1963, zasebna last), pozneje pa je slikar naslikal še mnogo slik s tem naslovom, katerih del predstavljamo ob tej priložnosti.
VIETNAM IN KAMBODŽA: 25 dni v osrčju Indokine
“Osrčje Indokine ponuja popolno popotniško raznolikost in pestrost. Kambodža je postregla z raziskovanjem edinstvenega tempeljskega mesta Angkor Wat in čudovitim sončnim vzhodom. Čutiti utrip praznovanja kitajskega novega leta v ogromnih vietnamskih velemestih je posebno doživetje. Nadvse rodovitno delto Mekonga domačini nazivajo “polna skleda riža“. Sveže in lokalne dobrote so nama lepšale popotniški vsakdan. Čudovite rajske plaže, bele sipine in lokalne tržnice so zaznamovale obalni del. V najbolj romantičnem mestu na svetu Hoi An sva preživela Valentinovo. Sprehodila sva se po cesarskem mestu Hue. Na severu sva ujela čas sajenja riža ter občudovala z vodo napolnjene riževe terase. Za konec potovanja sva si privoščila še vožnjo z ladjo med stožci kraške pokrajine v Ha Longu in An Trangu.”
Prenos v živo bo potekal na naši FB strani.
Prvi koraki za mednarodno kulturno sodelovanje #2
Zavod Motovila v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in lokalnimi partnerji vabi na javni seminar pod naslovom
𝗣𝗿𝘃𝗶 𝗸𝗼𝗿𝗮𝗸𝗶 𝘃 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰, 1. aprila, od 11.00 do 12.30.
𝗟𝗼𝗸𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮: Seminar boste lahko spremljali v živo v Koroški galeriji likovnih umetnosti (udeležba omejena) ali prek spleta (zoom).
𝗣𝗥𝗜𝗝𝗔𝗩𝗘
– za udeležbo dogodka 𝗻𝗮 𝘀𝗽𝗹𝗲𝘁𝘂 𝘀𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗶𝘁𝗲 𝗧𝗨𝗞𝗔𝗝: https://us02web.zoom.us/…/reg…/WN_9HonukazQgOcBZz2oInSSQ
– 𝗭𝗮 𝘂𝗱𝗲𝗹𝗲𝘇̌𝗯𝗼 𝘃 𝘇̌𝗶𝘃𝗼 nam pišite na info@ced-slovenia.eu. Na voljo bo zelo omejeno število mest. Upoštevati moramo namreč veljavne predpise vlade in aktualna priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19. Prednost pri udeležbi v živo bodo imeli predstavniki organizacij, ki se bodo udeležili tudi individualnega svetovanje po zaključku seminarja, in imajo sedež/delujejo v regiji, kjer dogodek organiziramo.
𝗭𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗮: Seminar je namenjen predstavnikom ustvarjalcem, profesionalcem, uradnikom in odločevalcem v kulturi, ki jih zanima transnacionalno sodelovanje, mednarodna mobilnost in črpanje sredstev EU na področju kulture.
𝗩𝗲𝗰̌ 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗷: https://motovila.si/…/prvi-koraki-za-mednarodno…/
𝑃𝑟𝑣𝑖 𝑘𝑜𝑟𝑎𝑘𝑖 𝑠𝑜 𝑑𝑒𝑙 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑗𝑒 𝑢𝑠𝑝𝑜𝑠𝑎𝑏𝑙𝑗𝑎𝑛𝑗 𝑂𝑛𝑘𝑟𝑎𝑗 𝑘𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑛𝑒𝑔𝑎 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙𝑎. 𝑆𝑒𝑟𝑖𝑗𝑎 𝑢𝑠𝑝𝑜𝑠𝑎𝑏𝑙𝑗𝑎𝑛𝑗 𝑧𝑎𝑣𝑜𝑑𝑎 𝑀𝑜𝑡𝑜𝑣𝑖𝑙𝑎 𝑗𝑒 𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑛𝑒𝑟𝑠𝑘𝑒 𝑚𝑟𝑒𝑧̌𝑒 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟 𝑧𝑎 𝑘𝑟𝑒𝑎𝑡𝑖𝑣𝑛𝑜𝑠𝑡. 𝑃𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡 𝑠𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑟𝑎𝑡𝑎 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑎 𝑢𝑛𝑖𝑗𝑎 𝑖𝑧 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑒𝑔𝑎 𝑠𝑘𝑙𝑎𝑑𝑎 𝑧𝑎 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑛𝑖 𝑟𝑎𝑧𝑣𝑜𝑗 𝑖𝑛 𝑅𝑒𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑘𝑎 𝑆𝑙𝑜𝑣𝑒𝑛𝑖𝑗𝑎. 𝐷𝑒𝑙 𝑢𝑠𝑝𝑜𝑠𝑎𝑏𝑙𝑗𝑎𝑛𝑗 𝑠𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑟𝑎 𝑡𝑢𝑑𝑖 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑠𝑡𝑣𝑜 𝑧𝑎 𝑘𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑜.
KKŠ se izobražuje II
Zopet imamo za vas pripravljenih 5 delavnic, tokrat preko projekta e-NEET Rural, ki se bodo dotikale tem povezanih z marketingom, produktivnostjo ter upravljanjem in organiziranjem našega časa. ⏰
Delavnice bodo potekale online 🌐, vsak torek in četrtek ob 18:00 ⏰, med 6. 4. 2021 in 20. 4. 2021. 📆
Teme delavnic:
1. Razvoj poslovne ideje, torek, 6. 4. 2021 ob 18:00
2. Strateški marketing, blagovna znamka in embalaža, četrtek, 8. 4. 2021 ob 18:00
3. Digitalni marketing, torek, 13. 4. 2021 ob 18:00
4. Produktivnost in samoorganizacija, četrtek, 15. 4. 2021 ob 18:00
5. Organizacija in upravljanje s časom, torek, 20. 4. 2021
Vse delavnice so brezplačne! 💸
Prijavite se lahko na spodnji povezavi samo enkrat, nato pa s povezavo, ki jo dobite na mail 📩, obiščete katerokoli ali pa kar vse delavnice.
KKŠ kuharski natečaj črez cel april
Izziv za navdušene kuharje! 👨🏻‍🍳
Za vas organiziramo kuharski natečaj, ki bo potekal čez celoten april. 😎
Vsak ponedeljek bomo na Facebook-u in Instagram-u objavili posnetek priprave izbrane jedi, ki nam jo bo pripravil/-a eden/-a izmed koroških kuharskih mojstrov/-ic. 👩🏻‍🍳
Izziv, ki vam ga ponujamo je, da jed pripravite sami in jo na čim bolj izviren način dopolnite. 😋
Tedenski zmagovalci/-ke natečaja bodo prejeli nagrado. 🎁
Kako sodelujete? 🤔
🔸 všečkajte našo Facebook stran
🔸 pošljite nam sliko svoje jedi, ki jo bomo nato objavili na Facebook-u
Kako bomo določili zmagovalca/-ko? 🥇
👉🏻 preko všečkov in ocene kuharskega mojstra (oboje prispeva polovico h končni oceni 🏆)
Za kakšne nagrade se potegujete? 🎊
👉🏻 več o tem kmalu, zato spremljaj nas spremljajte na družbenih omrežjih 🔝
KKŠ Esport
Ali ste pripravljeni na prvi KKŠ online gaming turnir- KKŠ ESPORT? 😎
Prvi turnir bo potekal med 27. in 28. marcem 2021, kar iz udobja vašega doma. 🏠
Pomerili se boste v igri Counter Strike, ki velja za eno izmed najbolj popularnih iger na svetu. 🌍
Kaj še morate vedeti o turnirju:
➡️ prijavi se lahko 16 ekip po 5 igralcev
➡️ glavni stream bo potekal preko spleta, komentiral pa ga po zabaven ter izkušen koomentator 🤩
➡️ prijavnina na ekipo znaša 25€ (5€ na igralca)
NAGRADE 🏆:
• 1. mesto: 5x 25€ Steam Gift Card + praktične nagrade
• 2. mesto: 5x 10€ Steam Gift Card + praktične nagrade
• 3. mesto: 5x 5€ Steam Gift Card+ praktične nagrade
Plačilo prijavnine lahko poravnate z nakazilom na TRR. 💸
Podatki za nakazilo ⤵️:
Klub Koroških Študentov, Čečovje 5, 2390 Ravne na Koroškem
Sklic: KKŠ ESPORT (ime priimek plačnika),
IBAN: SI56 6100 0000 6407 682 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.LJUBLJANA).
Svoje mesto na turnirju, si zagotovite s plačilom prijavnine. ❗️
Zberite svojo ekipo in se skupaj potegujte za bogate nagrade. 🥇
KKŠ s prstom po zemljevidu: Centralna Amerika v času korone
CENTRALNA AMERIKA velja za najbolj barvit in pisan del našega planeta.🏞
Z nami jo bo odkrila Klara, strastna popotnica🗺, fotografinja📷in velika gurmanka🥘. Spoznali smo jo že preko potopisa Mehike🇲🇽 in Gvatemale, poznamo pa jo tudi kot Curryandlove in nas prek svojih fotografij in Youtube videi spoznava z različnostjo življenja.
Klara je v času korona virusa🦠 obtičala v HONDURASU🇭🇳.
Z nami bo delila, kako je doživljala to obdobje, ko se dva meseca nikakor ni mogla vrniti domov. Ko pa se je – pa je potovala več kot 80 ur. Preden se je svet ustavil, je potovala po GVATEMALI🇬🇹 in EL SALVADORJU🇸🇻, tako da bo beseda tekla tudi o tem.
Skozi pripoved in fotografije nam bo omogočila, da tudi mi izkusimo pisano kulturo ter bogato zgodovino centralne Amerike. Govorili bomo o prigodah, hrani🥘, kulturi, ljudeh👥 in lepih rečeh.
Pridružite se nam 22. 3. 2021📆 ob 18:00⏰ na brezplačno virtualno potepanje, ki bo potekalo preko platforme ZOOM.
Na potopis se lahko prijavite na spodnji povezavi:
➡️ https://forms.gle/byi4XJmT9gMSrssh6
14. mednarodni likovni dogodek Bodi umetnik ‘Igraj se z mano’

Vabljeni!

ZAUSTAVLJENI POGLED: likovne besede iz Koroške galerije l ANDREJA HRIBERNIK
V nedeljo, 7. marca 2021, ob 16.15 na frekvenci Koroškega radia (97,2 MHz) prisluhnite direktorici Koroške galerije likovnih umetnosti Andreji Hribernik.
Oddaja se bo dotikala teme, povezane z mednarodnim dnevom žensk, ki že dobrih 100 let simbolizira politični, socialni in ekonomski boj za žensko enakopravnost. V kratki oddaji pred osmim marcem bo govora tudi o položaju in zastopanosti žensk v umetnosti.
* * * * *
Zaustavljeni pogled: likovne besede iz Koroške galerije je radijska oddaja na Koroškem radiu, v sklopu katere kustosi in sodelavci Koroškega galerije likovnih umetnosti predstavljamo različne teme iz umetnosti.
Oddaja, ki je na sporedu vsako nedeljo ob 16.15, je nadaljevanje serije o slovenjgraških javnih spomenikih in skulpturah Zaustavljeni spomini in je vsebinsko razširjena.
Kompleksni koncert: Buržuazija
Buržuazija je energična funk-rock skupina z udarnim in bogatim zvokom, ki pa se od kapitalističnih mogotcev razlikuje v zelo pomembni lastnosti. Ljudje jo obožujejo. Zakaj? Ker gre za kompleksno, a hkrati povsem preprosto stvar – ljubezen do glasbe in igranja. Ljubezen do občinstva. Ljubezen do vzdušja, ki ga njihova glasba ustvarja. Zaznamuje jih preprost zvok z kančkom zapletenosti. Originalno zasnovana hard rock skupina, ki je pod vplivom prihoda novega basista dobila funk rock prizvok. Besedila so večplastna, njihov pravi pomen pa se vam razkrije šele po večkratnem poslušanju.
Ogled bo možen na našem YT kanalu.
Martin Špendl (vokal)
Rok molnar (kitara)
Anže Mramor (bobni)
Rok Miže (kitara)
Jan Otoničar (bas)