Pravljična ura in ustvarjalna delavnica

Trenutno še ni opisa

Čedahuči & Fed Horses 2v1 – KluBar, Kranj

Trenutno še ni opisa

Pravljična ura in ustvarjalna delavnica

Trenutno še ni opisa

Pravljična ura in ustvarjalna delavnica

Trenutno še ni opisa

Čedahuči & Fed Horses 2v1 – KluBar, Kranj

Trenutno še ni opisa

Pripovedke ob peči: Andrej Rozman Roza
Pesnik, pisatelj, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman – Roza zna z jezikom početi čudežne reči, zapleta in razpleta ga tako, da mu zlahka sledimo v njegove zgodbe in rime. Zaradi svojega humorja ter vešče pesniške in gledališke govorice je priljubljen še posebej med otroki, navdušuje pa tudi odrasle. Je neutruden in neizmerno vitalen umetnik. Na pripovedovalskih dogodkih vedno nasmeje s svojim nagajivim humorjem, s hudomušno mimiko in telesno držo.
Na Pripovedkah ob peči z Rozo ne bo nič drugače, odpeljal nas bo v gost gozd zgodb, ob katerih se bomo od smejanja zagotovo držali za trebuhe. Slišali bomo dve izvorno češki pravljici, ki ju je zapisal Jan Werich in eno slovensko o Trdoglavu in Marjetici, ki jo je literarno predstavil Fran Milčinski. Mogoče pa še kaj, česar sedaj še ne vemo.
Zaradi omejenosti prostora v Okroglem stolpu predlagamo, da se na dogodek vnaprej prijavite na drustvograble@gmail.com. V nasprotnem je mogoče, da vam prostora ne bomo mogli zagotoviti, saj bodo imeli prednost tisti, ki bodo svojo prisotnost na dogodku vnaprej napovedali.
Cikel mesečnih pripovedovalskih dogodkov za odrasle, Pripovedke ob peči, organizirata Kulturno društvo Grable, društvo za kreativno grabljenje sveta, in Loški muzej, podpira pa ga Občina Škofja Loka.
Čao Portorož v Layerjevi hiši
Čao Portorož
Layerjeva hiša – Stolp Škrlovec
Petek, 9. oktober, ob 20. uri
Vstop prost!
Nabrita domača zasedba Čao Portorož nas pozdravlja z novo, tretjo ploščo POP. Podivjanemu rokenrolu in sladkosti indie rocka zdaj dodaja elektronske zasuke, ki jih narekujejo odločni udarci ritem mašine in nalezljive sintovske linije. Alter rock 90. let še naprej teče po žilah; evforijo dvigujejo značilni, večjezični vokalni vzkliki, v njihovi pankovski drži pa se še vedno čuti starošolski jugo temperament. Od Portoroža čez cel Balkan, širšo regijo in še dlje – “čao” razumejo povsod.
“POP je (…) enostavno čitljiv, poskočno speven in odmevno udaren.” Miroslav Akrapović, ODZVEN
“…dečki so nazaj s svojim svežim tretjerojencem POP, ki so ga tokrat z odra veselo razkazali vsem prisotnim. Vsem prisebnim so prikazali samozavesten nastop, vidno so se zabavali in res jih je bilo veselje gledati.” RADIO ŠTUDENT
Zasedba:
Ivian Kan Mujezinović – bas, sint, vokal
Gregor Andolšek – kitara, bas, vokal
Anže Petrič – kitara
Aljoša Cetinski – bobni
Mi nismo izgubljena generacija
Projekcija filma Mi nismo izgubljena generacija
Stolp Škrlovec
Petek, 25. septembra, ob 20.00
Serija kratkih dokumentarnih filmov predstavlja pet mladih slovenskih ustvarjalcev, ki s svojim delom, prepletenim z umetnostjo, dokazujejo, da nismo izgubljena generacija.
🎬 Mi nismo izgubljena generacija (We are not a lost generation; Tina Lagler / 2020 / 40 min) je serija štirih kratkih dokumentarnih filmov, ki predstavlja pet mladih slovenskih ustvarjalcev – akademsko slikarko Klavdijo Zupanc, izdelovalca koles po meri Davida Krevsa, izdelovalca unikatnih snowboardov Jureta Sodjo in izdelovalca uporabnih keramičnih izdelkov Nino Mrđenović in Jošta Bukovca. S svojim delom se bodisi preživljajo bodisi jim to prinaša dodaten zaslužek poleg redne službe. V času, ko je prekarno delo za mlade zaposlitev, ko čas teče prehitro, ko nas z vseh strani oblegajo oglasi, kaj vse potrebujemo, pa v resnici ne, v času, ko ljudi preveva vse večji negativizem, anksioznost, nepotrpežljivost, netolerantnost in še bi lahko naštevali, so med nami čudovito navdihujoči ustvarjalci, ki s svojimi rokami obujajo in nadaljujejo obrt, močno prepleteno z umetnostjo in, čeprav bi včasih najraje vrgli puško v koruzo, ne obupajo, temveč dokazujejo, da mi nismo izgubljena generacija.
Film se skozi portrete ustvarjalcev sprehaja skozi vprašanja o umetnosti, o tem, ali se z umetnostjo v sodobnem času da preživeti, o ustvarjalnosti in strasteh, ki jih gojimo in jih, pogumno, tudi uresničujemo.
Slovenski jezik – živa vez z daljno preteklostjo
Torek, 29. 9. 2020 ob 19:00
Stolp Škrlovec (Layerjeva hiša)
Vstopnine ni.
Zaradi COVID situacije sprejemamo prijave na marija.michaud@gmail.com oz. telefonsko številko 040 911 992.
Predavanje z naslovom Slovenski jezik – živa vez z daljno preteklostjo; predavatelj: Peter Amalietti.
Svoja presenetljiva in fascinantna odkritja je Peter Amalietti razgrnil v dveh zelo uspešnih knjigah: Praslovenščina – Adamov jezik in Prababica sanskrta. Na predavanju nas bo popeljal v slovensko jezikovno preteklost. Moč izvira iz spoštovanja do svojih korenin, prednikov, vrednot, tradicije, zemlje, znanja in jezika.
Lepo vabljeni!
Predavanje se bo odvilo v Layerjevi hiši v okviru dogodkov na temo prenosa ter oživljanja kulturne dediščine, ki jih organizira Društvo AINE.
Tetameta ft. Žan Šebrek x Impresije iz osame
tetameta ft. Žan Šebrek x Impresije iz osame
Glasbeno-vizualni literarni performans
Stolp Škrlovec
30. 9. ob 20.00
V času spomladanske karantene smo pesnice in pesnike povabili k popisu svojih čustev v takratni specifični družbeni situaciji. Impresije iz osame bo v glasbeno-vizualnem slogu interpretirala tetameta. Pesmim bo vdahnila novo, ambientalno življenjsko podobo, v kateri se prepletajo nianse melanholije, jeze in trmastega upanja.
Patricia Arh, lokalna ustvarjalka, ki pod umetniškim imenom tetameta ustvarja elektronsko glasbo in vizualne projekcije s poudarjeno melanholično noto ambientalnega, vam tokratni večer pripravlja v sodelovanju z bobnarjem Žanom Šebrekom.
Dogodek se odvija v sklopu festivala poezije MEDVRSTICAMI. Vabljeni tudi na ostale dogodke:

https://www.facebook.com/events/780175812796497
Dogodka se udeležite le, če ste zdrave_i, nimate simptomov okužbe z novim koronavirusom in niste bile_i izpostavljene_i tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Potrebno je vzdrževati socialno distanco. Za vstop v zaprte prostore potrebujete masko, pred vstopom si razkužite roke.
Organizacija: Layerjeva založba
Soorganizacija: Zavod Carnica, Hestija, Prešernovo gledališče Kranj