Čačkarije S01E06
V Čačkarijah bomo KIKSovci in občasno naši gosti čečkali najbolj bizarna gesla na svetu.
Pridružite se nam na partiji zabavne party igre Drawful 2! Gesla bomo črpali tudi iz vaših predlogov, s svojim glasovanjem pa boste delili točke umetniško (ne)nadarjenim tekmovalcem!
Naj vas srčkan cover ne preslepi. Čačkarije so predstrava za ODRASLE. Otrokom ogled odsvetujemo, ker nočemo bit krivi za razblinjanje otroških sanj. Razen, kadar si mulc to zasluži.
Tokrat se nam bodo v Čačkarijah pridružili člani najbolj slovite štajerske impro skupnosti, Bande Ferdamane!
Gostitelj: Matjaž Peklaj
Režija: Dino Kapetanović
Nastopajo: Rok Bohinc, Nejc Šmit, Sašo Stare, Rahela Klopčič, Mojca Frim, Petko Čakrevski in NEKAJ GLEDALCEV, KVA PA TO?!
V torek, 18.5., ob 20:30, na FB in YT. Se vidimo!
Mednarodni muzejski dan 2021
Na mednarodni muzejski dan 18. maja lahko Loški muzej obiščete brezplačno in si ogledate naše stalne zbirke, razstavo Foto Loka v Galeriji na gradu, Sožitje na grajskem vrtu v Okroglem stolpu in Lubnik – gora velikanov v arheološki zbirki.
Pripravljamo pa tudi spletni program, in sicer bomo na spletni strani in družbenih omrežjih objavili tri nove videoposnetke predstavitev del iz naših umetnostnozgodovinskih zbirk: Tihožitje z rožami in grozdjem umetnika Adalberta Schäfferja, izbrana dela iz zbirke Franceta Miheliča in zlate oltarje iz cerkve sv. Lucije v Dražgošah, ki se nahajajo v grajski kapeli.
Sodelovali bomo tudi na urbani razstavi plakatov slovenskih muzejev, ki jo pripravlja ICOM Slovenija v sodelovanju s prodjetjem Tam Tam. Plakati bodo med 18. in 24. majem na različnih lokacijah po Ljubljani nagovarjali k obisku muzejev, ogledate pa si jih lahko tudi v virtualni knjižici: https://issuu.com/icom.slovenija/docs/icom-mmd2021_web
Mednarodni muzejski svet ICOM že vse od leta 1977 18. maja obeležuje mednarodni muzejski dan. Letošnji bo potekal pod temo Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi ter opominjal na ključne spremembe v družbi in okrevanje v času epidemije covid 19. Tudi muzeji so namreč aktivni člen sprememb in ponujajo premislek o odnosu do skupnosti, se soočajo z novimi izzivi dela in modeli kulturne kreativnosti. Muzeji se morajo zavzemati za ustvarjalni potencial kulture kot področja izzivov ter inovacij, v izgradnji pravične in trajnostne prihodnosti.
MP3ggerS – tekstilni MP3 predvajalnik [BIEN]
Delavnica izdelave E-MP3 predvajalnika
Sobota, 29. 5. 2021, ob 10.05
Češnjev vrt Layerjeve hiše
Naredi si svoj MP3 predvajalnik iz tekstila!
Delavnica “E-tekstilni MP3 predvajalnik” je namenjena praktičnemu prikazovanju in izvajanju postopka, v katerem tekstilne in elektronske komponente skupaj tvorijo delujočo napravo oz. MP3 predvajalnik s mehkimi sprožilci.
Naprava MP3ggers je preprost zvočni predvajalnik, ki v razširjeni obliki postane orodje za eksperimen­tiranje in ustvarjanje. Udeleženci delavnice delajo s kapacitivnimi materiali, mikrokrmilniki in vezji in materializirajo novo avdio napravo in mehke sprožilce s tehnikami računalniške izvedbe (3d tisk, lasersko rezkanje in tekstilna preša).
Udeleženci/ke delavnice spoznavajo osnove elektronike, akustike, mehkih vezij in e-tekstilij.
Delavnica je brezplačna, potekala bo od 10h do 13h, obvezne so prijave na elektronski naslov art@layer.si.
Izvedba delavnice bo na odprtem. V primeru dežja bomo prijavljene obvestili o spremembah.
BIEN 2021 [26. 5.–14. 8. 2021]
BIEN 2021
Bienale tekstilne umetnosti
Kranj, Radovljica, Škofja Loka
26. 5.–14. 8. 2021
www.layer.si/bien
Bienale tekstilne umetnosti BIEN med 26. majem in 14. avgustom 2021 napoveduje več kot 40 razstavnih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije.
Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Škofjeloški muzej, ter v javnem prostoru. Osrednje razstavno prizorišče bienala pa bo že več let prazen prostor nekdanje pokrite garaže v tretjem nadstropju kranjskega Globusa, delo arhitekta Ravnikarja.
_____________EN
BIEN 2021
Textile Art Biennial
Kranj, Radovljica, Škofja Loka
26. 5.–14. 8. 2021
www.layer.si/bien/en
Between 26 May and 14 August 2021 the BIEN Textile Art Biennial will present more than 40 exhibition projects, a series of art residencies and an online program. BIEN draws from the heritage of the industry and the identity of the space. It focuses on textiles, sustainable materials and principles, promotes interdisciplinary artistic connections and pays special attention to the best works of current student production.
Exhibition projects and installations will be on display in established gallery spaces in Gorenjska, such as the Layer House, the Škrlovec Tower and the Gorenjska Museum in Kranj, the Šivčeva House in Radovljica and the Škofja Loka Museum, as well as in public space. The main exhibition venue of the biennial will be the empty space of the former covered garage on the third floor of the Kranj Globus, work of architect Edvard Ravnikar.
________
UMETNIKI / ARTISTS:
Eta Sadar Breznik, Dominika Krogulska-Czekalska, Ýrúrarí, Rob Scholte, Ida Blažičko, Tina Struthers, Katarina Spacal, Elena Fajt, Lavoslava Benčič and Nejc Stupan, Diana Ammann, Lara Blanchard, Threadstories, Paola Idrontino, Denís Galocha and Cristina Barrientos, Anja Podreka, pH15, Sodobni tekstilni center Kreativnice, Mateja Golež, Darja Rant, Marija Jenko, Anja Jerčič Jakob, Ula Pogorevčnik, Alenka More, Arijana Gadžijev, Darja Miklaužič, Nastja Bric, Špela Gale, Mateja Premrl, Lovro Ivančič, Lan Krebs, Lucija Srebre , Josipa Štefanec, Matija Čop, Snežana Skoko, Žiga Brezovnik, Lara Banovec, Urška Medved, Lucija Jankovec, Nikolina Holjak, Dina Mlinac, Sara Strgačić, Nikolina Krstičević, Katarina Rus, Monika Ivanuša, Karmen Hočevar, Živa Kandorfer, Eva Jakopič, Zala Hrastar, Špela Košir, Estera Rezar, Hana Tavčar, Tasja Videmšek, Asja Rep, Uroš Topić
________
Producent: Zavod Carnica
Koproducenti in partnerji: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za dizajn Univerze na Primorskem, Kèlekè Shop, Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Muzeji radovljiške občine, Prešernovo gledališča Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Visit Kranj, Metalka zastopstva holding, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb, TAM-TAM Inštitut, AquafilSLO, Svetlobna gverila, Zavod za varstvo kulturne dediščine, enota Kranj, Župnišče Kranj, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, BOWB – Biennale of Western Balkans
Projekt sofinancira: Mestna občina Kranj
Mednarodni dan družin / Teden družin
V mednarodnem tednu družin od 15. do 22. maja je vstop v Loški muzej za družine brezplačen.
Na mednarodni dan družin v soboto, 15. maja, ob 10. uri, vas vabimo na voden ogled muzejskih zbirk. V družbi vodiča bomo odkrivali srednjeveško zgodovino Škofje Loke, preizkusili delovanje dvižnega mostu, spoznavali tradicionalne loške obrti in delo na polju v starih časih ter pokukali v Škoparjevo hišo v muzeju na prostem na grajskem vrtu.
Zaradi veljavnih ukrepov za voden ogled sprejemamo prijave do zapolnitve mest na: obisk@loski-muzej.si
Družine vabimo tudi na samostojno raziskovanje muzeja, na katerega se lahko odpravite tudi v družbi papagaja Kokija, s Kokijevim nahrbtnikom, polnim zanimivih predmetov (uporaba je brezplačna), in delovnim zvezkom (cena: 3,90 EUR).
Vsem družinam, ki nas bodo obiskale v mednarodnem tednu družin, bomo podarili družabno igro Kulturna doživetja Škofjeloškega, s katero bodo lahko tudi doma raziskovali našo kulturno dediščino in dobili še kakšno idejo za zanimiv in kulturno obarvan izlet.
Generalna skupščina OZN je leta 1994 razglasila 15. maj za Mednarodni dan družin. Zveza družin v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije ga letos praznuje že triindvajsetič. V tem času so dan družin podaljšali v Teden družine, ki poteka od 15. do 22. maja. Z njim želi družinam omogočiti brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav, predstav in drugih prireditev v kulturno-umetniških organizacijah po vsej Sloveniji.
TA ČUDNA REČ #25 – z gostom URBANOM KAVKA
Pod okriljem Mladinskega Centra Kotlovnica bo prihajajoči petek, 14. 5., ob 20:00 uri, na ogled petindvajseta edicija oddaje “TA ČUDNA REČ”.
Veseli smo, da se nam bo tokrat v oddaji pridružil in svoja razmišljanja o zanimivih vsebinah predstavil Urban Kavka.
Urban je študent drugega letnika magisterija Trajnostnega grajenega okolja, ki se je v gradbene vode podal izhajajoč iz želje po delu z rokami in po vzpostavljanju okolja, v katerem bi ne želel zgolj živeti, temveč tudi celovitejše in kvalitetnejše (so)bivati. Oblikovanje tovrstnih okolij doživlja kot obliko umetnosti – nekaj, kar se bomo v oddaji potrudili, da predstavimo tako v besedi kot tudi v sliki.
V oddaji in pogovoru z Urbanom, ki je pod okriljem Kotlovnice aktiven širom celotnega spektra naših trajnostno usmerjenih angažmajev (izmenjevalnice oblačil, čistilne akcije, idr.), se bomo dotaknili tako konkretnih modernih konceptov bivanjskih rešitev, kot tudi potenciala, ki ga le-ti ponujajo za kar izrazito transformacijo doživljanja med-sosedskih odnosov in posledično seveda tudi same doživljajske izkušnje (so)bivanja v družbi.
Glede na to, da kreativni domet in širina našega gosta doslej našteto tudi še presega, se v oddaji morda lahko nadejamo videti tudi kakšno njegovo stvaritev iz lesa, govori pa se, da naj bi slišati tudi kakšno njegovo novejšo pesnitev…
…lepo vabljeni torej k spremljanju in ogledu naše oddaje…v petek…ob 20:00!
Okus dobre prakse: NORD
Nord je prva slovenska blagovna znamka hard seltzerjev in tvoja nova najljubša pijača!
Hard seltzer – Kaj je to?
Ekipa NORDa odgovarja: “Seltzer je izraz za gazirano vodo, hard pa označuje, da pijača vsebuje alkohol. Če si ta oseba, ki ji trenutni izbor alkoholnih pijač ne odgovarja in ponavadi pristaneš na vodki z gazirano vodo in limono, potem je to pijača zate. Ali pa če ne maraš piva. Mogoče le iščeš nadomestek za pivo? Špricer ti ne sede? Za vse te priložnosti smo razvili Nord Hard Seltzer.”
Na brezplačnem dogodku prisluhni njihovi podjetniški zgodbi! Za vse udeležence pripravljamo tudi presenečenje … #kindersurprise
Vsem prijavljenim bomo uro pred začetkom na mail poslali povezavo na delavnico. *V kolikor bodo ukrepi dopuščali se bo dogodek odvil na kovaškem vrtu. #fingerscrossed
Za več informacij smo dosegljivi na info@kovacnica.si ali na telefonu 031 338 270 .
Delavnica je sofinancirana s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija
Novinarjev kalejdoskop: Miša Molk

Zaradi covida je vse drugače – tudi tekmovanje za pesem Evrovizije, ki vsakič postreže s pikantnostmi. In gotovo je Miša Molk tista, ki o tej prireditvi ve največ. Eno od najbolj prepoznavnih imen slovenske televizije. Novinarka, voditeljica, scenaristka, odgovorna urednica in nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, spremlja novinarsko delo in je brez dlake na jeziku. Ker ve, da ljudje prepoznavajo »novinarsko šlamparijo«, se na vodenje intervjujev, kar počne danes, skrbno pripravlja. »Z Mišo« tokrat o Miši.
Pogovor bo vodila Darja Groznik.

BIEN 2021 [26. 5.–14. 8. 2021]
BIEN 2021
Bienale tekstilne umetnosti
Kranj, Radovljica, Škofja Loka
26. 5.–14. 8. 2021
www.layer.si/bien
Bienale tekstilne umetnosti BIEN med 26. majem in 14. avgustom 2021 napoveduje več kot 40 razstavnih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije.
Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Škofjeloški muzej, ter v javnem prostoru. Osrednje razstavno prizorišče bienala pa bo že več let prazen prostor nekdanje pokrite garaže v tretjem nadstropju kranjskega Globusa, delo arhitekta Ravnikarja.
_____________EN
BIEN 2021
Textile Art Biennial
Kranj, Radovljica, Škofja Loka
26. 5.–14. 8. 2021
www.layer.si/bien/en
Between 26 May and 14 August 2021 the BIEN Textile Art Biennial will present more than 40 exhibition projects, a series of art residencies and an online program. BIEN draws from the heritage of the industry and the identity of the space. It focuses on textiles, sustainable materials and principles, promotes interdisciplinary artistic connections and pays special attention to the best works of current student production.
Exhibition projects and installations will be on display in established gallery spaces in Gorenjska, such as the Layer House, the Škrlovec Tower and the Gorenjska Museum in Kranj, the Šivčeva House in Radovljica and the Škofja Loka Museum, as well as in public space. The main exhibition venue of the biennial will be the empty space of the former covered garage on the third floor of the Kranj Globus, work of architect Edvard Ravnikar.
________
UMETNIKI / ARTISTS:
Eta Sadar Breznik, Dominika Krogulska-Czekalska, Ýrúrarí, Rob Scholte, Ida Blažičko, Tina Struthers, Katarina Spacal, Elena Fajt, Lavoslava Benčič and Nejc Stupan, Diana Ammann, Lara Blanchard, Threadstories, Paola Idrontino, Denís Galocha and Cristina Barrientos, Anja Podreka, pH15, Sodobni tekstilni center Kreativnice, Mateja Golež, Darja Rant, Marija Jenko, Anja Jerčič Jakob, Ula Pogorevčnik, Alenka More, Arijana Gadžijev, Darja Miklaužič, Nastja Bric, Špela Gale, Mateja Premrl, Lovro Ivančič, Lan Krebs, Lucija Srebre , Josipa Štefanec, Matija Čop, Snežana Skoko, Žiga Brezovnik, Lara Banovec, Urška Medved, Lucija Jankovec, Nikolina Holjak, Dina Mlinac, Sara Strgačić, Nikolina Krstičević, Katarina Rus, Monika Ivanuša, Karmen Hočevar, Živa Kandorfer, Eva Jakopič, Zala Hrastar, Špela Košir, Estera Rezar, Hana Tavčar, Tasja Videmšek, Asja Rep, Uroš Topić
________
Producent: Zavod Carnica
Koproducenti in partnerji: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za dizajn Univerze na Primorskem, Kèlekè Shop, Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Muzeji radovljiške občine, Prešernovo gledališča Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Visit Kranj, Metalka zastopstva holding, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb, TAM-TAM Inštitut, AquafilSLO, Svetlobna gverila, Zavod za varstvo kulturne dediščine, enota Kranj, Župnišče Kranj, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, BOWB – Biennale of Western Balkans
Projekt sofinancira: Mestna občina Kranj
Med šopkom cvetlic in rojem čebel
Razstava likovnih del v tehniki praskanke
5. 5.–20. 5. 2021
Layerjeva hiša in Stolp Pungert // layer.si
Odpiramo razstavo v poklon naravi in trajnosti, h katerima nas zavezuje naš novi vsakdan.
Odpiramo jo na 10. rojstni dan Layerjeve hiše, z deli z javnega poziva, s katerim smo k ustvarjanju vabili prav vse – otoke, mlade in odrasle. Povezujemo jo s prostori Stolpa Pungert, kjer danes kraljuje otroška ustavrjalnost (nekoč pa je v njem naš Layer preživel svojo izkušnjo zaporništva); na ogled bo do svetovnega dneva čebel, 20. maja. Layerjeva hiša torej znova povezuje – kulturo, ustvarjalnost, človeka in naravo. Predvsem pa skrbi za boljši jutri, za ozaveščanje in premislek.
Na javnem pozivu smo prejeli 31 del v likovni tehniki praskanke, ki se tematsko ukvarjajo s šopkom cvetlic (poklon Layerjevi desetki), čebelami (20. 5.) in človekovim poseganjem v ta naravni ustroj. Kaj smo se naučili v zadnjem letu? Kaj je odpadek? Kako se mu lahko izognemo oziroma ga sploh ne ustvarimo? Kako vpliva na naše lokalno okolje, na modri planet v celoti?
Vabljeni na razstavo, ki vas bo popeljala v v nov svet, ki se skriva pod črno plastjo tuša.
ODPRTJE: 5. maj 2021 ob 17h (Stolp Pungert) in ob 18h (Layerjeva hiša)
Razstava bo na ogled tudi na spletni strani layer.si.
V zaprtih prostorih prosimo upoštevajte medsebojno razdaljo in obvezno nošnjo mask.