Kranj goes Hardcore
Kranj goes Hardcore
| The Soldiers of Upper Carniola |
@ Carnium Cafe, Kranj, Slovenia
@ 22.0 – 05.00
Line up:
E-NERGYSTYLE | Grazer Core Brigade | AT
PAYMON | FoS | factoryofsound.si/artists/paymon/
HKH aka HYPERKILLAH
TMR
Vstopnina | Entry:
Pred / Before 23.00: 8€
Po / After 23:00: 10 €
Po / After 03:30: free
Izmenjevalnica oblačil #18 / Clothing Exchange
Čas je za majsko izmenjevalnico oblačil!
////
Ste že bili na izmenjevalnici oblačil? Imate doma kakšna oblačila, ki jih ne uporabljate več, in ne veste, kaj bi z njimi? Naložite jih v torbo in jih v soboto, 14. maja 2022, med 10. in 12. uro v Kotlovnici izmenjajte za druga.
Izmenjevalnica deluje po različnih principih: »prinesi oblačila–odnesi oblačila« ali »samo prinesi oblačila« ali »samo odnesi oblačila«.
////
Have you ever been to a clothing exchange? Are there some clothes that you are not using anymore and you don’t know what to do with them? Bring them to Kotlovnica where you can exchange them for other clothes.
The idea of this event is that you bring your clean clothes that you don’t use, and you will be able to take others that the rest of the people will bring. Or you can just take some without bringing any. We will also accept ripped ones and try to reuse them.
So if you are interested in exchanging your clothes with other people, we will see you in Kotlovnica on the 14 May 2022 from 10:00 to 12:00.
////
Vstop prost!
Metal koncert: Dickless Tracy in Morost
vstopnina: 7 EUR
vrata: 19.30
koncert: 20.00
bar: 19.30–23.30
////
Dickless Tracy
Dickless Tracy so bili ustanovljen v Brežicah leta 1997. Kar se je začelo kot vikend hobi, je postalo stalna oblika izražanja skozi hrup, hitrost, temo in brutalnost. Izdali so pet albumov, nešteto split kaset, demo posnetkov v živo, celo enega 7” in odigrali številne nastope, kjer je le bilo mogoče. Dickless Tracy so Tomi Cepanec na kitari in vokalu, Jernej Rejc na basu in Ivan Cepanec na bobnih.
Morost
“Z glasbo ustvarjamo zatočišče za nas in nam podobne. Kraj, kjer socialna neprilagojenost ni preganjana, pač pa cenjena. Kraj kjer je skromnost ob stiku s silami narave oblika časti.”
Morost so leta 2010 ustanovili že priznani slovenski glasbeniki, na odru pa so se prvič začeli pojavljati po izdaji prvega albuma Solace in Solitude leta 2014. Album je požel pozitivne kritike tudi v mednarodnem glasbenem prostoru, predvsem zaradi celotne zgradbe albuma in skladateljske dovršenosti. S kreiranjem kompleksne metal glasbe Morost dosegajo in premikajo meje ekstremnega glasbenega izražanja, tako na odru, kot v studiju. Koncertirali so po celotni Sloveniji, med drugim so nastopili na glavnem odru festivala Metaldays leta 2019 in 2021, premierno pa so se v živo predstavili tudi že v Avstriji, Bosni in Italiji. Po nekaj menjavah v postavi so leta 2020 stopili v studio in posneli drugi album Forged Entropy, ki je bil izdan marca 2021 pri založbi On Parole. Tudi ta album je prejel pozitivne kritike domače in tuje glasbene scene.
Glasba z okusom: Zajtrk
𝐆𝐥𝐚𝐬𝐛𝐚 𝐳 𝐨𝐤𝐮𝐬𝐨𝐦: 𝐙𝐚𝐣𝐭𝐫𝐤
𝘬𝘰𝘯𝘤𝘦𝘳𝘵 𝘻 𝘪𝘻𝘣𝘳𝘢𝘯𝘰 𝘷𝘦𝘤̌𝘦𝘳𝘫𝘰
Zajtrk človeka pospremi v vse, kar ga čaka v dnevu, ki se odpira. Zajtrk je lahko maslo na kruhu, skodelica kave, ali marmeladni rogljiček. Zajtrk je lahko celo muzika! Mladi kantavtorski duo Zajtrk, ki ga sestavljata violinistka in pevka Laura Krajnc ter kitarist Sven Horvat, ne zanika, da so jutra, kakršna živimo, pogosto prepredena z nepopolnostmi. In tudi zajtrk je tak. Za mizo sedemo z zadahom pretekle noči in z lasmi do plafona. Zehamo. Jamramo. Načrtujemo. Kljub vsemu pa navadno zajtrkujemo s tistimi, ki so naš dom. Na tej osnovi je zaživela tudi njuna glasba. Besedila njune glasbe ne vsiljujejo, kaj naj mislimo, temveč s satiričnim in igrivim podtonom pokažejo, o čem bi bilo vredno premišljevati. Da je treba tistim, ki se rogajo drugi barvi kože, pokrasti izpred hiše vse rože; da bi bilo bolje, če bi pokazali krivi prst grdi diktaturi in demokraciji vsepovsod na široko odprli duri, sta sporočala že s svojo prvo ploščo, ki je izšla leta 2018. Njuna glasba je žanrsko pestra, razigrana in tako čustvena, da ti kdaj pa kdaj v oko nažene kakšno solzo, drugič pa nasmeji s pronicljivim humorjem. Vendar jima epidemija ni prizanesla. Medtem ko so koncerti vztrajno odpadali, sta mlada ustvarjalca nihala iz obdobja navdiha v obdobje žalosti in spet nazaj. (Večer)
Cena vstopnice: 20 €, na dan dogodka 25 €
***
𝐑𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐚 𝐯𝐬𝐭𝐨𝐩𝐧𝐢𝐜: 𝟎𝟒𝟏 𝟑𝟔𝟎 𝟑𝟗𝟗 / 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐝𝐨𝐦𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞.𝐨𝐫𝐠 / 𝐩𝐢𝐬𝐚𝐫𝐧𝐚 𝐃𝐊𝐊, 𝐅𝐮𝐳̌𝐢𝐧𝐞 𝟏𝟎, 𝟏𝟐𝟒𝟎 𝐊𝐚𝐦𝐧𝐢𝐤 (𝐩𝐨𝐧., 𝐭𝐨𝐫. 𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐭.: 𝟏𝟎.𝟎𝟎–𝟏𝟐.𝟎𝟎, 𝐬𝐫𝐞. 𝐢𝐧 𝐜̌𝐞𝐭.: 𝟏𝟒.𝟎𝟎–𝟏𝟖.𝟎𝟎), 𝐓𝐈𝐂 𝐊𝐚𝐦𝐧𝐢𝐤, 𝐛𝐞𝐧𝐜𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐬𝐢 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐨𝐥 𝐬 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐨𝐦 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢, 𝐰𝐰𝐰.𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢 𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐧𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢 (𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐤𝐞 𝟑𝐝𝐯𝐚, 𝐌 𝐡𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐲𝐬, 𝐢𝐭𝐝.)
Mini teater in Prešernovo gledališče Kranj: Judovski pes
𝐌𝐚𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨𝐯 𝐚𝐛𝐨𝐧𝐦𝐚
𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐢𝐧 𝐏𝐆 𝐊𝐫𝐚𝐧𝐣
𝐉𝐮𝐝𝐨𝐯𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐞𝐬
𝐝𝐫𝐚𝐦𝐚
Judovski pes (The Jewish Dog, Yediot Books, 2007) je avtobiografija psa Kira, ki se rodi nemško-judovski družini Gottlieb sredi tridesetih let 20. stoletja. Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva in trdno odločen, da bo popolnoma razumel človeški govor. Roman sledi njegovemu življenju in različnim premislekom, medtem ko se prebija skozi čas druge svetovne vojne. Priča je vzponu nacizma in holokavstu, ljubezen izkusi samo pri svoji družini. Zaradi nacizma so Gottliebovi prisiljeni zapustiti dom, nesrečen splet dogodkov pa jih loči od Kira. Tega pot pelje od ljubeče judovske družine do potepuštva, divjega pasjega krdela in celo do nacističnega psa čuvaja v koncentracijskem taborišču Treblinka. Večkrat mu spremenijo ime, v vedno bolj nevarnih situacijah se mora znajti kot ve in zna, žene ga le neustavljiv gon po preživetju, ves čas pa hrepeni po ponovni združitvi z družino Gottlieb. Kravitz jezikovno spretno in s srhljivo domiselnimi podobami in metaforami opisuje zgodovinske dogodke druge svetovne vojne, kot jih doživlja nenavadno občutljiv in pronicljiv judovski pes. Rezultat je močna in pretresljiva pripoved, Kir pa je ganljiv in nepozaben lik.
***
Koprodukcija: Mini teater, Prešernovo gledališče Kranj in Judovski kulturni center Ljubljana Režiser, Avtor koncepta in adaptacije, scenograf in kostumograf: Yonatan Esterkin
Prevajalka: Katja Šmid
Glasovi na posnetkih: Miha Rodman in Robert Waltl
Dramaturginja: Anja Krušnik Cirnski
Oblikovalec videa in zvoka: Vid Hajnšek
Lektorica: Mateja Dermelj
Igra: Miha Rodman
Predstava traja 80 minut in nima odmora.
Foto: Miha Fras
***
Za Maistrov abonma, za izven
Cena vstopnice: 17 € / 15 €*
*mladi do 26 let in upokojenci
***
𝐑𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐚 𝐯𝐬𝐭𝐨𝐩𝐧𝐢𝐜: 𝟎𝟒𝟏 𝟑𝟔𝟎 𝟑𝟗𝟗 / 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐝𝐨𝐦𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐞.𝐨𝐫𝐠 / 𝐩𝐢𝐬𝐚𝐫𝐧𝐚 𝐃𝐊𝐊, 𝐅𝐮𝐳̌𝐢𝐧𝐞 𝟏𝟎, 𝟏𝟐𝟒𝟎 𝐊𝐚𝐦𝐧𝐢𝐤 (𝐩𝐨𝐧., 𝐭𝐨𝐫. 𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐭.: 𝟏𝟎.𝟎𝟎–𝟏𝟐.𝟎𝟎, 𝐬𝐫𝐞. 𝐢𝐧 𝐜̌𝐞𝐭.: 𝟏𝟒.𝟎𝟎–𝟏𝟖.𝟎𝟎), 𝐓𝐈𝐂 𝐊𝐚𝐦𝐧𝐢𝐤, 𝐛𝐞𝐧𝐜𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐬𝐢 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐨𝐥 𝐬 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐨𝐦 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢, 𝐰𝐰𝐰.𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢 𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐧𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐤𝐚𝐫𝐭𝐞.𝐬𝐢 (𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐤𝐞 𝟑𝐝𝐯𝐚, 𝐌 𝐡𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐲𝐬, 𝐢𝐭𝐝.)
Predstavitev avtobiografije Peta olimpijada (Tadeja Brankovič)
Vabimo vas na športno-literarno srečanje ob izzidu knjige PETA OLIMPIJADA Tadeje Brankovič. Knjiga Peta olimpijada je izpoved o preizkušnji na progi življenja, ki je Tadejo Brankovič iz snežnih poligonov in velikih biatlonskih uspehov, pripeljala na strmine in poledenele plošče bolezni, ločitve, žalosti in jeze. Tadeja je knjigo začela pisati v procesu soočanja z diagnozo raka na prsih. O sebi pove:
»Sem v procesu zdravljenja. Tečem najpomembnejšo tekmo v življenju, kjer moram osvojiti zlato olimpijsko medaljo. Zavedam se, da je pot zdravljenja raka vselej negotova, a vem, da me vztrajnost in sposobnost soočanja s težavami, pridobljena v športu, rešujeta. Vem, da zmorem, vem za kaj se borim in kaj me življenje s svojimi preizkušnjami uči. Samo eno – da je lepo in da ga je vredno živeti vsak dan sproti ter da je na koncu vsakega tunela svetloba in upanje. A le močno je treba verjeti. Ob soočenju z boleznijo sem začela pisati. Svojo življenjsko zgodbo, ki res ni običajna in je prepletena z veliko čustvi, strahu in nemira, a tudi upanja in optimizma, prelivam v knjigo. Naslovila sem jo »Peta olimpijada«. Pišem jo zase in za druge. Z namenom ozaveščanja in spoznanja, kaj je v življenju res vredno in pomembno, in kot del svoje terapije. Verjamem, da se bo zaradi neposrednosti in iskrenosti bralcev dotaknila, in da bo ljudem, ki so se znašli v podobnih stiskah, vlivala upanje in lajšala spopadanje z njimi. Želim si, da bi knjigo bralci vzeli kot učbenik, v katerem spoznajo, da optimizem, pozitivnost, dobra energija in vztrajnost pripeljejo do ciljne črte.«
Knjigo Peta olimpijada boste na srečanju s Tadejo Brankovič lahko tudi kupili in poklepetali z avtorico.
MRTVEC PRIDE PO LJUBICO | 50. ponovitev
Svetlana Makarovič
MRTVEC PRIDE PO LJUBICO
Poetična drama
Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj
Režiser: Jernej Lorenci
Igrajo:
Ana Urbanc k.g.
Vesna Pernarčič
Miha Rodman
Aljoša Ternovšek
Darja Reichman
Borut Veselko
Vesna Jevnikar
Judita Polak k.g. / Ema Kobal k.g.
Ciril Roblek k.g.
»O predstavi Mrtvec pride po ljubico lahko govorimo kot o zmagovalnem sozvočju vseh segmentov gledališke uprizoritve. Vse je jasno, natančno, pomensko izčiščeno.« Petra Tanko, Radio Slovenija
Edinstvena priložnost za ogled kultne in večkrat nagrajene predstave na domačem odru, tokrat že petdesetič.
Na sporedu: 20. maja 2022 ob 20.00
Za rezervacije vstopnic se obrnite na blagajno Prešernovega gledališča
(telefon: 04/20 10 200, e-pošta: blagajna@pgk.si). Blagajna je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00 ure ter uro pred začetkom predstav.
>>>SPLETNI NAKUP VSTOPNIC<<<
https://pgk.kupikarto.si/
Lepo vabljeni!
Avtorski projekt | ZADNJI NAJ UGASNE LUČ
Avtorski projekt
ZADNJI NAJ UGASNE LUČ
odrske slike
Koprodukcija s Kinom Šiška
Režiser: Dorian Šilec Petek
Igrajo:
Vesna Jevnikar
Doroteja Nadrah
Vesna Pernarčič
Miha Rodman
Vesna Slapar
Aljoša Ternovšek
Pozni kapitalizem, okoljska katastrofa, virtualna realnost, strah pred bližnjimi, kolektivna melanholija in prazno hrepenenje so se spremenili v skoraj edino realnost, ki se je še lahko zavedamo. Uprizoritev Zadnji naj ugasne luč je projekt, ki raziskuje bolečino sodobnega bivanja.
»Predstava skoraj nima besedila, kar gledamo, je predstavljeno z drugimi izraznimi sredstvi, to pa je seveda zanimiv izziv za gledalca. Odrsko brezbesedje in s tem selitev naše percepcije k vizualnemu namreč veliko pove o današnjem času in človeku, ki je predmet, pravzaprav pa žrtev tega časa.« Igor Kavčič, Gorenjski glas

Za rezervacije vstopnic se obrnite na blagajno Prešernovega gledališča
(telefon: 04/20 10 200, e-pošta: blagajna@pgk.si). Blagajna je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00 ure ter uro pred začetkom predstav.
>>>SPLETNI NAKUP VSTOPNIC<<<
https://pgk.kupikarto.si/
Lepo vabljeni!
Dorotea Dolinšek: TerraPort – Infographics [pH]
Triptih infografik
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
6. 5.—4. 6. 2022
Odprtje razstave: petek, 6. 5. ob 18h.
Skoraj vsaka tehnologija ali storitev, razvita za radikalno okolje vesoljskega potovanja se je izkazala za mejnik tudi na našem planetu Zemlja. Avtorica Dorotea Dolinšek je projekt TerraPort zasnovala navdihnjena z najnovejšimi prizadevanji astrobiologije in scenarijev teraformiranje v vesoljski industriji, kot izjavo o paradigmi radikalne skrbi za druge, za živali, rastline, ljudi in planet kot celoto. TerraPort je poskus osvetljevanja izzivov antropocena, kjer bi škodljive človeške dejavnosti na planetu Zemlja morali zaustaviti s spremembo proizvodnega mehanizma, katerega poganja sodobni neoliberalni kapitalizem. TerraPort je hkrati pokazatelj obsega časa in sredstev, potrebnih za popravilo nečesa, kar običajno jemljemo za samoumevno.
Dorotea Dolinšek (1994, Kranj) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia). Študij nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je trenutno na drugi stopnji smeri Video in novi mediji. Predstavlja se na skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2021 sodeluje z galerijo Kapelica, istega leta pa je prejela tudi študentsko nagrado na Mednarodnem festivalu za računalniško umetnost.
Projekt TerraPort, katerega triptih infografik je predstavljen na razstavi, je nastal v produkciji Zavoda Kersnikova, s podporo Ministrstva za Kulturo RS in mestne občine Ljubljana v letu 2021.
Posebna zahvala: Barbara Sušnik
________
Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].
Žiga Hančič: Hyperspace
Prostorska postavitev umetniških del
Galerija Layerjeve hiše
6. 5.-4. 6. 2022
Odprtje razstave: petek, 6. maj, ob 18h.
Umetnik mlajše generacije se v Galeriji Layerjeve hiše predstavlja s prostorsko postavitvijo teme in svetlobe, zvoka in tišine. Raziskuje polja skrajnosti.
Ambientalna postavitev gledalca sooči z iluzionističnimi in nesnovnimi ploskvami, ki reflektirajo metafizično in monumentalno realnost svetlobe in prostora samega. Svetlobna in zvočna kohezija prostor transformirata v mikrokozmično metaforo makrokozmosa in njegovih fenomenov, pri čemer so materialni aspekti le sredstvo, ki povzročajo igro svetlobe in zvoka.
Temi, ki jih pričujoča razstava v interakciji z gledalcem želi problematizirati, sta metafizična in transcendentna realnost vsakdanjosti. Umetniška postavitev galerijski prostor preobraža v meditativni kraj zavedanja fenomenov prostora in časa. V njem se sinergiji svetlobe, zvoka in prostora pridruži tradicionalni medij v obliki slikarske ploskve ter kiparskega prostora. Spreminjajoča se zvočna podlaga ustvarja monumentalni ambient in namiguje na sublimnost vseobsegajočega kozmičnega prostora. Spreminjanje razpoloženja gledalca povzročajo različne zvočne podlage, ki v prostor s svojo estetiko poetičnega in zastrašujočega vnašajo napetost. Ploskev, ki je umeščena v prehod med dva galerijska prostora s svojo taktilnostjo gledalca sooči z neotipljivostjo in nedefiniranostjo polja, v katerem pogled zaman išče sidrišče. Nedoločnost vizualnega vtisa, navidezno osvobojenega mase in težnosti, praznina prostora ter svetloba in zvok kot nesnovna fenomena opozarjajo na misteriozen in nedoumljiv element naše vsakdanjosti.
Prostorski manifest, postavljen v Galerijo Layejeve hiše v Kranju, predstavlja prvo delo načrtovane serije, ki problematizira naš odnos in dojemanje naravnih fenomenov. Miselna zasnova v tem primeru služi zgolj kot izhodišče za razmislek, končni odziv in opredelitev do problema pa je prepuščen gledalcu samemu.
Žiga Hančič (1993) je leta 2017 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na smeri kiparstvo pod mentorstvom akademskega kiparja Matjaža Počivavška in dr. Tomislava Vignjevića. Od 2021 je absolvent podiplomskega študija industrijskega oblikovanja, ki ga zaključuje pod mentorstvom doc. Roka Kuharja in doc. Mihe Klinarja. Ob 75. obletnici Akademije za likovno umetnost in oblikovanje je razstavljal v Jakopičevi galeriji na pregledni razstavi najobetavnejših študentov. Dvakrat je sodeloval pri projektu A3, skupinski razstavi študentov ALUO. Za svoj prispevek pri skupinskem projektu študentov industrijskega oblikovanja »Misliti pogoje našega časa«, ki je bil uvrščen na Trienale v Milanu, je prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.