40 let TNP – Portreti biodiverzitete narodnega parka – odprtje razstave in predavanje
Vabljeni na dogodek iz serije letošnjih dogodkov, ki obeležujejo 40-letnico Triglavskega narodnega parka: na odprtje razstave Jurija Mikuletiča, Portreti biodiverzitete narodnega parka in predavanje biologinje JZ TNP Nine Rimahazi o neverjetnem bogastvu biotske pestrosti, ki se skriva v Zlatorogovem kraljestvu kot njegov največji zaklad.
Razstava bo na ogled do 1. decembra 2021.
Dogodek bo potekal pod pogoji PCT.
Vsa življenja Toneta Mlakarja
V sredo, 20. oktobra, ob 18.00 vabljeni v muzejsko dnevno sobo Loškega muzeja na pogovor in ogled filma o Tonetu Mlakarju.
Tone Mlakar (1921–2020) je bil vsestranski ustvarjalec, ki se je v svoji karieri ljubiteljsko, a z vso resnostjo in veliko vnemo ukvarjal tudi s fotografijo. Javnosti je kot fotograf verjetno najbolj poznan po slikovitih podobah krajine in arhitekture, njegov dolgoleten opus pa predstavlja eno najbolj podrobnih fotografskih kronik Škofje Loke in njenih prebivalcev.
O Mlakarjevem življenju in delu se bo umetnostna zgodovinarka Nina Misson pogovarjala s fotografovim sinom, umetnikom Simonom Mlakarjem. Sledil bo ogled celovečernega dokumentarnega filma Vsa življenja Toneta Mlakarja režiserja Marka Cvejića iz leta 2017. V filmu skozi protagonistove oči spremljamo njegovo dramatično zgodbo, postavljeno na oder dogodkov 20. stoletja.
Dogodek je del spremljevalnega programa razstave Foto Loka: Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke, ki je v Galeriji na gradu na ogled še do 31. oktobra 2021.
Popoldne družabnih iger: Štrbunk

Ponovno bomo preizkusili našo novo pridobitev – Štrbunk.
Ne, to ni stranišče na štrbunk, to je zunanja družabna igra, pri kateri dve ekipi igralcev z metanjem vrečk poskušata zadeti dobrih osem metrov oddaljeno leseno ploščo.
V primeru slabega vremena bomo igro preizkusili v našem večnamencu, drugače bomo zunaj.
___
Vstop prost / ob upoštevanju pogoja PCT.

Vozi, Miško!
DOBRODELNA PREDSTAVA za TADEJA
Vstopnina: 10€
UPRAVA:
Glavni direktor (avtor scenarija): Dušan Kovačević
Poslovni vodja in šef postaje (režiser in avtor priredbe): Gregor Čušin
NADZORNI ODBOR:
Scenografija: Martina Lesar Kikelj
Glasba: Blaž Podobnik
Kostumi in rekviziti: Aleksandra Džajić
Maska: Klara Leben Kušar
POMOČNIKI ZA TEHNIČNE ZADEVE:
Izdelava scene: Klemen Košir
Luč: Miha Šest
Šofer: Gašper Stojc
Sprevodnik: Boštjan Smukavec
SEZNAM POTNIKOV:
Brka: Borut Verovšek
Stric: Ivan Berlot
Plešasti: Milan Trkulja
Pop: Gregor Mandeljc
Šlager pevec: Matej Mužan
Lovec: Klemen Košir
Ženin: Armin Čulić
Nevesta: Nataša Anderle
Poročnik: Bojan Dornik
Muzikant 1: Gregor Vidmar
Muzikant 2: Krištof M. Čušin
Vdove: Blažka Udir, Danila Koselj, Darka Rebolj, Elizabeta Žnidaršič, Franci Žnidaršič, Manca Ropret, Milica Berlot, Neja Šmid, Olja Šest, Stanka Ogrin, Slavko Batur, Brane Baloh.
Orač: Klemen Klemenc
Oračevi sinovi: Slavko Batur, Brane Baloh, Franci Žnidaršič
Kdo ne pozna kultnega filma »Ko to tam opeva?« (Kdo neki tam poje?) srbskega režiserja Slobodana Šijana in scenarista Dušana Kovačevića iz leta 1980, ki je bil gledan ne le v naši nekdanji skupni državi, pač pa tudi širše, in je celo v Ameriki tolkel rekorde!
Črna komedija, ki se godi v Srbiji na dan pred napadom na Jugoslavijo, 5. aprila 1941 torej! Skupina potnikov nekje v provinci čaka na avtobus firme »Krstić in sin«, da bi prišli v glavno mesto. Med potniki so: kmet, ki hoče obiskati sina v kasarni, šminkerski pevec, ki gre na avdicijo, lovec, na smrt bolan možak, pop, človek, ki komaj čaka nemške okupacije in mladoporočenca.
Vstopijo v avtobus, ki ga vozi Miško, sin sprevodnika Krstića.
Na celodnevni poti se jim dogajajo različne stvari: udeležijo se pogreba, krpajo zračnico, prečkajo most, prenočijo … in ko drugo jutro prispejo na cilj, doživijo nemški zračni napad.
Poglejte kako film zaživi na odru, kako smo iz »črne komedije« napravili »smrtno resno komedijo«!
In pohitite: avtobus vozi strogo po voznem redu in ne čaka nikogar!
Cikel predavanj o vzgoji: Tomaž Erzar – O odraščanju in vzgoji
O odraščanju in vzgoji nam bo spregovoril slovenski teolog, filozof, pedagog in psiholog psihoanalitik dr. Tomaž Erzar. Tekom predavanja bo predstavil ključna spoznanja o razvoju otroških možganov ter načine spodbujanja njihovega zdravega razvoja v varnih in naklonjenih odnosih med starši in otrokom.
Predstavljeni bodo trije vidiki odnosov v družini:
– varna navezanost med otrokom in starši,
– stik z otrokovim notranjim svetom
– otrokovo zavedanje sebe.
Dotaknil se bo tudi ene izmed teorij pri vzgoji otrok – teorije navezanosti, ki se naslanja na to, da otrok pri odraščanju najbolj potrebuje čustveno bližino primarnega skrbnika. Čustvena varnost vpliva na celotno otrokovo varnost.
Cikel domoznanskih predavanj z Dr. Jurijem Šilcem: Vitezi iz Sore
Vabljeni na domoznansko predavanje z Dr. Jurijem Šilcem, ki nam bo na zanimiv način približal zgodovino domačih krajev.
V predavanju z naslovom “Vitezi iz Sore – spanheimski branik pred freisinškim škofom” se bomo pobliže seznanili s plemiči iz Sore, ki jih po ohranjenem pisnem gradivu lahko sledimo od srede 12. do srede 13. stoletja. Bili so ministeriali mogočnih gospodov Spanheimskih in so delovali na skrajnem severozahodnem robu ljubljanskega gospostva, kjer so Spanheimi mejili na loško gospostvo freisinškega škofa. Plemiči iz Sore so že v 12. stoletju razpolagali tudi s podrejenimi vitezi in so imeli svoj sedež v izginulem gradu na vrhu Gradišča nad Drago, kjer je bil nedavno na osnovi ostalin potrjen obstoj srednjeveške obrambne utrdbe.
Florian Zeller MAMA

Florian Zeller
MAMA (LA MÈRE)
Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj
Igrajo:
Mama, Anne: Darja Reichman
Oče, Pierre: Borut Veselko
Sin, Nicolas: Blaž Setnikar
Dekle, Élodie: Doroteja Nadrah
Zellerjeva Mama je vrhunsko, večplastno in pretresljivo dramsko besedilo, ki govori o bolečini in osamljenosti Mame, ki se sooča s sindromom »praznega gnezda«. Florian Zeller na stilno prepoznaven in izpiljeno minimalističen način, s skopimi, a enigmatično dvoumnimi stavki v tekočem dialogu, predvsem pa z neprestanim spreminjanjem perspektive izrekanja »objektivne resnice« razgrinja pred nami čustveno izvotljene odnose v družini, katerih posledica so Mamina osamljenost, njeno boleče soočanje s sinovim odhodom od doma in slutnja moževega varanja oziroma njegova čustveno odsotnost.

Prevajalka: Suzana Koncut
Režiser: Ivica Buljan
Umetniški svetovalec: Robert Waltl
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Scenograf in kostumograf: Rudy Sabounghy
Skladatelj in avtor priredbe songa Parle-lui de moi glasbenika Christopha: Mitja Vrhovnik Smrekar
Lektorica: Barbara Rogelj
Oblikovanje svetlobe in videa: Sonda 13, Toni Soprano Meneglejte
Oblikovalec maske: Matej Pajntar
Asistentka dramaturginje: Manca Majeršič Sevšek
Asistentka kostumografa: Bojana Fornazarič
Izdelava scenografije: Robert Rajgelj, Boštjan Marčun, Marko Kranjc Kamberov
Song Parle-lui de moi francoskega glasbenika Christopha v naši uprizoritvi poje Blaž Setnikar

Na sporedu:
👉 v sredo, 20. oktobra ob 19.30
👉 v četrtek, 21. oktobra ob 19.30
👉 v petek, 22. oktobra ob 19.30

Za rezervacije vstopnic se obrnite na blagajno Prešernovega gledališča
(telefon: 04/20 10 200, e-pošta: blagajna@pgk.si).
Blagajna je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00 ure ter uro pred začetkom predstav.
Pri nakupu vstopnic lahko unovčite tudi letošnje državne bone (BON21).
V skladu z veljavnimi odloki je za
obisk gledališča treba izpolnjevati
pogoj PCT. Zaradi preverjanja pogoja PCT
vas prosimo, da v gledališče pridete pol ure pred začetkom predstave.
Hvala za razumevanje.
>>>SPLETNI NAKUP VSTOPNIC<<<
https://pgk.kupikarto.si/
Lepo vabljeni!

Plesni žaromet

Večer plesnih filmov in predstava flameka
Četrtek, 28. 10., ob 20h
Stolp Škrlovec

Plesni film je dostikrat prezrta in podhranjena umetnost, občinstvu nepoznana, a z izjemnim potencialom pripovednosti, raziskovanja in upodabljanja.
Plesni žaromet, večer plesnih filmov, bo osvetlil in občinstvu pripeljal presežke tako v umetniškem kot tematskem smislu, saj poleg plesne in filmske poetike naslavlja teme od odnosov, družbene situacije, položaja manjšin, tehnokratizacije družbe… Gledalca obogati z lepoto filma in giba, očem prinaša nepoznano, ponuja mu pestrost različnih pristopov k filmu, različnih plesnih žanrov, tematsko raznolikost. Na ogled bodo kratki plesni filmi slovenskih in tujih ustvarjalcev.
Prijave za ustvarjalce do 10.10. 2021 – prijavnico najdete tule: https://forms.gle/PiAWH7g9kTHnLzZWA
Projekcijo filmov bo pospremila predstava Odstiranja plesalcev PKD Predmestje. Tema predstave sodobnega (eksperimentalnega) flamenka je ritem – ritem časa, ritem srca, ritem vsakdanjosti, neenakomernost ritma, odsotnost le-tega. Sodobni človek izgublja naravni ritem, postaja zadovoljni uporabnik aplikacij in hitrega življenjskega konstrukta.
Vstop prost!
Dogodek bo izveden po akutalnih omejitvah za izvajanje kulturno-umetniških dogodkov.
Projekt delno podpirata Mestna občina Kranj in Javni sklad Republike slovenije za kulturne dejavnosti.

Espacio flamenco: Dictarot
DICTAROT je glasbeno-plesni koncert eksperimentalnega flamenka, dialog plesalca, elektronike in kontrabasa. Kontrabas kot ritmično glasbilo ustvarja močno sinergijo s flamenko plesalcem, ki nastopa v vlogi diktafona, ki z manipuliranimi zvoki pevcev, zgodovinskih oseb in lastnimi zvoki vodi hipnotizirajočo naracijo.
Vstop prost, lahko pa projekt podprete s prostovoljnim prispevkom na samem koncertu.
FERNANDO LERIA JIMENEZ je svojo izobrazbo pridobival na Universidad Complutense de Madrid in Conservatorio Superior de Musica de Castilla y Leon v Salamanci. Bil je član Mladinskega orkestra Španije (JONDE), FOE Guimarães (Portugalska), glavnega simfoničnega orkestra v evropski prestolnici kulture 2012. Deluje na glasbenem in pedagoškem polju, na slednjem predvsem v povezavi s vplivom glasbe na družbo, bil je del raziskovanj v Sistema Nacional de Educacion Musical de Costa Rica, Fundacion Nacional Batuta en Quibdo, Arpegio Peru. Je tudi multiinstrumentalist, pri svojih kompozicijah in improvizacijah uporablja raznovrstna glasbila s celega sveta in elektroniko.
MITJA OBED je flamenko plesalec, koreograf in pedagog. Poleg klasičnega flamenka raziskuje tudi svoj lasten izraz v kombinaciji z drugimi plesnimi zvrstmi. Izobraževal se je v PKD Flamenko v Ljubljani, akademiji Amor de Dios v Madridu, Deluje na področju glasbeno plesnih koncertov z različnimi zasedbami (CoraViento, A Cuerdas, MiMart, Flamor, Rucner String Quartet). Deluje z različnimi umetniki raznih področjih (flamenko, jazz, klasični glasbeniki, plesalci moderna in sodobnega plesa, baletni plesalci, pesniki, likovniki) v Sloveniji, prav tako pa v tujini (Hrvaška, Španija, Italija, Avstrija, Srbija, Madžarska, Bosna in Hercegovina). Njegovo avtorstvo so plesne predstave Box (2015), diStoRTion (2017), kot sokoreograf je sodeloval v predstavah Imagen (2020), Brave New World (2019), Metamorphosis (2016), Flamencoraneo (2015). Je umetniški vodja koncertnega cikla Espacio flamenco.
Projekt je del cikla Espacio flamenco, ki ga delno financirata Mestna občina Kranj in Acción Cultural Española.
Dogodek bomo izvedli v skladu z aktualnimi omejitvami za izvajanje kulturno-umetniških dogodkov.
Vabljeni!
Noč čarovnic: večer temačne burleske
Kaj se zgodi na tisto noč v letu, ko so meje med svetovi zabrisane?
Radovednost premaga razum in dekleta odstrnejo tančico, ki loči sveti živih od onstranstva. A namesto daljnih prednikov se na njihov klic odzove nekaj drugega in precej bolj srhljivega…
.
.
.
Glam Squad Burlesque razkriva svojo temno stran in te na predvečer vseh svetih vabi na posebno plesno predstavo.
Večer temačne burleske se zgodi le enkrat na leto, zato ga ne zamudi in pridi 31. oktobra v Klub Jedro v Medvodah.
Vstopnina: 12 €
Rezervacije na: burlesque.glamsquad@gmail.com
POZOR: vstop dovoljen samo polnoletnim, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Priporočamo, da si vstopnico čimprej rezerviraš, ker je število kart močno omejeno.