Pravljični šepet gora: Gorski mož pri Peričniku
Vabimo vas na pravljično-umetniški potep s slovenskimi gorskimi pravljicami.
Pravljice bo pripovedovala Natalija Štular, kustosinja pedagoginja. Da bodo junaki zaživeli v slikah in oblikah bo pa poskrbela akademski slikarka, Špela Oblak.
Pridružite se nam v petek, 16. oktobra ob 17. uri. Ustvarjali in poslušali bomo pravljico Gorski mož pri Peričniku.
Vstopnina: 5 eur/osebo, starost: 4 do 8 let
Več informacij in obvezne prijave: 08 380 67 32/00 ali info@planinskimuzej.si in neli.stular@planinskimuzej.si
VABLJENI!
RISUS – improvizirana pripoved
Strela je osvetlila tri postave, ki so utrujene, krvave in premočene stale na polju prekritim s sovražniki. Bratovščina pogumnih mož je sopla in gledala naokrog in čakala, od kod bodo prišli novi bojevniki. Toda nikogar ni bilo. Zaenkrat …
Sašo Aleksander Največji je iz žepa vzel pero ter pergament, da bi zapisal nov stih v avtobiografsko junaško pesnitev.
(ker je bojevnik, ne pa pesnik je vrgel eno kocko, padla je številka 3)
“Boril sem se proti številnim možem,
in pred vsako borbo na stranišče grem.”
Matjaž Von Pekel se je sklonil in začel prazniti žepe najbližjemu mrtvecu.
(kot izkušen tat s srečno roko je vrgel tri kocke, skupna vrednost 14)
“Ooo!!! Je to medaljon Večne sreče pri kartah in kockah?? JAAAA!!!”
Sir Dino Vednolačni pa je vzel sendvič. Nič namreč na pomaga celiti ran tako dobro kot poln želodec.
(za vsak primer je vrgel eno kocko in padla je 6)
“Jes, notr ni kumarce!”
A še preden je Vednolačni prvič zagrizel v doma pripravljeno malico se je iz neba zaslišal mogočen glas z rahlo govorno napako!
VŠTANITE!
In mrtvi so začeli vstajati!
Vsi trije bojevniki so se spogledali in pospravili karkoli so že počeli. Razen Vednolačni, on je na hitro zbasal cel sendvič v usta nato pa z obema rokama prijel sekiro in jo zavihtel proti vstalemu mrliču!
Z naravno kozmetiko na trg!
Od ideje do prodaje domačih kozmetičnih izdelkov.
Na delavnici bomo odgovorili na vprašanja:
– Od ideje do prodaje – kako prodajati domače kozmetične izdelke?
– Katere zakonodajne postopke mora izpolniti vsak, ki želi legalno prodajati domače kozmetične izdelke?
– Na kakšen način poiskati primerno osebo za pripravo varnostnih listov in priglasitev kozmetičnih izdelkov?
– Kako dopolniti formulacijo in kdo nam lahko pomaga?
– Smotrnost domače izdelave in kdaj je bolj primerno, da za proizvodnjo skrbijo zunanji izvajalci?
– Podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov
– Kako pridobiti certifikate za naravno kozmetiko?
– Koliko stane priglasitev kozmetičnih izdelkov?
Na koncu bomo imeli tudi čas za primere dobre praks ter vprašanja in razgovore. Vprašanja za predavateljico, nam lahko v naprej pošlješ na: info@kovacnica.si.
Predavateljica Maja Vodan je izkušena svetovalka za naravno kozmetiko in aromaterapijo, ustanoviteljica bloga in blagovne znamke BeeBeauty .
Delavnica bo potekala “online” in je brezplačna. Povezavo do Zooma ti pošljemo po mailu na dan dogodka!
Dogodek se odvija v okviru Kovačnice – podjetniški inkubator Kranj »SIO BSC 2020-22«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.
Novinarjev kalejdoskop: Miša Molk
Zdi se sicer, da o njej vemo vse, pa to še zdaleč ne drži. Ste vedeli, da je prejela študentsko Prešernovo nagrado za diplomsko delo o športnem žargonu? Miša Molk je eno od najbolj prepoznavnih imen slovenske televizije. Novinarka, voditeljica, scenaristka, odgovorna urednica in nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, spremlja novinarsko delo, razmere v medijih … in je brez dlake na jeziku. Ker ve, da ljudje prepoznavajo »novinarsko šlamparijo«, se na vodenje intervjujev, kar počne danes, skrbno pripravlja. »Z Mišo« tokrat o Miši z Darjo Groznik.
Obisk dogodka je brezplačen. Število obiskovalcev je omejeno zaradi varnostnih ukrepov. Brezplačno vstopnico si zagotovite pri pultu za informacije v pritličju knjižnice Globus. Vstopnice je mogoče rezervirati na telefonski številki 04 201 35 55/66.
#Zobotrebec! Prevajalka, ki se je našla v prevodu.

Prevajalka, plesalka, koreografinja. Prevedla že 70 knjig in 25 dram. Kranjčanka, ki živi v Ljubljani. Letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada. Njena grda razvada je, da molči in trdo dela. Ne zbuja škandalov, izogiba se pozornosti. Zato o njej ne boste brali v revijah Lady ali Obrazi, ne boste je gledali v oddaji Zvezde plešejo.
Iz francoščine prevaja tudi stripe. Uživali smo v njenem prevodu Tardijeve mojstrovine Vojna v jarkih, tik pred izidom pa je strip Magnet Lucasa Hararija.
Dogodek je uvrščen v spremljevalni program festivala stripa Tinta.
Z vsestransko Suzano Koncut se bo pogovarjal Zoran Smiljanić.
Brezplačno vstopnico si zagotovite pri pultu za informacije v pritličju knjižnice Globus. Vstopnice je mogoče rezervirati na telefonski številki 04 201 35 55/66.

Rok Vilčnik – rokgre Večja od vseh
Gostuje Prešernovo gledališče Kranj
Rok Vilčnik – rokgre
VEČJA OD VSEH
Enoosebna gledališka igra
Protagonistka monodrame večkrat nagrajenega dramatika Roka Vilčnika – rokgreja je Pikapolonica Zmagoslava Marjetica Nogavička – torej Pika Nogavička, ki je žirijo na 48. Tednu slovenske drame tako očarala, da je igro upravičeno uvrstila med nominirana besedila za Grumovo nagrado. V obrazložitvi nominacije je žirija med drugim napisala: »Večja od vseh je monodrama, katere protagonistka je Pikapolonica Zmagoslava Marjetica Nogavička – torej Pika Nogavička. Ta je za razliko od legendarne otroške junakinje zgodb Astrid Lindgren ‘zrasla’. Prav odraščanje je osrednja tema drame, vključno z otroškimi sanjami, razočaranji, s telesnimi spremembami in socialnimi obveznostmi. Vseskozi slutimo tudi Pikino notranjo premišljenost in obenem razburjenost, negotovost in izgubljenost, ki ne tvorijo le zaradi hormonov razburkanega najstništva, ampak eksistencialno bistvo sodobnega človeka.«
Priporočena starost za ogled predstave: 14+
Abonenti si lahko predstavo ogledajo kot izbirno predstavo letošnje sezone. Vstopnice je treba predhodno rezervirati in prevzeti pri gledališki blagajni.
Tantadruj: Vihar
Koncert ob izidu plošče Vihar
Stolp Škrlovec
Četrtek, 22. 10. 2020 ob 20h
Vstopnine ni
Tantadruj je kombinacija izvirne glasbe in besedilnosti, ki v prepoznavni zvočni preobleki ohranja prvinskega duha ljudske pesmi, s svojim originalnim ustvarjalnim pristopom pa aktualizira poezijo v sodobnem prostoru in času.
Tantadrujev Vihar je neke sorte orkanovo oko, kjer se dogaja vse in nič, kjer je zvok enak tišini in je melodija vedno zgolj melodija, v ritmu in tonu izrisana beseda.
Plošča se v vsebinskem izročilu naslanja na klasike, lahko bi rekli na preizkušene in v narodovo dušo vtetovirane poete: Ivana Cankarja, Simona Jenka, Franceta Prešerna, Josipa Murna in Janeza Puharja (bolj znanega kot začetnika fotografije, a je bil tudi poet in vsestranski umetnik).
Zasedba:
Boštjan Soklič – vokal, kitara
Mateja Blaznik – vokal, klasična kitara
Aleš Hadalin – vokal, orglice, flavta
Dino Gojo – violončelo
Hostnik pa Krečič | Tomaž Hostnik | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner
Festival In Memoriam prof. Peter Hafner pridstavla:
🎶 HOSTNIK PA KREČIČ🎶
➡ (haiku) šansunêrsk duêt
🎵 TOMAŽ HOSTNIK 🎵
➡ šansunêr, pesnik pa Sušən
🎫 Prispevk: 8 € / rizirvacija, 10 € / na dan dugodka 🎫
*u primeru dižja mo mogl dugodk pristavt na druga lukacija, tək de se v zmanšala tud kapacitêta prizuriša
⛪ Nidela, 18. 10. ob 19.00 | Škufjelošk grad ⛪
Nepunuvliu, iksluzivn, pusluviln. Ta nrveč lošk še živeč umêtnik, kəkr ga j puimenvou znaminit lošk uličn lik, se z velkmu gala kuncertam puslavla ud laskavga naziva “Naj usebnost Škofje Loke 2019”. Pu nastopu na eminentn Drug godb, se z duetam “Hostnik pa Krečič” vrača u dumače konce, kjer u ta pridstavla še sveže “Mačahe” pa ulik še neslišanih hitov ta nrbl razupitga člana suške familije Hostnik (Pr’ Drajnar). Skratka ubeta se “vičer Hostnikovih narečnih viž” kət si ga niste pridstavlal niti u ta nrlepš sanjah. Tukej, zdej pa nəkl vəč!
🔘 HOSTNIK PA KREČIČ 🔘
🔹 i vrhunsk duêt, k ga sistavlata kuncertn pianist, šansunêr pa pesnik Tomaž, pa viulinist, skladatl pa aranžer Matija. Na še frišn plošč “Mačahe” pridstavlata izbər Hostnikovih (haiku) šansônu, k guvureja u lbezn, pjač, udnosih, minevanu, Ôplu, kravjih štrəkih, skratka u živlenu.
🔘 TOMAŽ HOSTNIK 🔘
🔹 i sammu seb pripšən vašk trubadur pa skladatl, Sušən pa navsezadne “Naj usebnost Škofje Loke 2019”. Čeprov ma za saba sila bugət ôpus, i u naš dižel zasluveu šele z megahitam “Golaž”.
👨‍⚕ Na dugodku upuštevama higiênska pripuručila NIJZ za izvedba javnih dugodku – ustrezna distanca (1,5 m), higiena rok, ptn. 👨‍⚕
‼ Festival In Memoriam prof. Peter Hafner pudpiraja Ministrstvo za kultura RS, Ôbčina Škofja Loka pa KŠŠ, Klub škofjeloških študentu
⬇ SLO / 🇸🇮 ⬇
Festival “In Memoriam prof. Peter Hafner” predstavlja:
🎶 HOSTNIK PA KREČIČ🎶
➡ (haiku) šansonjerski duet
🎵 TOMAŽ HOSTNIK 🎵
➡ šansonjer, pesnik in Sušan
⛪ Nedelja, 18. 10. ob 19.00 | Škofjeloški grad ⛪
🎫 Prispevek: 8 € / rezervacija, 10 € / na dan dogodka 🎫
Neponovljivo, ekskluznivno, poslovilno. Največji škofjeloški še živeči umetnik, kakor ga je poimenoval znameniti škofjeloški ulični lik, se z velikim in kao-gala koncertom poslavlja od laskavega naziva “Naj osebnost Škofje Loke 2019”. Po nastopu na eminentni Drugi godbi, se z duetom “Hostnik pa Krečič” vrača v domače kraje, kjer bo(sta) predstavil(a) še sveže “Mačahe” ter obilico še neslišanih uspešnic najbolj razvpitega člana suške družine Hostnik. Skratka, obeta se “večer Tomaža Hostnika” kot si ga niste predstavljali niti v najlepših sanjah. Tukaj, zdaj in nikoli več.
🔘 HOSTNIK PA KREČIČ 🔘
🔹 je vrhunski duet, ki ga sestavljata koncertni pianist, šansonjer in pesnik Tomaž ter violinist, skladatelj in aranžer Matija. Na še sveži plošči “Mačahe” predstavljata izbor Hostnikovih (haiku) šansonov, ki govorijo o ljubezni, o pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih, skratka o življenju.
🔘 TOMAŽ HOSTNIK 🔘
🔹 je samemu sebi prepuščen vaški trubadur in skladatelj, Sušan in navsezadnje “Naj osebnost Škofje Loke 2019”. Čeprav ima za sabo izjemno bogat opus, je v naši deželi zaslovel šele z megauspešnico “Golaž”.
👨‍⚕ Na dogodku upoštevamo higienska priporočila NIJZ za izvedbo javnih dogodkov – ustrezna distanca (1,5 m), higiena rok, itd. 👨‍⚕
‼ Festival In Memoriam prof. Peter Hafner podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Škofja Loka in KŠŠ, klub škofjeloških študentov.
Elektro Guzzi | Nikki Louder | Warrego Valles | VJ Dimension | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner
Festival “In Memoriam prof. Peter Hafner” predstavlja:
💡 ELEKTRO GUZZI 💡
➡ ortodoksni minimal live techno trojec
🎸 NIKKI LOUDER 🎸
➡ domači noiserock v najboljši maniri
💻 WARREGO VALLES 💻
➡ domači eksperimentalni techno
📽 VJ DIMENSION 📽
➡ domači vizualni čudodelnik
⛪ Petek, 16. 10. ob 19.00 | Škofjeloški grad ⛪
🎫 Prispevek: 10 € 🎫
🔘 ELEKTRO GUZZI 🔘
🔹 je dunajski trojec, ki vedno znova dokazuje, da se da ortodoksni minimal techno odigrati tudi 100% v živo, v rockovski interakciji bobna, basa in kitare. Za njimi so nastopi po celotni Evropi, na Japonskem, v Ameriki, nastopali pa so na festivalih kot so Sonar Festival, Sziget Festival, Iceland Airwaves, Melt Festival, Paradiso.
↪ “Avstrijski klasični rock trio z bobni, basom in kitaro je sinoči poskrbel za pristno plesno »razpaljotko«. Ne, to ni bil koncert s plesnimi komadi, temveč legitimen tehno set, ki ga Elektro Guzzi pričara zgolj z uporabo treh osnovnih rock inštrumentov ter paleto raznoraznih, najbrž personaliziranih efektov.” (Jaša Bužinel, Radio Študent) ↩
🔘 NIKKI LOUDER 🔘
🔹 so domači hrupni preroki, ki že več kot desetletje skrbijo, da se njihov kaotični nojz rock vali po domačih in tujih klubih. Z vsakim albumom odkrivajo novo plast, a so še vedno najboljši v živo. Njihovi koncerti so kratke eksplozije nebrzdanih čustev, podivjanega ritma, hrumečega basa, groma kitar in predirljivih krikov.
↪ “Opazi se njihova uigranost, strast za hrup, na trenutke celo medsebojna vez med člani … Ampak bobnar. Fak. Takšna surovost, nehumana energija in agresija, to ne bi smelo biti legalno.” (Mitja Kralj, Radio Študent) ↩
🔘 WARREGO VALLES 🔘
🔹 sta umetnici, producentki, didžejki in aktivistki, ki sta že vrsto let neutrudni raziskovalki sodobne plesne in eksperimentalne elektronike ter zagovornici enakih možnosti na elektronski glasbeni sceni. V svojem ustvarjalnem izrazu se dvojec ne omejuje s slogovnim in žanrskim umeščanjem, ampak neobremenjeno ustvarja lastno zvočno sliko.
↪ “Warrego Valles sta s svojim drugim dolgometražcem Save As utrdili svoj status kot eni najbolj samosvojih in onkraj meja zazrtih umetnic pri nas. Na svoji poti vžemanja vplivov in sočasnega mutiranja sta nekoliko omilili svoj divji izraz in ga izpilili v koherentnejšo zvočno podobo, ki še vedno buri naše živčne končiče.” (Nejc Suban, Radio Študent) ↩
🔘 VJ DIMENSION 🔘
🔹 je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department Official.
↪ “Koncert so spremljale video vizualizacije psihedeličnih vzorcev, za katere je poskrbel ustvarjalec VJ Dimension. Padale so na v večini zatemnjen oder in obarvale plastični telesi izložbenih lutk. Šlo je za zanimivo optično prevaro, ki je dajala občutek, kot da bi bila na odru prisotna še dva človeka.” (Veronika N. Štefanec, Radio Študent) ↩
👨‍⚕ Na dogodku upoštevamo higienska priporočila NIJZ za izvedbo javnih dogodkov – ustrezna distanca (1,5 m), higiena rok, itd. 👨‍⚕
‼ Festival In Memoriam prof. Peter Hafner podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Škofja Loka in KŠŠ, klub škofjeloških študentov.
Koala Voice (akustično) | Svojat | Lelee | VJ Dimension | Festival In Memoriam prof. Peter Hafner
Festival “In Memoriam prof. Peter Hafner” predstavlja:
🥁 KOALA VOICE 🥁
➡ zastavonoše domačega rocka v akustični preobleki
🎸 SVOJAT 🎸
➡ slalomisti med garažnim, math, punk in hrupnim rockom, glasbenim svobodnjaštvom, nadrealizmom in zappovsko ekscentričnostjo
🕺 LELEE 🕺
➡ garažni indie post punk trojec
📽 VJ DIMENSION 📽
➡ domači vizualni čudodelnik
⛪ Sobota, 17. 10. ob 19.00 | Škofjeloški grad ⛪
🎫 Prispevek: 10 € 🎫
🔘 KOALA VOICE 🔘
🔹 so se na domačo glasbeno sceno aktivneje vključili pred šestimi leti, ko so izdali prvenec Kangaroo’s a Neighbour. Začetni koraki s skladbo Go Disco, Go so jih ponesli na radijske valove in hitro so zlezli pod kožo občinstva. S svojevrstno mešanico rocka, popa, disca, punka in dobro odrsko prezenco so pričeli pohod po domačih in tujih odrih: od Kisovca, Ljubljane, Črnomlja, Moskve in Liverpoola, vse do Talina, Varšave in Groningena. Nastopili so tudi pred Pixies v ljubljanskih Križankah in na festivalih, kot so Pohoda, Exit, InMusic.
↪ “Odziv občinstva ni pustil dvoma o tem, da je Koala Voice eden ta čas najpriljubljenejših domačih bendov. Upravičeno.” (Goran Kompoš, Mladina) ↩
🔘 SVOJAT 🔘
🔹 je samosvoj in ekspresiven rockovski trojec, ki ga sestavljajo prepoznavna imena domače (drugačne) glasbene scene – Andrej Fon (Olfamož), Ivo Poderžaj in Tadej Čauševič. Močne metafore, provokativna tonaliteta in lucidno pankerski uporniški etos.
↪ “Svojat na svojem samonaslovljenem debiju pokažejo izjemno raznolikost v pisanju skladb, zanimive notranje obrate in scenoslede, vrhunsko muziciranje in še več. Tehnično in kreativno je tale izdelek dokaz, da slovenska alternativa v svojih Notranjih Goricah skriva, proizvaja in bi lahko tudi plasirala zavidljivo število glasbenikov svetovnega formata. Svojat terja enakopravnost!” (Dušan Bulajić, Radio Študent) ↩
🔘 LELEE 🔘
🔹 je trojec eks-jugo glasbenikov (Jelena, Damjan, Jan), ki jih poznamo preko projektov kot so (bili) Trus!, Rush to Relax, Kalu). So otroci betonskih igrišč in s svojim trdoživim, tovariškim lo-fi DIY vzklikom v materinščini opevajo svoje najstniške rokenrol sanje.
↪ “Svež veter razigranosti v domačem podtalju.” (Miran Rusjan, Moonlee Records) ↩
🔘 VJ DIMENSION 🔘
🔹 je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department Official.
↪ “Koncert so spremljale video vizualizacije psihedeličnih vzorcev, za katere je poskrbel ustvarjalec VJ Dimension. Padale so na v večini zatemnjen oder in obarvale plastični telesi izložbenih lutk. Šlo je za zanimivo optično prevaro, ki je dajala občutek, kot da bi bila na odru prisotna še dva človeka.” (Veronika N. Štefanec, Radio Študent) ↩
👨‍⚕ Na dogodku upoštevamo higienska priporočila NIJZ za izvedbo javnih dogodkov – ustrezna distanca (1,5 m), higiena rok, itd. 👨‍⚕
‼ Festival In Memoriam prof. Peter Hafner podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Škofja Loka in KŠŠ, klub škofjeloških študentov.