Hrbtna stran fotografije II, pogovorni večer
Ob zaprtju fotografske razstave
SAŠA FUIS
Pogled unstaged.
vabimo na brezplačen ogled razstave in pogovorni večer z naslovom
HRBTNA STRAN FOTOGRAFIJE II
v petek, 15. oktobra 2021, ob 18. uri
v Galerijo Dolenjskega muzeja.
S tokratnimi sogovorniki se bomo pogovarjali o zakulisju delovanja zasebnih fotografskih galerij in mednarodnih umetniških sejmov, o teoriji in praksi oblikovanja in izdajanja fotografskih knjig ter razmerju med fotografskim ustvarjanjem in javnim prikazovanjem.
V pogovornem večeru bodo sodelovali:
Saša Fuis
dipl. ing. fotografije, ustanovitelj in vodja fotografskega studia v Kőlnu, specializiranega za dokumentiranje in digitalizacijo umetniških del za muzeje, galerije, dražbene hiše in zasebne umetniške zbirke.
Barbara Čeferin
fotografinja, lastnica ter vodja prve zasebne galerije v Sloveniji, specializirane za umetniško fotografijo.
Jan Babnik
kurator in kritik, glavni in odgovorni urednik revij Fotografija in Membrana ter direktor zavoda Membrana, ki izdaja revije in knjige o fotografiji in fotografski teoriji.
Pogovor bo moderiral Boštjan Pucelj.
Dogodek bo izveden v skladu z navodili NIJZ.
Pogovor z Borisom Kolarjem
Pogovor z Borisom Kolarjem v sredo, 13.10.2021, ob 19.00 v atriju knjigarne Goga. Pogovor bo moderirala Jedrt Jež Furlan.
V osrčju novega romana Potopimo Islandijo! je majhno mesto Zwarteburen. Vlaganje v tvegane banke ni obrodilo želenih sadov, nasprotno, luknje v mestni blagajni bi lahko resno ogrozile krhko ravnovesje strnjene in utrjene zwarteburenske skupnosti! In ker je politično pač osebno (pa tudi obratno), je vsak izgubljeni cent iz skupne blagajne – ne glede na to, v čigav žep je zares odromal – kolektivna katastrofa. Zwarteburenčani se zatorej odločijo spremeniti zgodovino, pri čemer pa bodo mimogrede preobrazili še geološko podobo planeta. Medtem pa ognjenik Eyjafjallajökull že živahno brbota …
Boris Kolar je ekolog in ekotoksikolog v Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano v Mariboru, kot zunanji ekspert za okoljska tveganja deluje pri Evropski agenciji za zdravila v Amsterdamu. Bil je kolumnist Večera, v slovenskem literarnem prostoru se je pojavljal z redkimi objavami v literarnih revijah, poznamo ga predvsem po romanu Iqball hotel, ki je bil v ožjem izboru nagrado kresnik (2009). Potopimo Islandijo! (2021) je njegovo drugo delo, ki je izšlo pri naši založbi. Lani je izšla zbirka kratkih zgodb Trinajst.
Dogodek je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Pogoj za udeležbo je izpolnjevanje enega izmed pogojev PCT.
Antonio Gramsci: PISMA IZ JEČE
Antonio Gramsci: PISMA IZ JEČE
režija: Juš Zidar
nastopata: Miranda Trnjanin, Žan Koprivnik
koprodukcija: APT in Gledališče Glej
Premiera: 8. oktober 2021 ob 20. uri, APT
Uprizoritve: 9., 10., 11., 20. in 25. oktober 2021 ob 20. uri, APT
rezervacija vstopnic: vstopnice@antonpodbevsekteater.si

Spregovoriti o Antoniu Gramsciju danes pomeni govoriti o humanizmu, o viziji boljšega sveta za vse, o vzpostavitvi pravičnosti in ne nazadnje o politiki, ki dela za ljudi. Gramscijeva misel je intelektualno ostra in dejavna. Večino svojega obširnega opusa Zaporniških zvezkov je napisal v težkih razmerah političnega zaporništva. Poleg tega je zapustil tudi obsežno korespondenco Pisem iz ječe, ki so dokument pokončnosti in človeške moči v skrajnih razmerah zaporniškega življenja.

ostala avtorska ekipa:
Avtorica uprizoritvene predloge in dramaturginja: Eva Kraševec
Kostumografinja: Tina Bonča
Asistentka dramaturginje: Neža Lučka Peterlin
Lektura: Živa Čebulj
Oblikovalka kreative: Eva Mlinar
Fotografija: Barbara Čeferin
Garderoba: Nataša Recer
več: antonpodbevsekteater.si
PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA
V Kulturnem centru vas po dooolgem času lahko povabimo na koncert. Vendar ne na kakršenkoli koncert, to bo poseben koncert!
Prismojeni Profesorji Bluesa so slovenska blues glasbena skupina. Sestavljajo jo štirje odlični glasbeniki Julijan Erič, Aleš Uhan, Miha Ribarič in Zlatko Djogić. Njihova glasba temelji na energičnem blues rock slogu, ki ga mešajo s prvinami funka, countryja, in jazza 60-ih in 70-ih let.
Koncert, kjer bodo ob energičnih glasbenikih uživale vse generacije!
Zagotovite si brezplačne vstopnice.
Dogodek se bo odvijal skladno z veljavnimi smernicami NIJZ in ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.
Knjigotapljenje – slovenska knjižna srečevanja na Dunaju
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Društvo knjižničarjev Dolenjske vas skupaj z dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju, Slovenskim inštitutom na Dunaju, Kulturnim centrom Korotan in Slovensko iniciativo Dunaj vabimo, da se nam v tednu od 4. do 8. oktobra pridružite na nizu kulturnih prireditev, posvečenih Slavku Grumu.
👉 Ponedeljek, 4. oktober, ob 16.00, Teinfaltstrasse 4, mezanin
Žiga špaget gre v širni svet
Obisk slovenske pesnice in pisateljice Aksinje Kermauner
👉 Torek, 5. oktober, ob 16.20, GRG 1 Stubenbastei (za učence pouka materinščine)
Impro klovnada
Impro delavnica za mlade z Luko Piletičem
👉 Torek, 5. oktober, ob 19.00, Hotel Korotan, Albertgasse 48
»Pišem, ker pisati moram«
👉 Sreda, 6. oktober, ob 17.00, CAN, Teinfaltstrasse 4, mezanin
Prijatelja v nesreči
👉 Petek, 8. oktober, ob 16.30, Muzej Sigmunda Freuda, Berggasse 19
Grum in Freud
Snježana Ristić: Spletno-fletno
Spletno-fletno za seniorje, ki želijo ostati mladi, zdravi, nasmejani in bogati, tudi če je vse, kar veste le odpiranje elektronske pošte in všečkanje na Facebooku. Splet ne pozna prostorskih, lokacijskih, starostnih in časovnih meja. Celo nasprotno, omogoča vam, da maksimalno izkoristite vaše potenciale, darove, znanje, izkušnje, ideje in da svoje skrite želje in sanje privlečete na plan in jih končno uresničite! Ampak, mi se v šoli nismo učili dela na spletu! To je za mlade!? Dela na spletu se niste mogli učiti, ker ni obstajalo! Vsi se ga učimo sproti in v današnjem času je to tako enostavno, da je vse, kar je potrebno, želja, da živite aktivno in na način, ki ne le vzdržuje, ampak dviguje vaš življenjski standard! In seveda, internetna povezava.
Na predavanju bo predavateljica Snježana Ristić razkrila enostavne, dosegljive in učinkovite metode, s katerimi lahko s pomočjo spletne tehnologije dosežete, da se počutite koristno, nenadomestljivo in želeno, delovno aktivno, mladostno in razigrano ter svobodno, varno in z oblico časa, ki tako primanjkuje upokojencem.
Dogodek pripravljamo v sodelovanju z RIC Novo mesto v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja 2021.
Hamo & Tribute 2 Love
𝗛𝗮𝗺𝗼 & 𝗧𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗲 𝟮 𝗟𝗼𝘃𝗲
Sobota, 23. 10. 2021, 20.00
Dinamični, iskreni in iskrivi koncerti bluesovske improvizacije so že leta ključni adut skupine Hamo & Tribute 2 Love. Albuma 3P in 4K sta jih trdno zasidrala med najbolj priljubljene izvajalce na slovenskem glasbenem prizorišču, njihova nova vinilna plošča Iz4Kani skorlajv, pa prinaša svežino v njihov koncertni repertoar. Hamo & Tribute 2 Love so vanj že nanizali lepo število uspešnic, večno iskanje ‘lubezni’ pa spretno vpletajo v fuzijo bluesa, rocka in soula.
Člani:
Matevž Hamo Šalehar – pevec, kitarist, vodja in spiritus agens skupine.
Martin Janežič Buco – bobni, tolkala;
Denis Horvat Duki – klaviature;
Peter Dekleva – kitara;
Uroš Škerl Kramberger Hipi – bas kitara;
Na odru se jim bosta pridružila tudi domačina Nika Et Nejc. Nika in Nejc sta akustični duet, eden na kitari in druga na vokalu. Spomladi 2018 sta začela soustvarjati avtorski program, ki jima je na Glasu mladih 2019 prinesel drugo mesto ter nagrado za snemanje skladbe “Zgodbo piševa” pri Založbi Nika Records, ki sta jo, skupaj z videospotom, izdala v maju 2021. Zase pravita, da sta preprosta in publiki rada dasta del sebe. Tokrat se jima bo na odru pridružil še, eden in edini, Martin Lunder.
Cena vstopnice: 18 €
Vstopnice so v prodaji na blagajni KCK in na mojekarte.si.
𝗭̌𝗲 𝗸𝘂𝗽𝗹𝗷𝗲𝗻𝗲 𝘃𝘀𝘁𝗼𝗽𝗻𝗶𝗰𝗲 𝘇𝗮 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗛𝗮𝗺𝗼 & 𝗧𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗲 𝟮 𝗟𝗼𝘃𝗲, 𝗸𝗶 𝗷𝗲 𝗯𝗶𝗹 𝘃 𝗞𝗖𝗞 𝗽𝗿𝘃𝗼𝘁𝗻𝗼 𝗻𝗮𝗰̌𝗿𝘁𝗼𝘃𝗮𝗻 𝘇𝗮 𝟮𝟴. 𝟯. 𝟮𝟬𝟮𝟬, 𝘀𝗼 𝘃𝗲𝗹𝗷𝗮𝘃𝗻𝗲 𝘇𝗮 𝘁𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻 – 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗮, 𝟮𝟯. 𝟭𝟬. 𝟮𝟬𝟮𝟭, 𝗼𝗯 𝟮𝟬.𝟬𝟬.
** 𝑃𝑜𝑔𝑜𝑗 𝑧𝑎 𝑢𝑑𝑒𝑙𝑒𝑧̌𝑏𝑜 𝑗𝑒 𝑛𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑣𝑛𝑖 𝑖𝑧𝑣𝑖𝑑 𝑡𝑒𝑠𝑡𝑎, 𝑑𝑜𝑘𝑎𝑧𝑖𝑙𝑜 𝑜 𝑝𝑟𝑒𝑏𝑜𝑙𝑒𝑙𝑜𝑠𝑡𝑖 𝑎𝑙𝑖 𝑐𝑒𝑝𝑙𝑗𝑒𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖.
KULINARIČNO PLESNI VEČER
Dragi plesalci,
Veseli smo, da vas lahko povabimo na jesensko KULINARIČNO PLESNI večer. Odična hrana, živa plesna glasba in posebno doživetje tokrat za vse vas. Z nami bo vrhunska profesionalna plesalka latinsko ameriških plesov Maja Geršak.
Pohitite z rezervacijo, saj je število mest omejeno.
REZERVACIJE: marketing@hotel-dolenjc.si
040 50 10 10
Plesni pozdrav in se vidimo kmalu.
Hotel Dolenj’c
Na Dvoru ulita umetnost, odprtje razstave
Vabimo vas na odprtje razstave
Na Dvoru ulita umetnost
petek, 1. oktober 2021, ob 18. uri
Mala dvorana Dolenjskega muzeja Novo mesto.
Razstavo bo odprl prof. dr. Primož Mrvar, predstojnik Katedre za livarstvo in namestnik predstojnika Oddelka za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Razstava bo na ogled do 8. februarja 2022.
Dogodek bo izveden v skladu z navodili NIJZ.
Barbara Drev: Prepletanje
Barbara Drev: Prepletanje
Slikarska razstava
1. oktober—23. oktober 2021
odprtje razstave: petek, 1. oktobra 2021, ob 19. uri
V Galeriji Simulaker se z razstavo Prepletanje z najnovejšimi deli predstavlja slikarka Barbara Drev. Gre za zrelo umetnico, ki kontinuirano gradi na svoji ateljejski praksi. Tekom ustvarjalnega procesa se koncept spreminja in z njim se predrugači tudi podoba slike. Lahko bi rekli, da slikarko pri delu vodi intuicija, ki za naš umetniški prostor ni značilna. Prav to naredi njene slike svojevrstne.
Z dosedanjimi deli nam Barbara Drev daje občutek koherentne celote, a pri novi seriji se to spremeni. Dela so fragmentirana in v ospredje pride neposreden dialog med telesom in posamezno sliko. Avtorica ostaja pri večjih srednjih formatih, ki se približujejo proporcem kvadrata. Tehnološko se drži zanjo značilne klasične slikarske podlage na lanenem platnu. Izhodišče pri grajenju umetniškega dela je mreža, a je v tokratni izvedbi le-ta zabrisana in potisnjena v ozadje. V začetnih slojih slike se umetnica poslužuje pršilcev barve, ki ustvarijo brezoblično izhodišče za nastanek dela. Čeprav so v prvih nanosih barve nasičene, je končni rezultat pretežno nekromatičen. Slednje je tudi največja razlika od njenih dosedanjih likovnih ciklov. Nova dela so namreč prekrita z gestualnimi premazi sive barve, ki nam ob gledanju ustvarijo hladno, morda za nekatere mračnjaško, atmosfero.
Navkljub dominantnim sivim barvam, slikam ne umanjka intenzivnost njihove avre. Gre namreč za vsebine, ki so v svojem bistvu prepojene z osebno poetiko umetnice. Druga ob drugo trčita dve zgodbi, ki prepletata notranja in zunanja dogajanja avtorice. V poplavi informacij se umetnici zdi vedno težje ločiti objektivno od subjektivnega. Med črnim in belim, ki nista več črna ali bela, je nešteto sivin. Kot drugo, je tu enakovredno prisotna osebna izkušnja, ki je slikarki spremenila zaznavanje lastnega telesa. Poškodba jo je prisilila, da si vzame premor od ustvarjanja. Ko se je ponovno vrnila k sliki, je pričela razmišljati o drugačni vrsti mreže – fasciji. To je tanka in elastična vrsta vezivnega tkiva, ki se nahaja pod našo kožo in se ovija okoli vseh organov, mišic in kosti v telesu. Prav doživetje slednjega je umetnico pripeljalo do razmišljanja o zgradbi in funkciji sestavnih delov telesa. Tovrstni preudarki se neposredno odražajo v načinu grajenja slik.
Razstava Prepletanje nam prikazuje povsem drugačen izraz slikarke Barbare Drev. Sivina slik dobi naboj transformacije. Abstrahirane krajine tu ne delujejo kot slikarski objekti. Umetniška dela predstavljajo adaptacijo na spremenjeno telo in okolje. Podobe na slikarskih nosilcih nam odpirajo vrata v dovršeno estetsko izkušnjo, ki reprezentira eno določeno realnost.
_______________________
Barbara Drev (1986, Slovenj Gradec)
Leta 2006 se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Leta 2009/2010 je preko programa Erasmus nadaljevala študij na Hochschulle fur Grafik und Buchkunst v Leipzigu, Nemčiji, pri prof. Inu Mellerju za obdobje enega semestra. Leta 2014 je diplomirala iz slikarstva pod mentorstvom izr. prof. Zmaga Lenárdiča. Od 2014 do 2017 je imela status samozaposlene v kulturi; zaposlena je v Muzeju Velenje. Deluje na področju slikarstva in grafike. Živi in dela v Topolšici.
barbaradrev.com
IG: instagram.com/barbaradrev
_______________________
Kurator razstave in avtor besedila: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto