Music Slovenia: Regional-Special S01E12 (Sam proti vsem – PCD v digitalnem okolju)
Zaključili smo 21. leto 21. stoletja. Glasbeni posel se temeljito spremenil, še posebej izrazito v obdobju koronavirusa. Novi načini proizvodnje, distribucije in potrošnje glasbenih vsebin sicer odpirajo številne možnosti za nove oblike komunikacij, vendar je hitrim spremembam skoraj nemogoče slediti. Občutek imamo, da nekaj zamujamo, da nas nekdo drug prehiteva, da smo sami proti vsem. Da, informacije so na razpolago na vsakem koraku, vendar nam kronično primanjkuje časa, energije, pozornosti in denarja za temeljito raziskavo vseh možnosti novega digitalnega okolja. Zato se pogosto zatekamo k starim, preverjenim rešitvam, za katere pa potihem vemo, da ne delujejo več.
Tudi ljudje, ki se poklicno ukvarjajo s to problematiko, ne zmorejo zaobjeti vseh digitalnih modrosti. Še težje jih predstavijo v nekaj stavkih, razumljivih za povprečnega glasbenika. Med tistimi, ki so pripravljeni deliti nekaj dragocenega znanja in izkušenj, danes izpostavljamo Iro Kolbezen, Nino Kožar in Emkeja, ki nam bodo odkrito zaupali, na kakšen način se spopadajo z izzivi digitalnega okolja in kako pri tem sodelujejo z glasbeniki.
Sodelujejo:
Nina Kožar (Agencija PM)
Ira Kolbezen (Glitterbeat Records)
Marko Kocjan – Emkej (Wudisban Records/Streamarnica)
Moderator: Nikola Sekulovic (Dan D, Kopriva)
Regional-Special je serial, ki ga Sigic organizira v sodelovanju s številnimi regionalnimi glasbenimi središči in ob podpori Platforme Center za kreativnost pri MAO Ljubljana, ki jo financirata Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Music Slovenia: Regional-Special S01E011 (Maribor, mesto glasbe(?))
V enajsti epizori Regional-Speciala se javljamo iz pisarne Centra za kreativnost v Mariboru! Kaj opredeljuje mesto, da ga označimo kot mesto glasbe? So to glasbene šole, rojstne hiše skladateljev, koncerta prizorišča in festivali? Kako pomembna so vališča novih glasbenih imen in kako pomembno je graditi kreativne sredine za nadaljnji razvoj? Kako pritegniti in razvijati publiko?
Vsa ta in številna druga vprašanja bomo načeli v enajsti epizodi seriala Regional-Special, ki ga SIGIC izvaja ob podpori Centra za kreativnost pri MAO Ljubljana in ga podpirata Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Sodelujejo:
Ramiz Derlić (MC Pekarna)
Robert Novak (MI2, Agencija GAŽA)
Ana Bezjak (pevka, pedagoginja)
Matic Jereb (Stari Pês, GLAS PODZEMLJA)
Moderator: @Marko Podjavoršek (Center za kreativnost)
Đejmi Hadrović – Under 2021
Đejmi Hadrović: Under 2021
video instalacija
14. januar—29. januar 2022
odprtje razstave: petek, 14. januar 2022, ob 19. uri
Z razstavo Under 2021 se v Galeriji Simulaker z istoimensko video instalacijo predstavlja umetnica Đejmi Hadrović. Gre za najnovejše delo umetnice, ki je nastalo leta 2021. Umetnica mlajše generacije je ena izmed dobitnic nagrade PS37, ki jo je v letu 2019 podelila Galerija Simulaker. Umetnica aktivno deluje na presečišču video esejev, avtorskih performansov in fotografije. V svojih delih naslavlja družbenopolitične teme, kot so kritika kapitalizma in patriarhalnega ustroja družbe ter naslavlja vprašanja v povezavi s feminizmom, spolnostjo in spolom v post-jugoslovanskem prostoru. Đejmi Hadrović se v delu izpostavlja kot subjekt tranzicije in vključuje svojo zgodbo in zgodbe svojih prednikov z namenom oblikovanja novih narativov, ki se ji zdijo pomembni za današnji čas. Z nagovarjanjem lastnega mesta izrekanja ustvarja možnost za prevrednotenje sprejetih družbenih norm in ideoloških konstruktov.
Večkanalna video instalacija – Under 2021 – je narejena kot statična podoba v »tableau vivant« formi. Vizualni elementi so svetlih barv in prikazujejo komaj opazne počasne gibe. S tem umetniškim delom želi avtorica podati nekaj neotipljivega – labirint naše psihe. Z video instalacijo umetnica prikazuje kako težko je dokumentirati duševno vedenje in disfunkcije le-tega. Tema obravnava trenutno stanje zdravstvene krize in izpostavlja zapostavljena vprašanja duševnih motenj, ki jih povzročajo trenutni pogoji, ko se posamezniki spopadajo s pritiski izolacije.
_______________________
Đejmi Hadrović je rojena leta 1988 v Trbovljah. Leta 2012 je diplomirala s področja kulturnih študijev in antropologije na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, Univerzi na Primorskem. Leta 2011 je preko programa Erasmus študirala na Middle East Technical University (Ankara, Turčija), smer filozofija, za obdobje enega semestra. Leta 2016 je na linški univerzi v Avstriji magistrirala iz avdiovizualne umetnosti pod mentorstvom prof. Cristoph Nebel in Brigitte Vasicek. Od 2017 je na doktorskem študiju filozofije na dunajski akademiji lepih umetnosti pod mentorstvom dr. prof. Marine Gržinić, kjer raziskuje tematiko seksualnosti in njene manifestacije v post-jugoslovanskem filmu.
dejmihadrovic.si
_______________________
Umetnica: Đejmi Hadrović
Statična fotografija: Đejmi Hadrović, Under 2021, 2021
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

Galerija zvoka: Zok in George – Razdvajanje svetov
“Galerija zvoka” je nov koncertni cikel, v katerem izkušeni eksperimentalci in glasbeni improvizatorji raziskujejo akustično specifičen in zahteven prostor Galerije Simulaker. Leto 2021 bosta z elektronskim glasbenim performansom zaključila Zok in George, njun v celoti improviziran nastop z naslovom »Razdvajanje svetov« pa si boste lahko prek družbenih omrežij ogledali v četrtek, 23. decembra ob 19. uri.
Zok in George sta svoje skupno glasbeno raziskovanje začela ob koncu leta 2012 z nastopom »Hrup ob koncu sveta«, ki ga je napovedoval starodavni majevski koledar. Ker se mitološka prerokba ni uresničila in se nenadna prekinitev življenja na Zemlji ni zgodila, sta s performansom »Sedem let po koncu sveta« leta 2019 v Galeriji Simulaker raziskovala razpad sveta drugačne vrste – počasno in ciklično destruktivnost, ponazorjeno z zanko magnetofonskega traku, ki se je ob zaključku koncerta simbolično pretrgala.
Zdi se, da je razkroj sveta od njunega zadnjega koncerta dobil še dodaten zagon, navdih za najnovejše zvočno raziskovanje in logično nadaljevanje premislekov umetniškega dvojca pa je knjiga »Razdvajanje svetov« avtorja Adriana Predraga Kezeleta. Ob krizi vrednot današnjega časa je tudi tokrat v ospredju cikličnost – po teoriji avtorja knjige redki naravni ritmi planetarnih razmerij narekujejo tempo zgodovinskih družbenih sprememb. Antiki sledi temačni srednji vek, ki se prelije v svetlo renesanso,…
V katerem delu cikla se nahajamo v 21. stoletju? Kaj sledi? Planetarni pojav razdvajanja svetov se navzven kaže v izraziti polarizaciji družbenih odnosov, sobivanje ni več možno in vsaka izmed frakcij izbere svojo smer nadaljnje poti. Nove realnosti ne predstavljata več dve polovici istega, temveč nastaneta dve novi celoti.
V eno smer svojo pot nadaljuje pretrgani trak, v drugi se zbudi odmev vetra.
Vabljeni k ogledu!
Glasbeni cikel “Galerija zvoka” je podprt s strani Ministrstva RS za kulturo.
Dogodke zavoda LokalPatriot podpira Mestna občina Novo mesto.
Zimske radosti
Mojca se znajde v zimski pravljici in se navdušuje nad vsem, kar nam zima lepega prinaša. Občuduje čudovite snežinke, ki poplesujejo po nebu in se v hipu spoprijatelji s snežinko Evito, snežinko Niko, snežinko Najlo in snežinko Ajdo. Ker tudi Mojca zna plesati, skupaj zaplešejo ples snežink. V zimski pravljici pa živi tudi Snežgodrnjavček. To je mali škratek, ki ne mara ne zime, ne snega, ne snežnih radosti. Mojca in snežinke ga skozi pesmice in ples skušajo prepričati, da je zima eno samo veselje. Da lahko iz snežink narediš snežaka in pa da zimsko pravljico prav vedno obiščejo tudi trije dobri zimski možje. Po čem že slovijo dobri zimski možje? Hmmm. Tukaj pa tudi Snežogodrnjavček zastriže z ušesi. Mogoče pa ga bodo le uspele prepričati, da je zimska pravljica nekaj najlepšega na svetu. ❄️❄️
Glasbeno-animacijska plesna predstava je polna pesmic in plesnih korakov, ki se jih med predstavo naučijo tudi otroci.
Igrajo, pojejo in plešejo: Mojca Robič, snežinke Evita, Nika, Najla in Ajda ter škratek Snežgodrnjavček
Produkcija: Plesna šola Spin, Velenje
❄️❄️ 𝗣𝗼 𝗸𝗼𝗻𝗰𝘂 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗲 𝗽𝗮 𝗶𝗺𝗮𝗺𝗼 𝘇𝗮 𝘃𝗮𝘀 𝗱𝗿𝗮𝗴𝗶 𝗼𝘁𝗿𝗼𝗰𝗶 𝘀̌𝗲 𝗲𝗻𝗼 𝗽𝗼𝘀𝗲𝗯𝗻𝗼 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝗲𝗰̌𝗲𝗻𝗷𝗲, 𝗞𝗖𝗞 𝗯𝗼 𝗼𝗯𝗶𝘀𝗸𝗮𝗹 𝗽𝗿𝗮𝘃𝗶 𝗕𝗼𝘇̌𝗶𝗰̌𝗲𝗸 🎅🏻, 𝗸𝗶 𝘀𝗲 𝘇̌𝗲 𝘃𝗲𝘀𝗲𝗹𝗶 𝘀𝗿𝗲𝗰̌𝗮𝗻𝗷𝗮 𝘇 𝘃𝗮𝗺𝗶. 𝗟𝗲𝗽𝗼 𝘃𝗮𝗯𝗹𝗷𝗲𝗻𝗶! ❄️❄️
Cena vstopnice: 5 €
🎫 Vstopnice so v prodaji na blagajni KCK in na mojekarte.si.
**𝑃𝑜𝑔𝑜𝑗 𝑧𝑎 𝑜𝑔𝑙𝑒𝑑 𝑔𝑙𝑒𝑑𝑎𝑙𝑖𝑠̌𝑘𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑠𝑡𝑎𝑣𝑒 𝑗𝑒 𝑣𝑒𝑙𝑗𝑎𝑣𝑛𝑜 𝑝𝑜𝑡𝑟𝑑𝑖𝑙𝑜 𝑃𝐶𝑇. 𝑍𝑎 𝑚𝑙𝑎𝑗𝑠̌𝑒 𝑜𝑑 12 𝑙𝑒𝑡 𝑝𝑜𝑔𝑜𝑗 𝑃𝐶𝑇 𝑛𝑒 𝑣𝑒𝑙𝑗𝑎.
ČAROBNA ZIMA V MUMINDOLU
Ta ljubek in preprost družinski film, ko se mumintrolova družina kot vsa leta doslej pripravlja na dolgo zimsko spanje… Mala Mi se med počitkom zbudi, ko jo zamika igra na snegu. Znanstvenik Samuh pove, da je spanje nesmiselno, saj prihaja božič. Kdo pa je to? Kaj pa je to? Družina mumintrolov raziskuje pomen božiča in vse običaje in čarobnosti tega časa.
SINHRONIZIRANO
PRIMERNO ZA STAROST 3+
TRAJANJE 82 minut
Za otroški abonma in izven / 5 €
Božični večer z Orkestrom Ave
Počasi prehajamo v mesec december. Mesec topline, praznikov in ljubezni. Znašli smo se v težkih in negotovih časih, v katerih mnogokrat iščemo upanje na boljši jutri. V želji, da z nami doživite prijeten glasbeni večer, vas glasbeniki Orkestra Ave prisrčno vabimo na naš tradicionalni Božični koncert. S pojočimi, navdihujočimi in spevnimi melodijami vas bomo popeljali v prelep predbožični čas. Poskrbeli bomo za toplo vzdušje, ki ga v nas vzbudi pesem Sveta noč ter se od vas poslovili z mogočno Straussovo koračnico Radetzky Marsch.
Vljudno vabljeni.
———————————————
MOŽNOST REZERVACIJE VSTOPNIC:
preko e-pošte blagajna@kc-sentjernej.si
ali v času delovanja blagajne preko telefona 07/39 31 371.
Blagajna je odprta vsak delavnik med 13.00 in 15.00, ob četrtkih do 16.00 ter eno uro pred vsakim dogodkom.
Vstopnica: 7€
JANEZ NOVAK
Odlična stripovksa komedija iz SiTi teatra, s perfektno igralsko zasedbo: Klemen Slakonja, Tadej Toš in Gregor Podričnik; v režiji Dejana Batočanina in Uroša Fürsta!
Janez Novak je ljubeč mož, vesten uslužbenec, strasten športen navijač… Na službenem zdravniškem pregledu izve, da je bolan. Okužen je s skrivnostnim virusom, ki mu vse obrne na glavo…
Za gledališki abonma in izven
Vstopnina: 15 € / vstopnice so še v prodaji (omejeno število obiskovalcev)
Izdelava božičnih voščilnic
Bliža se božič in z njim čas obdarovanja! 🎁
Praznični duh želimo pričarati tudi v našem klubu, zato organiziramo delavnico za vse člane, kjer bomo ustvarjali božične voščilnice.
“Člani za člane” 💛 Izdelane voščilnice bomo poslali našim članom v upanju, da jim vsaj malo polepšamo praznike. ✨
🎄 11. 12. 2021 ob 17. uri
🎄 Prostori ŠK GROŠ
🎄 Dogodek je brezplačen
👉🏻 Prijaviš se lahko tukaj: bit.ly/3ldGi48
Se vidimo! 🎅🏻
P.S.: Za dogodek je potrebno izpolnjevati PCT pogoj
Odprtje/ogled arheološke razstave GORJANCI MED RIMOM IN BIZANCEM
Vljudno vabljeni na odprtje/ogled arheološke razstave
GORJANCI
MED RIMOM IN BIZANCEM
v petek, 26. novembra 2021, ob 18. uri
v Galerijo Dolenjskega muzeja.
V kolikor bodo omejitve zaradi COVIDA-19 dopuščale, bo izvedeno uradno odprtje, v nasprotnem bodo možni le individualni ogledi.
Izjemoma bo Galerija odprta do 22. ure. Ogled razstave bo izveden v skladu z navodili NIJZ in aktualnimi odloki vlade RS.
Razstava bo odprta do 18. maja 2022.