Miguel González Cabezas: Zombi, ki hodi naokrog
Lepo vabljeni na predavanje v četrtek, 28. oktobra ob 19. uri v Likovni salon.
Predavanje bo sledilo zombijevim korakom od njegovih izvorov do danes, osredotočeno bo na presečišča s kolonializmom, finančnim kapitalizmom, protesti in popularno kulturo. V delu Miguela Gonzalesa se zombi pojavlja kot metafora in kot polivalentna figura, ki preizprašuje politično moč in raziskuje sile, ki oblikujejo naša življenja.
Miguel González Cabezas (1992, Španija) je večdisciplinarni umetnik in raziskovalec. Leta 2018 je magistriral s področja kritičnih študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Njegovi raziskovalni in večdisciplinarni umetniški projekti se vrtijo okrog procesov družbene preobrazbe, migracij, struktur moči in zastopanja.
Ujeta v svobodi – literarno-potopisni večer
“Roman opisuje mojo fizično pot po vseh teh državah, hkrati pa tudi pot, za katero si želim, da bi se jo odločil prehoditi vsak izmed nas. Gre za pot spoznavanja in sprejemanja samega sebe ter željo po odpiranju vsemu novemu, kar nam pride naproti. Upam, da bo knjiga spodbudila ljudi, ki sanjajo in bi radi naredili naslednji korak, vendar si ne upajo.”💙
Ob predstavitvi potopisnega romana “Ujeta v svobodi”📚 bomo predstavili potovanje po Avstraliji, ki lahko navduši domala vse popotnike.
🌏 V zgodbah ljudi, ki jih je avtorica spoznala v Avstraliji, na Fidžiju, Salomonovih otokih in Havajih, se najde vsak od nas. 🌳
Skozi zgodbe se bomo sprehodili po avstralski puščavi, se srečali s pajki, kačami, kenguruji in koalami, od daleč opazovali avstralske požare, ki so prizadeli Avstralijo in se potapljali z morskimi psi. 🌿
“Ujeta v svobodi” je knjižni prvenec Anje Kovačič, svetovne popotnice, novinarke in predstavnice za odnose z javnostmi, ki je zaradi ukinjenih letov ob začetku svetovne pandemije ostala ujeta na Salomonovih otokih. 📖
V knjigi ne opisuje zgolj svoje fizične poti – temveč tudi pot spoznavanja in sprejemanja same sebe. Z njo se bo v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pogovarjala Barbara Gradič Oset.
🍂
V skladu z vladnim odlokom velja pogoj PCT.
Zvočna kopel z Matejo Bobek
V ponedeljek, 25. oktobra 2021, ob 18. ali ob 19.30 ste vabljeni v malo dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na Zvočno kopel z Matejo Bobek.
Kotizacija: 15 € (na obisk).
Obvezna oprema: podloga, vzglavnik, odeja in voda.
Zvočna kopel je sprostitvena tehnika, ki pomaga pri umirjanju uma in sproščanju telesa ter hitrejši regeneraciji utrujenega telesa in duha v popolno stanje ravnovesja. Uporabljamo jo kot orodje za globoko sprostitev in za doseganje drugih stanj zavesti. Kopel deluje globinsko in intenzivno na vsako celico v telesu. Ko se um prepusti zvoku, pride do občutka brezčasja, lebdenja. Gong kopel je zvočno popotovanje onkraj časa in prostora za vsakega posebej, ker ima vsakkdo od nas svojo lastno frekvenco oz. vibracijo, prav tako tudi naši organi oz. celice. Zvok deluje direktno na celotno telo saj so inštrument z največjim razponom tonov in vibracij, kristalna lira harmonizira energijske centre ali čakre, glas Mateje Bobek dodatno poboža dušo in odpre srce.
Obvezne predhodne prijave na: 041 921 802 ali info@soundbymateja.si
Organizator: Ošun by Mateja Bobek s.p.
Z Matejo, v miren mesec.
___________________________________
Javne kulturne prireditve se lahko udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo PCT pogoje.
Ustvarjalne delavnice z Manjo Koren Kodele
V soboto, 6. novembra 2021, ob 10. uri, vabljeni v avlo Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na Sobotno ustvarjalno delavnico z Manjo Koren Kodele.
Delavnice so brezplačne in trajajo 90 minut, primerne so za šolske otroke od 6. let naprej.
Obvezne prijave na: sasa.gaber@ikcsentjur.si.
Organizator: Knjižnica Šentjur – OE IKC
Za starejše od 15 let velja PCT pogoj.
4. Teden družinskega / dobrega filma
FIlmi za vse generacije! 🙂
Sreda, 20. oktober, ob 18:00
VOLKOVI
Los lobos, Mehika / ZDA, 2019, drama, 95 min
režija Samuel Kishi Leopo , scenarij Samuel Kishi Leopo, Sofía Gómez Córdoba, Luis Briones , igrajo Martha Reyes Arias, Maximiliano Nájar Márquez, Leonardo Nájar Márquez, Cici Lau, Johnson T. Lau, distribucija Demiurg
Pripoved o otroških željah in odraslih skrbeh priseljenske družine skozi prizmo pisane domišljije, ki je na Berlinalu prejela glavno nagrado mednarodne žirije v sekciji Generation Kplus.
Osemletni Max in njegov bratec Leo se z mamo podata iz Mehike v Ameriko v upanju na boljše življenje. Od vsega se otroka najbolj veselita izleta v čudoviti svet Disnylanda. Vendar iskanje strehe nad glavo ni enostavno in mama opravlja kar dve službi naenkrat, da zasluži za skromno večerjo. Max in Leo dneve preživljata sama v majhnem stanovanju, daleč od obljubljenega Disnylanda. Da bi čas hitreje minil z barvicami rišeta pisani svet domišljije, ki v njunih očeh zares oživi, sama pa se spremenita v pogumna nindža volkova. Nekega dne pa kljub mamini prepovedi odpreta vrata stanovanja in vstopita v širni zunanji svet …
festivali, nagrade Berlinale 2020 (glavna nagrada mednarodne žirije v sekciji Generation Kplus), Busan International FF 2019
Četrtek, 21. oktober, ob 18:00
MLADI AHMED
Le Jeune Ahmed, Belgija / Francija, 2019, drama, 90 min
režija in scenarij Jean-Pierre in Luc Dardenne, igrajo Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen, distribucija Fivia
Zgodba o trinajstletnem Ahmedu, razpetem med ideje o čistosti, ki mu jih vceplja lokalni imam, ter skušnjave življenja. Ali lahko ljubezen premaga fantov pravičniški srd?
Brata Dardenne, znana po globoko človečnih, družbeno angažiranih dramah iz življenja delavskega razreda (Rosetta, Fant s kolesom), se tokrat lotita zgodbe o vplivu verskega fanatizma na mladega človeka. Nagrada za najboljšo režijo v Cannesu.
festivali, nagrade Cannes (nagrada za najboljšo režijo); Valladolid (nagrada za najboljši scenarij in montažo); New York; Viennale; Liffe
Petek, 22. oktober, ob 17:30
MOJ BRAT LOVI DINOZAVRE
Mio Fratello Rincorre i Dinosauri, Italija / Španija, 2019, komedija, 101 min
režija Stefano Cipani, scenarij Fabio Bonifacci po istoimenski knjigi Giacoma Mayyariola, igrajo Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy de Palma, Francesco Gheghi, Gea Dall’Orto, Maria Vittoria Dallasta, Lorenzo Sisto, distribucija Demiurg
Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.
Jack živi v glasni in srčni družini, z dvema starejšima sestrama in mlajšim bratom Giom, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je Jack verjel, da ima Gio prav posebne moči, tako kot super junaki v stripih. Šele kasneje je spoznal, da so bratove moči drugačne narave kot tiste v stripih. Ko začne Jack obiskovati gimnazijo, se njegov svet obrne na glavo. Na vso moč se zaljubi v novo sošolko, družbeno aktivistko Arianno, povsem spremeni svoj slog, zamenja krog prijateljev in celo bratec Gio postane sramotna nadloga! Jack ga na vse načine in do skrajnosti zanika, kar pa stvari povsem zaplete.
Sobota, 23. oktober, ob 17:00
POTEPANJE PAPIRNATEGA ZMAJA
brez dialogov, 34 min, primerno za 4+
Kakovosten program sporočilno in likovno raznolikih kratkih animiranih filmov je nastal z mislijo na najmlajše gledalce. V njem so zbrana sodobna avtorska dela iz srednje in vzhodne Evrope. Filme, ki so namenjeni otrokom od 4. leta, sta skrbno izbrala Martina Peštaj, medijska psihologinja in urednica oddaj v Otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenije, in Igor Prassel, direktor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Ogled filmov priporočamo otrokom v vrtcu in 1. triadi osnovne šole.
Nedelja, 24. oktober, ob 17:00
NELLY RAPP: AGENTKA ZA POŠASTI
Nelly Rapp – Monsteragent, Švedska, 2020, komična družinska pustolovščina, 92 min
režija Amanda Adolfsson, scenarij Sofie Forsman, igrajo Matilda Gross, Lily Wahlsteen, Marianne Mörck, distribucija Fivia
Nelly obožuje pošasti, vampirje in zombije. Oče in sošolci ne delijo njenega navdušenja – ampak sami so krivi, če ne vedo, kaj je res zanimivo. Ko jo očka odpelje na počitnice k stricu Hanibalu, se Nelly prvič v življenju znajde v velikem, malce čudaškem dvorcu, polnem presenečenj. Že prvi večer na skrivaj prisostvuje zabavi agentov za pošasti, ki jo priredita Hanibal in njegova spremljevalka Lena-Sleva. Še več, agentka za pošasti je bila tudi Nellyjina mama, ki jo je deklica izgubila kmalu po rojstvu. Nelly ugotovi, da njena družina že dolgo skrbi za mirno sobivanje ljudi in strašljivih bitij, s katerimi si delimo svet. Agentka za pošasti želi postati tudi sama, srečanje z nenavadno deklico Roberto pa njen pogled spremeni.
Celeia – mesto pod mestom, javno vodstvo
Vabimo vas, da se nam pridružite na javnih vodstvih po razstavi Celeia – mesto pod mestom.
V kleti Knežjega dvora, pod grajskim dvoriščem, se razteza največje razstavišče z in situ ohranjenimi ostanki antične Celeje. Sprehodite se po tlakovani rimski cesti in med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta Celje.
Na ogled sta makadamska cesta iz 1. stoletja in tlakovana mestna ulica s pločnikoma iz 3. stoletja, ki sta bili nekoč del glavnega mestnega dekumana – decumanus maximus, glavne mestne ulice v smeri vzhod-zahod.
Ob cesti so nanizani prostori dveh bogatejših rimskih mestnih hiš. S svojimi dimenzijami dominira poznorimsko obzidje s stolpoma zahodnih mestnih vrat iz sredine 4. stoletja. Poleg rimskih ostalin je predstavljen tudi del kleti palače Grofov Celjskih iz 14. in 15. stoletja.
Vstopnina: 4€
(ali 6€, če si potem ogledate še ostale razstave v muzeju).
Javno vodstvo je namenjeno individualnim obiskovalcev in ne velja za skupine večje od 10 oseb. Hvala za razumevanje.
Prijave sprejemamo na:
E: muzej@pokmuz-ce.si
T: 03/42 80 962
M: 031 612 618
KAMENČEK OB KAMENČKU … MOZAIK , otroška ustvarjalnica
Imate radi sestavjanke? Ali ste vedeli, da so Rimljani okraševali tla svojih vil z mozaiki?
Na otroški ustvarjalnici bomo po razstavi Celeia – Mesto pod mestom iskali barvne kamenčke. Izvedeli bomo kaj sploh predstavljajo in zakaj so jih uporabljali?
Otroci se bodo sami preizkusili v izdelavi preprostega mozaika.
Ustvarjalnica je namenjena otrokom od 6 do 10 let.
Cena ustvarjalnice 3 EUR.
Obvezne prijave: muzej@pokmuz-ce.si ali 031 612 618.
Vabljeni!
Miguel González Cabezas: Zombi, ki hodi naokrog
Lepo vabljeni na predavanje v četrtek, 21. oktobra ob 19. uri v Likovni salon.
Predavanje bo sledilo zombijevim korakom od njegovih izvorov do danes, osredotočeno bo na presečišča s kolonializmom, finančnim kapitalizmom, protesti in popularno kulturo. V delu Miguela Gonzalesa se zombi pojavlja kot metafora in kot polivalentna figura, ki preizprašuje politično moč in raziskuje sile, ki oblikujejo naša življenja.
Miguel González Cabezas (1992, Španija) je večdisciplinarni umetnik in raziskovalec. Leta 2018 je magistriral s področja kritičnih študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Njegovi raziskovalni in večdisciplinarni umetniški projekti se vrtijo okrog procesov družbene preobrazbe, migracij, struktur moči in zastopanja.
Živa zgodovina Vitezi najemniki grofov Celjskih
Na 🏰 Starem gradu Celju 🏰 bomo v ⏰ soboto, 30., in nedeljo, 31., oktobra gostili Viteze najemnike grofov Celjskih. ⚔️
Poudarek bo na otroškem animacijskem programu, postavljena bo otroška arena za mečevanje. ⚔️:
🎪 Postavitev srednjeveškega tabora
🎪 Razstava orožja 🗡🔪
🎪 Lokostrelstvo
🎪 Metanje sekiric
🎪 Replike oblačil, oklepov iz 13. in 14. stoletja
🎪 Prikaz viteških bojev z mečem in ščitom ter sabljo
V primeru dežja dogodek odpade.
Vstopnina na grad po veljavnem ceniku: ℹ️ www.visitcelje.eu
📌Obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila NIJZ ter Vlade RS vezane na preprečevanje širjenja koronavirusa.
Brezplačna jesenska vodenja na Starem gradu Celje

Spoznaj skrivnosti najmogočnejše plemiške in vladarske srednjeveške rodbine, Celjskih grofov.
Vodenja potekajo vsako soboto in nedeljo ob 11. uri v oktobru!
Zbirno mesto: TIC Stari grad Celje, vstopnina se plača po ceniku, vodenje je brezplačno.
Predhodne prijave na tic.grad@celje.si, 03 544 36 90.
Obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila NIJZ ter Vlade RS vezane na preprečevanje širjenja koronavirusa.
Vodenja omogočata Zavod Celeia Celje in Slovenska turistična organizacija v okviru Poziva poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Sloveniji.
Več informacij na www.visitcelje.eu