Potopisno predavanje: Indija
V torek, 13. oktobra 2020, ob 18. uri, vabljeni v veliko dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na potopisno predavanje Klemna Šege.
“Neklasični reportažni potopis, ki predstavlja mesec in pol potovanja po Indiji. Preko zgodb, pripovedi, fotografij in videa bom Indijo predstavil na edinstven in zelo oseben način.
Na začetku me je pot vodila na indijsko mejo s Pakistanom, kjer poteka ena najbolj nenavadnih obmejnih slovesnosti ob zapiranju edine mednarodne odprte meje med sosedama. Vsak dan ob sončnem zahodu si obmejni vojski ob navijanju dvajset tisoč glave množice stojita iz oči v oči ter slovesno pospravita zastavi. Naslednja postojanka je bil divji Amritsar, prestolnica Punjaba, kjer so sikhi pokazali svojo pobožno plat, predvsem v fascinantnem zlatem templju, ki so ga ritualno čistili in občudovali noč in dan. A ko je v igri njihova vera, so se pripravljeni tudi upreti, saj so zaradi zažiga svete knjige zablokirali vso mesto.
Naslednje tri tedne sem preživel v Himalaji. Po obisku Dalajlamove prelepe pomožne domovine v McLeod Ganju so me nore indijske ceste med zastoji, prepiri in prepadi vodile v mistično dolino Parvati. Kjer sem srečal kopico zanimivih ljudi, obiskal vas, ki trdi, da je potomka vojakov Aleksandra Velikega. Sledi Shimla, mesto opičjega boga Hanumana, kjer častijo na stotine opic. Praznik luči Divali pa sem preživel v enem najstarejših mest na svetu Varanasiju, kjer se na bregovih reke Ganges prepletata smrt in življenje.
Iz vic proti »pekelu« stoletnega ognja v rudarski pokrajini Jharkhand. Na stotine odprtih kopov, rudnikov in prijaznih, delavnih ljudi je odstrlo čisto nov, nezamisljiv svet. Ta del se je izkazal kot najzahtevnejši, saj sem bil obkrožen z ognjem, dimom in prahom. Naslednja zgodba me je čakala v 1500 kilometrov oddaljenem Bhopalu, kjer se je zgodila najhujša industrijska nesreča na svetu. Obiskal sem tako zapuščeno tovarno kot bolnico, ki še 30 let po nesreči zdravi številne žrtve katastrofalnih posledic.
Zadnja dva tedna pa me je pot vodila čez Rajasthan, njegove veličastne gradove, velikanska obzidja in neprijazno, puščavsko pokrajino. Ogledal sem si največjo trdnjavo v Indiji Chittorgarh, se ob slonih povzpel na Jantarno palačo in se podal med množice obiskovalcev Taj Mahala. Napočili so zadnji dnevi, v Delhiju sem obiskal številne zanimive organizacije ter tako dobil vpogled v življenje indijskih otrok, prepuščenih krutemu uličnemu življenju. Med drugim sem spoznal delovanje otroške banke, kjer so z ulic rešeni otroci od devetega leta naprej sposobni zbirati in skrbeti za svoje prihranke.”
Vstop prost
Organizator: Knjižnica Šentjur
Prireditev bo izvedena v skladu s priporočili in ukrepi NIJZ.
Še nekaj navodil, za varen obisk naših prostorov:
V naš prostore vstopite samo, če ste zdravi in ne kažete nobenih znakov akutne bolezni dihal.
Ves čas je obvezna uporaba zaščitne maske. Masko je potrebno nositi tudi med prireditvijo.
Ob vstopu v avlo IKC si razkužite roke.
Upoštevajte pravila higiene rok in kašlja.
Upoštevajte predpisano medsebojno razdaljo (najmanj 1,5 m).
Upoštevajte smer gibanja in iz dvorane.
Za dobro počutje vseh obiskovalcev vas prosimo, da upoštevate sledeča navodila in tako poskrbite za zdravje vas samih, vaših bližnjih in tudi nas.
Zvočna Harmonizacija telesa in duha
Vabljeni v malo dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na Zvočno kopel z Matejo Bobek.
Zaradi varnostnih ukrepov sta tokrat razpisana dva termina, za oba termina velja omejeno število mest, prijave so obvezne na: 041 921 802 ali info@soundbymateja.si
Kotizacija: 10 € (na obisk).
Obvezna oprema: podloga, vzglavnik, odeja in voda.
Zvočna kopel je sprostitvena tehnika, ki pomaga pri umirjanju uma in sproščanju telesa ter hitrejši regeneraciji utrujenega telesa in duha v popolno stanje ravnovesja. Uporabljamo jo kot orodje za globoko sprostitev in za doseganje drugih stanj zavesti. Kopel deluje globinsko in intenzivno na vsako celico v telesu. Ko se um prepusti zvoku, pride do občutka brezčasja, lebdenja. Gong kopel je zvočno popotovanje onkraj časa in prostora za vsakega posebej, ker ima vsakkdo od nas svojo lastno frekvenco oz. vibracijo, prav tako tudi naši organi oz. celice. Zvok deluje direktno na celotno telo saj so inštrument z največjim razponom tonov in vibracij, kristalna lira harmonizira energijske centre ali čakre, glas Mateje Bobek dodatno poboža dušo in odpre srce.
Obvezne prijave na: 041 921 802 ali info@soundbymatejabobek.si
Organizator: Ošun by Mateja Bobek s.p.
Z Matejo, v miren mesec.
Marijan Petan in Dare Hering: Včeraj, danes, jutri
Naslednje leto obeležujemo 100. obletnico smrti skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca in z glasbenima gostoma LU Šentjur pričenja tudi novo študijsko leto. Z nami bosta člana zasedbe New Swing Quartet, Dare Hering in Marijan Petan, ki bosta z nami delila spomine na legendarno zasedbo in svetovne turneje, ko sta našo bogato glasbeno tradicijo, preko gospela in spirituala, ponesla po vsej nekdanji Jugoslaviji, Evropi, ZDA, Aziji ter nekdanji Sovjetski zvezi. Zaupala pa nam bosta tudi, kako doživljata tretje življenjsko obdobje, kako v njem ostajata aktivna in kakšni cilji so še pred njima.
OBVEZNE predhodne prijave do zapolnitve mest na: info@lusentjur.si, (03) 747 16 70, 031 718 261.
Teden otroka: Zvočna meditacija za otroke
V ponedeljek, 5. oktobra 2020, ob 17. uri, vabljeni v malo dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na Zvočno kopel za otroke.
Zvočna kopel je sprostitvena tehnika, ki pomaga pri umirjanju uma in sproščanju telesa ter hitrejši regeneraciji utrujenega telesa in duha v popolno stanje ravnovesja. Uporabljamo jo kot orodje za globoko sprostitev in za doseganje drugih stanj zavesti.
Zvočna kopel traja 45 min.
Zaradi zagotavljanje varnostnih ukrepov je prijava na meditacijo obvezna. Število mest je omejeno.
Prijave so obvezne na: 041 921 802 ali info@soundbymateja.si
Organizator: Knjižnica Šentjur – OE IKC
Obisk prireditev odsvetujemo:
vsem, ki kažejo znake obolenja,
starejšim osebam in
kroničnim bolnikom, saj so zaradi svojega stanja bolj dovzetni za nalezljive bolezni.
Obiskovalci se sami odločajo, ali se bodo dogodkov udeležili, svetujemo pa, da se osebe, ki kažejo znake obolenja, starejše osebe in kronični bolniki prireditev v naših prostorih izogibajo.
Vse obiskovalce prosimo, da se držite navodil NIJZ glede varnostne razdalje, higiene rok in kašlja.
Splošne informacije in obvestila v zvezi s Koronavirusom COVID-19:
Mavrična zvočna kopel
V ponedeljek, 5. oktobra 2020, ob 18. uri ste angleske mamice vabljene na brezplačno Zvočno kopel, ki jo bo za vas izvajala Mateja Bobek.
Mesec oktober je mesec, ko se spominjamo na male angele, ki so prehitro zapustili ta svet. Zato vabimo vse angelske mamice na brezplačno zvočno kopel, 5. 10. 2020,ob 18.00 v IKC Šentjur. Zvočno kopel izvaja Mateja Bobek.
Zaradi varnostnih ukrepov so potrebne predhodne prijave.
Število mest je omejeno.
Obvezne prijave na: mavricna.kopel@gmail.com (Lucija Jager)
Obisk prireditev odsvetujemo:
vsem, ki kažejo znake obolenja,
starejšim osebam in
kroničnim bolnikom, saj so zaradi svojega stanja bolj dovzetni za nalezljive bolezni.
Obiskovalci se sami odločajo, ali se bodo dogodkov udeležili, svetujemo pa, da se osebe, ki kažejo znake obolenja, starejše osebe in kronični bolniki prireditev v naših prostorih izogibajo.
Vse obiskovalce prosimo, da se držite navodil NIJZ glede varnostne razdalje, higiene rok in kašlja.
Splošne informacije in obvestila v zvezi s Koronavirusom COVID-19:
Brezplačen zdrav slovenski zajtrk
Zdrav, brezplačen slovenski zajtrk v MCC kavarni v sredo, 7.10.2020 med 6.30 in 8.00.
Naj bo nov dan zdrav dan! Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok. Pri nas si ga privoščite popolnoma brezplačno in v dobri družbi. Zdrav zajtrk pripomore k izboljšanju koncentracije in posledično prinaša boljše rezultate v šoli in na faksu. Daje nam moč, potrebno za fizične aktivnosti in je temelj za lepo postavo, saj po zdravem zajtrku manj posegamo po nezdravih prigrizkih. Dober tek!
Zagotovite si brezplačen zajtrk z obvezno predhodno prijavo na info@mc-celje.si
Sponzorji dogodka: Mcc Kavarna, Sendvičarna in Domača štacuna.
Kavarniški “OPEN MIC” večeri
Odlična družba in prijeten ambient kavarne, sta več kot primerna za večer zabavnega preigravanja svetovno znanih uspešnic ali pesmi, napisanih noč pred tem… Vabimo mlade pevke in pevce, ki bi želeli nastopiti pred občinstvom in predstaviti eno ali več pesmi, pri čemer so vam na voljo mikrofon, klavir (pianist) ter akustična kitara.
Tudi v tem šolskem letu se bomo družili ob četrtkih in sicer:
– 17. septembra, ob 20.00
– 19. novembra, ob 20.00
– 21. januarja, ob 20.00
– 18. marca, ob 20.00
– 15. aprila, ob 20.00
– 17. junija, ob 20.00
Prijave in informacije: info@vocalbkstudio.com
MVP koncert: Kontradikshn, U$IŁ in Far Generation
MVP – Mladi v praksi: KONCERTNA TURNEJA
Kontradikshn, U$IŁ in Far Generation
Lepo vabljeni na drugega izmed treh koncertov, ki se bo zgodil v atriju Celjskega mladinskega centra v soboto, 10. 10. 2020, ob 20.00, v sklopu koncertne turneje MVP – Mladi v praksi.
ŠTEVILO OBISKOVALCEV JE OMEJENO NA 100!!
Prijave na dogodek so obvezne na spodnjem obrazcu:
https://bit.ly/3mjVnjT
Turneja prinaša tri glasbene skupine iz treh regij, kjer se bo izvajal projekt:
Kontradikshn (Krško),
U$IŁ (Črnomelj) in
Far Generation (Celje).
Vstopnine ni.
Koncertna turneja se bo nadaljevala pri partnerjih projekta MC Bit Črnomelj.
***
UKREPI ZA ZAJEZITEV VIRUSA COVID-19
Organizatorji upoštevamo veljavno zakonodajo in vse usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja virusa Covid-19.
Število sedišč je omejeno in razporejeno v skladu s sedežnim redom, upoštevajoč varnostno razdaljo v skladu s predpisi NIJZ. Obiskovalke in obiskovalce prireditve prosimo, da v zvezi s tem skrbno upoštevate navodila prisotnih varnostnih služb in organizatorja.
***
Kontradikshn
Skupina označena kot slovenska electro-rock mašina, ki na svojevrsten način zlepi skupaj nezlepljivo: breakbeatništvo, moderno elektroniko in drum’n’bass skozi (post) punk sporočila, ki so lahko intimna, osebna in odvisna od poslušalca. Sozvočje, ki rado povabi na hipnotični ples tudi ljudi z malo manj plesnimi navadami.
“Čisto zares: kako Prodigy sreča Laibach, na poti na špil srečata The Chemical Brothers in vsi skupaj zalutajo na koncert, ki se ti zgodi po dolgem času in le enkrat; spet mladi, sveži, relevantni in dostopni.” – Jaša Lorenčič, Sigic.si (Slovenski glasbeno-informacijski center)
FB:

http://www.facebook.com/Kontradikshn

Music: http://soundcloud.com/kontradikshn
http://kontradikshn.bandcamp.com
http://twitter.com/kontradikshn

U$IŁ
Je kitarsko bobnarski tandem, ki raziskuje izraz minimalističnega, močnega in lepega. U$IŁ sta Maksim Špelko/Bobni in Janez Weiss/kitara, bobnarski set z osemstrunsko kitaro, ki ga šiba čez kitarski in bass ojačevalec. Instrumentalno. Manj je več. Klovni namesto voditeljev. Digitalna realnost. »Like« gumb ejakulacija serotonina. Pomen zreduciran na 15 sekund, 280 znakov. Subjektivno nad objektivnim, občutki nad razumom. Chewbacca obramba, postfaktičnost. Jaz, povratek in triumf Ega. Postnihilistična brezpomenskost. Beli šum. Črni šum. Kaos. QWA.
FB:

https://www.facebook.com/ProjectUSIL/

Music: https://www.facebook.com/ProjectUSIL/videos/2614912068630616/

Far Generation
Je mlada štiričlanska energična celjska rock skupina. Za žur 😉
FB:

https://www.facebook.com/Far-Generation-1954807094640212/

Music: https://www.youtube.com/watch?v=-QwiEoaWNfY

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Povezava: www.eu-skladi.si
Alma M. Karlin, Poti – voden ogled
Celjanka Alma M. Karlin (1889-1950), svetovna popotnica, pisateljica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja je v letih 1919-1927 prepotovala svet. Potovala je sama, kontinuirano osem let in se po poti preživljala z lastnim delom. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.
Tujih jezikov je obvladala devet, obenem pa je zelo slabo govorila slovensko. Rojena je bila v času hudih nacionalnih trenj med Slovenci in celjskimi Nemci. Čeprav je bila slovenskega rodu, je bila vzgojena kot Nemka. Vsa svoja dela je napisala v nemščini. Slavo in uspeh, o katerih je sanjarila kot mlado dekle, ji je prinesla potopisna trilogija, ki je izšla v letih 1929-1933.
V času vzpona Hitlerja in nacionalsocializma Alma temu javno nasprotuje, zaradi česar je po nemški okupaciji Celja, spomladi 1941, odpeljana v zapor in predvidena za deportacijo v Dachau. Tej zli usodi se sicer izogne, vendar je ne čaka dosti boljša. Čeprav se pridruži partizanom, ji povojna oblast zapleni premoženje in leta 1950 po hudi bolezni umre v veliki revščini.
Razstava osvetljuje njeno življenje in delo, med drugim so na ogled predmeti, ki jih prinesla s poti okrog sveta.
Vstopnina: 4€
(ali 5€, če si potem ogledate še ostale razstave v muzeju).
Javna vodstva so namenjena individualnim obiskovalcem in ne veljajo za skupine večje od 10 oseb. Hvala za razumevanje.
Obvezne prijave na:
E: muzej@pokmuz-ce.si
T: 03/42 80 962
M: 031 612 618
Originalni kubanski plesni večer
VRHUNSKA KUBANSKA EKIPA z eksplozijo kubanske energije in fenomenalnim vzdušjem.
Si želiš sproščene latino zabave?
Veliko dobre glasbe?
Prijetno druženje in ambient?
Z nami bo odlični DJ Leon (Havana, Kuba) z vrhunsko glasbo: salsa, bachata, kizomba, cha cha cha, son, reggaeton.
Začetniki – zelo dobrodošli – na začetku vrtimo glasbo za vas
Izkušeni plesalci – zelo dobrodošli – čas je da se zavrtite in obudite vse svoje znanje
Plesna šola Havana v sodelovanju z Branibor klubom, Stanetova ulica, Celje organizira plesni večer Hawana party vsako prvo soboto v mesecu od 21:30 ure dalje (do 01:00) z brezplačno delavnico od 19:00 dalje.
Vabljeni vsi plesalci, plesalke kot tudi tisti, ki še boste naredili prve plesne korake ter tudi ljubitelji dobre glasbe.
Pred začetkom plesnega dogodka vabljeni na brezplačne delavnice z vrhunskimi profesionalnimi kubanskimi učitelji:
Oktober:
19:00 – tečaj kubanske salse za začetnike (pari)
20:00 – tečaj rueda de casino za začetnike
November:
19:00 – tečaj reggaetona (začetniki, plesalci in plesalke)
20:00 – tečaj salsaton (za vse, začetnike in s predznanjem)
December:
19:00 – tečaj pristne kubanske rumbe (za vse, začetnike in s predznanjem)
20:00 – tečaj afro- salsa (za vse, začetnike in s predznanjem)
Januar:
19:00 – tečaj kubanskega cha cha cha (pari, začetniki)
20:00 – tečaj kubanski son (pari, začetniki)
Februar:
19:00 – tečaj kubanske ruede de casino (začetniki)
20:00 – tečaj kubanske ruede de casino (s predznanjem)
Prijave na brezplačni tečaj sprejemamo že danes!!!!
Info: plesnasolahds@gmail.com