Bogataši z željo po nesmrtnosti: Gibanje za večno življenje

Bogataši z željo po nesmrtnosti: Gibanje za večno življenje

Se še spominite refrena »Kdo želi živeti večno?« , ki ga je prepeval Freddie Mercury? Dandanes obstajajo skupine ljudi, ki verjamejo, da jim bo prav to uspelo. Gre za samooklicane »life-extenderje« le – ti  se zbirajo po konferencah, spletnih forumih in skupaj načrtujejo, kako doseči nesmrtnost ali pa vsaj podaljšati življenjsko dobo za stoletje ali dva. Nekoč ta malce nenavaden trend se dandanes hitro širi in ni več omejen na sam rob družbe.

 

 

»Pomlajevalni recept« svoje privržence uči, da je staranje, starost in navsezadnje tudi smrt le bolezen katero je potrebno odpraviti, kot na primer karies ali bolezen vodenih koz. Takšnega življenjskega stila se najbolj poslužujejo takšni in drugačni milijarderji in borzniki iz Silicijeve doline. Novinar Alex Moshakis pravi, da so to večinoma moški, ki so v življenju zaslužili velike količine denarja, ki ga lahko porabijo le, če bodo živeli večno.

Koalicijo za radikalno podaljšanje življenja je leta 2016 ustanovil ameriški nepremičninski investitor po imenu James Strole.

Danes, sedemdesetletni možakar vsakodnevno zaužije vrsto različnih prehranskih dodatkov. Tako se na njegovem »jedilniku« znajde vse od vitaminov, mikrohranil, »poživil mitohondrijev« do metformina. Slednjega sicer uporabljajo bolniki s sladkorno boleznijo, a naj bi imelo to zdravilo pozitivne učinke na dolgoživost. Pravzaprav naj bi imelo tako veličastne učinke, da so ga poimenovali »aspirin proti staranju«.

Prav tako se Strole vsako jutro osveži v svojem bazenu, da šokira svoj imunski sistem in ga spodbudil k boljšemu delovanju. Vsaj enkrat na dan pa je na njegovem sporedu »objem« elektromagnetne žimnice, ki mu zaradi posebnih vibracij »odpre žile«. Posebno pozornost prav tako nameni dihalnim tehnikam, ki mu uravnovesijo hormone in pa vnosu preparatov za boljše delovanje možganskih funkcij.

»Svoje življenje živimo v zavedanju, da bo vsega nekoč konec« pove James Strole. »Pomislite, kaj vse lahko dosežemo, če verjamemo, da to ni res!« Sam se je pripravljen sprijazniti z najskromnejšim ciljem in sicer, da bi živel vsaj 150 let.

 

Freddie Mercury – legenda, ki živi večno

 

Posamezniki z željo po večnem življenju, se na vse pretege trudijo, da bi se prebili do naslednjega znanstvenega preboja. Strole pravi, da je trik v tem, da preživiš in doživiš naslednjo veliko inovacijo, ki ti kupi naslednjih dvajset let. »Dvajset let tu, dvajset let tam – vse sešteješ in naenkrat imaš tristo let!« pove Strole.

Kar nekaj bogatašev pa je že razpisalo milijone za junaka, ki jim bo pomagal dostaviti večno življenje. Ambiciozna podjetja prav tako z lahkoto plenijo po več desetin milijonov dolarjev investicij za uspešen razvoj. Ekstremnemu trendu se je nedavno pridružil celo Google, z ustanovitvijo biotehnološkega podjetja Calico, ki naj bi pripomoglo k poglobitvi našega razumevanja biologije, ki nadzoruje življenjsko dobo.

Jim Mellon, britanski milijarder je trg opisal kot »fontano denarja«. Podjetje Bulletproof je nedavno zbralo 19 milijonov dolarjev za nadaljnji razvoj.

Ena od potencialnih perspektivnih modnih trendov je transfuzija krvi mladostnikov v starajoča se telesa. Žal ne gre za šalo, kalifornijsko podjetje Ambrosia računa po 8000 dolarjev za infuzijo enega litra krvi. Kljub temu, da so se učinki izkazali za blagodejne na laboratorijskih miškah, znanstveniki svarijo, da zaenkrat še ni dokazov, da je tretma transfuzije krvi učinkovit tudi za človeška bitja. No, to bogatašem ni preprečilo, da plačujejo po tisoče dolarjev za transfuzijo mlade krvi.

Mit o živih mrtvecih pa se samo še okrepi z razraščanjem »kriogeničnih obratov«. Gre za gromozanske hladilnice, v katerih se nahajajo odrezane glave shranjene v tekočem dušiku. Tega dragega postopka pa se poslužujejo le bogataši.

 

Večno življenje je želja mnogih

 

Ameriški poslovnež Ray Kurzweil in ustanovitelj PayPala Peter Theil sta že obelodanila, da se bosta po njuni smrti dala zamrzniti. Hladilnica po imenu Alcor Life Extension Foundation, ki se nahaja v Arizoni že hrani nekaj čez sto zmrznjenih trupel bogatašev, ki verjamejo v razvoj znanosti, ki jih bo obudila in bodo ponovno zaživeli.

Poleg privržencev Jamesovih idej pa je nemalokrat prejel tudi smrtne grožnje. Mnogi so ga napadali z očitki, da se s svojimi idejami zoperstavlja božji volji in skuša porušiti naravni red, nekateri so ga celo zmerjali s hudičem.

Dandanes je takih »hudičev« že toliko, da se vsakoletno srečujejo na tako imenovanem »RAADfestu«  poznanem kot »Woodstock radikalnega podaljševanja življenja«. Tu imajo obiskovalci na voljo brskanje po številnih najnovejših preparatih, ki obljubljajo še kakšno stoletje več. Za udeležbo na festivalu so pripravljeni odšteti po več sto zelencev, nekateri pa se odločijo za VIP vstopnico za katero odštejejo približno štiri tisoč dolarjev.


V moji bližini